Олимп Написано Септембар 22, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2014 Тема о којој сам да размишљао да је отворим! Хвала @@Панарет ! http://4.bp.blogspot.com/-BFqLW4Afm58/UflMrtDcFUI/AAAAAAAAAOg/MwP0_v3asWQ/s1600/IMG_7037.JPG ivanaika, Данче*, Лапис Лазули and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Септембар 22, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2014 http://www.cirota.ru/forum/images/15/15832.jpeg http://www.vidania.ru/picture/shigri/icon_shigri_umyagchenie_zlyh_serdec2.jpg ivanaika, АлександраВ, Биљана 1234 and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана 1234 Написано Јануар 17, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2017 Jedno pitanje, nisam znala gde da ga postavim. Da li znate autore koji su pisali i tumačili gestove, pokrete ruku na ikonama? Posebno na ikonama Bogorodice. Mislim da je to u vezi sa teologijom ikone. Ne bavim se ikonopisanjem. Ova tema me zanima , ali ne mogu da nađem izvore informacija. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Реч икона је грчког порекла и значи слика, лик, образ, а можда најбољу и најпрецизнију дефиницију појма иконе је дао један савремени богослов рекавши: „Икона је прозор у Вечност“. Већ из ових речи се да наслутити да циљ православне иконе није да прикаже ствари онаквима какве јесу, већ онаквима какве ће бити, тачније, она приказује једну потпуно другачију стварност, односно слику, образ или лик оне праве и једине стварности која ће се у потпуности открити у Царству Божијем. Према Светом Максиму Исповеднику овај свет је само икона, а Царство Божије је потпуна истина. Једна од првих представа коју су хришћани користили како би приказали Христа био је цртеж рибе (грч. IHTHUS). Свако слово ове речи имало је значење које је указивало на Христа ( Iisus Hristos Theu Ios Sotir – Исус Христос, Син Божији, Спаситељ). Представе су се умножавале и прве иконе су врло рано настале у катакомбама, у виду живописа на гробовима мученика. Наиме, хришћани су гледали како многи од њих страдају постајући мученици, али сахрањујући њихова тела нису их гледали као беживотне лешеве, већ су их очима вере видели као већ прослављене у Царству Божијем. Свест о Другом доласку Христовом и будућим стварима, односно Царству Божијем, била је од пресудног значаја за формирање хришћанске уметности, нарочито, иконе као њеног најистакнутијег обележја. Временом се тај израз развијао и, коначно, свој најсавршенији облик и богословску подлогу хришћанска уметност је добила у Византијској епохи. Црква је преживела један веома тежак период за време „Иконоборачке јереси“, када су, нажалост, многе иконе и мошти светих уништене. Камен спотицања је управо била Друга заповест Декалога. Васељенски сабор одржан 787. г. у Цариграду, разрешио је објаснивши да се поштовањем икона не обожава материјал од којег је икона (подразумева се и фреска), већ личност која је ту приказана. Тако, када се клањамо Христовој икони, клањамо се самоме Христу, а не материјалу од којег је она направљена. Исто је са поштовањем икона и моштију светих, јер поштовањем светих, поштујемо Христа и клањамо се првенствено Христу, као Ономе из Кога произилази светост светих. Дакле, у светима се познаје Бог. То је и смисао речи 7. васељенског сабора: „Част указана икони ка прототипу се уздиже“. Коначно, прве недеље Часног поста 843.г. Црква је поразила Иконоборство и успоставила иконопоштовање. Од тада се ова недеља назива Недеља Православља.Када стојимо испред православне иконе, прво што видимо јесте да ту не постоји сенка и да су сва бића и твар равномерно осветљени, јер у тој стварности Царства Божијег не постоји пролазност, не постоји смрт, а та светлост која обасјава све није нико други до сам Господ Исус Христос. Како ће који лик бити насликан највише зависи од односа какав је та особа имала према Христу, односно, да ли сада на земљи та особа пребива у благодати Божијој или је тера од себе. Због тога су демони увек сликани у тами, јер они својевољно не учествују у светлости Христовој. На икони је личност увек доминантна, тако да су Светитељи виши од планина, али ни природа није запостављена, јер је и она носилац Спасења. Посебно треба нагласити да се смисао православне иконе и уметности уопште, открива тек у њиховом правом контексту, односно само унутар храма и унутар Свете Литургије, дакле, унутар живе Цркве Христа Бога, где се приказују ствари онаквима какве ће бити, а не какве јесу, или какве су биле.Православна икона, као и православна уметност уопште, представљају плод вере у долазак Царства Божијег, у којем ће све, и човек и природа, на један нов начин живети у заједници са Богом у Христу. Свако и све се гледа кроз призму будућег Царства Божијег. протонамесник Бранко Чолић http://crkvauobrenovcu.rs/Misija/nedelja-pravoslavlja-o-ikoni Србендиловић је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 On 17.1.2017. at 22:11, Биљана 1234 рече Da li znate autore koji su pisali i tumačili gestove, pokrete ruku na ikonama? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 inace, jedna od omiljenih - ikona Bogorodice beocinske.... Lady Godiva, АлександраВ, Tavita and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 On 17.1.2017. at 22:11, Биљана 1234 рече Jedno pitanje, nisam znala gde da ga postavim. Da li znate autore koji su pisali i tumačili gestove, pokrete ruku na ikonama? Posebno na ikonama Bogorodice. Mislim da je to u vezi sa teologijom ikone. Ne bavim se ikonopisanjem. Ova tema me zanima , ali ne mogu da nađem izvore informacija. Sto se Bogorodice tice njena ruka koja je slobodna (ne drzi Hrista) ukazuje na Hrista, upucuje na Hrista, ukoliko je ikonopisana pored Hrista onda je najvesce okrenuta ka Njemu sa naklonom ruke ispruzene ka Njemu pretstavljaju simbol molitve, molbe, iskanja od Boga milosti za ovaj svet i sve ljude. Osim ako nisi mislila na neku odredjenu ikonu ovo je najcesci slucaj kako se ikonopise Bogorodica. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Jako lepa tema... Evo dve meni od omiljenih...LinkLink АлександраВ and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 takodje i... АлександраВ and .ристић је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана 1234 Написано Мај 21, 2017 Пријави Подели Написано Мај 21, 2017 Хвала на одговору о мотиву руку и гесту на иконама, нешто се занимам има оно кад се каже на облаку лаком, и кад се каже од небеса шира Paradoksologija, АлександраВ and Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана 1234 Написано Мај 21, 2017 Пријави Подели Написано Мај 21, 2017 Paradoksologija, АлександраВ and Dominika је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Мај 21, 2017 Пријави Подели Написано Мај 21, 2017 Најдража Paradoksologija, Биљана 1234, Dominika and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Октобар 13, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2018 Da li neko zna koja je ovo ikona, ili po kom modelu je radjena i odakle je: ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Октобар 21, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2018 Da li možda neko zna nešto vezano za ovu ikonu gore? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука