Malina Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Teško je govoriti o ovakvim stvarima dok smo zdravi i mi i naši bližnji. Ne znam, generalno nisam za to, ali kad se setim kako je mom dedi bilo 15 meseci u bolnici, kavi su bili prema njemu, šta su mu sve radili, nije dobijao protiv bolova, iako je imao metastaze. Mi smo mu krišom donosili lekove, pošto nisu dali da mu mi dajemo.Volela bih da se manje mučio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danica 04 Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Ovo je jasan znak onima koji žele da izvrše samoubistvo da to učine dok još mogu, jer postoji mogućnost da će im taj izbor biti uskraćen. Ovo bih doveo u pitanje primerom seppukua, ali to je već sasvim druga tema. Uz svo postovanje prema Vama, ja sam rekla svoje, a osobe kao Vi će uvek izvući iz konteksta ono sto im odgovara i okrenuti smisao reči, prema tome, povlačim se iz ove diskusije, iako sam danas prvi put ovde. Kad se korov zapati, unisti svaku plemenitu biljku! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фоловер Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Да ли мислите (ви, верници ) да би Бог у случају да сматра да неко више не треба да живи истом том одвојио дух од овог привременог, трулежног тела? Ако је неко жив, то је Божја воља. Како одговорити на Страшном суду - да смо убили човека јер нам је он, човек, то тражио? Бог је праведницима скраћивао муке по Вољи Својој. Нема шта ми ту да дирамо. Бар ја тако мислим. Danica 04 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Бог је праведницима скраћивао муке по Вољи Својој. Нема шта ми ту да дирамо. Бар ја тако мислим. Fenomenalno! Samo si zaboravio da je i ljudsko devolanje moze da bud, nazalost cesto nije, po Bozijoj Volji pa si tako sa ovim lepo ostavio prostor da imaslucajeva u kome je eutanazija po Bozijoj Volji. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фоловер Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 @Лазар Нешић Немој да ме разумеш као да ја сад анализирам Вољу Божју, далеко било. Свето Писмо говори да Бог одлучује о свему, па и то када ће кога смрт задесити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 ... Фоловер је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Па, све по мало од тога и још понешто што ниси навео, али бих рекао да је кључно средње питање, а и одговори су ишли у том правцу. Dobro, sad bar znam sta je dilema. Glasao sam "protiv, osim u nekim prilikama" jer polazim od najgore situacije ka manje losim i tek posle ka nekim nazovi idealnijim. A ovde niko nije ni prisao najgorim mogucim slucajevim koji mogu da zadese bilo koga od nas licno. Ako recimo dobijem neki benigni tumor u prefrontalnom korkesu postacu gori od zvera. Nesto tipa C.Mensona i T.Bandija ako ne i gori. Ne samo da cu ubijama sve sto stignem nego cu prema celom svetu osecati neopisivu mrznju i bes. E sada, prvo sto bih za sebe trazio nije eutanazija i ni smrtna kazna, koju bi mnogi ovde podrzali a tu su glasali iziricto protiv eutanazije (zanimljiv fenomen), nego naucna istrazivanja u cilju pronalazenja terapaije za mene i/ili druge slicno obolele. Medjutim u slucaju da istrazivanje krenu naopako i se nastanu neka dodatna u tom peridu nepopravljiva ostecenja ja ne zelim da ceo zivotni period provedem u takvom stanju konstantne mrzenj prema svemu i zelim eutanaziju za sebe. Vrlo je interesanto to da mnogo koji zagovaraju smrnu kaznu kazu kako je to eto super jer se osudjeni tako onemugava da dublje tone u greh i da zivi u stanju pakla a ovamo je to protivrecno sa ovom pricom, "kad ga Bog pozove". Милан Меденица :) and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Против чије еутаназије? Ја сам (тренутно) против своје еутаназије пошто сам срећан, здрав и ништа ми не фали. Туђа еутаназија апсолутно није мој проблем нити имам права да се некоме мешам шта ће да ради са својим животом. Срђан Шијакињић and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фоловер Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Као што рече Лазар, то је клизава тема (у вези са смртном казном) јер не можемо ми допрети до тога на који ће начин Бог некога позвати. Сетимо се само смртних казни у Старом Завету. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 попадијо дали си го гледала рускиот филм „Свештеник“? и доколку си го гледала, сети се како го заврши животот попадијата...... филмот е автобиографски и е снимен според реални настани од животот на еден свештеник кој станува монах. Како да не.Гледала сам гледала доста пута,но она је имала једну сасвим другачију дилему: Да ли да остане и да се заразе и други или да оде и спасе животе мужа и деце Она је живот свој дала за другога.То је нешто потпуно друго...ајде да кажемо-тродимензионално,над-димензионално Ведран је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Како да не.Гледала сам гледала доста пута,но она је имала једну сасвим другачију дилему: Да ли да остане и да се заразе и други или да оде и спасе животе мужа и деце Она је живот свој дала за другога.То је нешто потпуно друго...ајде да кажемо-тродимензионално,над-димензионално да, но свесно влегов во длабоките води на православието за да се потсетиме на овие прекрасни примери на пожртвувана љубов за другиот, која некогаш минува и буквално низ вратата на смртта. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 да, но свесно влегов во длабоките води на православието за да се потсетиме на овие прекрасни примери на пожртвувана љубов за другиот, која некогаш минува и буквално низ вратата на смртта. Да. Ведран је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Svešteni kanoni Crkve eksplicitno zabranjuju samoubistvo pod bilo kojim okolnostima, naglašavajući da samoubica mrzi B~ga, štaviše čak i samosakaćenje tretiraju kao samoubistvo (što znači da u principu operacija npr. promene pola ne bi bila dozvoljena hrišćaninu, ali to je već za drugu temu). A ubistvo drugog čoveka je ubistvo, bez obzira da li se on muči ili ne - jedino oruđe u hrišćaninovim rukama je molitva. Jedino što ranije nije postojala medicinska elektronika, tako da to držanje na aparatima treba promisliti s hrišćanske tačke gledišta - da li je to veštačko održavanje mrtvaca ili pak najobičnije lečenje (A gde je onda ta granica kada ne treba lečiti, već treba pustiti čoveka da umre? - to je razlog zašto meni s hrišćanske tačke gledišta deluje doslednije držanje čoveka u životu svim mogućim sredstvima sve dokle ne umre)... Naravno, ko nije hrišćanin nema prepreka izvršenju samoubistva, ali i dalje smatram problematičnim da traži od nekog drugog da mu prekrati muke... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 (измењено) да, но свесно влегов во длабоките води на православието за да се потсетиме на овие прекрасни примери на пожртвувана љубов за другиот, која некогаш минува и буквално низ вратата на смртта. Jaс само би сакал да те потсетам, како и да те вратам на површина т.е. на почеток од секоја посериозна приказна за Православието и Љубовта, дека на тој почеток секогаш се наоѓа ЧОВЕК, .. .. А во твојата татковина Македонија, еден човек, ЕДЕН ПОГЛАВАР НА ЦРКВА, еден АРХИЕПИСКОП... ЕДЕН ВЛАДИКА... систематски е убиван еве веке 10 години..од МПЦ која тоа го бара од ДРЖАВАТА-ви .. а вие македонски православци.. не мрднувате дури ни со ПРСТ ЗА ДА СЕ ТОА ПРЕКИНЕ .. А говорите о некаквим дубинама и висинама православља..пусти причу која чеша уши ,.. брате.. Не виђам твоје ''ИМЕ'' на теми о Прогону Православне Охридске Архиепископије... https://www.pouke.org.../page__st__1464 па те само потсећам на основне ствари... Измењено Август 23, 2012 од Иван Цветковић Није тема о овоме. Нећамо то на овој теми. Идемо на тему која се тиче конкретног проблема. الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука