Гости Guest - . . .- Написано Август 13, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 13, 2012 @@Дејан, Да, опет кажем: Ово су појединачни случајеви који немају везе са свим попадијама и свим свештеницима. Како се више не чудим ничему у Цркви, јер Цркву волим и зато сам у њој, схватам да има људи који су у Цркви из ко зна којих разлога. Благо тој матушки за памет кад је толико cool Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Август 13, 2012 Пријави Подели Написано Август 13, 2012 samo da kazem da ti koji posegnu za zeMskim pre braka ne mogu posle da budu jereji. Au, mora da se onda mnogo mladi zene... Mada, vi's, jedna koleginica s generacije se udala za popa kad smo bili četvrta godina, sa 22, on je valjda godinu dana stariji od nje; znam da je su bili nekoliko godina u vezi; doduše, nikad je nisam ništa pitala o intimnim stvarima, stvarno je izuzetno fina cura, pa mi bilo bzvz Mada, ona je studirala u Bgd-u, a on je bio malo dalje, pa je verovatno bilo manje iskušenja Enivejz, bračni problem je uvek problem DVOJE ljudi, ne samo jednog; uvek sam se pitala po kom principu se ljudi biraju... Retko se desi da je neko baš potpuni slepac, pa da ne vidi za koga se udaje/ženi, da l' za "lahku" devojku/"lahkog" momka ili za nasilnika/nasilnicu. Uvek ima bar neka naznaka tog mogućeg (lošeg) ponašanja... Nego, zar ne postoji neki predbračni ispit specijalno za sveštenstvo? Uvek sam nekako mislila da bi pop&popadija trebalo da budu uzor parohijanima; izgleda da je bila idealizacija "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Август 13, 2012 Пријави Подели Написано Август 13, 2012 Није згорег код оваквих тема константно имати на уму Апостоле Христове .. и то, какви су они били са својим карактерима и људским особинама... Треба само исправно ставити све на своје место.. На концу .., као Хришћанима то нам и јесте задатак.. а не да се ту саблажњавамо и исчуђавамо као неке .. комшинице.. الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Август 13, 2012 Пријави Подели Написано Август 13, 2012 Није згорег код оваквих тема константно имати на уму Апостоле Христове .. иа какви су они били са својим карактерима и људским особинама... Треба само исправно ставити све на своје место.. На концу .., као Хришћанима то нам и јесте задатак.. а не да се ту саблажњавамо и исчуђавамо као неке .. комшинице.. Kako to mislis? http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Август 13, 2012 Пријави Подели Написано Август 13, 2012 Па мислим да све људско није им било страно... Да су ''неки'' чак и инсистирали на : ''Свима сам био све '' Тако да се не чудимо много кад у браковима свештених лица буде и истих ствари (негативних) као у браковима световних личности... Кужиш... ? الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Август 13, 2012 Пријави Подели Написано Август 13, 2012 Па мислим да све људско није им било страно... Да су ''неки'' чак и инсистирали на : ''Свима сам био све '' Тако да се не чудимо много кад у браковима свештених лица буде и истих ствари (негативних) као у браковима световних личности... Кужиш... ? Ono jes' . http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Август 13, 2012 Пријави Подели Написано Август 13, 2012 Ono jes' . Е сад,.. наш је проблем и проблем свештеника, што се трудимо да одајемо слику самих себе какви заправо нисмо.. Преподобни, свилени, оптерећени маниризмима што у говору, што у међусобним односима.. Што смо преоптерећени формализмом, морализмом .. и ко зна чиме још све.. па се зато и чудимо и згражавамо.. јер тако опет (неко свесно неко не) се дистанцирамо од - по нама негативних ствари, имајући потребу да кажемо како ми сами нисмо такви.. الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Август 13, 2012 Пријави Подели Написано Август 13, 2012 Е сад,.. наш је проблем и проблем свештеника, што се трудимо да одајемо слику самих себе какви заправо нисмо.. Преподобни, свилени, оптерећени маниризмима што у говору, што у међусобним односима.. Што смо преоптерећени формализмом, морализмом .. и ко зна чиме још све.. па се зато и чудимо и згражавамо.. јер тако опет (неко свесно неко не) се дистанцирамо од - по нама негативних ствари, имајући потребу да кажемо како ми сами нисмо такви.. Ja se ne cudim, to sto je svestenik ne znaci da je otporan na greh, daleko od toga, ali s zgrazavam nad nasiljem nad zenom. Pogotovo ovako podmuklo, gnusno i pred decom... a i ona blesava pa trpi. Od prvog dana braka pocinje da je bije, sta kao bio je umiljat kao maca pre toga. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Август 13, 2012 Пријави Подели Написано Август 13, 2012 Ja se ne cudim, to sto je svestenik ne znaci da je otporan na greh, daleko od toga, ali s zgrazavam nad nasiljem nad zenom. Pogotovo ovako podmuklo, gnusno i pred decom... a i ona blesava pa trpi. Od prvog dana braka pocinje da je bije, sta kao bio je umiljat kao maca pre toga. Ма свега има.. баш свих варијанти .. како беше ''оно''.. И не уведи нас у искушење الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Август 13, 2012 Пријави Подели Написано Август 13, 2012 Ма свега има.. баш свих варијанти .. како беше ''оно''.. И не уведи нас у искушење Naravno, ali iskusenija su neminovnost naseg postojanja . Sve u svemu, on je podmukli bolesnik i treba da se leci, a ona titra bolestini - zajednica kao ikona pakla winter . http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јесењин Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Мало је офтопик, али форум све мож' да поднесе... (је л' да? : )) Неко је поменуо (не сећам се тачно ко) да медији нападају цркву, а посебно В92 и Блиц. Наравно, па како и не би? И таквих ће напада да буде и још више и биће још жешћи, нажалост. Само чекају некакву "сензацију" која долази из црквених кругова, како би свим средствима јурнули... Сви домаћи медији ће атеистима дати првенство и оправдавати њихове ставове, јер то су заправо и ставови тих медија (углавном). Јесте, истина је да сваком насилнику (небитно чиме се бави) треба урадити лоботомију. Међутим, питам се да ли међу новинарима има насилника и зашто то не истраже? Колико насилника има међу другим професијама? Сматрам да би њима највише одговарало када би видели цркву поражену и умртвљену. Са друге стране, то је замазивање очију јавности... Ако неко има проблем у браку и ако се обрати сигурној кући, зашто би за то морали знати новинари? Зар је данас поента да се све снима, све на youtube, све у новине? Народ је постао гладан сензација, јер им је живот у к***у, а новинари то јако добро знају да искористе. Чак и ако би измислили причу, па касније то признали, опет би већина видела само прву вест и на њој формирала своје мишљење. И још нешто... новинари воле да причају како су цигани угрожени, како немају, како их угњетаваМО, како их уништаваМО,... а јесу ли икада поменули колико насиља има у тим породицама? Колико малтретирања, шиканирања, непоштовања основних људских права, итд... Или нападају искључиво себи неподобне? Мало по мало, ствара се веома чудна атмосфера, која нимало неће бити погодна за цркву. (Силовање, Црна Река, Сретење, сад и малтретирање...) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 ја лично мислим да је новинарима битна сензација ради сензације, без обзира где се и шта дешава....а сад зашто...? зато што људи то воле да читају...то продаје новине...на жалост...не бавимо се паметнијим пословима... Јесењин, Avocado and Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 свачија прљавштина треба да изађе на видело како би се опрала и било све чисто, а не игнорисала, миловала или гурала под тепих. Danijela је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest JelenaLela Написано Август 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Još ne videh mantiju da je loš čovek a dobar sveštenik, niti dobrog čoveka a da je loš sveštenik. Милан Меденица :) and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Nasilje pod mantijom Već sam pomalo i zaboravio na slučaj nesrećnog oca Brane koji je ubio svog štićenika, kada me je poruka brata Dekiše na to podsetila. Pored toga juče sam pročitao i odlomak iz "Monaha Kalista" gde je opisano maltretiranje monahovo, od strane Žutog Đavola i tretman koji je imao pod vladikom Nikolajem. Sve ovo me je navelo da se setim nekih slučajeva "nasilja pod mantijom" gde su sveštenici glavni akteri. Nalazim da je to veoma potrebno za mnoge idolopoklonike, koji više vole mantiju od Onog kome ta mantija služi. Na žalost mnogi su se zbog takvih sveštenika i pogordili i pobeli iz stada. Kako vernik obično oseća na svojoj koži mantijaško nasilje? Daleko bilo neki slučajevi poput oca Brane ili ono kakvo je trpeo iguman Kalist. Obično to biva kroz neki verbalni odnos, putem vike, sveštenikove gordeljivosti i sl. Kako će neko reagovati? Na žalost troje mojih milih ljudi nije više u Crkvi zbog toga. Kažem, mislim da je ovo dobar metod (po promislu) da se takvo nešto desi revnitelju ili nekom baš utvrđenom crkvenom bratu ili sestri, čisto kao malo iskušenja i učvršćivanja u veri. Ali za većinu je na žalost to tuga i često puta kraj sa religijom. Zapravo da li je nasilje koje dolazi od mantije (ako dolazi) posledica uverenja da mantija mora da bude stroga i nekih ličnih iskustava svešteničkog uzgoja, ili se radi prosto o tome da su to iskompleksirane budale na kvadrat, koje više služe antihristu nego Hrisotosu? Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука