Гости Guest Написано Мај 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Постоји ли још неки манастир у Србији чије би братство/сестринство могло да се нађе у сличном искушењу? то Бог само зна , барем мени није познато , па ни за овај манастир верујем да нико није мога ни да слуди , може човек само да нагаћа али да сигурно нешко каже то не верујем да неко зна! Барем ја тако мислим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Мени само није јасно како се монаси и монахиње који се подвизавају цео живот дају тако лако преварити??? Увек сам мислио да је њихов духовни вид оштрији од нашег. брате - то је искушење , нечестиви тачно зна код свакога од нас где смо најтањи и ето обмане! Александрида and C.A._R.I.A. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Има доста, то је сигурно... оно што свакако треба да се ради јесте да се редовно одржавају семинари и за монаштво и за свештенство и да се покрећу питања Цркве, живо и активо. Све што мучи Цркву и да у љубави тражимо решење. Овако, имаћемо редовно оне који ће мислити да бране Православље тако што пљују по Патријарху, Епископима, свештеницима, верницима који нису исти као такви. Опет понављам, послушајте беседу Владике Давида у манастиру Љубостињи, она је решење за овакве недоумице! Да је некоме стало до истине он би ов беседу послушао. Овим сестрама нико није однео да чују ово, него им је однео намештене снимке "Рат за душе", "Дигитални анђео" "Клетва" и остале глупости... Ајде, потрудите се, послушајте још једном ову беседу, бар они који прате ову тему и први пут су на форуму: https://www.pouke.org/forum/topic/17304-%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B0-%D1%99%D1%83%D0%B1%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BC-%D1%81%D0%B5%D1%81/ C.A._R.I.A., nishizawa, pezza and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 оно што свакако треба да се ради јесте да се редовно одржавају семинари и за монаштво и за свештенство и да се покрећу питања Цркве, живо и активо. Све што мучи Цркву и да у љубави тражимо решење зато се (по неким стварима организације) дивим Руској цркви оче Иване, јер РПЦ свеке године то ради , што по својим епархијама што на нивоу целе Цркве - сазивају заједнички скуп свих старешина манастира и имају заједничи састанак аи семинаре и то све везано за ово што си написао! Свака част њима и дал ће СПЦ доћи до тог стадијума као РПЦ , питам се?! pezza and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Јадне, неко их је жешће обмануо. Одричу се Патријарха јер је пацифиста , а певају Блажени миротворци. Причају о неким рмк литургијама, а сигурно никада нису били ни на једној. Причешћује се свештеник без поста, осим литургијског, сваке службе кад су трапаве седмице. И прича ја сам овде Х година, нећу да идем , ово је моје не пролази. Онда би сваки свештеник могао да остане на парохији док је жив и још да остави деци и унуцима у наследство. feeble, nishizawa, Александрида and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 O, Боже сачувај... О, сачувала Мајка Божија... О, људи... Па ово је страшно. Па замислите ви тај мрак у душама тих несрећних преварених монахиња у тој колиби ове ноћи. Замислите какав слом оне проживљавају, у добровољном изгнанству из спасењске лађе Цркве, у тами, у страху, у ноћи, у власти духова злобе. Сви ми сносимо део одговорности за отпалу браћу. Да хоћемо да страдамо за љубав, па да се скупе верни, да оду у двоструко већем броју од Милојевих 150 што обманутих, што индоктринираних и инструисаних шпицлова, па да оду пред ту колибу, да је окруже, да читају псалтир и да са сузама моле мати да се окане ћорава посла... Боже, како је човек слаб, како пада... И пред такозвани манастир Нови Стјеник такозваних зилота треба ићи и молити их... Много ми је жао ових монахиња. Много. Што их Господ доведе у такво искушење, да све што су зарадиле својим монаштвом баце под ноге? Па зар се не каже на монашењу: Да ли си спреман да подносиш тескобу монашког живота све до саме смрти? И човеку је тешко да задобије послушност, то је вероватно најтежи завет. Али, зар тако лако пасти? Зар да се не боре са искушењем баш ни мало? И та непослушност је тескоба монашког живота, али то треба подносити и узрастати у борби. Онда човек слаб, човек грешан, човек у свету мора да се упита - па човече, шта раде оне у манастиру? Где је аскеза? Где је узрастање духовно? Зар не служе монаси да се моле за сав свет? Па да ли је ово то? Да ли је манастир ту ради монаха, или су ту монаси ради манастира? Ја са мислио да манастири постоје да би монаси имали где да се подвизавају. А изгледа да испада како су манастири некако светиње сами по себи, па данашње монаштво служи да "одржава објекат", као да нису баш прави монаси, него некако вршиоци дужности. Или то испада да само ми, световњаци, читамо дела отаца аскетâ, па идеализујемо? Помените их у молитвама, да се врате. Дијана., C.A._R.I.A., Александрида and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Погледај Оче а и сви остали како се то ради у РПЦ ! Саша M. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Мај 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 зато се (по неким стварима организације) дивим Руској цркви оче Иване, јер РПЦ свеке године то ради , што по својим епархијама што на нивоу целе Цркве - сазивају заједнички скуп свих старешина манастира и имају заједничи састанак аи семинаре и то све везано за ово што си написао! Свака част њима и дал ће СПЦ доћи до тог стадијума као РПЦ , питам се?! Ћути Маки, чини ми се да смо ми у ствари више кул. Зашто? Рецимо Грците и Рускићи, важе као јаче и "строже" цркве од наших... али тамо је више отпадника. У Грчкој има 4-5 парасинагога, а у Русији ко зна колико и тих неких чудних квази-православних секти које ми баш и немамо. Наши попови нису толико теолошко сазрели као грци и руси па да носе народ на таласима православља, али ипак некако овај брод плови. Наша црква као да је у неком језеру, а ове као да су на мору, па морају мало другачије да плове, а ми само да будемо на површини па је доста. sleki and C.A._R.I.A. је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 зато се (по неким стварима организације) дивим Руској цркви оче Иване, јер РПЦ свеке године то ради , што по својим епархијама што на нивоу целе Цркве - сазивају заједнички скуп свих старешина манастира и имају заједничи састанак аи семинаре и то све везано за ово што си написао! Свака част њима и дал ће СПЦ доћи до тог стадијума као РПЦ , питам се?! Уместо да се свађају око небитних ствари, боље је да се ради на овоме. Толико тога имамо да научимо једни од других. Ево, ја сам покренуо мали подфорум за браћу свештенике, да се заједно дружимо, па макар и овако док се и лично не састанемо на неком сабору и дружимо се и помажемо Цркви... Не, то нећемо... лакше је ставити мозак на отаву и ђерааааај... Семинари су преко потребни, што више... да се из сваке епархије одреде свештеници и монаси који су постигли нешто у својој слућби и својој парохији и да са нама који можда то нисмо постогли поделе та искуства. Па да имамо теолошка предавања, да нам држе професори са Факултета. Нису они само да тамо то раде са неким студентима него са свима! Њима је то Богом даровано и треба знање да деле са свима који хоће да их слушају.. Но, слабо се шта ради (част појединима) а као и да нема воље. Чак и када се нешто организује све бива ко на силу, ко на неко морање.. и онда се чудимо и изненађени смо када се нешто овако деси. Ево, ове мучене монахиње понављају флоскуле које се препричавају по расколничким сајтовима. Ко их је томе научио? Или боље, ко их није научио да у то не треба да верују јер је истргнуто из контекста? Дакле, сви смо криви за ову ситуацију. Ја први као свештеник коме је дато да све ово ради јер мислим да нисам довољно проширио оно што ми је благословом Цркве и Богом даровано. Немам оправдања колико год покушавам да га нађем. Али дајте сви да радимо на томе. И мирјани треба да раде, да живо радимо јер Црква је жив организам где нико НЕ СМЕ бити запостављен. sleki, nishizawa and Александрида је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Ћути Маки, чини ми се да смо ми у ствари више кул. Зашто? Рецимо Грците и Рускићи, важе као јаче и "строже" цркве од наших... али тамо је више отпадника. У Грчкој има 4-5 парасинагога, а у Русији ко зна колико и тих неких чудних квази-православних секти које ми баш и немамо. Наши попови нису толико теолошко сазрели као грци и руси па да носе народ на таласима православља, али ипак некако овај брод плови. Наша црква као да је у неком језеру, а ове као да су на мору, па морају мало другачије да плове, а ми само да будемо на површини па је доста. хехехехе за ово си братко све у праву, ма ко нас сачувао од веће пропасти сем Господа који је то сам учинио и помогао! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена Симић Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Какаво добровољно изгнанство, какви бакрачи. Какав слом и духови.... Не кривите баш за све и демоне... А где је ту Христос? У свом том њиховом изгнанству, борби за, тзв, изворну веру итд. Ало, бре, калуђери, зарад чега сте се одрекли свега овоземаљског? Ко вам изгара срце љубављу и тиховањем? Велика је грешка Сабора што благовремено не решише проблем Артемије већ дозволише да дође до свега овога. Јанко and nishizawa је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Још из времена патријарха Германа постоји традиција да представници англиканске цркве на Бадње вече служе своје богослужење у нашој патријаршији. Одавно још СПЦ гаји добре односе са англиканском Црквом, захваљујући, између осталог, везама које је владика Николај остварио током свог боравка у Енглеској, као и чињеници да наша краљевска породица има родбинске везе са енглеском краљевском лозом. Хвала,види се да си вероучитељ,систематски и лепо објашњаваш... Него ако може још једно питање... Како се звао клирик који је био уз Артемија који је,шокиран "освајањем" манастира Дубоки Поток одустао и вратио се ? Заборавих му име,знам да ми је неко поменуо да се то десило Ови монахињама, које су читав живот провеле у манастиру обрађујући земљу, нико није појаснио како се Црква пројављује. Зато ои и прича да "новотарци" причешћују без поста (шта год то њој значило, јер тако јој је неко уши напунио). Ово је страшно и жалосно и срамотно. Јадне монахиње. Да јој неко објасни да је Патријарх Павле говорио да свештеник може парохијану да одобри причешће без поста,ко зна шта би жена помислила. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Мени ипак није јасно зашто се Сабор изјаснио да је потребно Литургију и даље служити по устаљеном литургијском обрасцу,ако је то питање у искључивој надлежности надлежног архијереја?Зашто се Сабор онда уопште изјашњавао о том питању? Такође, није ми јасно зашто се враћамо у прошлост "литургијском обновом", када смо као Црква увек окренути ка будућности и будући да смо све ближи Христу, зашто васпостављамо неке литургијске праксе које су постојале пре?Како смо онда изабрали који ћемо период реафирмисати и праксу које хришћанске заједнице,пошто су увек постојале одређене разлике? Како смо позвани да се причешћујемо на свакој Литургији, када ми не живимо онако су живели хришћани првобитне Цркве?Да ли је могуће да Црква која никада не греши касније "условљава" Причешћивање одређеном припремом, а да је то погрешно? Морам да признам да ме одговором на писмо владике Јефрема, владика Атанасије није нарочито убедио да су паралеле између унијатског приступа Литургији и литургијске обнове у СПЦ сасвим бесмислене.Не кажем да те паралеле стварно постоје, ја нисам теолог, већ само помало смућени хришћанин.Али нисам уочио ту противаргументацију +Атанасија.Волео бих да неко укаже на те противаргументе. Зашто је напуштена Литургијска пракса оца Јустина и зашто је његова догматика замењена оном митрополита Зизјуласа? На крају ако је литургијска обнова промисао Божји, зашто се понекад то намеће?Лично знам за једног свештеника у Пожаревцу којем су упали на Литургију други свештеници насилно отварајући двери иако је написмено добио потврду да може да служи по старом типику. Овим само желим да се овакве ствари објасне, јер се и сам мучим њима.А сигурно је таквих још доста. Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Било је на ТВ Дуга, а има и на јутјубу, неких емисија где је гостовао Артемије. Много нетачних ствари је рекао, и исповедио. Делује ми да он у то верује. Тј да верује у тај римокатолички екуменизам, који проповедају његови изасланици, ови несрећни људи, и све остале глупости, које немају везе са истином, типа да је протерана Јустинова догматика са ПБФ-а и да ПБФ више није православан јер на њему предаје неки римокатолик... Мислим да је ту више питање његове вере, него неке уцене, типа да он зна да су то глупости, само да их не сузбија због тога што је уцењен. Баш сам се зачудио да доктор теологије исповеда толико непознавање тога шта је црква. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Зашто је напуштена Литургијска пракса оца Јустина и зашто је његова догматика замењена оном митрополита Зизјуласа? Шта подразумеваш под "Литургијска пракса оца Јустина" ? Служење његовог превода литургије ? Не знам зашто је његова догматика замењена Зизиуласовом,само ме интересује шта ти конкретно замераш Зизиуласу ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука