Jump to content

Фотографије мога града....

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 663
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

post-6155-0-40005200-1347573821_thumb.jp

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

dsc_5175_pr.jpg

dsc_5161_pr.jpg

dsc_5253_pr.jpg

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Иначе, мали број људи зна, или боље речено - мали број људи је запазио, да је мајстор који је живописао храм, академски сликар Драгомир Јашовић, у нашој цркви оставио и свој аутопортрет - у виду медаљона на грудима светог Ђорђа, коме је храм и посвећен.

medaljon-autoportret.jpg

Црква је осликана тек на своју стопедесетогодишњицу, 1984. године. Данашњи изглед храм има од 2003. године, када је завршена велика реконструкција.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

On 14. 9. 2012. at 19:01, antics рече

Иначе, мали број људи зна, или боље речено - мали број људи је запазио, да је мајстор који је живописао храм, академски сликар Драгомир Јашовић, у нашој цркви оставио и свој аутопортрет - у виду медаљона на грудима светог Ђорђа, коме је храм и посвећен.

medaljon-autoportret.jpg

Црква је осликана тек на своју стопедесетогодишњицу, 1984. године. Данашњи изглед храм има од 2003. године, када је завршена велика реконструкција.

мени се допада његов фрескоживопис...код нас доле, Јашовић је сликао у манастиру Калишта на обали Охридског Језера.

Подели на овим сајтовима

Makedonci...........vi mene malo izazivate ovim fotografijama, je li!!? :)

Šalim se naravno.......odlične su!

4869

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

On 15. 9. 2012. at 9:34, Биљана рече

Makedonci...........vi mene malo izazivate ovim fotografijama, je li!!? :)

Šalim se naravno.......odlične su!

4869

neee ;)

Подели на овим сајтовима

On 13. 9. 2012. at 21:29, Ведран рече

моето омилено место Матка во кањонот на Треска

43677498.jpg

И јас ја сакам Матка :)

прекрасно место, првпат имав шанса да престојувам во планинарскиот дом кај „Свети Андреја“, 1999, на еко-камп....

Организаторите се потрудија да имаме целосен „увид“ во тоа што е и каква е Матка - имавме предавања за флора и фауна, ендемски видови, за историјата на Матка, малку историја на уметност во контекст на црквата посветена на Свети Андреј Првоповикан, алпинистички, спелеолошки, веслачки курс....

Зорите се прекрасни на Матка, карпите се бојат во сите бои на целиот спектар, додека небото се огледува во езерото, а времето - чиниш - некогаш и застанува...

Има еден интересен настан, кога во склоп на нашите еко-програмски активности, требаше да исчистиме една запустена пешачка патека во месноста Козарево, речиси до самиот врв.... и вредеше - наидовме на остатоци од келија посветена на свети Јован Крстител, остатоци на фрески на самите карпи и извор со најстудена вода која сум ја пиел....

а местото, акумулатор на мистичност.... :)

Матка - матица - на скопската Црна Гора (од црнорисци) - имињата сами објаснуваат :)...

Одамна се спремам да ги изодам сите патеки до познатите црквички и келии, а веќе сум веслал со кајак по езерото.... драго ми е што споделуваме исти впечатоци за Матка....

Се расприкажав, ама тоа под впечатоци од фотографијава која е прекрасна. :)

И... се извинувам на „упадов“.

Поздрав.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...