VaSa110 Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 И испуштамо из вида оно што се зове замка антропоморфизма (када на пример Богу "додељујемо" својства човека, јер само таква искуства познајемо). jel to znači da ono : svemoguć, svepamteći, dobar, ljubav......................................................itd. itd itd. u stvari nije to (nije tačno). Не. Зло нема онтолошку основу. Узрок је слободна воља. Природа свега створеног је добра. Obzirom da je slobodna volja uzrok zla znači li to da slobodna volja nije stvorena (data) od Boga. I nemoj ono "možemo da biramo pa zato" jer ako je priroda svega stvorenog dobra onda to stvoreno ne bi trebalo da ima u sebi mogućnst za zlo (stvoritelj je svemogući Bog). Izvini što te gnjavim ali ovo je vrlo važno pitanje.. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Мистејк. Дабл пост. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 jel to znači da ono : svemoguć, svepamteći, dobar, ljubav......................................................itd. itd itd. u stvari nije to (nije tačno). Можда мислиш на начин на који апофатичка теологија изражава то што није добар него сведобар, наддобар или како већ да се ограниченим терминима изрази нешто што је изнад нашег искуства познања. Антропоморфизам се односи на оно што сам горе навео. Када покушавамо да својства која су нама позната из нашег искуства односа на пример са другим човеком доделимо Богу. Дакле погрешан начин у приступу јер нема ништа заједничко створено са нествореним. jer ako je priroda svega stvorenog dobra onda to stvoreno ne bi trebalo da ima u sebi mogućnst za zlo (stvoritelj je svemogući Bog). пре би рекао да нам не одузима слободу, јер би били као безлична природа, као ствар. Слобода мора да се покаже као начин изражавања исте. Где је слобода у предодређености? И како остварити заједницу из љубави, дакле слободно, ако је љубав превасходно потврда слободе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Zato sto je receno da ce oni drugi vaskrsnuti za osudu i sramotu. Dakle, vas Bog olanira da vaskrsne gresnike samo da bi mogao da ih osudi i ponizi. A ja napisah da mi objasnis sa gledista teologije, a ne bukvalnom citanja sta je napisano i receno. Naravno ako si pratio i citao sta se ovde pisalo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Je neko rekao drugačije o izvoru zla, nego igor? Kako nije? nego nisi dugo na forumu pa nisi upoznao raznolikost pravoslavnih tumacenja i verzija... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 A ja napisah da mi objasnis sa gledista teologije, a ne bukvalnom citanja sta je napisano i receno. Naravno ako si pratio i citao sta se ovde pisalo. A sta je teologija do pokusaj obicnog coveka da udene smisao u biblijske stihive i staracke misli... Coveciji proizvod podlozan misinterpretaciji, aproksimaciji i narocito gresci... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Антропоморфизам се односи на оно што сам горе навео. Када покушавамо да својства која су нама позната из нашег искуства односа на пример са другим човеком доделимо Богу. Дакле погрешан начин у приступу јер нема ништа заједничко створено са нествореним. Jel ovo znači da mi osim što verujemo da Bog postoji ništa drugo ne znamo i ne možemo znati o njemu? Ako je tako kako možemo bilo šta znati i o nameri Boga pri stvaranju ovoga sveta? Где је слобода у предодређености? И како остварити заједницу из љубави, дакле слободно, ако је љубав превасходно потврда слободе? Iskreno ne znam kakve ovo veze ima sa onim što sam pitao. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Da li je Isus bio nepismen pa zato nikada nista nije pisao? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Nego, postoje zivotinje cija ponasanja mi mozemo okarakterisati kao zla, a da ne mora to biti lav koji juri zebru jer je gladan, vec ponasanja koja ljudi ne mogu drugacije objasniti nego kao zla. To je ono sto meni stvara dilemu, da li je njegova osnova u prirodi ili je akt volje. Sa druge strane ni nasa volja nije toliko slobodna. Zato kao objasnjenje ja vidim u tome da je ovaj svet nesavrsen tj. neZavrsen od strane Boga koji i dalje stvara. Zavrsen (potpun) ce biti kada tvorevina stupi u zajednicu sa Bogom, posto je ovako bogodvojena. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Ево, можда ти ово помогне да нађеш одговор, ако хоћеш. Trebaće mi malo vremena ali pročitaću. Hvala. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Sad ispade covek i tvorac zla.Zar nije po Bibliji satana uzrocnik zla?I kako moze slobodna volja biti uzrocnik bilo cega?Slobodna volja moze samo da bira izmedju zadatih mogucnosti,opcija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Čovek stvarno nije stvoren kao zao iliti izvor zla. U raju, je čovek bio potpuno slobodan a kao slovosvesno biće, je imao upozorenje od Boga da ne ukusi od drveta poznanja dobra i zla. Čoveku je bilo dovoljno to poslušanje kako bi večno bio savršen kao što je i Otac naš Nebeski,jer zlo bi u tom slučaju postojalo samo za sebe i čovek bi bio Bog po blagopdati,jer iako u rajskom vrtu postoji drvo poznanja zla,ono čoveku ne bi moglo da naškodi. Dakle imali bi situaciju, da postojanje zla ne smeta nikome iako postoji drvo u rajskom vrtu. Ponavljam.čovek je mogao večno da živi bez zla.Bog nema potrebe da sakriva zlo satanino, na čoveku je bilo samo slovo da to zlo ne uzbere i ne unosi u večno postojanje. Ok pogrešili smo i zato je došao Sin Božji koji u početku beše Reč. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 No da dodam, da nam je izgleda Bogom dopušten teži Put ka Usinovljenju, gde će se ljudi sinovima po blagodati zvati pred Tvorcem koji ih učini po liku svom a Hristom istim po prirodi čoveka,osim bezgrešnosti. Danas smo jako svesni svojih grehova i nemojte mi priču kako greh ne može da se izbegne, jer blagodat Božja počiva u nama samima. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Postoji poseban krug pakla za one koji Bog pišu malim slovom Ne samo to, nego i za one što su išli u pozorišta i bioskope. http://hr.wikipedia.org/wiki/Deveti_krug_%281960.%29http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%B3 Postoji poseban krug pakla za one koji veruju u krugove pakla. Па добро Бићанићу јеси л' ти баш тол'ко затуцан да не знаш о чему је овде реч?Елементарна култура Бићанићу, хуманизам и ренесанса, Данте Алигијери, Божанствена комедија, Пакао, Девети круг (Издаја)...Шта лупеташ ту "postoji poseban krug pakla za one..."? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Jel ovo znači da mi osim što verujemo da Bog postoji ništa drugo ne znamo i ne možemo znati o njemu? Ako je tako kako možemo bilo šta znati i o nameri Boga pri stvaranju ovoga sveta? Саму суштини Божанства, коју (како кажу теолози) ипостазирају три Лица, не знамо јер превазилази могућности нашег схватања, језика искуства... Али знамо начин на који се Бог пројављује, Његов начин постојања. А то је да је лично биће т.ј. онако како нам то сведоче праоци кроз Св. Писмо као три конкретне личности (Отац, Син, Св.Дух), чије особености Црква познаје путем непосредног историјског искуства. Iskreno ne znam kakve ovo veze ima sa onim što sam pitao. Питао си ово : "jer ako je priroda svega stvorenog dobra onda to stvoreno ne bi trebalo da ima u sebi mogućnst za zlo" Пошто зло и није у нашој природи, то што је могућност то је управо ствар избора шта чиниш. Не видим то као неку врсту генетског инжењеринга у ком ћу одстранити нешто што није ни присутно. Срђан Шијакињић, ivanaika and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука