Jump to content

Za Crkvu nema neželjene trudnoće

Оцени ову тему

17 члановâ је гласало

1. 1. Da li je opravdano?

2. 2. Koliko su roditelji spremni na izazov?

Препоручена порука

Не дозвољава се ни у таквим ситуацијама. Нема ситуације у којој би абортус био благословен.

Има. Ако је живот мајке у опасности. А ово везано за силовање је јако тешко питање. Нисам чуо неко "званично" мишљење.

Подели на овим сајтовима

Има. Ако је живот мајке у опасности. А ово везано за силовање је јако тешко питање. Нисам чуо неко "званично" мишљење.

Има незваничних ту и тамо. Не знам са силовање, али митрополит Антоније Блум је правдао абортус уколико се утврди да ће се дете родити с неким тешким поремећајима (читах давно у некој Светигори).

Подели на овим сајтовима

bas me zanima , kada cu da procitam da je nesto lepo stiglo u Srbiju.

da se nesto pozetivno dogodilo - sto bi coveka obradovalo - osokolilo...

kada se citaju danasnje novine - kao da se cita hronika pakla fmqmtx

0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

То су тешке теме и екстремни примери. Требало би знати и да су наше "благочестиве" баке у "стара добра" времена знале да се на свој начин реше детета рођеног са дефектом или из неког другог разлога непожељног.

Ја сам баш жестоки противник абортуса (у нормалним околностима), али морамо да будемо опрезни са осуђивањем...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Златно је правило у Цркви, када су овакве ствари у питању, да нема правила. Односно, да се сваком човеку и његовом проблему мора прићи на јединствен начин. Пастирска брига никако не иде са унификацијом. Барем не у Православљу.

Подели на овим сајтовима

I vi svasta osudjujete.. Nije to doslo sa zapada vec su glupi ljudi svuda po planeti zemlji. Rano otkrivanje pola deteta ide ruku pod ruku sa ranim otkrivanjem bolesti i problema u razvoju. Ta tehnika je mozda "dosla sa zapada", ali mogucnost da se zloupotrebi je oduvek ovde medju ovim istim ljudima koji su nam komsije. Umesto da se komentarise kako sa zapada nista dobro ne dolazi, bolje je obrazovati i oplemeniti ljude u okolini.. Da ne bude posle zabune, naravno da je abortus usled nezeljenog pola deteta vrhunska glupost. Ali mogucnost saznanja je stvar napretka u medicinskoj nauci i za svaku je pohvalu.

Подели на овим сајтовима

aj nek mi neko odgovori na postavljeno pitanje:

''je l moze da mi neko kaze kako gleda Crkva na zacece u slucaju silovanja?jel se ni u takvim situacijama ne dozvoljava abortus?"

U KC ni u tim slučajevima. Šta je dete krivo? Naravo, treba se pobrinuti za majku tog deteta, pomoći joj - to je užasna situacija, ali jedan zločin se ne pokriva i ne popravlja drugim.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Не знам од кад је тај "обичај" стигао у Црну Гору, али мислим да га све мање има. Доста често се дешава да се дјеца рађају болесна- нека не дочекају да виде овај свијет, нека га напусте убрзо по рођењу. То је довело до тога да се све више говори "Само да је живо и здраво" што је и једино исправно. Опште је познато да је код нас Црногораца(мушкараца из Црне Горе) мање више пожељније да ПРВО дијете буде мушко. Не бих сад то претјерано објашњаво, али до чега је то данас довело нема никакве везе са оним како се на то гледало некад. Као и многе ствари и ова је скроз погрешно схваћена. Шта је у питању, стварно не бих знао, али дошли смо до жалосне чињнице да једно дијете драже од другог само зато што је мушко. На сина се некад гледало као на наследника, онога који ће да продужи лозу. Отуда и жеља да прво дијете буде мушко. Али, то није значило да ако се роди женско, да га треба гледати другим очима, као да није живо чељаде, или, не дај Боже, не дозволити му да угледа свјетлост дана. Некада су мајка и сестра биле понос/светиња! Летјеле су главе због мрког погледа или псовке. Било је и другачијих схватња, не кажем да није. А данас...

”Čuvati žensko dete isto je što i zalivati baštu! Ulažete u nešto što odlazi od vas.”

Не знам какав ово ум може да каже, јер те исте наше сестре, које одлазе од нас, рађају ту дјецу, подижу их, васпитавају. На крају крајева, овај "геније" ће да ожени једну од тих која одлази. Њега је једна од тих што су отишле од своје куће и родила, мрчио се са оваквим размишљањем. Али, далеко је ово од онога како га представљају. Нажалост, ради се о томе да многа дјеца буду убијена! тако да се не може говорити да је у питању "само" један, пет или педесет случајева, јер су људски живот у питању.

Велик проблем је "традиционално", тј то нема везе са традицијом, али је некако постало такво, схватање да је жена та која ће да рађа дјецу, по могућности мушку. Док се не врати хришћанско-традиционални поглед на брак и на потомство тешко се га нама!

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Средњошколци: Брак је светиња, а абортус грех

33,9 одсто екстремно традиционалних,

девојке скоро пет пута мање традиционалне од мушкараца.

„Породица и брак су светиња“ подржало је 77 одсто средњошколаца,

30 одсто ученика подржава став „Жена је испуњена једино кад постане мајка“

Абортус је осудила Половина упитаних ученика

60 одсто њих свесно је да је насиље у породици велики проблем и било је спремно да такав случај пријави.

не разумеју особе које припадају ЛГБТ популацији, па тако 41 одсто мисли да су то болесне особе

62 одсто се не слаже да особама истог пола треба дозволити да ступе у брачну заједницу и усвајају децу.

међу непријатеље сврстали најпре Албанце, Хрвате и Роме, па затим Американце, док на скали пријатељства убедљиво воде Руси и Грци, а следе их Бошњаци.

Наслов је звучао добро али цифре слажу истинитију причу:

Девојке су 5 пута мање традиционалне од мушкараца - то је узрок наше пропасти.

Ако само 50% сматра да је абортус нешто лоше онда 50% сматра да је абортус супер.

Само 40% сматра да су хомосексулаци болесни а чак 40% мисли да могу да усвајају децу.

Роми су наши непријатељи. О, памети. Који смо ми јадан народ кад су нам Цигани непријатељи.

Бошњаци су пријатељи. Са којима ратујемо. Нож, жлица, гибаница...

О, памети...

Подели на овим сајтовима

Девојке су 5 пута мање традиционалне од мушкараца - то је узрок наше пропасти.

Ако само 50% сматра да је абортус нешто лоше онда 50% сматра да је абортус супер.

Naravno da ce devojke da se zalazu za abortus jer je to njihovo pravo i one su malo svesnije posledica istog. One su te koje se najvise nose sa nezeljenom trudnocom ili plodom.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

да су свесне последица, не би се залагале за исти

Aha, koje su to posledice abortusa? :D

U pravu si, sve devojke treba da zatrudne prvim eventualno drugim seksualnim odnosom dakle po mogucustvu izmedju 15 do 18-19 godina.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Iuris, malo prelistaj medicinsku literaturu, posledice mogu da budu brojne i ne retko vrlo teske...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

^ Slazem se sa Lenom. Bila sam sikinirana od strane roda rodjenog sto nisam u svojoj 15 godina jos imala decka i sve sto ide uz to. I tu je bilo raznih peripetija i na kraju sam opet ja kriva u ocima majke te osobe koja je toj osobi dozvoljavala sve i svasta sto meni sada recimo ne dozvoljava, cak mi i zabranjuje, nista pre braka, ne ovo, ne ovo, tra la la... Deca treba da imaju i veronauku i sek. obrazovanje u skolama. Da i jedni i drugi znaju kako da se zastite, a da uzivaju i da ih neko nauci da se u to ulazi kada si punoletan, kada si zreo u glavu, kada zaista volis, kada poznajes onu osobu veoma dobro kao i ona tebe, da ti je prijatelj pre svega, a ne samo zato sto vozi neki brzi auto/motor sta god, jer ima pola kile gela na kosi, izvajano telo, sav je mangup u skoli, ponizava sve redom, a njemu ne sme ni muva da kaze zzzz jer ce biti zveknuta u roku miliseknude.

Meni je krivo sto muski rod prebacuje krivicu na zenski rod jer se ona nije cuvala, nije razmisljala, pa sto se upustala. Pa oboje se upustaju u to. I jedna i druga strana treba da sednu i popricaju i da se dogovore sta, na koji nacin se zastiti od ovoga i onoga.

I da, malo ko zna da taj abortus moze da kosta zensku osobu ponovnog radjanja. A to kada se desi... Moze neko da porice koliko hoce, ali to ostavi tragaa na osobu, pati u sebi, a sve ljude oko sebe ujeda, reze na njih, kriv im je ceo svet a pogotovu onaj koji joj je rekao da je to njen problem, pa ju je izvredjao, pa da to nije njegovo, pa da se snalazi sama kako zna i ume, ili da ona mora na abortus... svasta nesto.

A roditelji su krivi sto deca razmisljaju onako kako razmisljaju. Predrasuda na izvoz, a onda i oni kada ostare, dobiju jos predrasuda zbog 'prijatnih' li ljudi.

Nisam za to da osoeb istog pola imaju decu, radjaju decu, samo zbog toga sto se plasim da ce to biti jako zbunjujuce za decu. Oni jednostavno imaju podelu na zensko, musko i nesto malo, sto je kao srednje, dete od zenskog i muskog. I imala sam cast da upoznam starog coveka koji je imao decka i pritom i decu i svoju zenu, i na fakultetu x puta i jedne i druge. Ok su ljudi, ne zameram im nista, ne posmatram ih cudno, cak su mi neki i simpaticni, luckasti, dobri. Samo ne volim te parade jer to budi gnev u nekim ljudima, a u nekima samo ide na nerve jer su guzve, jer se opet prave neredi i unistavaju lepe stvari po gradu.

Volela bih da ti ljudi koji ce predavati ta dva predmeta, saradjuju, da prave paralele izmedju ta dva sveta, ajde tako da kazem, jer ono je duhovni svet, a ovo je moderni svet. Neka deca jednostavno ne mogu pitati roditelje ili bake/deke.. Nece dobiti dobre odgovore ili nece uopste dobiti odgovore (tabu teme), ali batina i batina 'oce i prekore i kazne... a vrsnjaci.. sta vrsnjaci znaju, vecina nista ili pogresno i kako se god okrene ne valja.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...