Jump to content

Света Тројица - један Бог?

Препоручена порука

Pa vidis da kaze da njima nisu bila dostupna savremena saznanja pa da iz tih analogija nisu mogli da shvate da je Sveti Duha zapravo kao softver. Hhahahahahahahahhahahahahahahahahhahahahaahahhahahahahaa ova dva mudraca ako drugo ne deluju kao dobra antistres terapija. :D

Od tebe do sad sam samo zubitje video

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 677
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Уместо "дроге" само ставите реч "прелест" и No1 је сасвим добро објаснио веома присутни проблем међу неким нашим верујућим људима:

16888_2842641803235_51340747_n.jpg

Подели на овим сајтовима

Овде треба скратити причу. Громовљеви аргументи су можда само одраз неких тешких проблема.

Треба знати да таква аналогија која помоћу једнога човека објашњава постојање Бога није ништа друго до антропоморфизам. То може унети многе проблема у теологију, као што је схватање Бога у психолошком смислу - тј. индивидуалној помрачености.

Са друге стране, кападокијски Оци који су изнели незаменљиво учење о Светој Тројици, објаснили су Божије постојање помоћу аналогије са три човека. То може да се објасни и са три анђела као на икони, али све то није антропоморфизам јер се говори искључиво о ,,личности'' и ,,природи'' где се додаје разлика између нествореног и створеног - тј. Бога и створеног света.

У таквом светоотачком учењу нема говора о човековим унутрашњим органима - или умним својствима - као аналогији са Тројицом. Иако постоји извесна тројичност у сваком човеку - како то објашњава свети Григорије Ниски, идр. -, то није упоређено са постојањем Свете Тројице.

Дакле, ми никада не треба да посматрамо једнога човека да бисмо говорили о Тројици. Можемо само да упоредимо три човека као потпуна бића, са ипостасима Свете Тројице, уз напомену да постоји кључна разлика између постојања природе нествореног Бога и природе створеног човека и света.

Прво разликовање је то што Бог не постоји у простору и времену и што Његова природа не раздељује Лица. А створени свет постоји кретањем обличја унутар простора и времена где људи поседују природу као индивидуе, тј. на начин који се разликује од Божанске ,,нераздељивости'' - зато се може рећи да човек постоји у мноштву, а Бог у једнини.

Што се тиче проблема са разумевањем суштине Божије, коју многи поистовећују са првоначалном категоријом у Богу - што је веома опасна заблуда -, најбоље је да прочитамо следеће од Зизјуласа:

,,Појам Отац не може стајати уколико не постоји појам Син. Чији би Он Отац могао бити кад не би било Сина? Тада бисмо морали рећи да Он није увек био Отац. Α ако је Он увек био Отац, увек је постојао и Син. Према томе, ова множина, односно узајамна зависност личности, постаје првоначална онтолошка категорема; дакле, не можеш ићи даље - иза овога - да би тражио нешто што претходи и што води ка том одређењу. Једна суштина не претходи и није узрок бића Божијег. Бићу Божијем као узрок претходи Отац, Који се, међутим, самим тим налази у општењу (са Сином)'' (Догм. теме, стр. 144).

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

ko te sad ponovo iznervirao Aleksandre? :)

Мене нико. Интересантно, ко год такне у твоју "високу православност", одмах је нервозан. То је то, како сам га назвао, мишомор смирење. То су они који Цркву бране од јереси (узгред од њених најугледнијих великодостојника и теолога), а у три реченице сами изрекну толико јереси, да би се и сам Арије устресао.

Подели на овим сајтовима

Данас сваки филозоф може себе да назове Богословом. Поред таквих теолога ја ћу радије да будем боготражитељ.

Ово што причам ви не можете оповргнути. једино вам остаје да ме исмејавате. 

Толико о разуму неких овде.

Подели на овим сајтовима

Данас сваки филозоф може ебе да назове Богословом. Поред таквих теолога ја ћу радије да будем боготражитељ.

A koja je po tebi razlika izmedju teologa koji filozofira i bogotrazitelja i sta je to imanetno teologu koji filozofira sto ga sprecava da trazi Boga odnosno da bude bogotrazitelj?

Подели на овим сајтовима

Данас сваки филозоф може себе да назове Богословом. Поред таквих теолога ја ћу радије да будем боготражитељ.

Шта, забога, да оповргавамо? То што поредиш Бога са хипофизом, са анатомијом човека? То нема шта да се оповргава јер је то невиђени нонсенс, глупост. Шта је следеће, да Га упоредиш са трофазном струјом? И да очекујеш да то неко оповргава? Оповргавају се озбиљне тврдње, а не бесмислице.

Подели на овим сајтовима

Мене нико. Интересантно, ко год такне у твоју "високу православност", одмах је нервозан. То је то, како сам га назвао, мишомор смирење. То су они који Цркву бране од јереси (узгред од њених најугледнијих великодостојника и теолога), а у три реченице сами изрекну толико јереси, да би се и сам Арије устресао.

Covek sad si stvarno bezobrazan gde sam ja sukobljavao stavove i nazivao me visokoprosvecenim???? Gde sam ja branio Crkvu od jeresi?? i Gde sam ti kategoricki tvrdio da nisi u pravu sto se Bogoslovlja tice i to ne samo tebi nego i drugima ??? Kad sam dosao na sajt rekao sam za sebe da sam duhovno dete tj. da je moje znanje kao u deteta . Ali i dete ima neka svoja razmisljanja iz brda i iz dola i iznosi ih recimo kad zeli da proveri verodostojnost. Molim te zbog drugih kopiraj mi gde sam i u kom obliku napravio diskvalifikaciju nashe Crkve???? nazvao si me psihijatriskim slucajem i doktorom koji svojom bocom ubrizgava misomor ljudima? Ne vredi tvoje znanje ako covek nisi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...