Гром Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 A koja je po tebi razlika izmedju teologa koji filozofira i bogotrazitelja i sta je to imanetno teologu koji filozofira sto ga sprecava da trazi Boga odnosno da bude bogotrazitelj? То што се филозоф ослања на интелект а боготражитељ на разум. Ево једно питање за тебе, пошто мислим да не разумеш мој одговор. Која је разлика између интелекта и разума? Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Преучен је. Управо то знање. То сам поменуо у једном од постова испред кад сам објашњавао откуд тама у Богу кад је Бог светлост. Али он нема капацитет да то разуме. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 То што се филозоф ослања на интелект а боготражитељ на разум. Ево једно питање за тебе, пошто мислим да не разумеш мој одговор. Која је разлика између интелекта и разума? Ja sam bas to, tebe hteo da pitam posto je kroz poslednjih 400 godina izucavanja uma iz raznih aspekata zakljuceno da je razum sastavni deo intelekta i da nije moguce praviti ovakve vestacke dihotomije i ostati u kontatu sa realnoscu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 То што се филозоф ослања на интелект а боготражитељ на разум. Ево једно питање за тебе, пошто мислим да не разумеш мој одговор. Која је разлика између интелекта и разума? То сам и ја тебе хтео да питам? Ево, баш читам Блаженог Августина и за њега је то једно и исто. Односно, интелект је пројава разума, дејствовање разума, разумност. Али, пошто си ти ван Предња када су у питању аналогије за Свету Тројицу, не сумњам да си и ван језичких и философских усвојених појмова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Управо то знање. То сам поменуо у једном од постова испред кад сам објашњавао откуд тама у Богу кад је Бог светлост. Али он нема капацитет да то разуме. To mozda u pojedinim okultnim ucenjima tako biva ali kroz 2000 godina hriscanstva Crkveno ucenje je da je Bog Licnost. Tako ga jedino poznejemo kao Boga a ne kao neku specificnu prirodu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Блажени Августин: ratio = разум intelligentia = разумност Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 То сам и ја тебе хтео да питам? Ево, баш читам Блаженог Августина и за њега је то једно и исто. Односно, интелект је пројава разума, дејствовање разума, разумност. А имаш ли ти нешто што није с тог запада? Мсм стварно! Aquilius Cratus and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 To mozda u pojedinim okultnim ucenjima tako biva ali kroz 2000 godina hriscanstva Crkveno ucenje je da je Bog Licnost. Tako ga jedino poznejemo kao Boga a ne kao neku specificnu prirodu. Можда је нешто начуо о разликовању ума и разума, теоријског и практичног знања, па је мало побркао лончииће. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Шта, забога, да оповргавамо? То што поредиш Бога са хипофизом, са анатомијом човека? То нема шта да се оповргава јер је то невиђени нонсенс, глупост. Шта је следеће, да Га упоредиш са трофазном струјом? И да очекујеш да то неко оповргава? Оповргавају се озбиљне тврдње, а не бесмислице. Бог је створио нас по своме образу да би смо ми могли да га спознамо на основу тога. Ти свесно укидаш Реч Божју да би сачувао своје предање. То исто су чинили и фаризеји, зар не? А ко су били фаризеји? интелектуалци онога доба. И они су били нека врста теолога,( богослова). Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 А имаш ли ти нешто што није с тог запада? Мсм стварно! Не зезеај, схватиће те неки овде озбиљно. Немој, ионако имамо доста проблема. Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Можда је нешто начуо о разликовању ума и разума, теоријског и практичног знања, па је мало побркао лончииће. Pa da ali vidis u onom njegovom mesarskom postu on pravi dihotomiju izmedju uma i razuma dakle ili je um ili je razum a ne tako da um obuhvata razum ali se ne zavrsava na njemu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Ma pricajte o Svetoj Trojici sta hocete i kako je gde ko naucio ali kad vishe nista nisam znao i kad sam jako zaplakao Bog je sam progovorio u meni.To je ono sto ja zaista znam o Bogu u svom Njegovom Trojstvu. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 То сам и ја тебе хтео да питам? Ево, баш читам Блаженог Августина и за њега је то једно и исто. Односно, интелект је пројава разума, дејствовање разума, разумност. Али, пошто си ти ван Предња када су у питању аналогије за Свету Тројицу, не сумњам да си и ван језичких и философских усвојених појмова. Када Господ каже Господу моме, седи с моје десне стране, он му каже да стане на страну Разума а не на леву страну где је интелект. Не правите разлику између интелекта и разума ...ццц..теолози! Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Бог је створио нас по своме образу да би смо ми могли да га спознамо на основу тога. Ти свесно укидаш Реч Божју да би сачувао своје предање. То исто су чинили и фаризеји, зар не? А ко су били фаризеји? интелектуалци онога доба. И они су били нека врста теолога,( богослова). Тачно. Али, дај мало прочитај како су оци тумачили то "по образу". Једини који је узимао телесност као део о нога што је образ Божији у човеку је Свети Иринеј Лионски. Међутим, он није мислио на ово што ти говориш, веч на оваплоћеног Логоса. У том контексту је и телесан човек слика Бога - Оваплоћеног Логоса. Овакве аалогије какву ти наводиш нема у Предању Цркве. Самим тим ниси ти никакав боготражитељ већ фантазер. Јер, боготражитељи читају оно што су написали они који су Бога тражили и нашли. Ја немам своје Предање, већ сведочим Предање Цркве (отаца). Ово што ти тврдиш би се могло назвати твојим предањем, јер са црквеним нема благе везе. Фарисеји, а не фаризеји. Шта хоћеш тиме да кажеш? Ако си интелектуалац одмах си фарисеј? Класична логичка грешка. Ако су фарисеји били интелектуалци и теолози, а ружили су Бога, то не значи да сваки интелектуалац и теолог ружи Бога. Свети Григорије Богослов је, рецимо, био парекселанс интелектуалац свога времена. Био је и теолог. Та му је титула остала и уз име. Па ето, није ружио Бога. Закључак: ниси ти ни теолог ни боготражитељ већ један обичан фантазер. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Када Господ каже Господу моме, седи с моје десне стране, он му каже да стане на страну Разума а не на леву страну где је интелект. Не правите разлику између интелекта и разума ...ццц..теолози! А где нађе ту поделу и ту географију, живота ти? Код којег то оца, философа, код било кога? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука