obi-wan Написано Март 5, 2012 Пријави Подели Написано Март 5, 2012 A sto bi to bilo monstruozno? Mislim, mogu da razumem protivljenje, nije to bas tako jednostavno eticko pitanje... ali mi nije bas najjasnija pozicija po kojoj je monstrum neko ko daje prednost spasavanju zivota nad pijetetom prema umrlima... Kad stvari posmatras dvodimezionalno, onda nije ni cudo sto ti nije jasno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 5, 2012 Пријави Подели Написано Март 5, 2012 Kad stvari posmatras dvodimezionalno, onda nije ni cudo sto ti nije jasno... Zahvaljujem na objasnjenju... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 5, 2012 Пријави Подели Написано Март 5, 2012 Zahvaljujem na objasnjenju... Mislim, ovde bi se sad racvala jos jedna podtema - kako vernici i ateisti gledaju na pokojne i njihova tela?Ali nek ostane za neku drugu priliku, svakako necemo da zatrpavamo ovu temu time...Dakle, dvodimenzionalno = ateisticki, na to sam mislio, ali malo je zavucena fora, u drugom planu je... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 5, 2012 Пријави Подели Написано Март 5, 2012 Mislim, ovde bi se sad racvala jos jedna podtema - kako vernici i atesiti gledaju na pokojne i njihova tela? Ali nek ostane za neku drugu priliku, svakako necemo da zatrpavamo ovu temu time... Dakle, dvodimenzionalno = ateisticki, na to sam mislio, ali malo je zavucena fora, u drugom planu je... Ja bih pre rekao da je vernicki pristup toj temi mahom ogranicen nekim "dimenzijama"... ali sto ti rece... da ne sirimo... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miroslav Đorđević Написано Март 5, 2012 Пријави Подели Написано Март 5, 2012 Pa ja ne vidim problem. Mislim, ako je žena već abortirala (što ne podržavam), bolje da se to iskoristi nego da propadne, dakle u pitanju je nešto poput zaveštanja organa. In communio sanctorum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 5, 2012 Пријави Подели Написано Март 5, 2012 Pa ja ne vidim problem. Mislim, ako je žena već abortirala (što ne podržavam), bolje da se to iskoristi nego da propadne, dakle u pitanju je nešto poput zaveštanja organa. Uh, bas mucan pristup... Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
katja Написано Март 6, 2012 Пријави Подели Написано Март 6, 2012 Наравно да је све подложно злоупотреби, али то није разлог да се нешто а приори одбаци. Да одговорим на тему (а тема чини ми се није абортус, нити узимање ћелија из фетуса), не видим ништа лоше у томе да се по порођају сачувају матичне ћелије из пупчане врпце, далеко било да затребају, али кад већ постоји та могућност, и наравно ако то родитељи могу да приуште. Истина, узимање матичних ћелија могуће је касније током живота из крви и коштане сржи, али је компликованије: мукотрпно (крв се узима више пута) и болно (поступак из коштане сржи). Е сад, испитивање на ембрионима у научне сврхе је тема за себе. "Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Децембар 2, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2012 Да ли познајете некога ко је излечен матичним ћелијама? Да ли у савременој медицини имамо установљене поступке лечења болести помоћу матичних ћелија, постоји ли нека статистика успешности? Нисмо ово радили када нам се бебац родио, а чујем да људи чак подижу кредите како би финансирали одношење свог генетског материјала на чување у иностранство. Из искуства немам пуно поверења у људе у белим мантилима (част изузецима), још ми је теже на основу неке брошурице да предам матичне ћелије свог детета било коме на чување... Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миркан Написано Децембар 2, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2012 Жена и ја смо прошле године оставили матичне ћелије нашег детета. Цена је између 1600 и 1800е и још нека такса држави мислим да је 8000дин. Чувају се 20 година и дете кад постане пунолетно само одлучује да ли жели да се настави чување. Ако жели уплати се 400е за још 20година, ако се добро сећам. Цена за првих 20г је неколико пута већа јер су главни трошкови превоз, опрема и још неке глупости, а поступак чувања је јако једноставан крв из пупчаника је у врећици као у оној врећици кад се даје крв и то се потапа у течни азот и то је то.Поступак је следећи, ако неког интересује. Одете до представника неке од кућа које чувају матичне ћелије са њима потпишете уговор и добијете једну кутију од стиропора у њој је још једна пластична кутија и у њој све што треба за вађење крви из пупчаника. Трудница се од те кутије више не раздваја ни кад иде у вц Наравно пре тога морате се договорити са гинекологом који је обучен за вађење крви из пупчаника, можда би то могао сваки да уради, да он буде приликом порођаја.Кад ми се жена породила доктор је то одрадио шта треба и онда смо запаковали то у кутију, све пише како треба закаповати имају ту још да се попуне неки папири и јавио сам особи која је представник, она је звала ДХЛ (DHL), они су требали доћи до мене у року од 24ч да преузму тај пакет, мало су каснили али све је ок прошло.Кад стигне пакет где треба да стигне у њему је између осталог и врећица са крви (код те фимре у којој смо ми депоновали матичне ћелије та врећица је подељена на два дела тако да се може искористи два пута у случају потребе) и шприц са крви из пупчане врбце и шприц мајчине крви, та крв се испитује да ли мајка болује од тих и тих болести и што је главно испитује се крв из пупчане врбце да ли има довољно матичних ћелија. Ако је то све ок добијате потврду да има довољно матичних ћелија и од тог момента имате месец дана да уплатите паре за чување. И још ово, у уговору пише да у случају потребе за матичним ћелијама имамо бесплатну доставу на целом свету.Мало сам био детаљан али можда неког интересује Колико смо ми упознати матичне ћелије из пупчаника су најбоље тј. још нису диференциране па се могу за разна лечења користити. Мада сам чуо неколико верзија и мени је ту мало конфузно али последња верзија што сам чуо да у случају потребе матичне ћелије могу да користе донор, браћа и сестре донора и мајка, чак ни оцу не одговарају.Моја жена је сумњала на могућност злоупотребе и даље сумња, што се тога тиче није у нашој моћи, ја се надам да неће доћи до тога.О вађењу матичних ћелија из ембриона нећу ни да причам, али мене чуди једна друга ствар. Што се не ваде матичне ћелије скоро из сваког пупчаника приликом порођаја? Они који могу да их чувају нека их чувају они који не могу да се одма донира неком коме треба у том моменту. Толико су добре матичне ћелије што их онда не искористимо него их бацамо. Ја сам лаик за ту област али ми ту нема неке логике.Ако неког буде интересовало још нешто што ја знам слободно нека пита. Милан Б је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 2, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2012 Maticne celije iz pupcane vrpce su "neinteresantne" jer ih nema u dovoljnoj kolicini da bi se ekonomski isplatilo cuvanje. Ono sto treba industriji jesu maticne celije embriona . Abortiranih. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Децембар 2, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2012 Осим начина на који сте стекли поверење у фирму која депонује ове ћелије (и то дебело наплаћује) занима ме и које тачно болести лече матичне ћелије? Где се могу видети релевантна медицинска истраживања на ову тему са статистиком успешности лечења? Ако је то толико добра ствар зашто се свим новорођенчадима не ваде те ћелије из пупчаника? Зашто није могуће чување ових ћелија у Србији? Да ли у развијеним земљама постоји неко приватно здравствено осигурање које покрива овај трошак? Свашта ме занима Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 2, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2012 Jos pride nisu sve staminalne celije identicne. Najkvalitetnije, uslovno receno, su celije embriona koje se nisu podelile vise od 4 puta. Te se mogu transformisati u bilo koji organ dok one iz krvi mogu samo u celije koje omamo u krvi, ne moze se razviti u nervna vlakna na primer. Tako da je ta prica sa bankama staminalnih celija jedna prevara po meni. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миркан Написано Децембар 2, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2012 Maticne celije iz pupcane vrpce su "neinteresantne" jer ih nema u dovoljnoj kolicini da bi se ekonomski isplatilo cuvanje. Ono sto treba industriji jesu maticne celije embriona . Abortiranih. Ти вероватно си упућенији и вероватно си управу то што кажеш, а реци ми то што смо ми одбили потврду да има довољно матичних ћелија мислиш да је то мало у односу колико они могу добити матичних ћелија из ембриона? И интересује ме податак ако имаш податак колики је број матичних ћелија из ембриона а колики из пупчане врбце? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 2, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2012 Upravo nadjoh ... Staminalne celije iz krvi iz pupcane vrpce se mogu koristiti za lecenje leukemije na primer, medjutim uzete od zdravog davaoca jer staminalne celije odrasle osobe obolele od leukemije na primer, vec nose u sebi "leukemiju" tako da su neupotrebljive. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 2, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2012 Ти вероватно си упућенији и вероватно си управу то што кажеш, а реци ми то што смо ми одбили потврду да има довољно матичних ћелија мислиш да је то мало у односу колико они могу добити матичних ћелија из ембриона? И интересује ме податак ако имаш податак колики је број матичних ћелија из ембриона а колики из пупчане врбце? Ma nisam ti ja upucen u to, nalazim to na wikipediji, upravo sad procitah ovo za leukemiju, ali sam skeptican apriori prema tim bankama i slicno. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука