Фоловер Написано Август 22, 2012 Пријави Подели Написано Август 22, 2012 Браћо, кроз пар дана треба да се први пут исповедим и имам неке нејасноће. Молим вас да ми објасните, не желим да на исповести сувишно замарам свештеника или пак да моја исповест звучи као исповест неког монаха подвижника. Дакле, да не околишам, пошто ми је прва исповест, не знам како да кажем свештенику. Колико ситне грехе треба исповедати? Треба ли да кажем да сам угађао стомаку? Треба ли да кажем да сам убио муву, згазио мрава? Да поменем лењост за молитву и читање Светог Писма? Осећам се глупо да на исповести кажем како сам користио нелегалан софтвер или пиратску копију Виндовса. Гледам тај подсетник за исповест и многе ствари сам одатле хтео да кажем. Видео сам то и на сајту манастира Лепавине. Дакле, желим да поступим исправно, да не сакривам грехе, а опет да не изигравам не знам шта. Помозите! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Август 22, 2012 Пријави Подели Написано Август 22, 2012 @, https://www.pouke.org/forum/topic/20703-%D0%BF%D1%80%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82-%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%99%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81-%D1%81%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%88/ "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Септембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2012 ... Питање није "јеси ли постио" или "јеси ли се исповедио" или "живиш ли исправно" него "кајеш ли се". А да смо грешни-нема сумње... Дакле, ово ме мало подсети зашто сам уопште овде и како сам почео да о вери мало размишљам на конкретнији начин... Мој добар другар је, од пре пар година, постао изузетан верник иако до тад није показивао знаке односа са Богом. Да се разумемо, вера га је скренула са много горег пута којим је пошао и сигуран сам да га је спасила, можда и животом. Редовно пости, све велике постове и средом и петком. Иде у Цркву, причешћује се и зна све по реду кад шта треба и како треба. Е, сад, постоји један детаљ који мени лично боде очи али можда је то само моје виђење. Наиме, последњи пут кад сам био заједно са њим у Цркви на литургији, кренула је прича о томе ко где треба да стоји, како су други обучени, како не знају ово или оно од правила...некако је све то добило прилично бљутав укус за некога ко тврди да је верник. Осим тога, доста пута сам чуо како једва чека да се пост заврши, да се причести па да може да се "развали", храна, пиће, опијати....Са друге стране, не заборавља да се прекрсти пре јела и пића, иако после тога често уследи "одваљивање"... Али, он је неко ко је вољан да помогне другима конкретним делима. Псоваће просјаке али ће уделити. Коментарисаће нешто на начин који се не би очекивао од верника али тешко да би учинио нешто што би било противно учењу Православља. Понекад стичем утисак као да се залетео у веру или се придржао за веру и да је одједном стао без продубљивања смисла вере. Колико такви начини приласка вери и такво представљање вере могу да удаље друге? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2012 могу, ал само ако неуки воде неуке ... ако неко искуствен уводи неког у веру, прво што ће му/јој објаснити је да је то нормална појава и фаза за све који су скоро ушли у веру - да преко форме улазе у суштину. уопштено речено, постоје три фазе - ропска, најамничка и усиновљење/ућерковљење. ропска фаза је јуридичка фаза, кад је све на меру, од мере, ка мери, исправно, тако треба, ваља се, круто, тврдо, све у том духу уклапања човека у правило. најамничка је кад човек ради све зато што се то тражи и зато што је исправном, задовољавање форма ал још увек надомак суштине. трећа фаза је фаза искреног верника, који све ради шта треба и потребује ал из љубави, не ради задовољења овог или оног. на срећу, све претходне фазе нису у служби будалаштине већ управо утиру пут уцрковљењу личности и отварању за једну перспективу љубави и здравог разлучивања јер је у претходним учио шта сме и колико, шта је слобода а шта ропство. искуство рулз, научи човек временом а Бог је увек ту да буде родитељ и малом и великом, и оном који пузи и оном који вози бицикл, ауто, аутобус или авион све у свему, то је пролазна фаза, само треба пазити да себе или неког другог нехотице не одврати од оног што јесте јер то неће учинити намерно већ што мисли да службу Богу чини ... дакле, нема ту зла - незнање убија, одатле сав грех. Natasa., R.Žiskar, malina :) and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@... Написано Септембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2012 Пред нама је нови холокауст, страшнији од претходног, а на удару ће се наћи исти они као и за време Другог светског рата - сви који се супротстављају да понизно прихвате ауторитет Римске цркве, односно Екуменизам и онога кога заступају на Земљи... Иначе, постоји посебан круг пакла за људе који мешају "ЈЕР" и "ЈЕЛ'" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2012 Пред нама је нови холокауст, страшнији од претходног, а на удару ће се наћи исти они као и за време Другог светског рата - сви који се супротстављају да понизно прихвате ауторитет Римске цркве, односно Екуменизам и онога кога заступају на Земљи... сине, отровали су те, појма немаш колико су те поцрнели изнутра. према томе, тражи помоћ на време иначе оде ти од Цркве и Бога ... боље да питаш него што тврдиш, још си се надувао да знаш нешто а ништа појма немаш, човек да пропадне кроз тебе кад би те боцнуо негде. увек испитуј све што ти неко каже, колико год да га волиш и верујеш, иначе ћеш да постанеш роб и да носиш оглав а мислићеш да си слободан а уствари си јахаћа животиња и топовско месо неке идеологије. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2012 Ja ipak mislim da je on "samo" Trol Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2012 Ja ipak mislim da je on "samo" Trol надај се и теши, реалност је далеко бруталнија. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2012 Пред нама је нови холокауст, страшнији од претходног, а на удару ће се наћи исти они као и за време Другог светског рата - сви који се супротстављају да понизно прихвате ауторитет Римске цркве, односно Екуменизам и онога кога заступају на Земљи... http://www.creation6days.com/diskusije/forum/viewthread.php?thread_id=4&rowstart=23820#post_38196 Ja sam znao da se ti duhovno hranis kod nekih teskih sarlatana ali ovo je ipak ispod svakog nivoa. sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol sHa_sarcasticlol ВИЛМА, Милан Меденица :) and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Септембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1346680323' post='703394] увек испитуј све што ти неко каже, колико год да га волиш и верујеш, иначе ћеш да постанеш роб и да носиш оглав а мислићеш да си слободан Like Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Николa Написано Септембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2012 Evo nešto sa vukajlije! Badnjak na hladnjak; Pokretni ikonostas; Powerslavlje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Септембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1345497751' post='696453] ппс. тема је инспирисана лепотом женског ума mogla je da bude inspirisana i raznim savetima nekih svestenika 29dz8zk 29dz8zk 29dz8zk није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2012 mogla je da bude inspirisana i raznim savetima nekih svestenika 29dz8zk 29dz8zk 29dz8zk надам се да ће њих Бог опоменути да као грешници носе смртне грехе, па се можда и освесте за ближњег и разлучивање по том питању ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Септембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2012 Moguće da je glavni razlog za opadanje vere i odlazak iz vere, ako nisu neki lični razlozi, zapravo svećeničko ponižavanje. Ono što tera ljude u životu jedne od drugih, to ih tera i iz crkve. Laganje, varanje, iskorišćavanje. Ako vernik oseti ili utvrdi pouzdano da njegov pastir u njemu vidi bukvalno ovcu a ne brata i sestru koje će da hrani rečju Božijom, onda postoji vrlo velika šansa da takav vernik ima krizu identiteta i da na neki način bude oteran iz crkve. Bezbrojni su primeri gde je neko napustio radno mesto, zbog ponašanja nekog šefa. Nije ništa drugačije ni u crkvi. Kažu pravoslavni da nikome Bog ne daje više od onoga što može da istrpi. Ne slažem se sa ovim baš. Nije Bog zasadio svoju baštu da bi bacao na svoje cveće il skakavce il bube koje bi ga napadale. Pa koje preživi nek bude na ukras celom svetu. Ne održava se bašta tako. Zasađeno cveće mora odoleti i vetru i mrazu i jakom suncu i svim što ga napada. Da li će se korenjem uhvatiti više za zemlju ili manje zavisi i od onoga ko to cveće zaliva. U ovom našem slučaju to su uglavnom sveštenici. Zalivajte sveštenici baštu Gospodara našega i ne ostavite neki cvet bez vode. Daćete odgovor zbog toga Gospodaru kada vas upita kako je njegova bašta. Милан Б, Дијана. and Ћириличар је реаговао/ла на ово 3 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2012 Moguće da je glavni razlog za opadanje vere i odlazak iz vere, ako nisu neki lični razlozi, zapravo svećeničko ponižavanje. Ono što tera ljude u životu jedne od drugih, to ih tera i iz crkve. Laganje, varanje, iskorišćavanje. Ako vernik oseti ili utvrdi pouzdano da njegov pastir u njemu vidi bukvalno ovcu a ne brata i sestru koje će da hrani rečju Božijom, onda postoji vrlo velika šansa da takav vernik ima krizu identiteta i da na neki način bude oteran iz crkve. Bezbrojni su primeri gde je neko napustio radno mesto, zbog ponašanja nekog šefa. Nije ništa drugačije ni u crkvi. Kažu pravoslavni da nikome Bog ne daje više od onoga što može da istrpi. Ne slažem se sa ovim baš. Nije Bog zasadio svoju baštu da bi bacao na svoje cveće il skakavce il bube koje bi ga napadale. Pa koje preživi nek bude na ukras celom svetu. Ne održava se bašta tako. Zasađeno cveće mora odoleti i vetru i mrazu i jakom suncu i svim što ga napada. Da li će se korenjem uhvatiti više za zemlju ili manje zavisi i od onoga ko to cveće zaliva. U ovom našem slučaju to su uglavnom sveštenici. Zalivajte sveštenici baštu Gospodara našega i ne ostavite neki cvet bez vode. Daćete odgovor zbog toga Gospodaru kada vas upita kako je njegova bašta. Слажем се. Још да додам, шта човјек да помисли о Цркви када у једној години чује за 3 случаја да су се побили у цркви послије литургије, да су монаси се побили међу собом и како су се монахиње побиле око тога која прича којој иза леђа? Или када чује за свештеника како га је жена ухватила са двије даме док им је било весело? Или због прикривених случајева педофила ( лично ми је блиски породични пријатељ који ради у Цркви говорио како је сконтао једног свештеника како увијек стражари на базену када се дјеца купају у школи...и дахће као животиња док их гледа )? Шта да помисли због политичарења у самој Цркви и због многих испада свештених лица и монаха? Али опет, шта да човјек помисли о своме народу који сам не поштује свештенике толико колико би требало ( полазећи од себе, наравно )? Али опет, уз оволике испаде, како поштовати? :/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука