sqny Написано Октобар 6, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1349562163' post='725258] ја сам за то да се пусти човек да оде и изабере сам, а не да се то политички коректно, лицемерно и у белим рукавицама назива "асистенцијом" па још и провлачи кроз медицински, а не гробарски занат. да не кажем грубље шта мислим о целој тој идеји и еуфемистичном појму "еутаназије", добре смрти. и то је предалеко од питања философије, медицине, етике или морала него је питање поимања живота и смрти, па и да ли постоји здраво поимање. Dobro, razumem tvoj stav. Ne znam da li je dobro ove slucaje nazvati eutanazijom, jer ovo jeste pre samoubistvo. A ljudi oce sami da se ubiju, ali zele da umru uz svoju porodicu, sto je nelegalno. Ja mislim da na to imaju pravo. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 6, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 Meni bi bilo ispod časti da živim kao invalid, ne zbog bolova, već zbog nesposobnosti. Zato bih u slučaju da se pojavi takva opasnost uzeo kratko sečivo, zabio ga u levu stranu stomaka i posekao ka desnoj, a onda probio vratnu arteriju. Moja gordost je jača od bilo kakvog trpljenja. добро је да човек зна шта га спречава да заиста живи, тај конфликтни и горди презир према телу и животу као оном што се разликује од замишљеног идеала, поврх одбијања прихватања реалности. мислим да превише живиш у глави, уместо да једноставно искористиш све од живота. притом не мислим на угађање свакој помисли већ коришћење и претварање свих животних ситуација у своју корист. није ли то онда победа над препрекама и болешћу, па и смрти, да те никад ништа не предухитри и не ухвати у раскораку, да те иједном савлада - наспрам предаје, повлађивању непријатности повређеног идеала и посрамљене погнуте главе трзања на себе? уосталом, ако сад и не разумеш, видећеш временом зашто је инстинкт за преживљавањем и жеља за животом тако и толико јака. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 6, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2012 Dobro, razumem tvoj stav. Ne znam da li je dobro ove slucaje nazvati eutanazijom, jer ovo jeste pre samoubistvo. A ljudi oce sami da se ubiju, ali zele da umru uz svoju porodicu, sto je nelegalno. Ja mislim da na to imaju pravo. причао сам уопштено, невезано за поменути случај. дакле, није проблем која права човек има, него јел то здраво или болесно, патологија или не. и чија, којих и колико интересних страна. ионако сви знају да самоубицу не можеш спречити ако је намерио да заврши свој живот, има да смисли небојено начина, ал није ни поента судити, вагати или гурати него да ли (не) спречити и да ли (не) учествовати. у случају еутаназије, не може се сводити одговорност, па и патологија, на појединца. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 7, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2012 Мене интересује нешто друго: Има ли хришћанин право да тражи,ако му се шта деси,да га никако не прикључују на апарате већ да га пусте да нормално и достојанствено оде пред Господа. Шта да нема апарата,као што некада није ни било. Ја сам против прикључења на апарате и мојима ћу рећи ако ми се шта деси,да ме не прикључују и вештачки одржавају у животу,већ да ме пусте да се мирно представим пред Господа. Ima naravno na to pravo, ne kosi se to uopšte s hrišćanskom moralkom ni etikom. Problem je praksa, teško je odrediti tu granicu u praksi kad su ispunjeni svi uslovi za realizaciju takvih prava a kad već o krivičnom djelu nepružanju nužne medicinskr pomoći za što može odgovorati osoblje hitne pomoći, u bolnicama, na intenzivnoj njezi, ARO recimo. Zaista je vrlo malo tako jasnih slučajeva u kojima se to pravo onda može odmah bez nekih dvoumljenja ispravno primjeniti u praksi. Neke zemlje su već uvele takve iskaznice gdje je napisano da toga koji je njenim vlasnikom u slučaju nesreće, pri ispunjenju još nekih drugih važnih medicinskih i pravnih preduslova s tim povezanih, ne priključuju na resuscitačne aparate. Nisam glasao, samo komentarisao, možda ću glasati poslije, tada to i napišem šta sam izabrao. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest JelenaLela Написано Октобар 7, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 7, 2012 Film koji me je naterao da se duboko zamislim nad mojim stavom... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Новембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2012 Kako kršćanin uopće može razmišljati o eutanaziji. Samo Bog moze dati i oduzeti život. Isus je trpio muke i bio masakriran za sve nas. Pa onda bi i svi trebali uzeti svoj kriz i moliti se da nam ga On pomogne nositi. Izvan toga je samoubojstvo, a ondaj koji vrši eutanaziju prekršio je Božju zapovijed:Ne ubij! obi-wan је реаговао/ла на ово 1 ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 3, 2012 Гости Пријави Подели Написано Новембар 3, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1349563263' post='725273] није ли то онда победа над препрекама и болешћу, па и смрти, да те никад ништа не предухитри и не ухвати у раскораку, да те иједном савлада - наспрам предаје, повлађивању непријатности повређеног идеала и посрамљене погнуте главе трзања на себе? Kada je mom starom laptopu otkazala grafička i kada sam shvatio da je nefunkcionalan i da je popravka neisplativa, bilo mi je vrlo žao, ali morao sam da ga odnesem na reciklažu. Isto tako, ako moje telo postane nefunkcionalno, moraću da ga ugasim. Invaliditet je za mene apsolutno neprihvatljiv. Druga stvar je u ritualu samoubistva. Prvi put kada je izvršen 1170., izvršen je na vrlo bolan način jer se time pokazuje da samoubistvo u tom slučaju nije akt bežanja i kukavičluka, već velikog junaštva i časti. Rasecanje stomaka je verovatno mnogo bolnije od većine bolesti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 3, 2012 Гости Пријави Подели Написано Новембар 3, 2012 Kako kršćanin uopće može razmišljati o eutanaziji. Samo Bog moze dati i oduzeti život. Isus je trpio muke i bio masakriran za sve nas. Pa onda bi i svi trebali uzeti svoj kriz i moliti se da nam ga On pomogne nositi. Izvan toga je samoubojstvo, a ondaj koji vrši eutanaziju prekršio je Božju zapovijed:Ne ubij! Pa nismo svi Hrišćani, a tema se odnosi na sve ljude. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Новембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2012 Pa nismo svi Hrišćani, a tema se odnosi na sve ljude. Naravno.A moj odgovor je bio sa kršćanskog stajališta. ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Новембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2012 kontam da ubistvo ni u kom slučaju na može biti iz milosrđa, ali... ne znam... malo se dvoumim Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Новембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2012 Samo se Bog može i smije smilovati kada je riječ o tome, a čovijek ne. Barem ne bi trebao ako poštuje Božju zapovijed:Ne ubij! ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2012 Kada je mom starom laptopu otkazala grafička i kada sam shvatio da je nefunkcionalan i da je popravka neisplativa, bilo mi je vrlo žao, ali morao sam da ga odnesem na reciklažu. Isto tako, ako moje telo postane nefunkcionalno, moraću da ga ugasim. Invaliditet je za mene apsolutno neprihvatljiv. Druga stvar je u ritualu samoubistva. Prvi put kada je izvršen 1170., izvršen je na vrlo bolan način jer se time pokazuje da samoubistvo u tom slučaju nije akt bežanja i kukavičluka, već velikog junaštva i časti. Rasecanje stomaka je verovatno mnogo bolnije od većine bolesti. мислим да је крајње смешно да гледаш себе као машину, ал то је твој проблем. само немој мене да гледаш као машину, као ни друге људе, јер онда импонираш своју крње поимање реалност и на друге и даље мислим да је самоубиство, колико год болно, бежање од живота, и доброг и зла у њему. приде је патетично, кукавичлук и одбијање да се суочиш са највећим непријатељем - смрћу. према томе, самоубиство није суочење него предаја. у неком уврнутом екстремном случају, ако ти недостајање умрлог ближњег наноси толику бол да не желиш да живиш јер осећаш ампутираност, онда је једино логично решење да се убијеш па дал је то у винклу, аман ... а стварно треба имати неку фалинку да дигнеш руку на себе на тај начин, да се искасапиш тако. за мене је херој онај који поднесе и доживотно заточеништво сопственог тела, него онај који нема храбрости да нађе и у томе живот, наставак да окрене реалност у своју корист, него само проналази смрт, крај и предају на тај недостојан начин. погледај само хокинга колики је херој, у односу на било којег кукавицу самураја који је извршио сепуку јер има уврнут смисао за част и јунаштво ... такви "великани" могу само да се постиде пред таквом величином и победом над, у најмању руку, непријатним условима "недостојног" живота. Miriam R. ميريام је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2012 Samo se Bog može i smije smilovati kada je riječ o tome, a čovijek ne. Barem ne bi trebao ako poštuje Božju zapovijed:Ne ubij! јел ти сматраш да не сме човек ни у самоодбрани да одузме другом човеку живот? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Kotur Написано Новембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1352035040' post='739064] јел ти сматраш да не сме човек ни у самоодбрани да одузме другом човеку живот? A sta ti mislis, medenice, bas me zanima? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Новембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1352035040' post='739064] јел ти сматраш да не сме човек ни у самоодбрани да одузме другом човеку живот? Ne. I Isus kad je bio getsemanskom vrtu sa apostolima i kad su vojnici došli po njega i jedan ga je udario, pitao: Zašto me udaraš? drvce је реаговао/ла на ово 1 ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука