zuti car Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 Ako vec planiraju da zive zajedno zasto je problem vencati se ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 А то двоје што се волу, да нису различитих вјера? Не,нису раличитих вера. Особа А,да ли су они различите боје косе? sHa_sarcasticlol Опрости,Јусто,мала шала Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 Мало само ручну да подигнемо...обоје су православни хришћани, верујући, имају упуте свог свештеника али и даље би прво дете па онда брак? Мало ми је то контрадикторно. Лично, мислим да је дете нешто најлепше што могу двоје који се воле да имају заједничко, са браком или без (ако постоје субјективне тешкоће и објективне околности). Али, то је лично мишљење. Као верујући бих послушао савет свештеника јер венчање може да се обави без неке огромне помпе и великих трошкова (ако је то неки разлог). Никола Поповић, Лидија Миленковић and Jovanke је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovanke Написано Мај 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 @jovanke Ako je svestenik rekao, a oni se ne vencavaju, ima li tome kakve realne prepreke? Ako vec planiraju da zive zajedno zasto je problem vencati se ? По мени никакве препреке: спремити се, заказати венчање и са кумовима, без славља обавити венчање (ако се нема за организовање свадбе). Али, данас генерално постоји мнооого парова који се само вере и почну да живе заједно, а венчају се (или се уопште не венчају) кад им се роди једно или више деце. Бзвз... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 Али, данас генерално постоји мнооого парова који се само вере и почну да живе заједно, а венчају се (или се уопште не венчају) кад им се роди једно или више деце. Бзвз... Ljudi koji su stvarno crkveni ne rade tako. Retki izuzeci postoje zbog nekih stvarno velikih i jasnih razloga. I to ne bude trajno. Таша, Штрумпфета, Дуња and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Makyca Написано Мај 15, 2012 Пријави Подели Написано Мај 15, 2012 Moje misljenje je da se taj par treba vencati… Ja sam dete nevencanog para i da mi se nije desilo nesto strasno, svestenik me ne bi ni krstio (a moji se nikad nece vencati), pa, ako nista drugo onda radi dece…Jer se mojima to desilo: bez blagoslova dosao je i kraj njihove zajednice, tako da… bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Мај 16, 2012 Пријави Подели Написано Мај 16, 2012 zar nema kraja i kad ima blagoslova, a nekad i kad nisu vencani crkveno ostaju zajedno ceo zivot, moji nisu nazalost vencani u crkvi ali hvala Bogu imaju skladan i dugotrajan brak, i ima jos mnogo takvih parova, kao i obrnuto. Ne razumem sta ste toliko zapeli sa pitanjima i crkvenim vencanjem, itd, kad je osoba jasno pitala sta ima, ne radi to sigurno bez razloga. Svi mi ovde znamo da u trenutnoj situaciji zive u bludu, i da bi trebalo da se vencaju, ali posto ocigledno situacija nije takva..Sad da kazem da je neobicno da se to desi crkvenim, upucenim osobama-mozda jeste tako, ali znam i slucaj kandidata za svestenstvo koji je nevencano ziveo sa devojkom, pa je morao prvo to da regulise kako treba (i on je sigurno znao da ne zivi po pravilu, pa ipak je tako radio dok nije uslovljen, dok mu nije objasnjeno i sl). Pomislite i na to dete, ne bi bio bas neki primer roditelja za dete da ikad sazna za tu situaciju (ako su roditelji hriscani i zele tako da vaspitaju dete, morace prvo licnim primerom, a ovo je suprotno od toga); vi to po primeru Andjeline Dzoli prvo rodi pa onda vencanje w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Мај 16, 2012 Пријави Подели Написано Мај 16, 2012 Hm... A da li se ovde misli na ljude koji su Liturgiski Hrišćani i koji će zajedno živeti i odgajati to dete ili naprosto se misli na puko oplođavanje? 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh ploditelj rasni 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 16, 2012 Пријави Подели Написано Мај 16, 2012 nezgodno pitanje... da li to dvoje misli da je moguće iskusiti punoću braka (da dvoje bude jedno) bez crkvenog venčanja Људи су верујући, православци... da li su liturgijski utemeljeni... imaju li slobodu ka Hristu Да, планирају да се венчају. ovaj deo ne razumem-oni znači planiraju da se venčaju ... pa samo malo hoće da prolongiraju venčanje ili šta блуда може бити и у браку и ван њега. И са заштитом и без ovo je apsolutno tačno Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 16, 2012 Пријави Подели Написано Мај 16, 2012 све је ово мало чудно...по принципу-што једноставно кад може компликовано... Никола Поповић је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 16, 2012 Пријави Подели Написано Мај 16, 2012 pa možda i nije-ljudi možda hoće da vide da li postoji jasno crkveno pravilo o tome zato što možda brak doživljavaju kao instituciju u okviru crkve ili obred ili šta već-ako je ovo slučaj možda će vremenom shvatiti da brak nije bez razloga sveta tajno pa još i sveta tajna koja je u početku vršena na liturgiji... pošto su dogmati i kanoni uglavnom nastajali kao reakcija na jeresi i probleme verovatno da nema neke odredbe jer mislim da ovakva ideja tj. da vernici žele da žive zajedno i radjaju dečurliju bez crkvenog venčanja i nije bila omiljena opcija hrišćana vo vremja ono a ni danas Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 16, 2012 Пријави Подели Написано Мај 16, 2012 како се пре овог обреда данас венчавало Црквено? ај мало размислите шта је Црквени брак...пре него кренете.. п.с ја нисам имао проблема да се Крстим као дете чији родитељи нису Црквено венчани.. п.п.п.п.с.с.с.с.с ја јесам Црквено венчан... него ме живо интересује ови испади пуританства у неким случајевима.. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 16, 2012 Пријави Подели Написано Мај 16, 2012 nešto na ovu temu Николa, malina :) and kirios1 је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 16, 2012 Пријави Подели Написано Мај 16, 2012 ико... ишта? Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Мај 16, 2012 Пријави Подели Написано Мај 16, 2012 Непотребно. Неодговорно. Љубав није емоција, љубав је и преузети одговорност. А у случају да хоће да ступе у грађански а не и у црквени брак, а при томе су црквени људи - то би била просто смешна и бесмислена ситуација. Али, колико видим, они не би уопште у брак, барем за сада. Глупост. Ноторна глупост и крајња неодговорност. Страх. А тамо где побеђује страх тамо нема љубави. А љубав, опет, није (само) емоција, љубав је и обећање и одлука и завет. Амин Дејан and Orthophill је реаговао/ла на ово 2 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука