Jump to content

Насилници под мантијом - И попадије у сигурној кући


Guest - . . .-

Препоручена порука

  • Гости

Не знам колико пута сам била у модрицама. Батинање траје пуних 16 година, буквално од првог дана брака. Називао ме је најпогрднијим именима, на пример “краво смрдљива”, а најтеже ми је пало када су и деца почела тако да ми се обраћају. Тада сам преломила да их све напустим - овако за „Блиц“ прича З. П, попадија из околине Београда која је спас нашла у сигурној кући.

266063_nasilje-svestenik-shutterstock_f.jpg?ver=1344712265

Nasilnici su svih profila i zanimanja

И док је ван зидова куће све изгледало идеално, у кући је за З. П. био прави пакао. Родила је четворо деце и посветила се породици. Од мужа је трпела свакодневна физичка и психичка малтретирања. Није радила и није имала никакве приходе. Супруг свештеник располагао је новцем и за себе куповао љубав и поштовање деце.

- Не памтим да ми се некада нормално обратио. То обраћање је увек било погрдним именима, једноставно ме није третирао као људско биће. Он и деца су заједно ручали, а за мене није било места. Док седимо у дневној соби, подизао је зид од јастука на кревету како ме не би гледао. Тако се понашала и његова мајка. Међутим, највише ме заболело када су и деца почела да се понашају исто као он - наставља кроз сузе З. П.

Она није једина којој је супруг цењен и поштован у друштву, а код куће насилник. У последњих годину дана спас у сигурној кући пронашле су две супруге свештеника, две вероучитеља, али је било и жена лекара, учитеља, директора.

- Нисам знала коме да се обратим за помоћ. Супруга који је иначе вероучитељ у основној школи цене и поштују сви у комшилуку. Небројено пута сам чула „он ни мрава не би згазио“ и сећала се шамара које сам добијала и нисам смела глас да пустим да не чују комшије. Отац му је психолог у Центру за социјални рад, тако да су ми и та врата била затворена - прича А. Ђ. која је у београдску сигурну кућу стигла из унутрашњости. Не прође дан да не мисли на своје двоје деце које је оставила код куће. Најтеже јој пада што је млађе дете болесно. За супруга каже да је брижан отац, али да су деца сваки дан гледала његово насиље.

Деца, али и материјална зависност од насилника најчешћи су разлог због чега жене годинама трпе насиље. Изабела А. прича да ју је супруг везивао и по целу ноћ терао да потпише да је лечена у психијатријској болници. После вишесатног малтретирања на све је пристајала, а он је то користио да докаже да је радно неспособна како не би могла нигде да се запосли и осамостали.

- Жене су се охрабриле и све више њих тражи помоћ. До пре десетак година у просеку су насиље трпеле по петнаестак година, сада је просек око седам година. Углавном су то жене из градова, што не значи да насиља нема у селима, али не траже помоћ. Оно што је лоше је то да се сви у Србији само декларативно баве насиљем у породици, али су многе ствари остале недоречене у институцијама система - каже Весна Станојевић, координатор у сигурној кући.

Оно што је лоше, наставља она, судски поступци и даље трају месецима па чак и годинама, иако по закону морају да се воде по хитном поступку.

- И када жртве дочекају да суд изрекне пресуду, оне су обично минималне или чак испод минимума. Када се изрекне забрана приласка жртви, то је само мртво слово на папиру. Насилници и даље настављају да узнемиравају жртве и уместо да иду у затвор, полиција жртву поново упути на суд и тако у круг. На тај начин насилницима се шаље јасна порука “можеш да радиш шта хоћеш, не може ти нико ништа”- закључује Станојевићева.

Сигурне куће пуне деце

Од почетка године само у сигурној кући у Београду било је 2.100 позива жртава насиља. Неке жене су тражиле само правну помоћ, док су друге у њој пронашле скровиште од насилника. Тренутно је у Сигурној кући 28 жена и 24 деце. Осим у Београду, препуне су и у Смедереву, Нишу, Крагујевцу, Ваљеву, Панчеву, Зрењанину, Новом Саду, Сомбору.

Извор: Блиц

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Да, има овога... ништа није чудо.

Као и у свакој служби имате оваквих и онаквих људи. Мајмунчина и балвана има свуда.

Углавном се догађа зато што су се ти несрећници оженили на силу, никада нису ту жену волели, женидба због службе...

Јасно је да се сада на неки начин води медијска хајка против Цркве. Верујем да паметним људима је довољно јасно да ствари не смемо да генерализујемо.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Kad je neko kreten ,on je takav pa kojim god se poslom bavio.A ovo je cista hajka na crkvu.Niko ne spori da ima i takvih slucajeva. Ali koliko je supruga tezaka,lekara,automehanicara,drvoseca,gradj.radnika zavrsilo u sigurnoj kuci??Svaka od tih zena je unesrecena i obelezena za ceo zivot.I niko od toga ne pravi glavnu vest u novinama.Sad su popadije na tapetu. Sacuvaj me Boze.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

сасвим је у реду и овакве ствари да се пишу, ја потпуно подржавам :)

сем тога, од официра се и очекује да буду ратоборни, мада не у кући јелте, ал тек од свештеника се не очекује такво понашање нигде, а камоли у кући, па онда и јесте вест за новине ... а и здраво је људима да се рзбијају мало илузије, пошто велика већина пати од пијетизма према мантији, што свештеничкој, преко монашке до владичанске.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Јадни људи, да ли Епископи могу нешто свештенику који злоставља жену? Да ли он може некако да казни или било како прекине ту агонију?

Царство Божије није у речи него у сили

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Kaко каже Елвис Ј.К. у пјесми "Кажу да те чоек туче" : Како тако њежан цвјет пронађе хајвана.....

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"Блиц" све више почиње да разочарава... Од тога да се неке рубрике копи-пејстовања твитера естрадних "звезда", до тога да и у информативи почињу да се баве сензационализмом, па се опасно приближавају "куриру"... Да, из авиона се види да неко наручује текстове у којима Црква треба да се дискредитује, колико год је то више могуће. Срамота и туга... Добро, ако је то нешто од супер значаја, хајде онда да се уради једна шира анализа: колико процената жена у сигурним кућама су домаћице, колико жене политичара, колико жене вулканизера, лекара, зидара, малих привредника... Је ли то занимљиво? Је ли то саосећање са тим женама?

Шта очекују господа (и госпође) из "Блица"? Да цели свет треба да буде по мери њихових плаћеничких критичких могућности? Прави новинар треба да буде широко образован, да познаје ствари, па и кад нешто не зна, да зна где то може сазнати и ко је кредибилан извор. А њихово схватање Цркве је јадно очигледно. И ето - дошли смо до тога да у Србији немамо једне праве, објективне и независне новине.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Да, слажем се Срђане. Јасно је да су у новинама текстови који су уперени против Цркве наручени. Пљувачина са свих страна.

А који је циљ оваквих текстова? Да ли само продаја новина или нешто више?

Рекох, има насилника и потпуних цепова и међу свештенством. Ко зна из каквих је неко разлога постао свештеник. Али не видим потребу да се ствари генерализују.

Наравно, ако овакав оментар изнесеш на Блицу или Б92 добићеш гооомилу негативних рејтинга као да су људи који то и коментаришу као да се препуни мржње према свима и свакоме а посебно према Цркви.

Хајде да се објави нека лепа вест о Цркви. Неће ни бити коментара. Опет, то је последица времена у коме живимо.

А овакви свештеници који туку своје супруге, иживљавају се над њима и врше дугогодишње насиље у породици ОДМАХ ставити под забрану свештенодејства.

Но, верујем да се ретко поставља питање брачних односа у свештеничким породицама.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ни ја нисам рекао да свештеника-насилника нема. Нити сам за некакву православну џамахирију, па да новине објављују програме канонских визитација епископа и текстове акатиста... Али, сматрам да бар зрнце објективности не би било на одмет, и свакако верујем да сапи Јелене Карлеуше (ено их, већ четврти дан на сајту "Блица") не треба да имају више места у јавности, него што већ имају (што је већ немериво више него што заслужују).

Јер, чему служи овај текст о сигурним кућама? Која је сврха овог текста, ако не сугестивност? И то баш у ово време, око несреће са овим надри-Перановићем? Колико пута је "Блиц" пренео нешто од онога што за народ ради - поменимо само то - ВДС под вођством о. Владе Марковића? Колико је пута "БЛиц" писао о избеглицама које још увек живе у неким манастирима? Њих су заборавили и ова држава и "Блиц", али Господ није. То у "Блицу" нећете прочитати.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

mozda treba biti zahvalan Blicu (jer je izgleda krajnje vreme da se otvore oci i nesto uradi po raznim pitanjima)...

pre nego nekog napadne bes ili mu padne neko plotovanje napamet- valja razmisliti

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Да, слажем се Срђане. Јасно је да су у новинама текстови који су уперени против Цркве наручени. Пљувачина са свих страна.

А који је циљ оваквих текстова? Да ли само продаја новина или нешто више?

Рекох, има насилника и потпуних цепова и међу свештенством. Ко зна из каквих је неко разлога постао свештеник. Али не видим потребу да се ствари генерализују.

Наравно, ако овакав оментар изнесеш на Блицу или Б92 добићеш гооомилу негативних рејтинга као да су људи који то и коментаришу као да се препуни мржње према свима и свакоме а посебно према Цркви.

Хајде да се објави нека лепа вест о Цркви. Неће ни бити коментара. Опет, то је последица времена у коме живимо.

А овакви свештеници који туку своје супруге, иживљавају се над њима и врше дугогодишње насиље у породици ОДМАХ ставити под забрану свештенодејства.

Но, верујем да се ретко поставља питање брачних односа у свештеничким породицама.

Апсолутно се слажем са болдованим. Што значи, да се владике распитају код ових установа.

За Валентину, као попадију: да ли знаш какво је искуство притужби попадија владики на свог мужа? Има ли тога и ако нема-што нема ?

"Христос васкрсе, радости моја!"

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ne bih nikad branila nasilnika, ali moram da vam ispričam jako sličnu situaciju koja se dogodila u jednom selu blizu mog grada.

Naime, za tog sveštenika smosvi mi čuli zbog njegove popadije. Ta je cica išla u minićima, izlazila sama, ponašala se kao da nije udata i slično. I, hajde, nio to njoj nije uzeo za zlo, mladi su,ona je mlada, neiživljena, nema veze- sveštenik je tad imao oko 30-ak godina, a ona ispod 25. Međutim, puklo je jednom da se ona žalila da on nju maltretira, ona zove sigurne kuće, pokazuje modrice... a on divan ovako, med i mleko. Kad god se povede razgovor o tome, ljudi su branili nju, pa zar zbog oblačenja, pušenja i izlazaka da je maltretira? Međutim, kad je to stiglo do suda, ispostavilo se- i ona priznala, da je cica htela pošto-poto da se razvede, a nikako nije mogla da smisli razlog, pa je izlagala da je on maltretira. I zaista je bilo tako. Naravno da su se razveli, a on je ostalo u svešteničkoj službi, jer kako sam ja razumela sveštenik može da se razvede ako je supruga psihički nestabilna ili tako nešto. Naravno, ona je proglašena psihički nestabilnom i svašta još nešto, i vladika je prihvatio da se on razvede od nje a da ga ne raščini.

Turn on, tune in, drop out

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Опет ми о новинама!

Ако хоћете да причамо о малтретирању у свештеничким породицама, хајде да то чинимо различито од Блица.

Поред целе приче о дискредитацији Цркве у меидјима, која је тачна, чини ми се важном и чињеница да да данашњи свет врви од тих "феми" причица о јадним малтретираним женама, које су тако добре и трпе свашта, а никада или јако ретко сам чула за ситуацију да се обоје супружника или партнера тсаве пред одговорност - јако је добро познато да је насиље у породици када траје и понавља се на овај патолошки начин показатељ болести самог односа тих двоје људи.

Има, драги моји, жена које се психички наслађују оваквим ситуацијама и психички су зависне од малтретирања - проблем није нимало једноставан!

Многе такве жене чекају својих пет минута у животу и онда направе велику освету - не мора бити само убиство, може бити тихо пијење туђе крви!

Дакле, немојмо опет говорити као курирови гласници и дискутовати само о разлозима свештениковог уласка у брак, запитајмо се и о женским мотивима, који за сваку породицу могу бити далеко погубнији, јер жена окреће "главу" куда она хоће.

Насиље је недопустиво, али постоји и психичко и духовно насиље, а тек о томе нема спремности да се говори у Цркви, јер је такво насиље у власти вештих манипуланата, који су многим површницима у Цркви поптуно невидљиви!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...