JESSY Написано Фебруар 21, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2015 Оставимо разум његовој надменој пометености, оставимо и морал његовим објашњењима и оправдањима. Послушајмо савест, тамо унутра, дубоко, дубоко у нама, где нам тихи, али и строги и беспоштедни глас говори: крив си! У чему је та моја кривица? Не, она није ни у једној појединачној увреди и свађи коју сам имао са ближњима, јер је то нешто што је у људском животу заиста неизбежно. Та кривица није ни у мојим површним препиркама са другима, нити у мојим безначајним љутњама. Не, то је једна сасвим другачија кривица, кривица које ненадно почињем да постајем свестан, схватајући да се ради о самољубљу које је захватило саме темеље мога живота, које у потпуности и прожима тај мој живот, због кога сам се отуђио и удаљио од "другога", од "других", почевши да сваког "другог" и све "друге'' доживљавам искључиво као средство. Чак и онда када неког волим та је љубав изнутра затрована и осакаћена мојом егоцентричношћу: као да и у љубави желим да волим само себе. Савест и једино савест може човеку да са беспоштедном јасношћу покаже свет као свет у коме се свако бори против свакога, као свет у коме важе искључиво правила "напада" и "одбране", као арену за милосрдне борбе за животни опстанак. Ми стално мислимо да су други ти који чине неправду, мрзе и проливају крв. Друге државе, други народи, друге владе. Али, погледајмо мало у себе и схватићемо да је управо у нама главни извор тог отуђења и тих деоба, те борбе свих са свима на коју трошимо читав свој живот и на коју се своди читав наш живот. И тек када то осетимо у себи, када то схватимо постајемо способни да унутарњим слухом чујемо истину речи Ф. М. Достојевског: "Свако је пред свима крив за све", као и истину речи св. Серафима Саровског који каже: "Смири се и око тебе ће се спасти хиљаде...". Александар Шмеман ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Фебруар 21, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2015 Пошто полако дођосмо до недеље праштања да вас подсетим на тему и замолим за опроштај ако кога повредих... (-_-)/ Adelaida, JESSY and Данче* је реаговао/ла на ово 3 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Фебруар 21, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2015 Пошто полако дођосмо до недеље праштања Праштајте ако сам било кога свесно или несвесно повредила. JESSY and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 22, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2015 Oprostite braco i sestre...i neka je Bogom prosto i vama i meni. :bendoff: JESSY and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Фебруар 22, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2015 Шоно неко рече: "Извињавам се свима које сам увредио (додала бих - ожалостио, раздражио или саблазнио), остали нека сачекају мало." JESSY, Sanja Т. and Рапсоди је реаговао/ла на ово 3 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Фебруар 22, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2015 Опраштање није реда ради,опрашта се кад се има шта опростити,на конкретном случају,а та патетична пренемагања и фолирања су скроз бзв... Sanja Т., Рапсоди, Дуња and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Фебруар 22, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2015 Опраштање није реда ради,опрашта се кад се има шта опростити,на конкретном случају,а та патетична пренемагања и фолирања су скроз бзв...Зоске ми те волимо...Зоске ми те волимо.... Adelaida and Зосима је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 22, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2015 да, драги моји....праштајте...... осим што на с Господ учи да опраштамо другима, морамо научити да тражимо опроштај , да изговарамо ''ту тако тешку реч'' извини..... јер не постоји дан а да се нисмо огрешили о другог..... Н И Н Е, Драшко, Данче* and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Фебруар 22, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2015 prastajte. Данче* је реаговао/ла на ово 1 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 22, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2015 JESSY and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Фебруар 22, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2015 Прости меня JESSY and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 22, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2015 Опростити другоме, примити опроштај од другога! То је прави повратак од отуђености ка јединству, од мржње ка љубави, од раздељености ка сједињењу. Јер опростити другоме уопште није једноставно. Често говоримо о томе да више обраћамо пажњу" на недостатке других људи и - још горе – да смо дигли руке од других људи. Па зар то није равнодушност, зар то није презрење и зар то није цинизам? Да опрости другоме и прими опроштај од другога може само онај ко је свим својим срцем осетио и схватио сав ужас одсуства љубави у свету, сву бездану тугу човекове самоће на коју је човек осудио себе својим себељубљем и својом гордошћу.Протојереј Александар Шмеман Данче*, Драшко, Рапсоди and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Фебруар 22, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2015 Желим да се извиним ако сам некога увредио на форуму. Дешава ми се због генерално оштрог језика и отупљених (са)осећања. Опростите. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kaludjerovic Sreten Написано Фебруар 24, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 oprastam svakome i trazim oprostaj ako sam koga uvrijedio na neki nacin. Milena B., Дијана. and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Новембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2015 Ако треба нека епитимија пристајем, ево рецимо у душекорисним садржајима, могу сваки дан да прекуцам по једну главу од Светог Николаја Жичког из књиге Молитве на језеру.Ипак би био неки труд и мука ,пошто издање ја не нађох у електронском формату. Значи нема копирај па залепи. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука