Alex84 Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Лик је трол бре. Њему сам само објашњавао једно три пута о законима у Старом Завету, и о разликовању закона који имају верски контекст и закона који су имали друштвени контекст, када је то било потребно. А још једно два или три пута сам писао целе реферате на ту тему овде по форуму. Да је хтео да се информише, могао је, него га не интересује. Дође овде да убије време. Meni nijednom nisi objašnjavao - uveravam te. Što se Zakona tiče, ceo je imao verski karakter jer ceo predstavlja Reč Božiju upućenu Narodu Božijem i Jevreji su kroz poštovanje Zakona održavali zajednicu da Bogom. Naravno da je ogroman deo Zakona imao praktičnu društvenu primenu - nečiste životinje su nečiste zbog masnoće njihova mesa koje je nezdravo i naravno pogubno za ljude koji žive u pustinjskom okuženju; obredna pranja posle nužde imaju isti smisao jer bi svakakvi zdravstveni problemi nastajali u suprotnom; da ne govorimo o telesnoj nečistoći, usled tećenja krvi ili pojave bubuljice npr, koja je imala smisao kao zdravstvena preventiva u vreme tadašnje nerazvijene medicine itd. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Alex84 Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Наравно. Погледај текст канона које сам цитирао и биће ти јасно о чему се ту ради - о забрани другобрачништва међу клиром. Нема ни говора о постојању полигамије. Pa zar Presveta nije živela u poligamnoj zajednici (iako naravno nije zaista upražnjavala brak u njoj)? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Pa zar Presveta nije živela u poligamnoj zajednici (iako naravno nije zaista upražnjavala brak u njoj)? У каквој полигамној заједници? Јосиф је имао брак и децу пре ње. Одакле ти то? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Alex84 Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 "Знам да на слабашном сплаву на дугу пловидбу полазим, да на млађашним крилима ка звезданом небу хитам, ја у којем се побудила мисао да Божанство појасним, а ни сила побожности житеља неба није достојна граница великог Божанства и владара свега. Ипак (јер Богу често бива угодан дар не због тога што је савршен већ што је из руке у љубави њему блиских), тога ради изговорићу смелу беседу. Али, бежите далеко, свако ко је грешан! Моја беседа је упућена чистима, као и онима који иду путем очишћења! А несвети – онако као и звери што су у подножју горе разбијени камењем, када је на њеном врху засијао Христос, пишући Мојсију закон на плочи. Тако ће бити и са њима! И од нас исто тако Логос одгони зле, оне који имају богоборачко срце." Свети Григорије Богослов, увод у Догматску поему (мој превод са старогрчког изворника) Pa ovo je poema. Ne znam zašto je citiraš. Nisam ja rekao da nikad u Predanju nije korišćen izraz čisto i sl. Čini mi se da stalno spinuješ temu... Ja sam predložio da se na trenutak ostavimo morala i da razgovaramo isključivo na nivou ontologije. Mada, kad god ja počnem tako, ti napišeš kako se ja frljam i kako ne mogu tako i kako su to ozbiljne stvari... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Alex84 Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Не постоји грех који нема везе са онтологијом. Управо, грех је страшан јер има везе са онтологијом, са промашајем истинитог постојања. Хомосексуалност је, за разлику од вољних, невољни грех. Ti kao da se praviš da si tek pošao u bogosloviju! Naravno da je svaki greh povezan sa ontologijom u smislu da se etika naslanja na ontologiju, odnosno iz nje proističe. Ali jedna od prvih lekcija u svakom katihizisu je Greh i tu se uči da je osnovni greh smrtnost - kad je čovek počeo da gradi svoje postojanje na svojoj propadljivosti umesto na Božijoj večnosti. To je Adamov greh - promašaj cilja, a cilj je oboženje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Pa ovo je poema. Ne znam zašto je citiraš. Да покажем како си ван духа Предања Цркве. Nisam ja rekao da nikad u Predanju nije korišćen izraz čisto i sl. Čini mi se da stalno spinuješ temu... Ниси ти ништа рекао. Све време или тролујеш или свесно смујућујеш људе на овој теми. Само да ти кажем да то нећеш моћи још дуго. Мурамаса је једини који има ексклузивно право да тролује, остали јок. Ja sam predložio da se na trenutak ostavimo morala i da razgovaramo isključivo na nivou ontologije. Mada, kad god ja počnem tako, ti napišeš kako se ja frljam i kako ne mogu tako i kako su to ozbiljne stvari... Управо то говорим јер ти не знаш шта значи разговарати на нивоу онтологије. Онтологија није шминкање промашаја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Alex84 Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 У каквој полигамној заједници? Јосиф је имао брак и децу пре ње. Одакле ти то? Pa naravno, odakle Hristu braća i sestre? On je bio starac kada je uzeo Mariju da joj praktično bude staratelj, iako su zvanično bili u braku. Dakle, čovek je bio potpuno ispunjen u porodičnom smislu, Presvetu je uzeo da bi je spasao od smrti koja je bila kazna za devojku koja začne van bračne zajednice... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Alex84 Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Да покажем како си ван духа Предања Цркве. Ниси ти ништа рекао. Све време или тролујеш или свесно смујућујеш људе на овој теми. Само да ти кажем да то нећеш моћи још дуго. Мурамаса је једини којим има ексклузивно право да тролује, остали јок. Управо то говорим јер ти не знаш шта значи разговарати на нивоу онтологије. Онтологија није шминкање промашаја. Ponovo spinuješ. Da pokažeš da sam van duha Svetog predanja? Pa ja odmah u narednoj rečenici objašnajvam koji je smisao mog predloga a ti mi odmah pretiš. Strašno! Ovde bi trebalo neko da reaguje... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Hrišćanski pogled na greh je pre svega ontološki. Dakle, stvar je vrlo jednostavna - čovek je smrtan i toga treba da bude svestan, kao i činjenice da večni život može da zadobije samo u zajednici sa Bogom. Ovo je cela priča o grehu - sve ostalo je moralisanje. I moral nikad nije bio primarna stvar u Crkvi - uvek je tokom istorije bilo moralnijih van same Crkve. Па хришћанска тереапеутика и јесте онтолошка. Погледај шта значи израз терапија, и како се користила код отаца. Морал, мада ја више волим реч етика иако су истозначне, подразумева врлинско живљење. И то не морал који се негде слаже а негде не са моралом овога света. Зато владика Атанасије инсистира да је хришћанска етика у ствари аскетика и да је то прави назива за хришћански начин живота. Но, да ја сад не елаборирам овде те теме. А врлине јесу пројава благодати Божије у нама и нашег личног сусрета(заједнице) са Њим. Кроз врлине се Бог оприсутњује у нама као израз његовог (Христовог) силажења ка нама и нашег реципрочног усхођења ка њему у и кроз подвиг. Дакле, Христос нам се даје у литургији, целог себе, бивајући са нама и у нама и невидљиво са Оцем на престолу славе своје. То је дар благодати, и то су непроцењива блага, Тело и Крв Христова. Наш одговор на то је подвиг, од борбе са грехом до узрастања у врлини до боговиђења. Зато св. Григорије Нисијски каже:"Једно и исто је поседовање божанства или савршенство врлина" Тако да прича да је морал небитан, или другоразредан са твоје стране не стоји! Сходно томе, нечији труд за врлину, или против греха у себи колико био у ропству истом јесте за Цркву покрет ка спасењу. Колико год тај труд био мали, неуспешан...Али битно је да постоји. Ако не постоји, тај са Христом не може имати ништа, јер је себе за њега затворио. 632) Наш Бог и Цар, добар,предобар и сведобар (када се говори слугама Божијим, наиме, с Богомтреба и започети) створио је сва словесна бића и обдарио ихдостојанством слободе. Једни су, зато, пријатељи Његови, а другиистинске слуге, неки су му слуге некорисне, други су се сасвим отуђили, анеки су му противници иако му ништа не могу. св. Јован Лествичник Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Homoseksualnost po prirodi nije ontološki greh Ti kao da se praviš da si tek pošao u bogosloviju! Naravno da je svaki greh povezan sa ontologijom Хајде иди мало зезај неког другог, или научи да будеш професионални тролер. Аматери овде не пролазе. Банован на 20 дана. nedeljko, obi-wan and Miriam R. ميريام је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Март 2, 2013 Пријави Подели Написано Март 2, 2013 Pa zar Presveta nije živela u poligamnoj zajednici (iako naravno nije zaista upražnjavala brak u njoj)? Preodvratno. Ovo je takva uvreda, da mi gadi biti ovdje. Prvo muslimani rade paradu ovdje, a sad tzv.kršćani pljuju po svetinji. Sramota! obi-wan and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Март 2, 2013 Пријави Подели Написано Март 2, 2013 Upravo o tome i ja govorim. Blagoslov Crkve u svetoj tajni braka je samo potvrda već postojećeg stanja - činjenice da brak postoji. No ipak, složićemo se, idealno bi bilo da telesno sjedinjenje treba da dođe kao vrhunac spajanja dve ličnosti. Zato ga ja stavljam iza psihičkog, mentalnog, karakternog slaganja te duhovnog... A to je fakat već brak. Odnosi prije braka su grijeh. Ako ovo što ti kazes je tako, onda cemu uopće čin vjenčanja. Onda ne treba nikoga ni vjenčati ako je to samo pro forme radi. Mene su drugačije učili na vjeronauku a i u kući. Ili je to sada neka new age moda.. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Септембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2013 Волео бих да на овом месту чујемо шта наша православна Црква "нуди" као терапију хомосексуалности ( као психолошке и/или физиолошке склоности "многих" људи), која може бити кобна за спасење? Да ли своју духовну децу са тим "проблемом" упућује лекарима? Да ли је светотајински живот кроз покајање, исповест и причешће стварно решење које ће их "унормалити" а самим тим и духовно излечити? Да ли се то у искуству Цркве потврдило, примерице, да је неко са хомосексуалним склоностима ступио у брак и био добар отац/мајка, муж/жена и хришћанин/ка након што се покајао за своју склоност и/или понашање? Да није све то остало на нивоу теорије, као догма оних у Цркви који се са тим крстом заправо нису никада суочили... Заиста бих волео да чујем нешто о томе, будући да се на тај начин овој ствари ретко прилази или је барем мој утисак такав. Срђан Шијакињић, Жедни, jermel and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2013 Da Crkva je definitivno pravo mesto! samo ne bih koristio reci tipa Lecenje vec bi to nazvao pravim imenom ODRICANJE od homoseksualnosti. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Септембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2013 Da Crkva je definitivno pravo mesto! samo ne bih koristio reci tipa Lecenje vec bi to nazvao pravim imenom ODRICANJE od homoseksualnosti. На основу чега си тако сигуран? Добро, уколико се човек и одрекне хомосексуалности, да ли је то довољно за брачни живот и потпуни преображај? Очигледно је да "одрицање" није довољно. Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука