Jump to content

За и против еутаназије?

За и против еутаназије?  

87 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за или против примене еутаназије?

• За, у свим случајевима
    • Против, у свим случајевима
    • За, осим у неким случајевима
    • Против, осим у неким случајевима
    • Нисам сигуран и не знам
    • Не занима ме

Препоручена порука

Шта значи сам одлучити?

Једино ако се убијеш.

Како другоме наметнути такву васионску одговорност да ти искључи апарате??

То ми је неприхватљиво.

Vasionsku odgovornost?

Mislim da je ovo prebacivanje odgovornosti ne nekog većeg, a to opet nije to

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Хвала ти на одговору. Не заборави да гласаш :)

И питање: пошто си против, у апсолутном смислу, шта мислиш онда о ситуацији мождане смрти или рецимо дубоке коме и вегетативног стања? Да ли треба одржавати живот по сваку цену (а то је могуће апаратима и до 20-30 година чак), или си ту ипак флексибилнији?

Ovo je i meni uvek bio razlog za nedoumicu.

Kada su neke bolesti u pitanju ,postoje metode i lekovi koji samo produžavaju život i ništa više...i taj produženi život je ništa više nego agonija.

Slušao sam vladiku Atanasija,kaže da je jedna igumanija pristala da joj odseku nogu da bi živela mesec dana duže,on je rekao:Eto šta ljudi rade iz egoizma ali nisam ništa komentarisao kad je donela tu odluku ".

Подели на овим сајтовима

E, ovo bih doveo u pitanje. Ako je volja ateiste da umre, prenošenje njegove odluke onome ko treba da zvekne prekidač ili ubrizga inekciju ne čini onoga ko je prenosi odgovornim.

Naročito ako je pitanje koja je njegova volja. U tom slučaju, ne svedoči lažno na bližnjega svoga.

Vidiš zato sam ja vernik :)

Verujući u Boga smatram da pred Njim imam prvenstveno odgovrnost za živote koje su mi povereni.A Bog slavi Život i voli Život, kako god nama ovde izgledao bolan ponekad i nepodošljiv.

Kao vernik gledam to jest trudim se da sve gledam kroz prizmu Boga koliko je u mojoj moći.A Bogu je ljudski život najmiliji.Ne bih volela nikako da pred Njim budem odgovorna ni za čiju smrt, jer ja tom i nisam dala život.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Vasionsku odgovornost?

Mislim da je ovo prebacivanje odgovornosti ne nekog većeg, a to opet nije to

Опитно искуство је нешто што је пресудно у оваквим случајевима.Ја се надам да нико од нас неће имати овакве ситуације у животу.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Да, то је и моја дилема.

Иако се слажем са Алексом и против сам еутаназије, ипак ме копка; а шта да се ај нађем у ситуацији дуге, неизлечиве и стравично паћеничке болести?

КОлико бих издржао и како?

Izdržali bi mi mnogo više nego što mislimo! Mislim da je kod svih nas želja za životom ipak veća od želje za "skraćenjem muka"! Uvijek postoji ono malo zrno nade u ozdravljenje, bez obzira što sve prognoze kažu da nema lijeka!

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

@@Анастасија,@,

šta onda da rade ljudi koji su usmrtili nekoga u saobraćajci? Ili drugačije?

Ne razumem? U kom smislu šta da rade?

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

@@Анастасија,@,

šta onda da rade ljudi koji su usmrtili nekoga u saobraćajci? Ili drugačije?

У саобраћајном удесу нико свесно не иде на то да убије,просто се деси несрећа.

Убица,хладнокрвни,крив је Богу и убијеном и за то служи казну овоземаљску и чврсто верујем у то да њима Бог ублажава суд за то убиство јер су своје одслужили у затвору.

Али на нечију молбу притиснути дугме или дати инјекцију....ма потпуно друга ствар.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Јасно. Шта ти мислиш о палијативној медицини и уточиштима, као алтернативи еутаназији?

Видим да многи теолози на западу говоре о томе.

Ево само малих информација шта је палијативна медицина и шта су уточишта:

http://www.ostaniuzmene.com/?page_id=2

Свакако да је то један велики простор где управо Црква може да делује.Такви методи би били способни да умање ону болну страну умирања.Међутим,требало би видети шта ти методи укључују.Уколико се апликују,рецимо,аналгетици који убрзавају наступање смрти,онда опет морамо да размишљамо.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

У саобраћајном удесу нико свесно не иде на то да убије,просто се деси несрећа.

Убица,хладнокрвни,крив је Богу и убијеном и за то служи казну овоземаљску и чврсто верујем у то да њима Бог ублажава суд за то убиство јер су своје одслужили у затвору.

Али на нечију молбу притиснути дугме или дати инјекцију....ма потпуно друга ствар.

Pokajani razbojnik?

Mislim da ljudskim sudom sudimo u ovome, to je moja poenta

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

U ovom slučaju vasionske odgovornosti

Mislim da eutanazija baš i ne može da se poredi sa saobraćajnom nesrećom.Kontekst im je totalno drugačiji. :)

Подели на овим сајтовима

Zavisi za kakvim životom? Kao invalid, bez noge, ruke, oka...?

Ti želiš da kažeš da invalidi bez ruku, nogu, očiju.......ne žive!!? Tj, da nemaju život!!?

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Mislim da eutanazija baš i ne može da se poredi sa saobraćajnom nesrećom.Kontekst im je totalno drugačiji. :)

Nije ukoliko gledamo iz perspektive povjerenih života. Na kraju krajeva zar nam nisu svi životi na zemlji povjereni?

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...