МилошБГ Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 Дакле, сматраш да је могуће да сваки или бар већина гејева уз веру, покајање и борбу против греха постане хетеро и уђе у брак? Све и да је то тачно (а ја никад нисам чуо ни за један случај) није реално очекивати да млади, неупућени у Цркву људи, у већем броју осете жељу да крену таквим тешким путем, који захтева од њих да се потпуно одрекну онога што јесу. Наравно, ово важи и за све нас, свако има неки свој крст, и многима је било тешко да одлуче да уђу у борбу са собом, али је њихова ситуација посебна јер им се већ на старту нуди нешто што их не привлачи и за шта нису способни у том тренутку (брак) или одрицање од интимног дела живота (целибат). Није то оправдање ни за шта, не кажем да треба уопште размишљати о другачијем постављању према самом хомосексуализму (то је ваљда јасно и подразумева се, али да поменем за сваки случај), само кажем да треба имати разумевања за специфичност њиховог положаја. Често чујем како многи људи кажу да не треба осуђивати и треба бити благ према омладини која се тешко одриче промискуитета, блуда иначе и свега осталог што је својствено начину живота већине људи данас, па ако треба бити стрпљив у таквим случајевима, тим пре треба имати такта према људима који су у јако незахвланом положају... Da brate. Smatram da je to moguce. Ja sam svojim ocima u komsiluku imao devojku koja je bila lezbejka kao tinejdzerka i koja se onda udala,ima dvoje dece. I sto se ovoga sto pises tice,isto ima razlike. Znas tesko odricanje od neceg loseg i slavljenje neceg loseg kao da je to nesto super,su dve razlicite stvari. Ko kaze da bi neki gej koji bi resio da se pokaje lako odrekao svog dotadasnjeg zivota? To i treba da se ceka,ali apsolutno je nesto drugo kad neko slavi greh i predstavlja ga kao svoj ponos. Ubica je covek koji je ucinio veliki greh. Ako odluci da se pokaje,uz molitvu,uz povratak crkvi,uz post...ne moze biti nikako isti sa onim koji ubije i pritom se hvali i ponosi time a na pokajanje ni ne pomislja. Mozda je grubo poredjenje,ali nista zlonamerno. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 То је последица палог начина постојања, кад се човек окренуо од Бога и одлучио да постоји самостално као део створене природе . Значи смрт, болести и разни други поремећаји. И не тражи Бог од њих да се окрену за 180 степени већ од свих нас . Јер ако имаш жену и децу значи ли да не можеш да будеш роб страсти ? Не, Бог и од нас тражи целомудреност , смиреност и све остало као и од њих. Сви смо склони паду, мада су , рекло би се, гејеви више склони паду у грех блуда . Пут хомосексуалаца је тежи али је битно да човек не прихвати своје робовање страстима као нешто добро, као део своје личности већ као нешто што је препрека против чега се треба борити. И пад није толико битан докле год се устаје после њега , док год се своје стање прихвати са смиреношћу. Опет бих да наведем пример монаха из једне приче који је дању грешио а ноћу се кајао, и Бог га је узео када се кајао и примио у рај. Тако нешто бих применио и на хомосексуалце . Da,ovaj tvoj odgovor ima smisla. Opet,ostaje jedan problem kazes da ozenjen muskarac moze robovati strastima,to je tacno.Kada se on izbori sa strascu,ostaje mu ljubav prema zeni koja je blagoslovena. Ako uzmemo u obzir da postoje homici koje zene uopste ne interesuju,cak i da se izbore sa svojim grehom,njima ne ostaje nista.Znaci,samim rodjenjem transrodne/homoseksualne osobe su osakacene za normalan heteroseksualni brak.Naravno,ako izuzmemo postojanje potpune metanoje(obrtanja za 180 stepeni),za koju licno nikada nisam cuo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 Ako uzmemo u obzir da postoje homici koje zene uopste ne interesuju,cak i da se izbore sa svojim grehom,njima ne ostaje nista.Znaci,samim rodjenjem transrodne/homoseksualne osobe su osakacene za normalan heteroseksualni brak.Naravno,ako izuzmemo postojanje potpune metanoje(obrtanja za 180 stepeni),za koju licno nikada nisam cuo. Остаје им исто што и нама који смо безбрачни . Није то крај света, нити им је тиме затворен пут ка спасењу и ка Богу . Породица и деца су велика и света ствар, али се може љубав и другачије изразити. Не треба јадиковати и очајавати а Бог ће показати пут. Најгоре је падати у робовање пожуди која не доноси ни друготрајни спокој нити смисао животу . Deki992 and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 Када је моје окружење у питању, религиозни хомосексуалци су се након пуног покајања и измене начина живота редовно монашили, знам неколико примера. Они који су претходно покушали да остваре хетеросексуалну везу нису успевали због потпуног изостанка било каквог унутрашњег "импулса" за такву везу, а остајање у свету ван брака им се чинило бесмисленим. У таквим условима, усмерили су све своје снаге ка Богу и тако схватили да се могу спасити кроз монашки подвиг. То је овако уопштено с чиме сам се сретао. Можда је идеологизација наше вере тај став "да је све могуће" а без искуственог проживљавања свега тога. Могуће је, међутим, да они нису имали довољно вере "да је Богу све могуће" и зато је "потпуни преображај" изостао, ако "потпуни преображај" схватимо овом приликом као буђење хетеросексуалне привлачности (емотивне и сексуалне) према конкретној особи. Ипак, искуство хомосексуалности им је донело велики крст, а његовим ношењем и велику благодат, били су то стварно ревносни и смирени хришћани. Ignjatije, -Владимир-, javor and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 . Znas tesko odricanje od neceg loseg i slavljenje neceg loseg kao da je to nesto super,su dve razlicite stvari Ма у реду то, уопште нисам причао о онима који славе своју сексуалну оријентацију, него само о онима који размишљају о животу у Цркви. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 Тако да треба имати разумевања за њих, уопште им није лако... Ovo je u fazonu Balkanskog spijuna : "Djura ce ti oprostiti sto te tukao.". Meni uz to razumevanje ide i nerazumevanje za bogove koji sistematski upropascuju neke ljude (makar u ovom, proverljivom zivotu, mozda se posle izvinjavaju, ko zna). mislis da ne mogu uz Bozju pomoc da se preobrate i usinove u zajednici Hrista Isusa? Kad posmislim na atribut svemogucnosti, onda mislim da je moguce i da promene agregatno stanje i hemijski sastav i pretvore se u vino, i to kvalitetno. I daj jednom za svagda,do pre 20 godina po svim parametrima verskim,naucnim,drustvenim,doktorskim i ne znam kojim jos je homoseksualizam bila bolest i anomalija. Dakle do pre samo 20(DVADESET) i kusur godina ne pre 350 godina,ne pre 10 vekova,nego pre samo 20 godina,kad su pod uticajem gej lobija,tadasnjih hipi pokreta,gej pokreta lekari preimenovali i to ko sto ti kazes preglasavanjem*( cak ni tad nisu uspeli da donesu to da se svi sloze,nego je dosta bilo protiv) doneli da to nije vise bolest. Tako da ne znam sto bilo ko treba da sad pazi kako ce to osloviti,da li ce se neko uvrediti i slicno. Pa moji roditelji su vise godina proveli u dobu kad je to bila bolest sa svakog stanovista nego kad nije,pa moja braca su rodjena u dobu kad je to bila bolest,a da ne pricam o babama,dedama i slicno. I sad se kao vredjaju kad neko kaze ono sto je do pre 20 godina bilo u svim segmentima jednog drustva cinjenica. Nemojmo se zezati. Ja sam za to da se vrati da je to bolestina i da obojeni ljudi mogu da se drze ko robovi i da ne mogu da ucestvuju u sportskim nadmetanjima sa (belim) ljudima. Nasi dedovi su bili mudri. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 ej ljubav Ne postoji gej ljubav romanticnog tipa. Oni imaju u srcu samo klasicni blud da zadovolje telesnu anomaliju. Немој да живиш у заблуди да геј људи не желе љубав, баш онако роматничну као што је хетеро људи замишљају. То није истина. Панарет, Deki992 and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 Ja sam za to da se vrati da je to bolestina i da obojeni ljudi mogu da se drze ko robovi i da ne mogu da ucestvuju u sportskim nadmetanjima sa (belim) ljudima. Nasi dedovi su bili mudri. Da,izvlaci pojedine slucajeve iz istorije pojedinih osoba ili drzava i izjednaci sa time da je ceo svet,svaki covek do 1987 znao da je homoseksualizam bolest i da je to bila tacna formulacija i za vernike svih vera i za skolstvo i za udzbenike i za drustvo i za lekare,a da su onda lekari na pritisak gej lobija preglasavanjem (skupstina stajl) doneli odluku da to nije pre 20tak godina. I vecina je preglasala manjinu i proglasili su da homoseksualizam nije bolest. E juce je vecina Srbije preglasala isto tako manjinu i odlucila da parade ne sme biti. Sad ovo prvo je pozeljno,a ovo drugo nije. Licemerje brate,mada ocekivano. Nastavi,dobro ti ide. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 Da,izvlaci pojedine slucajeve iz istorije pojedinih osoba ili drzava i izjednaci sa time da je ceo svet,svaki covek do 1987 znao da je homoseksualizam bolest i da je to bila tacna formulacija i za vernike svih vera i za skolstvo i za udzbenike i za drustvo i za lekare,a da su onda lekari na pritisak gej lobija preglasavanjem (skupstina stajl) doneli odluku da to nije pre 20tak godina. I vecina je preglasala manjinu i proglasili su da homoseksualizam nije bolest. E juce je vecina Srbije preglasala isto tako manjinu i odlucila da parade ne sme biti. Sad ovo prvo je pozeljno,a ovo drugo nije. Licemerje brate,mada ocekivano. Nastavi,dobro ti ide. Ajmo dalje. Kada sam ja rodjen Pluton je bio planeta, a onda su preglasali da nije. Nece nama ovde kurtaimurta da degradiraju planete i bolestine! Mi smo 99%! Млађони and markosbg је реаговао/ла на ово 2 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 Za pluton sam gotovo siguran da lekari nisu tvrdili nista, a ni crkve,a ni drustvo,udzbenici i skolstvo mozda. drvce је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 Немој да живиш у заблуди да геј људи не желе љубав, баш онако роматничну као што је хетеро људи замишљају. То није истина. Si naleteo na neku pesmu, prozu,stih koja bi opisivala iskrenu ljubav muskarca prema muskarcu? ja Ljubav ne definisem ja znam sta je ljubav Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 Za pluton sam gotovo siguran da lekari nisu tvrdili nista, a ni crkve,a ni drustvo,udzbenici i skolstvo mozda. Oni koji tvrde jedno, samo obrnu curak i od sutra tvrde drugo, nekad su to lekari, nekad astronomi, nekad politicari, retko navijaci... U svakom slucaju, ja uvek podrzavam nasilje, pretnje, prinude, destrukciju. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 Kako god moja pravoslavna i ateisticka bratjo cilj je Usinovljenje u Hristu i ne odbijati priziv Boga zivoga koji je vecan u Carstvu Svom. Dakle gej nisu nista gresniji od nas i to je sve sto imam da kazem pored onoga recenog na tu temu. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 gej nisu nista gresniji od nas Да, ово је веома важно рећи. Јован Зизјулас сматра да је карактерисање хомосексуалности као "најгорег греха" или "горег греха од свих других" један облик духовног расизма. Deki992, Volim_Sina_Bozjeg and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 Да, ово је веома важно рећи. Јован Зизјулас сматра да је карактерисање хомосексуалности као "најгорег греха" или "горег греха од свих других" један облик духовног расизма. potpuno i sa puno ljubavi prema svakom istinskom pokajanom coveku koji je svestan da je svaki greh jednostavno odbijanje Boga svesno ili nesvesno i da nema greha koji se ne moze oprostiti osim hule na Duha. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука