Jump to content

Питање: да ли верујете у васкрсење мртвих?

Оцени ову тему

Да ли верујете у васкрсење мртвих?  

106 члановâ је гласало

1. 1. Да ли верујете у васкрсење мртвих?

• Да, и већ га предокушам у Евхаристији и Цркви
    • Не, само је душа бесмртна
    • Нема васкрсења, то је измишљотина
    • Шта је то васкрсење?
      0
    • Нисам сигуран/на

Препоручена порука

Верујем

Е сад не могу да кажем да предокушам у Литургији, или је мој доживаљај неадекватан. То јест можда и предокушам, али тако не називам ......хм

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 117
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Кад почне да престаје (лична) досада на Литургији, онда пичињеш да сазнајеш. Радост, миомирис, појање и символика покрета који разгаљују душу - једноставно, осећаш да заиста ЈЕСИ. Ја сам чак толико "храбар" да смем да кажем: Литургија је већа и од Библије. Литургија је створила Библију.

Подели на овим сајтовима

Кад почне да престаје (лична) досада на Литургији, онда пичињеш да сазнајеш. Радост, миомирис, појање и символика покрета који разгаљују душу - једноставно, осећаш да заиста ЈЕСИ. Ја сам чак толико "храбар" да смем да кажем: Литургија је већа и од Библије. Литургија је створила Библију.

Па јасно... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ne.

"Brett: Because of the metric system?"

Ako ce i omiljene igracke iz detinjststva koje su mi se pokvarile i pogubile da vaskrsnu, onda moze, ovako nije dovoljno zabavno. Takodje, zelim i da svi flomasteri koje sam istrosio opet budu puni. Ako pre smrti nekom bolescu ili povredom budem kao biljka, ne zelim da vaskrsnem u tom beslovesnom stanju, to bi valjalo sanirati prethodno (shlogovi koji bi mi oduzeli sposobnost govora, prepoznavanja ljudi, hemineglect..., ili bi mi bitno izmenili licnost - da se anuliraju). Takodje, zelim da se secam svih lepih trenutaka od rodjenja, dakle i onih koje sam pozaboravljao. Ne zelim ni perut, i zelim da mi svi zubi budu ravni, a ne neki ukrivo. Takodje, zelim i neogranicen pristup svim internet stranama koje za zivota nisam stigao ili mogao da posetim. Kucni ljubimci da ne vaskrsnu svi, necu stici svima da posvetim paznje dovoljno. Takodje ne zelim da zalivam sumu biljaka koje su se u medjuvremenu osusile... Lista zahteva se ovde ne zavrsava...

Ili ukratko : ako bude, kako god da bude, zelim da to dozivim kao nesto najbolje moguce, ne zelim ni mogucnost da to drugacije dozivim.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

"Само су две ствари бескрајне — свемир и људска глупост, мада за ово прво нисам сигуран." Алберт Ајнштајн

Ево дрвце потврђује Ајнштајнове речи.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

@@marko_13,a sta ako je moja beskrajna glupost kao na onaj sneg sto pokrije breg u kome vrag pokaze trag? ;)

Mesto da mi kazes da imam pameti koliko seme goruscino i da mi das nadu da ce ono da proklija, ti me saseces beskrajem, ko suvu smokvu.

.smil.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Ne.

"Brett: Because of the metric system?"

Ako pre smrti nekom bolescu ili povredom budem kao biljka, ne zelim da vaskrsnem u tom beslovesnom stanju, to bi valjalo sanirati prethodno (shlogovi koji bi mi oduzeli sposobnost govora, prepoznavanja ljudi, hemineglect..., ili bi mi bitno izmenili licnost - da se anuliraju).

а шта би требало да ово значи? Јеси ли ти исти сада и у време кад си се играо фломастерима тј, кад си био дете.

Зар нам се личност не мења из периода у период, из једног животног циклуса у други?

Шта значи то када ти за себе можеш рећи ЈА.

Постоји ли могућност да ТИ више не будеш ТИ него неко други или нешто друго?

Ово нисам тек онако питао, то ме дуже време заокупља...

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Одлична тема. По мени би ово могао бити и један од критеријума да се утврди стваран број православаца тј. православно вјерујућих срба. У протекле двије године у разговору са људима који мање- више редовно посте, моле се Богу, схватио сам да већина њих уопште нема представу о васкрсењу па самим тим ни не вјерује у то. Интересантно ми је било да их питам зашто се онда уопште моле Богу, зашто посте итд. када већина мисли да је физичка смрт крај и одговор би се могао свести отприлике на "да ми добро буде док сам на земљи(и мојој дјеци-ако има дјецу)" .

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

Jako tesko ljudi primaju istinu o vaskrsenju onda kada im se desi smrtni slucaj , zbog cega ?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

u simvolu vere kaže: "... Ispovedam jedno krštenje za oproštenje grehova, čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka" Znači da postoji čim ga čekamo!

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

Jako tesko ljudi primaju istinu o vaskrsenju onda kada im se desi smrtni slucaj , zbog cega ?

Ne znam, ja sam vaskresenje mrtvih tek prihvatila baš kada mi je umrla baka.

Ranije mi je bilo logično što je Hristos vaskrsao, s obzirom da je Božji sin, ali zašto mi ostali,

mali i nedostojni? Zbog čega bismo mi vaskrsnuli?

A onda, na bakinoj sahrani, u jednom trenutku, kad su zakopali kovčeg, pomislila sam:

"Šta ako je ovo sve? Šta ako te samo prekrije zemlja, a vreme te pojede?"

Iako je to trajalo jako kratko, nekako mi je blesnula u misli celokupna ljudska linija,

od Adama, pa do sada, kao hrpa kostiju i pepela... Užasan trenutak...

Ali nakon što smo otišli sa groblja, imala sam snažan osećaj da ćemo se opet sresti,

i baka moja, i deka kojeg nisam upoznala, i svi ljudi, u večnosti. Ne znam, valjda jače

osećam Božju ljubav prema čoveku.I, u odnosu na tu ljubav, svoju malecnu ljubav prema Bogu...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

u simvolu vere kaže: "... Ispovedam jedno krštenje za oproštenje grehova, čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka" Znači da postoji čim ga čekamo!

Не значи да постоји већ вјерујеш.. Символ се негдје зове и "Вјерују" јер сваки специфичан дио почиње са "Вјерујем....".

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ako nema vaskrsenja, sve ostalo je manje važno, da ne kažem besmisao... Iskreno- da se grubo izrazim, Vaskrsenje je (za mene) suština Pravoslavlja. Čemu sva vera, ako je bez vaskrsenja?

Подели на овим сајтовима

Ranije mi je bilo logično što je Hristos vaskrsao, s obzirom da je Božji sin, ali zašto mi ostali,

mali i nedostojni? Zbog čega bismo mi vaskrsnuli?

зато што смо и ми Његова деца, достојни да уздишемо "Ава Оче", као што је и Христос у Гетсиманском врту :)

И говораше: Ава Оче! Све је могуће Теби; пронеси чашу ову мимо мене; али опет не како ја хоћу, него како Ти.

свето Јеванђеље по Марку, глава 14, стих 36

Јер не примисте дух ропства, опет да се бојите; него примисте Дух посиначки, којим вичемо: Ава, Оче!

Римљанима посланица, глава 8, стих 15

И будући да сте синови, посла Бог Духа Сина свог у срца ваша, који виче: Ава Оче!

Галатима посланица, глава 4, стих 6

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...