Jump to content

Саблазни и лоши примери који терају од цркве?... Разочарани свештеници, теолози, народ - КАКО ПОМОЋИ?

Guest - . . .-

Препоручена порука

Постоји ту један велики проблем који сам већ поменуо на другом месту - свештеници не живе од заједнице верних, већ од "тезгарења" у парохији где је већина не-црквеног народа. И док се то не реши мислим да нема смисла приговарати свештеницима што се "не труде" и не посвећују више пажње верном народу.

Е сад, ако вам кажем шта је решење наљутићете се... :)

Слажем се. Видео сам да си покренуо ону тему, и ја се начелно слажем са твојим ставовима.

Нисам се хтео намерно укључивати да не бих распирао ватру и остало.

Колико год то звучало "непредањски" или "елитисктички", Црква ће у будућности морати да нађе начина да направи разлику између верника и сујеверника. И то не само теоријски (што је већ опште место), већ и практично. Мада, како ствари стоје...тешко да ће то икада бити. А о разлозима - који су евидентни - ни ја не бих да причам, јер ће ме спалити :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 355
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Па има нас изгледа доста који делимо то мишљење, али сви избегавамо распиривање ватре. :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па има нас изгледа доста који делимо то мишљење, али сви избегавамо распиривање ватре. :)

Бојим се да погађам шта нама, поприлично активним верницима, нудиш,

или тачније - шта се тражи од нас, ал' ајд сад...

Кажи, а ми ћемо да се сложимо и свима ћемо речи: "Није то моја идеја,

то је покренуо неки Звонко Америковић!"

:)

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Ево један пример "из живота"...

Ту у једном селу био старац болестан. Зову унуци свештеника да чита молитву на исход душе, јер се деда мучи. Сад, свештеник деду познаје - био је члан црквеног одбора и доста је лично допринео да се подигне црква у селу. И пита свештеник: "А да ја прочитам молитву за здравље, па можда Господ и услиши...", а унуци поскачу: "Ајде, попе не ... зезај, дали смо капару за намештај за ту собу!"

Многи манастири не дозвољавају венчања. Овде код нас, била је мода да се парови венчавају у ман. Раваница. Не можете да замислите колико могу да буду тачне речи песме "Свадба ко свадба и шта да се прича, парада пијанства и кича". Просто, било је веооома неукусних сцена. И сад људи се буне - а што не може у Раваници? Оће и да се свађају с попом. Иначе у Цркви су били кад су их крстили, па тад - кад се венчавају.

Прошлог лета ме је један господин гастарбајтер на привременем раду у Швајцарсци озбиљно питао како може манастирска капија да буде затворена? Ја га питам која капија. Он каже: "Па били смо, бре, синоћ до Извора (ман. Свете Петке Изворске код Параћина), и удара'мо, бре, н'ону капију и нико, бре, д'отвори!" Ја питам колико је сати било. "Па, бре... шта знам... било око једанаес'... тако некако". И сад... како ви да објасните човеку (а да га не удаљите од Цркве) да манастир није драгстор, да има своје правило и да ноћу у 11 сати нико нема шта да тражи у манастиру, још женском манастиру?

Secam se jedne godine u manastiru na dan Pokrova (slava konaka) ispao cirkus Tad sluzio episkop timocki sa bratsvom i naravno posle smo seli za trpezu , Kad u neko doba eto dolaze cigani sa trubama . Sta cete ovde ? pa mi culi ima slava. aman

post-10573-0-09498200-1342469311_thumb.j

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

members-only.jpg?w=500&h=375

и овако смо пуни елитизама, парасинагога, херметизама, вратара и других будалаштина, само нам још фали и ово :D

Подели на овим сајтовима

Како сам и сам свештеник у малом месту где је црква удаљена од села и иде се прашњавом-џадом до ње, обрадујем се сваком ко у њу дође. Ми имамо једну сталну поставу- нас до 5 до 10, (рачунам и моју жену која је протопсалт, главни појац) и кћер.

Село Дубока, према последњем попису има 625 становника, уколико не рачунамо оних 77 који живе и раде у иностранству.

Поређења ради, у мојој згради живи приближно исто толико становника док моја парохија броји скоро 15000 житеља православне вероисповести. Економску моћ Новог Сада и Дубоке не бих ни поредио...

Е сад, ко не би био разочаран?

Припадамо истом народу, држави и Цркви - откуда толике разлике?

Ни нама лаицима није лако да све ово мирно гледамо. Знам једно село од 2000 становника у које долази јереј из града и нормално не стиже редовно да служи ни Литургије. Сви ми знамо и за свештенике који још студирају, а добили су парохије у великим градовима, знамо и оне клирике који долазе на посао скупим аутомобилима, знамо и оне који пуше, пију, седе по кафићима, дебљају се...

Ови лоши примери иако спорадични довољно су снажни да разочарају и удаље од Цркве. Некима се очигледно све толерише, док други клирици скоро гладују негде у провинцији. Та неправда боли, поготово јер је у недрима Цркве.

Много тога ми није јасно, али сигуран сам да је наш отац Иван заслужио много боље! Толико труда и толико плодова само за ове три године живота овог сајта, то је за много више од Дубоке...

Подели на овим сајтовима

Да само то имали, многих других проблема не би било.

заједно са људима.

не свиђају ми се та стаљинистичка решења - имаш човека имаш проблем, немаш човека немаш проблем ...

Подели на овим сајтовима

Не, него би онда људе заиста увели у веру и научили основне ствари па не би успевао сваки шарлатан да их збуни и заведе. Онда би ми те људе "имали" као праве вернике, овако имамо једну безличну масу која дође једном годишње ако не нађе бољу забаву, тј. - немамо ништа.

Не разумеш главну ствар - ја не желим да људе "избацим", него да их уведем на права врата.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не, него би онда људе заиста увели у веру и научили основне ствари па не би успевао сваки шарлатан да их збуни и заведе. Онда би ми те људе "имали" као праве вернике, овако имамо једну безличну масу која дође једном годишње ако не нађе бољу забаву, тј. - немамо ништа.

Не разумеш главну ствар - ја не желим да људе "избацим", него да их уведем на права врата.

аха, сад капирам :)

ал и то има фалинку, не могу сви бити утврђени у вери или ишколовани - једноставно нису у том фазону. лепо је што желиш све и сваког да уведеш, проведеш и поседнеш ал тешко то иде са људима ако није за паре.

сујета је то, нема везе са отпадањем због нечег другог.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1342485662' post='680448]аха, сад капирам :)

ал и то има фалинку, не могу сви бити утврђени у вери или ишколовани - једноставно нису у том фазону. лепо је што желиш све и сваког да уведеш, проведеш и поседнеш ал тешко то иде са људима ако није за паре.

сујета је то, нема везе са отпадањем због нечег другог.Postoje kanoni, tipici, crkveni poredak, poredak liturgije... Zvonko ne predlaze nista novo, sve je to vec zvanicno ispravna praksa, samo je vise niko ne postuje...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Не могу ти речима описати како би било добро, душекорисно и надасве

спасоносно да направимо (ис)корак ка тим .... побожним 'туристима'!

Премда ја у својој пракси се не слажем са тобом (= не говорим свештеницима

и ђакону шта да раде када не служе Литургију) - слажем се са тобом, тј. са потребом

да се нешто мења...

У међувремену, када неко од 'туриста' дође у наш храм на Литургију,

трудим се да га упознам са нама осталима, да му укажем пажњу и да остали

у њему / њој виде све оно што је вољиво...

Трудим се и да свештенике запиткујем ово-или-оно е да би престали да буду

'млаки', и да се врате у првобитну 'радост свога Господа'.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Гости

Село Дубока, према последњем попису има 625 становника, уколико не рачунамо оних 77 који живе и раде у иностранству.

Поређења ради, у мојој згради живи приближно исто толико становника док моја парохија броји скоро 15000 житеља православне вероисповести. Економску моћ Новог Сада и Дубоке не бих ни поредио...

Е сад, ко не би био разочаран?

Припадамо истом народу, држави и Цркви - откуда толике разлике?

Ни нама лаицима није лако да све ово мирно гледамо. Знам једно село од 2000 становника у које долази јереј из града и нормално не стиже редовно да служи ни Литургије. Сви ми знамо и за свештенике који још студирају, а добили су парохије у великим градовима, знамо и оне клирике који долазе на посао скупим аутомобилима, знамо и оне који пуше, пију, седе по кафићима, дебљају се...

Ови лоши примери иако спорадични довољно су снажни да разочарају и удаље од Цркве. Некима се очигледно све толерише, док други клирици скоро гладују негде у провинцији. Та неправда боли, поготово јер је у недрима Цркве.

Много тога ми није јасно, али сигуран сам да је наш отац Иван заслужио много боље! Толико труда и толико плодова само за ове три године живота овог сајта, то је за много више од Дубоке...

Ја нисам разочарам, јесам некада "убијен у појам" и тешко ми је, али нисам разочаран. Напротив. Имам елана и планова шта треба радити у наредних 5 година.

Иначе, ови подаци су од пре 10 година а можда и више... у селу нема више од 500 житеља са све иностранцима. Многи су се одселили у град и углавном су стари људи у селу. Има и младих мало али од њих морам да признам да Црква слабе вајде. Но добро, имам децу са веронауке која су предобра.

Нема места за разочарења, јер ако се сви разочарамо- ништа нећемо урадити. Читајте Свето Писмо, Свете Оце- Царство Небеско се на силу добија...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...