Анастасија Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Vrdaš! Početak i kraj su ništa, jer život nema početak i kraj. Život nema, ali život ima kraj. Uz Božiju pomoć odlučujem i o jednom i o drugom.A o odgovrnosti o smrti u ovom životu ( i prelasku u Večni) nekog trudila bih se da izaberem život ( ovog života ), kako god težak i bolan bio.A šta bi stvarno bilo kad bi bilo, ne znam.I volela bih i da ne saznam.Ako bude tad ću znati. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 @@Анастасија, sataraš Анастасија је реаговао/ла на ово 1 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Za one koji su se odazvali pozivu i koji u to veruju, ok. Za one koji su odbili taj poziv i odbacili atribut svetinje za svoj život, niko nema pravo da im nameće svoje viđenje svetinje i poziva na oboženje. O čemu ti pričaš? I ko ti šta nameće? Šta stalno mašeš s time da ti neko nešto nameće.Odlučuj o svom životu i smrti kako ti volja.Ja sam govorila o situaciji da neko moj blizak umire u bolovima a ateiata je i da je na meni da odlučim da li ću da mu ispunim želju u slučaju da on sam ne može to - ne bih.I objasnila sam zašto. Pre svega ovo je pravoslavni forum i većina nas smo pravoslavni i sasvim je normalno što na život i smrt gledam sa te tačke gledišta.To što si ti ateista na pravoslavnom forumu nikako ne znači da ja tebi namećem svoj pogled na svet.Ja samo izražavam svoje mišljenje,kao i ti svoje.I šta sad? Jel ja treba da kažem da ti meni namećeš svoje mišljenje? Лазар Нешић and Биљана је реаговао/ла на ово 2 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фоловер Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Ја се држим Мт.12,30 Који није са Мном, против Мене је и који не сабира са Мном, расипа. Свети оци исто зборе да је онај који хладнокрвно гледа недело исти као и онај који то недело чини. Протагорас, ово не покушавам да наметнем неком, да ме не схватиш погрешно, него само кажем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фоловер Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Shvatio sam, ali ja samoubistvo ne bih smatrao nedelom, već ličnim izborom. Да, али је и мој лични избор да нечије самоубиство спречим, ако могу. Питање је само: очување моје слободне воље зарад, само наизглед, спречавања туђе слободне воље? То је један од најлепших дара Господњих - и у ланцима и у тамницама, човек је слободан. Како је зборио блаженопочивши Патријарх Павле, увек бирамо да ли ћемо бити људи или нељуди, у каквим се год условима налазимо и каква год времена да дођу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Shvatio sam, ali ja samoubistvo ne bih smatrao nedelom, već ličnim izborom. Самоубиство је дело понижења и губитка части једног човека и да,то је личан избор. Код нас,у Цркви,гледа се и на то,да ли је човек имао некакве психичке и душевне проблеме када је дигао руку на себе.То се сматра олакшавајућом околношћу. На два потпуно различита начина,своје постојање доживљава један атеиста и један верник.Отуда толика мимоилажења.Еутаназија јe вероватно и измишљена од неверника, и ако је под велом хуманизма и тзв."добре смрти" за нас вернике,добра смрт је нешто сасвим друго и за то се молимо сваки дан.За добру и праведну кончину. Анастасија and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Daleko od toga. Ne znam zašto, ali počeo sam besno da reagujem i da branim izbor koji u ogromnoj većini slučajeva nije ugrožen. Brani svoju slobodu izbora.I treba, ali ne sa stanovišta da ti neko nešto nameće.Meni ne bi moglo stotinu ljudi da nametne svoje mišljenje ako ja imam čvrsto uverenje u sopstveno. To što si se ti našao eventualno ugroženim i usamljenim sa svojim mišljenjem jer si ateista a mi vernici ne znači da tako stvari zaista stoje.Verovatno bih se i ja sa svojim mišljenjem i shvatanjem života našla usamljenom kod vas na forumu. Ali ovde ti niko ništa ne nameće.Ja bar ne. DankaM је реаговао/ла на ово 1 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danica 04 Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Medicinska etika nas uci da dokle god pacijent dise, nada postoji, i vredi se boriti, uprkos danasnjim dijagnostickim metodama koja će reći suprotno, bilo da je pacijent u komatoznom stanju ili svestan. Ukoliko je pacijent svestan, pod uticajem teske bolesti, i svih muka koje je prosao, on je izmenjena licnost, i nije sposoban da odlucuje o tome, a ukoliko je u komatoznom stanju, stvar je jasnija, na nama je da se borimo, niko nije otkrio tajne zivota u potpunosti, ne retko, desava se da se umirući pacijenti vinu iz pepela kao feniks. Plemenito i hrabro je boriti se za zivot i sa jedne i sa druge strane, i sa strane nas zdravstvenih radnika i s sa strane pacijenta u kakvom god on stanju bio. Zasto dovoditi to u pitanje, unistavati sve ono sto je vredno i ljudsko. Bog nam je podario život kao nesto najvrednije i na nama ljudima je da ga cuvamo. Suicid ili eutanazija je vid kukavičluka kako god gledano. Čas smrti treba prepustiti Božijim rukama. Дијана., Лазар Нешић, Toncica and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 ... Макрина је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Самоубиство је дело понижења и губитка части једног човека и да,то је личан избор. Код нас,у Цркви,гледа се и на то,да ли је човек имао некакве психичке и душевне проблеме када је дигао руку на себе.То се сматра олакшавајућом околношћу. На два потпуно различита начина,своје постојање доживљава један атеиста и један верник.Отуда толика мимоилажења.Еутаназија јe вероватно и измишљена од неверника, и ако је под велом хуманизма и тзв."добре смрти" за нас вернике,добра смрт је нешто сасвим друго и за то се молимо сваки дан.За добру и праведну кончину. попадијо дали си го гледала рускиот филм „Свештеник“? и доколку си го гледала, сети се како го заврши животот попадијата...... филмот е автобиографски и е снимен според реални настани од животот на еден свештеник кој станува монах. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Ја се држим Мт.12,30 Који није са Мном, против Мене је и који не сабира са Мном, расипа. Свети оци исто зборе да је онај који хладнокрвно гледа недело исти као и онај који то недело чини. Протагорас, ово не покушавам да наметнем неком, да ме не схватиш погрешно, него само кажем. Pridrzi se malo bolje.. Ko nije protiv vas sa vama je. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фоловер Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Lični izbor i sloboda jedne osobe prestaju tamo gde počinju tuđi. Да, али, да ли је спречавање самоубиства истински кршење туђе слободне воље? Дешавало се да дете жели да скочи кроз терасу (у једном броју листа Православни пут је читалац тражио одговор на питање откуд детету мисли о самоубиству, па сам се сетио). То дете је спречено и вероватно је дуго још живело, као и многи други који су спречени у овом срамном чину. Човек тако може бити незрео и са 30 и са 70 година (у зависности од васпитања, околине, менталних недостатака итд.) Ако тај након тога одлучи да живи, можда је то заправо разоткривање туђе слободне воље, онога што он стварно жели. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 O cemu vi, za ime sveta, rasrpavljate vec na deset strana? O opstoj objektivnoj etici? O tome da li bi mi licno dosli u iskusenje da trazimo eutanaziju za nas same? Da li bi mi dosli u iskusenje da nekome asistiramo u samoubistvu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Šta ima plemenito i hrabro u borbi nekoga kome je mozak izgubio funkciju? I koji diše zahvaljujući mašini, koji ne jede, koji nema svijest o tome gdje je "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука