Jump to content

За и против еутаназије?

За и против еутаназије?  

87 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за или против примене еутаназије?

• За, у свим случајевима
    • Против, у свим случајевима
    • За, осим у неким случајевима
    • Против, осим у неким случајевима
    • Нисам сигуран и не знам
    • Не занима ме

Препоручена порука

Чини ми се да су Белгијанци усвојили закон или уредбу, или шта је већ...

Постоје разно-разне моралне дилеме када су савремене теме, и савремени предлози решења у питању, али мислим да је (ма какав бол и мучење било), узети некоме право на живот, престрашно.

Подели на овим сајтовима

Еутаназија над малим анђелима па још ако претрпе до краја спадају у ред исповедника? Немам речи за овакав идиотски закон!

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 13. 2. 2014. at 18:36, Мали Лазар рече

Чини ми се да су Белгијанци усвојили закон или уредбу, или шта је већ...

Постоје разно-разне моралне дилеме када су савремене теме, и савремени предлози решења у питању, али мислим да је (ма какав бол и мучење било), узети некоме право на живот, престрашно.

Ja ne znam jos tacno na koju se decu ovo odnosi. Pretpostavljam ipak na vecu decu koja sama to zele.

Подели на овим сајтовима

On 13. 2. 2014. at 19:22, Vasa L. рече

Meni je svakako veci problem jako tanak odgovor teologije uopste na patnju i smrt deteta.

Veceras na RTS gledam koliko samo dece kod nas svake godine premine od raznih oblika maligniteta.

Pa vidi, crkva ne moze dati odgovor na tako nesto , ali drustvo moze.

Nasla sam sada na koju se decu to odnosi i mislim da je to tako u redu.

Zakonom je predvijeno nekoliko uslova za eutanaziju: pacijent mora biti svestan odluke koju donosi i razumeti značenje eutanazije, zahtev za eutanaziju moraju odobriti roditelji i lekari deteta, bolest od koje boluju mora biti terminalna i moraju imati teške bolove bez mogućnosti da se oni ublaže.

"Tu se ne radi o donošenju odluke o tome da li dete treba ili ne treba da umre. Smrt će u svakom slučaju nastupiti brzo. Zato je neophodo dozvoliti detetu da izrazi svoje mišljenje o okončanju života, o načinu smrti", kaže za londonski "Gardijan" poslanik Danijel Bakelen koji podržava novi zakon i po struci je lekar.

Šesnaest pedijatara u novembru su u otvorenom pismu apelovali na poslanike u Belgiji da usvoje zakon. "Iskustvo je pokazalo da u slučajevima teške bolesti i neizbežnog smrtnog ishoda maloletne osobe vrlo brzo sazrevaju do te mere da su često u stanju da racionalnije razmišljaju o životu od zdravih ljudi", napisali su ti pedijatri.

Grupa od 160 pedijatara koji su protiv eutanazije, kažu da u praksi ne postoji objektivan metod kojim se može utvrditi da li je dete u stanju da racionalno rasuđuje i da se tu, zapravo, radi o subjektivnoj proceni koja je podložna uticajima.

Žučna debata o tom pitanju podelila je lekare, pravnike i političare. Katolička crkva u znak protesta organizuje bdenja i molitve, a stručnjaci za palijativno zbrinjavanje u principu su protiv.

Подели на овим сајтовима

Teško je pričati o eutanaziji ako lično nemaš tu vrstu bola i počneš da razmišljaš o njoj.

Tu obrazac ne postoji tu je jedna ljudska dilema. (veoma teška)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Имао сам прилику да чујем лекара који каже да је имао случајеве да болеснике који лекари предвиде да ће да умру , а затим неочекивано опораве . Такође има случајева да лекари прогнозирају да ће неки пацијенти да се опораве , а они изненада умру .Ја то сматрам да је све по Божијој вољи и против сам еутаназије .

Медецина је доста напредовала и помаже људима , али ипак коначну одлуку даје Бог.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Једимо што знам, а тиче се ове теме, је да ја не би могао да стиснем прекидач. :(

Подели на овим сајтовима

On 13. 2. 2014. at 19:21, Justina рече

Ja ne znam jos tacno na koju se decu ovo odnosi. Pretpostavljam ipak na vecu decu koja sama to zele.

Мислим да се односи на децу преко 12 година, која имају права на одлучивање по "дечјој конвенцији УН" која додуше није обавезујућа.

Деца се изјасне, и тек ако докторски тим и родитељи одобре, изврши се еутаназија. Наводно, само у случају неизлечивих болести и то када лекарски тим процени да детету болови не могу да се олакшају.

Е сад ту долазимо до 2 питања. Коме је то дато да може да предвиди да ли неком нагло може да буде боље? И да ли је дете од 12 година, чак и здраво, а камоли под таквим боловима, способно да расуђује и доноси одлуке (то су спочитавале странке које су биле против закона, јер више тим не чине психолози, стручњаци из неких других области, већ само лекари који процењују колико је болест тешка и да ли се болови могу умањити) ?! На жалост, може ту много манипулације да буде , знајући да је тржиште органа постало потпуно реално. :(

Подели на овим сајтовима

Пре сам био снажно против еутаназије, али сам онда покушао да замислим слику човека који умире у најстрашнијим мукама, осећајући се понижено док се други брину за његове најосновније потребе и закључио сам да је бесмислено противити се томе на начин да намећемо тај став свима осталима (залажући се без резерве за забрану).

Мислим, ако је сваки човек који физички може да изврши самоубиство, практично слободан да то и учини, да преузме своје живот у своје руке, зашто бранити некоме ко сигурно (болдовано јер - да, нажалост, постоје стања из којих се сигурно нико није извукао) умире у највећим мукама да донесе исту одлуку, само зато јер није физички у могућности да одузме себи живот... (подразумева се да се све мора уредити тако да је простор за злоупотребу минималан; уосталом, случајеви еутаназије верујем да постоје и сада, иако је забрањена).

Што се тиче верских убеђења и ставова који се противе еутаназији позивајући се на етику, први би требало да се тичу само верника, а други само оних људи који прихватају такву етику. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Бежање у смрт самоубиством је одраз неверовања у Божију промисао и помоћ. Еутаназија је помоћ у самоубиству (осим кад молимо да више не држе бесмислено -јер морају по закону- на апаратима онога ко би без апарата већ одавно изашао пред лице Господње, то је она монструозна крајност pro-life филозофије у медицини).

Нисам ЗА (осим наведеног у загради). Моја мајка се 1.год. борила са тумором максиларног синуса. Сваке ноћи пуцање крвних судова, затискивање прстима отворених рана, нема спавања да не искрвари, сестра на ивици лудила јер то не може да поднесе ни физички ни психички, лекари кажу да су то несносни болови. А мајка? Сваке недеље долази свештеник, и причешћује је. Никад се није пожалила на болове. Жалила се само што се ми мучимо око ње. Молитве са њом су ми биле нешто нестварно. Говорила је да је то све због њених грехова (између осталог и абортуса, такво време и учење било...), и да је добро да се сад потруди, да не изађе без труда покајања пред лице Господње. То је била њена слобода избора. Растали смо се држећи се за руке, уз Исусову молитву на њеним и мојим уснама, док је гледала негде десно некога кога само она види... Верујем и знам да је Господ примио њено покајање.

Али...

Морамо видети и другу страну, човека који овако неће. Где је његова слобода? Слобода коју имају и неверујући као дар од Бога? Слобода коју су имали Адам и Ева - да изаберу смрт?

На жалост, у овом нашем времену много је оних који су се удаљили (суштински, иако можда не декларативно) од Бога. И они имају право на свој пут. Треба да будемо свесни где и са ким живимо ако је већина ЗА. На нама је да "држимо свој ум у аду и не очајавамо". Да се, ако је већина за, повинујемо њиховој жељи да имају право избора свог пута, па макар он био удаљавање од Бога.

А ми? "Ми знамо свој пут, и шта нас чека..." Нас нико не тера да се користимо тим законом.

Схватимо у ком времену живимо...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2014. at 7:11, Јанко рече
Слобода коју су имали Адам и Ева - да изаберу смрт?

Nisu od Boga imali tu slobodu da biraju smrt. To se zove zloupotreba i Božje je dopuštenje.

Sloboda je večan pojam.

Što se tiče prvog dela teksta mogu samo da ti se divim. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

индиректно везано за тему:          

Роберт Г. Ингерсол,  у "Да ли је самоубиство грех?": 

Уосталом, смрт није тако страшнa као живот у константном болу.   Упоредива са вечном срећом је вечна тама у хладној земљи,  тама коју не ремети ни сан, ни мисао, ни бол, ни страх.  Без свести, заувек.

Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2014. at 7:23, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nisu od Boga imali tu slobodu da biraju smrt. To se zove zloupotreba i Božje je dopuštenje.

Sloboda je večan pojam.

Što se tiče prvog dela teksta mogu samo da ti se divim.

Јесте злоупотреба СЛОБОДЕ. Бог допушта јер највише цени и неће да дира у људску СЛОБОДУ, макар га одвела далеко од Бога. Врхунац изражене љубави је-дозволити највољенијем бићу да оде, јер је он то слободно изабрао, јер мисли да му је другде лепше и боље. Иако знаш да није...
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...