Jump to content

За и против еутаназије?

За и против еутаназије?  

87 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за или против примене еутаназије?

• За, у свим случајевима
    • Против, у свим случајевима
    • За, осим у неким случајевима
    • Против, осим у неким случајевима
    • Нисам сигуран и не знам
    • Не занима ме

Препоручена порука

Ух.

Гласао против-осим у понеким случајевима.

Затим прочитао све од почетка.

Сад стигох до краја, али касно је, тако да сутра пишем зашто сам тако гласовао. Чврсто и непоколебљиво тако.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Ово за картоне нисам знао, мислио сам да не може да се одбије.

Не може да се одбије реанимација. Може да се одбије одржавање на апаратима, али и то опет пролази кроз етичке одборе у лекарским установама, уколико породица одмах не потпише сагласност да се апарати искључе, али је и за то процедура тачно прописана. Нигде то није толико либерално како она тврди.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Не може да се одбије реанимација. Може да се одбије одржавање на апаратима, али и то опет пролази кроз етичке одборе у лекарским установама, уколико породица одмах не потпише сагласност да се апарати искључе, али је и за то процедура тачно прописана. Нигде то није толико либерално како она тврди.

Разумем, нисам ништа о томе знао, а важно је за тему, макар делимично.

Ипак, боље је вратити се суштинским питањима . И ја идем, не могу даље, касно је. Сутра настављамо!

Подели на овим сајтовима

Mislis da li bih pristala da se na meni izvrsi eutanazija?

Da, bez razmisljanja. Ne zelim da se mucim i hocu da mi smrt bude brza i laka kada za to bude vreme. Sta vise, posto je kod nas eutanazija zabranjena, ako ikada budem (a nadam se da necu) bila u takvoj situaciji ubicu se sama. Samo se nadam da ce mi neko "prekratiti muke" ako ja to ne mogu (ako budem u komi, nepokretna,...)

Da li bih ja izvrsila eutanaziju nad nekim, tj. da li bih ubila nekoga da mi zbog bolesti to trazi?

Da, bez razmisljanja. Ako volim nekoga nikada ne bih dozvolila da ta osoba umire u mukama ako to ne zeli.

Untitled-1.jpg.4fcc18c084a9de833f3bebac4116b9bc.jpg

"Humanity's first sin was faith; the first virtue was doubt." - Mike Huben

Подели на овим сајтовима

Da, bez razmisljanja. Ne zelim da se mucim i hocu da mi smrt bude brza i laka kada za to bude vreme. Sta vise, posto je kod nas eutanazija zabranjena, ako ikada budem (a nadam se da necu) bila u takvoj situaciji ubicu se sama. Samo se nadam da ce mi neko "prekratiti muke" ako ja to ne mogu (ako budem u komi, nepokretna,...)

Da li bih ja izvrsila eutanaziju nad nekim, tj. da li bih ubila nekoga da mi zbog bolesti to trazi?

Da, bez razmisljanja. Ako volim nekoga nikada ne bih dozvolila da ta osoba umire u mukama ako to ne zeli.

Директно. Отворено. Убитачно.

Добро, хвала ти, а даља питања и приговоре на твоје речи ћу дати сутра.

Па, ако си расположена, причаћемо.

Сад стварно идем!

Подели на овим сајтовима

Gresis. Moze da se odbije reanimacija (ozivljavanje) u slucajevima kada se ista vrsi u bolnici. Ne moze da se odbije na mestu nesrece i sl. Ako je pacijent potpisao i/ili dao saglasnost da ne zeli da bude na aparatima, eticki odbor se ne mesa, OSIM, ako se neko od clanova porodice buni.

Untitled-1.jpg.4fcc18c084a9de833f3bebac4116b9bc.jpg

"Humanity's first sin was faith; the first virtue was doubt." - Mike Huben

Подели на овим сајтовима

Па, ево: обећао сам јуче да ћу опет писати.

Дакле, поставићу ти иста питања као што сам постављао људима који су гласали за потпуно одбијање еутаназије у свим случајевима.

Одакле знаш и како можеш са сигурношћу да кажеш да би пристала да се над тобом изврши еутаназија?

Одакле толико сигурности и да би извршила над другим?

Све што си написала је само један теорија и чини ми се да је савак оваква крајност помало лажна.

Као и супротно, наравно. Наиме, да никада не би извршили еутаназију.

То ми потпуно фантастично звучи. И наивно.

А шта ако те умирање промени?

Шта ако дођеш до тога да не урадиш како си мислила?

Шта ако те болест и патње изненаде и дају ти нешто што ниси уопште очекивала?

Не кажем, да се одмах зна, да би те променило ка вери и или ка Богу. Не.

Тиме се не бавим и не танима ме да ти о томе причам.

Али, шта ако те гранична ситуација смрти промени и поруши ова твоја уверења?

Наравно, можда и неће.

Ne znam zašto, ali meni gubitak izbora deluje gore nego gubitak života. Zato bih pre posegao za sečivom, nego što bih upao u stanje u kojem bi neko drugi odlučivao šta će samnom da se radi.

Ako bih se suočavao sa invaliditetom i pritom pouzdano znao da postoji Pakao, svesno bih otišao na 3*10^4 stepeni, kod Tuđmana, nego što bih pristao na invaliditet ili kateter ili neku proceduru koja bi mi bila ispod časti ili gordosti. Štaviše, ako bi neku dušebrižnik pokušao da mi se meša u izbor i da me na silu spreči da ga izvršim, da ne bi bio odgovoran pred Bogom, ozbiljno bi rizikovao da ode kod svog Boga, pre nego mu je vreme.

Па, све је то лепо што кажеш.

И наравно, имаш слободе.

Само, може се врло лако десити да уопште не дођеш у ситуацију да тако самосвојно одлучујеш.

Никад не знаш кад ће те шта стрефити...

А друго, чекај да се нађеш у смртној опасности, па реци да ли не би желео да живиш и остало-

Рекао сам напред, као што ми је смешно кад верници говоре како би ПО СВАКУ ЦЕНУ одбили еутаназију, тако ми је смештно ово атеистичко ДА ПО СВАКУ ЦЕНУ истој.

Подели на овим сајтовима

Ставио сам да буде јавно, па би било лепо да после гласања напишете понешто о свом ставу.

Хвала.

П.С.

Ово није експеримент ;)

Ne vidim ni jednog jedinog razloga zbog koga je pokrenuto ovo pitanje.Hristos je životodavac,ko smo mi da oduzimamo bilo čiji život?

Подели на овим сајтовима

Ne vidim ni jednog jedinog razloga zbog koga je pokrenuto ovo pitanje.Hristos je životodavac,ko smo mi da oduzimamo bilo čiji život?

Да, али има људи који не деле та твоја веровања или се макар питају.

Са хришћанством не долази до прекида рада мозга. Хришћанство се хвата у коштац са проблемима живота, итд, итд, итд.

Разлога је дакле веома много.

Подели на овим сајтовима

Protiv u svim slučajevima, jer ko ima pravo da odlučuje da li smeš ili ne smeš da živiš?

Драги, па ево, морам да се сложим са Протагорасом: ти имаш право!

Само што сам ја лично за то да се не убијамо, наравно.

Али, смешто је питати: "одакле ти право"?

Па ето, попне се човек на зграду и баци се, и крај.

Какво црно право.

Подели на овим сајтовима

Nikako ne razumem isključivost u vezi ove teme.Ili za sasvim ili ne sasvim.Bolest menja čoveka,menja mu pogled na svet,često ljudi postaju manje trpeljivi,osorni,pa nekad i pakosni u bolesti, nevezano da li su verujući ili ne.Neki se menjaju tako da zavole život, još strasnijei jače nego pre bolesti i žele da žive, bez obzira na bol koju trpe.Kad si zdrav i kad su oko tebe zdravi ne možeš sa sigurnošću znati kako ćeš postupiti u toj situaciji, možeš znati samo kako bi trebalo,ali to je samo teorija, dok se čovek ne nađe u toj situaciji.

Lično nikad ne kažem " ne bih nikad to i to uradila", jer ne znam u kakvu situaciju mogu da dođem.Možda moja sadašnja " hrabrost" u nekoj situaciji ( bolesti na primer), isčeszne kao mehur od sapunice u sopstvenoj slabosti.Bolest je teško iskušenje koje neminovno menja čoveka.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

E baš mi je drago što ste spomenuli kažnjavanje...

Ajde sad da vidimo oni što su za smrtnu kaznu, šta misle o eutanaziji...

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Ne, to pravo osoba nema, jer time legalizujemo samoubistvo. Ovo je protiv svih zakona humanosti, i sa pravom se osoba naklonjena suicidom smatra bolesnom, prema tome gubi i pravo da odlučuje o svom životu.

Znam da ima jako teških primera, ekstremnih primera, ali i ovde ne smemo da učinimo kompromis, te ako se i desi, onda osoba preuzima odgovornost na sebe što podrazumeva i kažnjavanje, ne sme da ima naš blagoslov.

Ја исто не бих учинио компромис, нити сам за самоубиство. нити бих икада благословио.

Напротив, хришћанство видим као једини можда преостали лек против тога.

Али, мислим да је овде погрешно и неплодно позивати се на право.

Јер навео сам пример: самоубице никог не питају о свом самоубиству, нити траже законске регулативе.

Исто је и са еутаназијом. Ко жели да се убије и еутанизира, то ће урадити па макар му сам Бог дошао и рекао му да не сме, а камоли неки закон.

Моја поента је ова: нема овде права, овде само може сусрет са Другим да учини промену.

И то: ненаметљиво, смирено, дубоко, код оних који хоће да га приме. Е, тек онда се можемо позивати на Бога и остало.

А они који га не желе, не требамо ми трљати носове истим. Слобода је све.

Подели на овим сајтовима

знам да је дигресија али ово је диван пример докторе, па хтео сам споделити ово са тобом.....

са једном препоруком, да се не угледаш на њега

http://www.5min.com/...nosis-517453597

Подели на овим сајтовима

Ako mogu malo da se razjasne ponuđeni odgovori.

Sta znači 'da u svim slučajevima'? Jasno je da se o eutanaziji razmišlja samo u jako posebnim okolnostima.

Iz tog razloga je i odgovor 'ne, osim...' redudantan, zar ne?

Meni se cini da postoje uslovi, kad je eutanazija najbolja opcija. Mogu da ih zamislim.

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...