Сер Жиле Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Elem, a sad ozbiljno zasto nasi svestenici ne nose fiskalne kase sa sobom, u smislu platne katrice, dina viza cekovi i te fore...vikend akcije? Зато што је законом дато ослобођење од наплате ПДВ-а за услуге које пружају Цркве и верске заједнице. Витешки живот заиста није бедан, бориш се са аждајом од 9 до 1! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сер Жиле Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Znam malo o istoriji ovoga sela i kako to da oni znaju rumunski ili ti vlaški jezik ali neću vas gnjaviti oko toga! Гњави мене око тога. Витешки живот заиста није бедан, бориш се са аждајом од 9 до 1! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Стандардна подметања, којих сма се наслушао за 22 године свештеничке службе 301 и сматрам да је бесмислено на ово трошити речи, јер и они који ово причају сами знају да је истина негде другде. Него лепо пресавити табак, па кад такви на суду изгубе и добије да плате добру одштету, онда ће се чешати и тамо где их не сврби и поставиће огражденије устом својим. Овако један нешто лупи, дуги дода и док дође прича до трећег она већ прелази у домен НФ. Ови људи нису сиромашни и хтели су параду која укључује и ангажовање 3 свештеника. Не кажу колику су шатру дигли, колико хране и пића спремили и колико дарова поделили, као што је обичај у томе крају. Њима свештеници нису потребни због вере, него ради представе зато и узимају 3 румунска свештеника, јер су јефтинији, а на страну што ништа не разумеју од опела. Ту се поставља и питање како они могу да примају плату од државе Румуније, а да раде на територији државе Србије. На страну канони и односи две Цркве. Баш данас ми један свештеник прича како му је пре неку годину свратио један несрећни отац који је возио тело сина који је преминуо у Београду, да га сахрани у родном крају. Да ли је дечко био некрштен или је извршио самоубиство, главно је да је он тражио од свештеника да га унесу у цркву где би он обавио опело за које би био богато награђен , а да нико не зна осим њих и возача погребних кола. Он је то одбио на фин начин и упутио их на њиховог парохијског свештеника. Ја сам имао летос случај да ми се поквари ауто на путу, баш код аутомеханичарске радње. Мајстор ми се хвалио као он не жали да помаже цркву, да је за венчање сина и снајке дао преко 500 евра, да за водицу не даје испод 50 евра... На крају је мени за поправку карбуратора узео 130 евра и поправка је издржала 15 км. Кад ми је опет стало ауто ја сам га назвао и он ми је рекао да ће све бити у реду, да мало сачекам, да се мотор охлади.... Некако сам се пребацио до куће и мој дугогодишњи мајстор је брзо отклонио квар и узео 1500 динара. После кад сма причао са свешзтеником од тог мото стручњака , он ми је рекао да тај човек нема везе са црквом, да никада није дао прилог, да гледа да закине где год може....... Тако да ће увек бити људи који ће причати фантастичне приче о наградама свештеника и нас који никада то нећемо у стварности видети. PD, -Владимир-, antics and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pink panter Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Koliko vrijede dvije lepte ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Koliko vrijede dvije lepte ? Толико да купиш улазницу у Царство небеско и да ти још остане. Христос Васкрсе! dusha and pink panter је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 19, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Koliko vrijede dvije lepte ? Две лепте код сиромашног таман вреде колико и 500 евра код оних који не знају шта ће са парама... мада је питање шта подразумеваш под "две лепте" и ко их даје. Отац Небојша је феноменално описао ситуацију. pink panter је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Тврдим да је у питању лаж! Свештеник није тражио 500 евра! Ово је још једно подметање једне групације која покушава да своје личне (ситносопственичке) интересе стави испред реалности Цркве, чиме пројављује потпуно неприпадање Цркви, да не кажем - дух отпадништва од литургијског живота. И срам их било! Ако је неко и понудио свештенику 500 (или више и колико год) евра некада за опело или било које друго чинодејство, што да свештеник не узме? А знам да су по 600 (и словима: шест стотина) евра плаћали венчања, само да би се показали пред комшилуком, без да им је свештеник толико тражио (не говорим конкретно за ово село, него за нека друга места у истом подручју). Ко год да је упознат са овим крајем Србије, зна о чему се ради. Да ли знате да за једну свадбу домаћин потропши у просеку 25 евра по госту само за декорацију простора? Немам ништа против - њихове су паре, нек их троше како хоће, али није фер да се сада измишљају овакве глупости, као да је свештеник тражио оволики новац за чинодејство. Што не напишу како ипођакон са слике ради са бабама гатарама из Бељајке? Што не напишу колико пара узимају бабе и он за своје третмане? Истина, немају штампани ценовник ни фискалну касу - математику не знају, али умеју да сабирају. Нек је на част герилској епархији румунске цркве такав полуклирик. sleki and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 19, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Да, заборавих да ти знаш ситуацију. Потпуно си у праву. Ја сам знао за ово, те сам у првом коментару био мало грубљи. Погоди ме када чланови форума за које ипак мислим да имају неко здраво критичко мишљење, то заправо уопште немају него постану обични критизери без покрића. Срђане, опиши мало ситуацију око клира герилске епархије румонског патријархата и њихове везе са врачарама (чувена баба из Бељајке) и њихово подржавање паганштине у свим могућим облицима. Ја сам добро упознат са ситуацијом јер живим у близини свих ових места. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pink panter Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Bilo je riječi o ovome na nekoj drugoj temi. Ja lično nikada nijesam vidio takve cijenovnike a ni ti sam doživio da mi sveštenik kaže to toliko košta. Možda je u parohijama seoskim i siromašnijim to i potrebno, mislim da u gradu nije. Nema svako iste mogućnosti i primanja tako da je i plaćanje relativno. Da je sreće narod bi shvatio da davajući svojoj crkvi štedi za nebo , i da sveštenici moraju da izdržavaju svoje porodice. Meni lično kada su mi dolazili na čestitku 20 eura od siromašnog strica je bilo vrijednije od onoga što mi donese onaj koji baš ima i da više. ( ustvari ne vrijednije nego milije ) Meni se čini da ti cijenovnici samo izazivaju kontra efekat i davaju povod za svakakve priče. Moj kolega koji je nekršteni katolik je pošao na sahranu tetke u Beograd i došao sa pričom kako "popovi zarađuju odlično za pričanje 5 minuta i prosipanje vina po kovčegu i nemaju vremena da čekaju koliko posla imaju dnevno nego trči da što više opelješi a cijena 20 e." Naravno da sam mu postavio neka pitanja ali džabe jer on priča priču dalje i pravi štetu. PS tetka mu je pravoslavna da ne bude zabune .Hristos vaskrse ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 По мени, сваки свештеник треба да зна неки занат, да може да ради и да се издржава од свог рада. Јер молитва заједничка не треба да се наплаћује, и не треба нико од тога да живи. Јер онда се богослужење своди на пружање услуга трећим лицима, а црква постаје агенција за пружање услуга. Ако неко каже да свештеник не може да стигне да ради и да врши богослужење, и требе, то само значи да му је парохија превелика, и да треба да имамо више свештеника. Наравно, свештеник не би требао да ради више од 6 до 8 сати дневно, и тај рад би требало да му обезбеди основни приход. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pink panter Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 По мени, сваки свештеник треба да зна неки занат, да може да ради и да се издржава од свог рада. Јер молитва заједничка не треба да се наплаћује, и не треба нико од тога да живи. Јер онда се богослужење своди на пружање услуга трећим лицима, а црква постаје агенција за пружање услуга. Ако неко каже да свештеник не може да стигне да ради и да врши богослужење, и требе, то само значи да му је парохија превелика, и да треба да имамо више свештеника. Наравно, свештеник не би требао да ради више од 6 до 8 сати дневно, и тај рад би требало да му обезбеди основни приход. Ja mislim da oni itekako rade a i vojuju jer bitka i borba za duše je najteži posao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Prave "komendiju" od ozbiljnih događaja. Ne znam kako je kod vas ali kod nas se traži dozvola od župnika a ne od biskupa. Meni je dolazio u posetu sveštenik iz Poljske i ja nisam tražio dozvolu od nadbiskupa nego od sveštenika na čiju je župu došao. Da je tako i kod vas ne bi se baš lako dešavalo da dođe neko na tuđu parohiju. Dalje ima tu i običaja, pisao sam da je umrla jedna gospođa u Kostolcu, njen sin pravoslavac zove i pita da li može da je sahrani naš sveštenik jer je mama bila krštenjem katolik. Naravno i odemo mi tamo, stariji čovek baka je imala blizu 90 godina. Završi se opelo sve i mi pođemo, on za nama da plati, i mi mu kažemo da ne naplaćujemo. Kad u nedelja a on u našoj crkvi. Prilazi posle mise i ozbiljno kaže: "može te li vi po srpskom običaju da dođete na četrdeset dana"? Može , što ne bi moglo a on će na to e onda po srpskom običaju evo vama 50€ za vaš trud i 10€ za gorivo i izvadi dve kese pozdravi se i ode. Mi u one kese a tamo, čarape, peškir, kafa, ratluk i još neko voće. Gledamo se al ajd, odemo i na četrdeset dana, sad moram da kažem mada će odmah da me napadnete, al preko groba beli čaršav a na čaršavu "švedski sto" ko u Hajatu a pića i da ne pričam. Interesantno ne prođe neki praznik a da taj čovek iz Kostolca ne zapuca u Smederevo da naruči misu za mamu i ostavi uvek "čast" za sveštenika. Posle sam čuo da je i u svojoj pravoslavnoj crkvi vrlo aktivan. E sad možda je običaj tamo u Svilajncu 500€, a i to dovođenje tri sveštenika, nije mi baš jasno ? Ima slučajeva da kod nas bude i po deset sveštenika ako su poznavali pokojnika, ali jedan samo služi ostali saslužuju ali nije običaj da se poziva tri sveštenika. Obično odemo ja i još jedan sveštenik on vrši opelo a ja odgovaram, malo je nezgodno kod nas ako nema tog drugog da odgovara. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сер Жиле Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Срђане, опиши мало ситуацију око клира герилске епархије румонског патријархата и њихове везе са врачарама (чувена баба из Бељајке) и њихово подржавање паганштине у свим могућим облицима. Ја сам добро упознат са ситуацијом јер живим у близини свих ових места. Било би лепо да се то појасни, а можете и ви оче, кад сте већ упознати. Врло ме занима, ко су ти ликови, одакле су се створили и ко и зашто им пружа подршку. Мислим да је то кључно и најбитније у овом случају. Витешки живот заиста није бедан, бориш се са аждајом од 9 до 1! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 19, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 19, 2012 По мени, сваки свештеник треба да зна неки занат, да може да ради и да се издржава од свог рада. Јер молитва заједничка не треба да се наплаћује, и не треба нико од тога да живи. Јер онда се богослужење своди на пружање услуга трећим лицима, а црква постаје агенција за пружање услуга. Ако неко каже да свештеник не може да стигне да ради и да врши богослужење, и требе, то само значи да му је парохија превелика, и да треба да имамо више свештеника. Наравно, свештеник не би требао да ради више од 6 до 8 сати дневно, и тај рад би требало да му обезбеди основни приход. Веома сам заинтересован да ми мало боље појасниш ову теорију и да је добро разложиш. Ево, ја сам свештеник и желим да служим Богу и народу, да стгнем свуда на време и да радим, како ти рече 6-8 сати... Ајде сада лепо појасни како би си ово замислио, јер овако како си изнео никако није оствариво, јер ако неко заврши Богословију и Богословски факултет, уложи време, вољу, новац... и после тога да ради у некој перионици за пола радног времена (ако га неко прими) иде ли то? Ја верујем да има оних који би волели да виде свештеника као просјака, који нема ништа на овом свету, да живи као бескућник, и то само не би ли они ишта помогли Цркву, али зато да се бију у прси називајући себе великим хришћанима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 19, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Zato je najbolje netražiti više od tarifa.. Još će da govore da su sveštenici korumpirani. Ako neko želi više da dadne, neka to uradi kao prilog Crkvi. Поптуно неразумно размишљање, тврдим да ово не би нигде одвело. Заправо, сто посто сам сигуран. Ево, одмах жу све ово да прихватим, дајте када се тако лепо паметује, плата од неких 500 евра и социјално и пензионо осигурање и одмах да разговарамо. Овако, све је само причање без покрића. Погледајте како функционишу друге помесне цркве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука