Trad Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Ne znam sta bi Vi hteli g. Marjanovicu, pa da Vam ne deluje protestantski. Novo Rimsko carstvo i nekog novog Teodosija Velikog? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trad Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Пођи само од броја сахрана у Београду.Pa kada se ne bi drzala opela (ranije i nisu) za one koji realno nisu hriscani (oni sto se nikada nisu ni ispovedili, a o pricescu i da ne govorim) problem bi bio resen... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Ne znam sta bi Vi hteli g. Marjanovicu, pa da Vam ne deluje protestantski. Novo Rimsko carstvo i nekog novog Teodosija Velikog? Само коректну сарадњу државе и цркве, ништа више. Ни Теодосија, ни Путина. Немам ја ишта против протестатизма, нити имам било какве предрасуде према њима, напротив, узео сам само тај пример. Боље да сам рекао као мањинска црква или тако нешто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Pa kada se ne bi drzala opela (ranije i nisu) za one koji realno nisu hriscani (oni sto se nikada nisu ni ispovedili, a o pricescu i da ne govorim) problem bi bio resen... То све јесте идеално, али није реално. Не можемо се вратити у то време јер иза себе имамо 2000 година хришћанства и огрмно искуство, традицију и све што то носи. И добро и лоше. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trad Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Нису искључени, већ долазе у оној мери колико им је дато. Вера је и дар, није свако добио исте таленте. Поента је у укључивости, а не у искључивости.Apostolski kanoni se ne slazu sa tim sto Vi kazete. jednostavno pravdate neopravdivo. Po svakoj meri oni su hriscani koliko Dalaj Lama, Zukurlic i Dokins. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Увек волим да оправдам неког, пре него да га одбацим. Нека је и неканонски. Ако их Црква није одлучила, зашт да их ја одлучујем од Цркве? nirvanashop је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trad Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Увек волим да оправдам неког, пре него да га одбацим. Нека је и неканонски.Zar mislite da su Apostoli izmisljali te kanone zato sto nisu imali pametnija posla, onako iz dokolice, ili s razlogom?Ако их Црква није одлучила, зашт да их ја одлучујем од Цркве?Crkva ih nije zvanicno odlucila zato sto je nepostojeca tj. virtuelno-postojeca. Sve u svemu oni jesu odluceni, opelo ili ne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Zar mislite da su Apostoli izmisljali te kanone zato sto nisu imali pametnija posla, onako iz dokolice, ili s razlogom? Не мислим. Али и канони се не могу тумачити како се коме допадне. Већ рекох, такве Црква није одлучила. Ко сам ја да то радим? Молим лепо. nirvanashop је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Crkva ih nije zvanicno odlucila zato sto je nepostojeca tj. virtuelno-postojeca. Sve u svemu oni jesu odluceni, opelo ili ne. То нек Бог просуди, ја не бих. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trad Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Не мислим. Али и канони се не могу тумачити како се коме допадне.Ja sam vec rekao sta mislim: da pravdate neopravdivo.Већ рекох, такве Црква није одлучила. Ко сам ја да то радим? Молим лепо.Valja popa da zaradi, zar ne? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Apostolski kanoni se ne slazu sa tim sto Vi kazete. jednostavno pravdate neopravdivo. Po svakoj meri oni su hriscani koliko Dalaj Lama, Zukurlic i Dokins. Nisam znao da su krsteni Dalaj Lama i ostali? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Реално је све то једино ако би се СПЦ трансформсила у неку конгерацију протестантског типа, са свештеником и десетак верника око ње у свакој парохији. Онда то може да функционише. Врло реална и луцидна запажања, о броју тих вјерника унутар сваке те организационе јединице, келије, парохије, би се још дало и дискутовати али је то у принципу оно што смо ми католици учинили по II Ватиканском концилу, завели смо парохијално (жупно) вијеће које чине мирјани и клирици заједно. Њима сваки парох подноси КИЊИГОВОДСТВЕНИ извјештај а они му потом сваке године одобравају буџет парохије за сљедећу годину. Та искуства су затим врло различита у зависности од континента, земље или локалних традиција али су у сваком случају сва вриједна пажње и врло занимљива. Неке парохије с тим системом праведно раздјељене одговорности међу мирјанима и клиром функционишу већ одлично, нормално и без икаквих проблема а неке су још у процесу учења. Посебну радост нам чине и многобројне цијеле ерпархије које већ сасвим нормално функционишу већ и неколико десетљећа на овом принципу праведне раздиобе одговорности за материјалне терете и пожитке с животом парохије спојене. Истина резултати се не појаве моментално преко ноћи, али кад се појаве онда су заиста вриједни свог тога труда и залагања око објашњавања и тумачења вјерницима шта је то уствари равноправно учешће клира и мирјана на животу и удржавању парохије и праведно подјељена одговорност. Мени су познати конкретни случајеви католичких парохија у којим је то заведено и а ни у једној од њих се успјех није појавио преко ноћи. У свакој је и цијело десетљеће најмање да то заживи али кад су се појавили први плодови били су вриједни свог тог напора и залагања. Само се не треба бојати, не очекивати успјех преко ноћи, потрајати то може и десет година или више док се савим не ухода али кад крене онда оправда сав уложени посао и труд око тога. Понављам да не иде то ништа преко ноћи, код нас је олакшало, убрзало и поједноставило ту ствар то што имамо само целибатарни клир али ни код вас то не би требало трајати нешто много дуже, та трансформација. Препоручујем се упознати с нашим документима и канонима у CIC и одредбе које се тичу Парохијалног Вијећа (Codex Iuris Canonici) ради компарације, тачног увида и прегледа. Кад стигнем напостујем нешто више о томе овдје или на посебној теми. Ево како то изгледа у пракси, послије кад стигнем вам напостујем ту "правничину" ту теоретску позадину, правну подлогу на којој оно функционише: http://www.zupaploce...php/zupnovijece А већ овдје то можете и видјети како изгледа примјена тих одредби CIC у пракси, у једној парохији и на терену: http://www.zupa-zabo...upna vijeca.htm Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Још само да додам како се та трансформација код нас одигравала прије двадесет-тридесет година кад још није било никаквог интернета ни оваквих Форума гдје бисмо могли о тому свему разговарати и дискутовати, радило се то формом предавања и сл. а ви данас имате такве сјајне могућности да све оно што требате расправите и протумачите на интернету емаилом, видео-педавањима и Форумима као што је на примјер овај ЖРУ. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Zar mislite da su Apostoli izmisljali te kanone zato sto nisu imali pametnija posla, onako iz dokolice, ili s razlogom? Crkva ih nije zvanicno odlucila zato sto je nepostojeca tj. virtuelno-postojeca. Sve u svemu oni jesu odluceni, opelo ili ne. WTF! OMG! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Тако, онда имамо то ријешено, ви свештеници има да живите од љубави парохијана. Какве смијешне ствари пишете, ја не могу повјероват да то може написати одрастао зрео човјек. Овдје се не ради о том како и колико они раде или нераде већ о том да ништа немају ријешено као остали нормални запослени људи: пензионо, здравствено итд. Овдје у ЕУ и у Чешкој, Словачкој, Пољској, Њемачкој итд. више не можеш ни животиње а ни кућне љубимце имати и држати, краве, овце, мачке или псе ако их не водиш ветеринару редовно на преглед и вакцинације, чим какав термин промашиш одмах добијеш коверту с плавом траком, службени позив! Наравно да се и то плаћа. свако за те своје животиње или љубимце. Постоји чак и здравствено осигурање за њих, али је добровољно, није обавезно. Свештеници немају ништа ријешено системски, кад неко треба хитно у болницу не може чекати на то док се тога не сјете неки доброчиниоци па му пошаљу на рачун да плати трошкове операције и лијечења. Ако је то све истина онда је положај свештеника и њихових породица заиста неријешен социјално и врло недостојан живота данашњег савременог човјека. Не испуњава ни онај најелементарнији људски минимум. Можда буде најбоље да их још све сатјерате у некакав логор и са породицама и тамо држите на кромпир чорби и казану цијели живот. С тим ћете још боље уштедјети а они ће истовремено имати прилику да свој живот проведу у светом сиромаштву и науче се и упознају савршено са свим тим Јеванђељским врлинама. Прво ви њима платите социјално и пензионо или омогућите им таква примања да то могу уплаћивати сами они себи и својим породицама па тек послије онда причајте о љубави коју добија од парохијана, која нема цену, и не може да се плати. То је мој савјет. А не узвраћајте им на њихово чисто срце и вољу да вам служе упутницом за "концентрациони логор". Како другачије назвати те услове у којим их држите, још само жица, чувари, казан и бич фале. Ако су они у конц логору, њихови парохијани су у гасним коморама. Мислиш да је осталим људима у Србији боље. Што се тиче здраственог, боље да га нема, јер је и онако прескупо лечење, а фол имаш осигурање. Ја када сам ишао да узмем лекове на рецепт коштало ме више него да сам их купио у апотеци без рецепта. Србија - земља чуда. Сада се само лечим код приватних лекара, иако имам књижицу, по основу тога што се водим као незапослен. Исто ти се и код зубара плаћа иста цена као и код приватника, толико о здраственом осигурању. О пензијама боље да не причам. Моја мајка је добила 17 000 (170е), иако има пун радни стаж, све уплаћено, сама уплаћивала. Када је остала без посла није узимала материјално него је отворила агенцију и плаћала све доприносе, више од пола прихода је давала џабе држави, није узимала никаква подстицајна средства, да не оптерећује државу, ал се на крају разочарала. Да не ради и даље приватно, не би имала ни за храну, јер су обавезе за стан преко 10 000 (100е). Ја сам скоро 1.5 година био без посла од завршетка ЕТФ (електротехнички факс), сналазио се, путовао 40км до школе да бих добио месечно 8000 (80е)(20%). Сад сам нашао неки послић, ал не пада ми на памет да плаћам ни пензионо, нити било шта држави, да издржавам ове нераднике, паразите и ленштине. И даље се водим да заводу као незапослен. Иако из патриотизма нисам хтео да одем из земље, на крају ћу покупити кофере и запалити преко, јер нама нема лека, сад кад су нам и попови фол социјални случајеви, а сви живе много боље од осталих људи. Боље од њих живе мафијаши, бизнисмени и политичари Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука