Jump to content

Zar Bog nije mogao blaze da kazni gresnike (problem vecne kazne)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kazna je izgon,milost je obitavanje pored Granica.Tekst postavio kao odgovor Srkiju na alegorije.

Види, ја не тврдим уопште да није овако, само лично верујем другачије, и сматрам да то не мења суштину мог веровања. Друго, да се не осврћем на цео текст (дужи псот, веровао или не нисам никад прочитао за скоро 3 год на форуму :) ), само да питам шта са чињеницом да еволуција јесте доказана несумњиво и да поменем речи мог свештеника који нам је на веронауци рекао да то стварање од ребра не мора бити схваћено дословно, јер на почетку стоји само да Бог створи човека, мушко и женско створи их и не помиње се никакав редослед и ребро при стварању.  

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

И шта сад да ја мало прекопам па ти наведем речи других светитеља како ће се спасти свако ко је "макар једном призвао Бога", како ће се од човека тражити само да је био милосрдан, како ће се сви спасти неки редовним путем, неки кроз "огањ који прочишћава" а? Шта онда, да се расправљамо чији је светитељ "јачи" као кад се расправљају деца чији би отац победио у тучи? Смара ме ово копи-пејст умовање, реци лепо својим речима шта мислиш и зашто тако мислиш... Чини ми се понекад да просто уживате кад тврдите да је пакао вечан, опрости ми Боже ако грешим...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Sta sve nece procitati ovde covek pa to je strasno.Znaci i stari zavet je dobrim delom izmisljen?Ti i Anastasija pricate o protstantizmu,a najpriblizniji ste njemu.Bog definitivno ne bi bio Bog,kad bi bio budala kakvom ga vi pravite.Kakvog bi smisla imao trud,podvig ako nema kazne i nagrade?

Pazi covek ce radi svojih reci biti opravdan il' osudjen.Ono sto je Zvonkec pisao stoji,al on nije pisao o sv Pismu kako je pisano za neka druga vremena ,vec o svetim ocima,kako svi  njihovi stavovi nisu primenjivi u dansnje vreme.Napravi razliku.Pismo stoji za vek vekova.I tesko onima koji bi da ga menjaju i drugacije uce ljude.

Znači ti ugađaš Bogu jer očekuješ nagradu?I isključivo te kazna Božija sprečava da ne grešiš?Dragi moj ti si promašio SUŠTINU hrišćanstva.A suština je u jednoj jedinoj reči LJUBAV!Ona koja je raspeta na krstu i koja je postala žrtva i Koja je vaskrsla pobedivši smrt.Tom ljubavlju je Hristos nas iskupio i umio.U toj ljubavi nema ni nagrade ni kazne, nikakve kalkulacije.Mislim da Bog "samo" to od nas očekuje kao krajnji cilj večitog uzrastanja.Ljubav izgoni strah i čini da čovek bude strožiji prema sebi ali blag prema drugima.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Al postavlja se pitanje ako je Bog ljubav...zasto je odmah rigorozno i ostro izbacio Adam i Evu iz raja?Zasto u SZ Bog ne pokazuje gotovo nimalo milosti prema onima koji mu nisu po volji?Ne mogu nikako da spojim Boga SZ sa Hristom...... .mislise.

Ne znam zašto većina gleda tako na taj "izgon" iz raja?Adam je imao izbor: da ne proba jabuku i da je proba s tim što je bio upozoren na posledice svog izbora.On je izabrao,a  samim tim je izabrao i posledicu.A kad je već pogrešio.samo je trebao da kaže " Bože,pogrešio sam oprosti"i verujem da bi mu bilo oprošteno jer Bog pokajanje i te kako prima, ali umesto toga on je svalio krivicu na Evu, Eva na zmiju,sama opravdanja, nigde pokajanja.Adam je izabrao iako je bio UPOZOREN a Bog protiv čovekove volje neće ništa.Tako da nije ga Bog kaznio i proterao, kaznio je sam sebe promašivši cilj.Adam je izabrao,a ne Bog,a uz to se nije pokajao. :)

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Одломак из православног катихизиса (основе православне вјере):

Зашто не би Бог по свом неограниченом милосрђу спасао и упорне грешнике,

злотворе и атеисте?

Зато што они не желе да буду спасени. Они одбацују Божји позив, презиру крст

Христов, противе се Божјем закону, гоне Цркву и оне који верују; једном речју, стају на страну Сатане против Бога и никада се не кају. „Они не вероваше истини, већ се

радоваху неправди" (II Кор. II, 12).

Могу ли се грешници покајати после смрти?

He могу. Само у овом свету људи могу да бирају: или да буду добровољне слуге

Христове, или Сатане. После смрти свако ће се придружити своме господару, кога је

изабрао и следовао у своме животу. Господ Исус је рекао о својим слугама: „Где сам

ја, онде и слуга мој нека буде" (Јн. XII, 26).

Подели на овим сајтовима

Duh diše gde hoće i granice crkve nisu strogo zacrtane.

Подели на овим сајтовима

Ne znam zašto većina gleda tako na taj "izgon" iz raja?Adam je imao izbor: da ne proba jabuku i da je proba s tim što je bio upozoren na posledice svog izbora.On je izabrao,a  samim tim je izabrao i posledicu.A kad je već pogrešio.samo je trebao da kaže " Bože,pogrešio sam oprosti"i verujem da bi mu bilo oprošteno jer Bog pokajanje i te kako prima, ali umesto toga on je svalio krivicu na Evu, Eva na zmiju,sama opravdanja, nigde pokajanja.Adam je izabrao iako je bio UPOZOREN a Bog protiv čovekove volje neće ništa.Tako da nije ga Bog kaznio i proterao, kaznio je sam sebe promašivši cilj.Adam je izabrao,a ne Bog,a uz to se nije pokajao. :)

Pa kako bre da ne bude zaveden kad Evica pogledala sa svojim lepim okicama i rekla uzmi Adame da vis kako je slatko....mmmmm.. greengrin

Dobro ok nije bilo pokajanja to se slazem samo mi ovo nije jasno kako ih nije kaznio..kaze da je prokleta zemlja s tebe s mukom ces da se hranis Evi radjaces u mukama itd...kako to nije kazna?Nije valjda bila nagrada?

Подели на овим сајтовима

Да ли ће се други долазак Христов разликовати од првог?

Разликоваће се и биће сасвим друкчији. Његов први долазак је био у великој

понизности с циљем да служи људима и да се жртвује за љих. Његов ће други долазак

бити у величини и слави с циљем да суди људима, живима и мртвима.

Како је он приказао свој други долазак?

Он је рекао: „А када дође Син Човечји у слави својој и сви свети анђели с Њиме,

онда ћe сести на престо славе своје. И сабраће се пред Њим сви народи, и

разлучиће их између себе као што пастир разлучује овце од коза" (Мат. XXV,.

31—32). И после овога Он ће судити праведнима и неправеднима према њиховим

делима.

[...]

Шта нам јe још откривено о последњем суду?

Сам Христос је рекао да ће када опет дође у својој сили и слави „вратити тада

свакоме по делима његовим" (Мат XVI, 27).

Шта ће Он тада рећи верујућим и добрим?

„Ходите благословени Оца мога, и наследите Царство које вам је припремљено

од постања света" (Матеј XXV, 34).

А шта ће рећи неверним и злим?

„Идите од мене проклети, у вечни огањ, који је припремљен ђаволу и анђелима

његовим" (Мат. XXV, 41).

И шта ће бити на крају?

Блажени ће отићи у вечни и блажени живот, а проклети на вечну казну.

Подели на овим сајтовима

Pa kako bre da ne bude zaveden kad Evica pogledala sa svojim lepim okicama i rekla uzmi Adame da vis kako je slatko....mmmmm.. greengrin

Dobro ok nije bilo pokajanja to se slazem samo mi ovo nije jasno kako ih nije kaznio..kaze da je prokleta zemlja s tebe s mukom ces da se hranis Evi radjaces u mukama itd...kako to nije kazna?Nije valjda bila nagrada?

Ako gledaš iz ljudske perspektive da to je kazna.Ali ajde malo dopusti sebi da pokušaš da gledaš iz Božije perspektive.A jel Bog mogao zaista da ih kazni i da ih sravni sa zemljom?Mogao je.Ali nije, on je uradio ono na šta ih je upozorio, ali istovremeno OPET dao šansu i "recept" kako da se spasu.Nije ih ostavio.Niti ih poslao u pepeo.

Подели на овим сајтовима

Znaci sve sto treba jeste da plasimo kazne od vecnog mucenja u paklu?

онда се сва та високоумна теологија о слободи своди на то да си слободан да будеш добар само да не би се мучио у паклу.

Врло егоцентрично и осликава душевно стање свих оних који и форсирају овакву теологију.

Подели на овим сајтовима

Nema nazad muku su sami birali ali prosto nije bilo moguce da ostanu takvi u vecnosti.

Bog je znao da ce samo Bogocovek Spasilac da preuzme sve grehe na sebe i da po vlasti Njegovoj pomogne i oprosti grehove onima koji zele da budu sa njim u zajednici.

Za svaku muku je covek sam kriv i zbog toga Je Hristos dosao da nam oprosti i uzme svaki moguci ljudski greh na sebe.

Niko se ne pece u loncu zbog Hrista vec naprotiv zato sto je izabrao da ostane bez Boga.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ako gledaš iz ljudske perspektive da to je kazna.Ali ajde malo dopusti sebi da pokušaš da gledaš iz Božije perspektive.A jel Bog mogao zaista da ih kazni i da ih sravni sa zemljom?Mogao je.Ali nije, on je uradio ono na šta ih je upozorio, ali istovremeno OPET dao šansu i "recept" kako da se spasu.Nije ih ostavio.Niti ih poslao u pepeo.

Iskreno da ti kazem ja kad bi bio Bog zmija nikada ne bi mogla da udje u vrt.. greengrin  Cekaj aj sad ja tebe ovako da pitam..sta bi ti bilo laksa kazna...da te neko ubije na licu mesta ili da te pusti da zivis  i mucis se i opet umres?

Подели на овим сајтовима

онда се сва та високоумна теологија о слободи своди на то да си слободан да будеш добар само да не би се мучио у паклу.

Врло егоцентрично и осликава душевно стање свих оних који и форсирају овакву теологију.

Ja ne mogu da verujem u Boga koga se plasim..cak sta vise cim mi se natura strah sve sam dalje od Boga....imam averziju prema tome da me neko plasi necim.....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...