grigorije22 Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 По мени, сваки свештеник треба да зна неки занат, да може да ради и да се издржава од свог рада. Јер молитва заједничка не треба да се наплаћује, и не треба нико од тога да живи. Јер онда се богослужење своди на пружање услуга трећим лицима, а црква постаје агенција за пружање услуга. Ако неко каже да свештеник не може да стигне да ради и да врши богослужење, и требе, то само значи да му је парохија превелика, и да треба да имамо више свештеника. Наравно, свештеник не би требао да ради више од 6 до 8 сати дневно, и тај рад би требало да му обезбеди основни приход. Zbog cega bi to vazilo samo za svestenike a ne i za ostale profesije. Ako ce svestenik da uci zanat zasta se onda skolovaoi zavrsio fakultet koji uopste nije lak. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Ниси сасвим у праву. Управо у основи целе приче румунске јесу паре. И само паре. Ни "н" од народа, ни "ц" од Цркве, ни "и" од идентитета - само страна валута. Нема сумње да нисам сасвим у праву.. није ми то ни циљ... Желим само да назначим што више специфичности које постоје, кад се исте (паре) помену ..или (''не дај Боже'') да се требају случајно и ДАТИ... Сви ми који смо у Цркви или с ето трудимо да будемо на што истинитији начин..знамо какво нам је стварно стање..не треба то да доказујемо ни овде на форуму, ни било где..ТО СЕ ''САМО'' ЗНА... ако ме разумеш... Али, .. не може се жмурити а и није људски, на ситуацију где многи ни за леба немају, а други .. ма знате и сами.. и да се прећуткује а сервира прича о ''Врлој теологији'', смирењу, а што највише БОЛИ ..о ЗАЈЕДНИЦИ... Откуд онда ТОЛКИ РУМУНИ ОДЈЕДНОМ... Никли после кише... Неће бити... Неко је то брате ЗАСЕЈАО... .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 19, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Али зато румунски попови који су обавили ово опело за 150 евра (јер домаћини нису хтели да дају 250 својим свештеницима а не 500, то нико није тражио), имају плате, прилоге и све остало што иде... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Али зато румунски попови који су обавили ово опело за 150 евра (јер домаћини нису хтели да дају 250 својим свештеницима а не 500, то нико није тражио), имају плате, прилоге и све остало што иде... Ех.. Љубав је Љубав је... Љубав је... .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 U Srbiji mnogi nemaju. I ovo je jedan glavni problem naše Crkve danas. I trebalo bi jednom da se reši, jer patimo od njega više od pola veka. Ali kod nas svaki episkop je mali papa, i ako sveštenik malo suviše digne glas, znamo svi šta sledi... U vezi radnikičh prava i ostalo, sveštenik kod nas je povukao debeli konac, jer faktički nema nikakvu zaštitu i zavisi od milosti svog episkopa. Možete da mi se ljutite, ali istina je. Ponekad pomislim da bi trebali da se organizuju i da krenu u generalni štrajk.. ali ovo, kao, nije hrišćanski... Problem je da i Crkva nema novac, ne da bi svaki sveštenik dobijao redovnu platu, a i Republici Srbiji se ne žuri da reši neke stvari u vezi restitucije, a i da se dobije, ne može to tako brzo da se unovčani. Najzad sveštenici su zavisni od dobre volje naroda. U veća mesta još ide, ali u mala mesta je tesno. Републици Србији се уопште не жури. Република Србија куднт кер лес за то. Али, што се тиче односа епископа и свештеника, ни то није сасвим тачно, а посебно јер није исто у свакој епархији. У комунистичко, такозвано самоуправљачко време, комунисти су освојили и усвојили такозвану задругу православног свештенства, која је имала за циљ да представља самоуправљање у Цркви, а фактички да ограничи власт епископа и повећа утицај комунистичке власти у Цркви. То је била веома компликована организација, која - на жалост - своје пипке има и данас. Богу слава и хвала - не код свих свештеника, не чак ни код већине - као што никада није ни било масовно - али ипак постоји. Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 А ако се плати парохијал, треба ли онда плаћати освећивање колача, водице, опела. крштења? Додуше, код нас је парохијал 2000 дин што је прилично мало, па можда зато људи плате и то а и остала чинодејства. Све некако хаотично. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Иначе, у овој теми је већи проблем деловање румунских попова на нашим епархијама него ово око плаћања. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 19, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 19, 2012 А ако се плати парохијал, треба ли онда плаћати освећивање колача, водице, опела. крштења? Додуше, код нас је парохијал 2000 дин што је прилично мало, па можда зато људи плате и то а и остала чинодејства. Све некако хаотично. Код нас је парохијал 200-300 динара и од тога свештеник нема ништа. То иде углавном за епархијске обавезе и социјално и пензионо свештенику ако буде новца. Не знам како је регулисано у другим епархијама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 hehe, pokusavaju na sve nacine da nas zamaju i jos uz to oce da nas zavade, al dzaba kolo2 kolce smiley-dance007 Srbija_smesko Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Pa viste dobri, ovde kod nas se jos vode visoko teoloske rasprave da li postoji dusa, pa svestenici vodjeni time jos se premisljaju ali naplate za svaki slucaj! gringrin 301 код нас у бл..је око 200 евра средња цена...сахрана... око 50 евра крштење + даривање кума... итд...итд... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 19, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Вас и даље брину наплате како видим... а не конкретан проблем... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 па ...конкретан проблем је у наплати... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 19, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 19, 2012 па ...конкретан проблем је у наплати... па.... није... али не вреди теби да објашњавам.. ти терај своју пропаганду против свештенства, шта друго да ти кажем... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Април 19, 2012 Пријави Подели Написано Април 19, 2012 па.... није... али не вреди теби да објашњавам.. ти терај своју пропаганду против свештенства, шта друго да ти кажем... хахаххаха ово је Оче вређање и смешно... ја стварно немам речи.. ја би се запитао на вашем месту... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 19, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 19, 2012 Не пада ми напамет да полемишем... одавно пратим твоје писање... Свакако, да нећу допустити као свештеник да неко на православном форуму тек тако пљује по свештенству јер му је ћеф.. у конкретном случају добро знам шта је проблем је р су та села веома близу мог села. Најпре је лаж по питању цене, затим је друга лаж да су румунски свештеници обавили џабе, а једина је истина да румунски свештеници који упадају као ајдуци по парохијама СПЦ заправо неко ко има плату и плус плаћен пут и чинодејства. Наравно, ти увек искористиш прилику да мало подкачиш наше свештенство, не знам зашто то константно радиш, да ли ти се неко жешће замерио или шта... свакако, нећемо настављати са овим јер одлази у спем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука