goran018 Написано Септембар 15, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 15, 2009 Ali MORAM!!!!! naravno da moraš, to je odgovornost prema sebi( prema Bogu) 0913_sport Ne zameri na maloj ispravci: Odgovornost prema sebi (Bogu) i deci.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goran018 Написано Септембар 15, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 15, 2009 U svim mojim razmisljanjima Bog se UVEK podrazumeva, pa ga zato ne isticem toliko. Drugacije nebih ni mogo... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Септембар 15, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 15, 2009 Још увек си на овој теми...ај... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Септембар 15, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2009 Ali MORAM!!!!! naravno da moraš, to je odgovornost prema sebi( prema Bogu) Ne zameri na maloj ispravci: Odgovornost prema sebi (Bogu) i deci.. Gorane KO ima odgovornost prema sebi( BOgu) ima prema vascelom svetu, što ppodrazumeva i decu :smiley: Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goran018 Написано Септембар 15, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 15, 2009 ??? ???? ?? ?? ???? ????...??... 0409_feel Opet, sta cu, duhovi proslosti odu pa se opet vrate, a covek nije izlecen do kraja. Kad pomislis da je gotovo, nesto novo iskrsne...-Ono sto ne uradiš, uvek je važnije od onog što si uradio... eh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
after_silence Написано Септембар 17, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2009 kriminalac 319.gif 319.gif Medo, rekla bih ti da ako neces da prihvatis te ponude prosledis ih meni, ali ne ide 0205_whistling kriminalac Otac ce mi dobiti infarkt, ipak je on stariji svestenik, dovoljno ga potresam i ovako bleh Nego cini mi se da smo mi ipak mazohisti "po prirodi" i bar sam ja kod sebe videla mnogo puta to neko nastrano uzivanje u patnji, kao da nam i patnja "daje smisao", pa ajde bolje ista nego nista. Ali nije tako, pa cisto i fizicki gledano. Mnogo je vise energije potrebno da se "pati" nego da se bude radostan. Kazem namerno radostan, a ne srecaan. Proces zaljenja i tuge jeste sasvim normalan, naravno da niko ne ocekuje ni od koga da bude "hepi", pticice cvrkucu cvece cveta... Ali i to tugovanje ima svoj pocetak, sredinu i kraj i nije samo sebi cilj. Ne dajte se! Verujte mi nemate za cim da "zalite". Proveli ste neko vreme zajedno, bili ste "srecni" i naucili puno toga o sebi. Koliko god da ste davali dobili ste mnogo vise, samo postanite toga svesni. Pogledajte sebe ne kao bogalje nego kao bogate ljude, obogacene za jedno neverovatno iskustvo koje ma koliko se tesko zavrsilo ipak je uticalo na vas i promenilo vas, poboljsalo vas. dada To ako je jedna zena ili jedan muskarac mislila\o da niste "dobri" za nju\njega, ne znaci da niste muskarci ili zene niti da ste manje vredni ili sada osakaceni, "raspusteni" ili krivi za ne znam ti ja sta. Pokusajte da razmisljate o tome na taj nacin, ne znam da li cete moci. Moji ljubavni jadi su ipak drugacijeg tipa kriminalac kriminalac Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goran018 Написано Септембар 17, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 17, 2009 pivo girl_smiley Medo, rekla bih ti da ako neces da prihvatis te ponude prosledis ih meni, ali ne ide 0203_cool klapklap dada Otac ce mi dobiti infarkt, ipak je on stariji svestenik, dovoljno ga potresam i ovako bleh Nego cini mi se da smo mi ipak mazohisti "po prirodi" i bar sam ja kod sebe videla mnogo puta to neko nastrano uzivanje u patnji, kao da nam i patnja "daje smisao", pa ajde bolje ista nego nista. Ali nije tako, pa cisto i fizicki gledano. Mnogo je vise energije potrebno da se "pati" nego da se bude radostan. Kazem namerno radostan, a ne srecaan. Proces zaljenja i tuge jeste sasvim normalan, naravno da niko ne ocekuje ni od koga da bude "hepi", pticice cvrkucu cvece cveta... Ali i to tugovanje ima svoj pocetak, sredinu i kraj i nije samo sebi cilj. Ne dajte se! Verujte mi nemate za cim da "zalite". Proveli ste neko vreme zajedno, bili ste "srecni" i naucili puno toga o sebi. Koliko god da ste davali dobili ste mnogo vise, samo postanite toga svesni. Pogledajte sebe ne kao bogalje nego kao bogate ljude, obogacene za jedno neverovatno iskustvo koje ma koliko se tesko zavrsilo ipak je uticalo na vas i promenilo vas, poboljsalo vas. dada To ako je jedna zena ili jedan muskarac mislila\o da niste "dobri" za nju\njega, ne znaci da niste muskarci ili zene niti da ste manje vredni ili sada osakaceni, "raspusteni" ili krivi za ne znam ti ja sta. Pokusajte da razmisljate o tome na taj nacin, ne znam da li cete moci. Moji ljubavni jadi su ipak drugacijeg tipa dada dada Potpuno se slazem sa tobom. Ako tugovanje ima svoj pocetak, sredinu i kraj... Onda sam ja negde oko sredine.Mislim da ovo sto si napisala je prava stvar, i pokusacu da razmisljam na takav nacin. HVALA! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
makikiss Написано Новембар 27, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2015 Jedno pitanje.. U slucaju crkvenog braka,kada muz napusta zenu tj odluci da ne zeli vise da bude sa njom iz njegovih nekih razloga(ne zato sto je zena nesto skrivila ili to izazvala) i pritom imaju malo dete,on obeca da ce se brinuti o detetu u finansijskom smislu,i to je to od njega-u tom slucaju ta zena(pritom mlada) kako se treba dalje ponasati da bi se spasila,da li ona mora ceka tako 100 god i moli Boga da se muz pokaje i vrati joj se i da se skoncentrise samo na dete i to je to,ili ta zena ima prava da kad tad u zivotu ima opet drugog muza sa kojim bi opet zelela crkveni brak nadajuci se naravno da ce taj potrajati itd. Znam ja da su po crkvenim zakonima dozvoljena 3 braka,ali mene zanima vise ovako pogled na sve to bez snishodjivosti tj bas onako kako bi Gospod gledao na to... aliluja је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aliluja Написано Новембар 27, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2015 Pre neki dan smo komentarisali temu nasilja nad partnerom. Kako na to uopšte gleda crkva i šta ona savetuje partneru koji trpi nasilje u ovom slučaju u braku (psihičko, fizičko, ekonomsko)..??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
makikiss Написано Новембар 29, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2015 Nema nikog da nam nesto odgovori... aliluja је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Новембар 29, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2015 @@makikiss,Koliko ja znam, u slučaju crkvenog razvoda se utvrđuje krivica, i onaj koji je proglašen krivim nema pravo na ponovno sklapanje crkvenog braka. U tom slučaju žena bi imala pravo bar što se tiče crkvenog prava da sklopi drugi brak, a muž ako ju je napustio bez valjanog razloga definisanog crkvenim pravom, ne. Samo spasenje je pitanje ipak za duhovnika... @@aliluja, Što se tiče nasilja, mislim da je crkva po tom pitanju još uvijek veoma konzervativna i da je zvanični razlog za prekid crkvenog braka uglavnom preljuba, ali ne i nasilje... Mada crkva snishodi i odobrava razvod kad je građanski razvod već dobijen iz tih razloga, ali da kažem, ne podstiče i ne blagosilja... Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Pre neki dan smo komentarisali temu nasilja nad partnerom. Kako na to uopšte gleda crkva i šta ona savetuje partneru koji trpi nasilje u ovom slučaju u braku (psihičko, fizičko, ekonomsko)..??? Koliko znam, to prestaje da bude brak, samim tim ostajanje u takvom "braku" je ostajanje u farsi, lazi. Inace, ovo nije zvanicni stav, ali mislim da je to otprilike to. Јелена011, aliluja and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 7, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2015 Nije samo preljuba opravdani uzrok evo iz bracnih pravila: 2) Бракоразводни узроци а) Прељуба б) Рађење о глави брачном другу в) Хотимичан побачај г) Злобно напуштање брачног друга д) Нестанак брачног друга ђ) Телесна и душевна болест е) Морална поквареност ж) Отпадништво од православне вере Svaki od ovih uzroka su detaljno objasnjeni na linku http://www.svetosavlje.org/biblioteka/zakoni/bracna-pravila-spc.htm Kaludjerovic Sreten, aliluja and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Децембар 11, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2015 @@makikiss,Koliko ja znam, u slučaju crkvenog razvoda se utvrđuje krivica, i onaj koji je proglašen krivim nema pravo na ponovno sklapanje crkvenog braka. U tom slučaju žena bi imala pravo bar što se tiče crkvenog prava da sklopi drugi brak, a muž ako ju je napustio bez valjanog razloga definisanog crkvenim pravom, ne. Samo spasenje je pitanje ipak za duhovnika... @@aliluja, Što se tiče nasilja, mislim da je crkva po tom pitanju još uvijek veoma konzervativna i da je zvanični razlog za prekid crkvenog braka uglavnom preljuba, ali ne i nasilje... Mada crkva snishodi i odobrava razvod kad je građanski razvod već dobijen iz tih razloga, ali da kažem, ne podstiče i ne blagosilja... U mom slučaju uopšte nije bilo tako. Moj muž je odlučio da želi da živi sa 17 godina mlađom ljubavnicom i podneo je tužbu za razvod braka pred državnim sudom. Državni sud uopšte nije briga ko je kriv već samo donese odluku o razvodu i, ako ima dogovora, o podeli imovine. Njegova ljubavnica je ostala trudna i ja sam smatrala da zbog tog deteta nema više smisla formalno zadržavati crkveni brak. Sveštenik je znao čitavu situaciju i sastavio je tužbu na moj predlog, ali kada je stigla presuda u njoj stoji da smo oboje krivi i da se oboje možemo dalje venčavati. Mi imamo čerku i sina skoro njenih godina. Bio je i voljen i poštovan. Mogla sam da ga tužim zbog preljube, zlobonog napuštanja bračnog druga, moralne pokvarenosti pa i za otpadništvo od pravoslavne vere (hula i pljuvanje po ikonama). On nije imao niti jedan razlog da tuži mene i da smo negde u Francuskoj ili tako nekoj zemlji on ne bi ni sudu mogao da me tuži. Ali eto, kod nas sve može. Sveštenik mi je pojasnio da crkva samo konstatuje da je brak razveden na osnovu sudske presude koja se obavezno prilaže. Nebojš.a је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aliluja Написано Децембар 11, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2015 U mom slučaju uopšte nije bilo tako. Moj muž je odlučio da želi da živi sa 17 godina mlađom ljubavnicom i podneo je tužbu za razvod braka pred državnim sudom. Državni sud uopšte nije briga ko je kriv već samo donese odluku o razvodu i, ako ima dogovora, o podeli imovine. Njegova ljubavnica je ostala trudna i ja sam smatrala da zbog tog deteta nema više smisla formalno zadržavati crkveni brak. Sveštenik je znao čitavu situaciju i sastavio je tužbu na moj predlog, ali kada je stigla presuda u njoj stoji da smo oboje krivi i da se oboje možemo dalje venčavati. Mi imamo čerku i sina skoro njenih godina. Bio je i voljen i poštovan. Mogla sam da ga tužim zbog preljube, zlobonog napuštanja bračnog druga, moralne pokvarenosti pa i za otpadništvo od pravoslavne vere (hula i pljuvanje po ikonama). On nije imao niti jedan razlog da tuži mene i da smo negde u Francuskoj ili tako nekoj zemlji on ne bi ni sudu mogao da me tuži. Ali eto, kod nas sve može. Sveštenik mi je pojasnio da crkva samo konstatuje da je brak razveden na osnovu sudske presude koja se obavezno prilaže.Čvrsto verujem da Bog ima zadnju reč... a da su sve ovo drugo samo formalnost... Najsretniji može biti onaj kom je savest čista.. pa sta god drugi učinili - sebi su učinili. Снежана, Ленка*, Данче* and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука