Jump to content

Свакодневни живот у разним земљама света - искуства форумаша

Оцени ову тему

Препоручена порука

Какве везе има презиме за држављанством?

Ako zena koja je na vencanju promenila prezime u drugoj zemlji (kao sto npr. rade nase zene, ili kao sto se radi u Svajcarskoj i u mnogim drugim zemljama) ispuni uslov i zeli da trazi italijansko drzavljanstvo, drzava Italija zahteva od nje da to uradi pod prezimenom s kojim se rodila, u suprotnom mora na italijanskom sudu da potvrdi promenu prezimena. Znam, nelogicno je, prakticno oni ne priznaju promenu prezimena u drugoj zemlji, odnosno priznaju je sve dok ne izrazis zelju da postanes njhov drzavljanin. Tako moja tetka koja vec ihahaj koliko godina nosi prezime pokojnog muza od pre par godina je vratila ponovo devojacko jer je trazila it.drzavljanstvo.

Šta rade, gledaju u fildžane od kafe ili razbacuju grah hazreti Fatime ko u Bosni pa gledaju u njega? Inače i meni je to vračanje mrsko. Hnus, što kažu Česi.

Ma ne znam bas detalje :))) Pricao mi je muz da je video babu kako radi nesto sa vodom i uljem, valjda da proveri da li joj je neko bacio urok...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 599
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

More i mramaorje...

sorrento_amalfi_campania_south_italy_550

Jeste, prelepo je...gde su uspeli da sacuvaju prirodu. U Kampaniji, oblasti sa slike, mafija je decenijama odlagala toksicni otpad. Ne znam koliko nepreglednog prostora je unisteno, sprzeno, opasno, ljudi se masovno razboljevaju od kancera, hranu koja potice odande svi izbegavaju... Jedan deo te oblasti se zove "la terra dei fuochi", tj. zemlja vatre, jer se iz zemlje neprestano dizu toksicna isparenja. Ni more nisu postedeli, i tamo su izlivali toks. otpad tako da su zapravo sve prirodne resurse unistili...zlo, zlo...

A inace, od nasih ljudi sam tamo upoznala samo zene koje su se udale za njihove muskarce...i ni jedna jedina nije zadovoljna, sve gledaju kako da pobegnu odande, Jedna je cak uspela da nagovori muza Italijana da se s njom preseli-na Kosovo! (a ona je inace Crnogorka :D ) To ko nije navikao na onakav zivot, tesko moze da se navikne... Ni oni sami sobom nisu zadovoljni... A nekad su bili valjda najjaci centar pravoslavlja... Sad kad vide pravoslavnu monahinju misle da je muslimanka :)))

Подели на овим сајтовима

Jos jedna zanimljivost vezana za prezime-u Svajcarskoj zena dosta dugo nije imala mogucnost da bira da zadrzi svoje prezime na vencanju, vec je automatski dobijala muzevljevo (moja profesorka nemackog, koja ima 50-ak godina, spada u tu grupu pa vi vidite koliko je to dugo trajalo, znaci do pre 20-30 godina). Nedavno su odobrili tim zenama da izaberu da li ce zadrzati to prezime koje im je nametnuto ili ce vratiti devojacko, i zene su masovno vracale svoje devojacko prezime (medju njima i ta moja profesorka, zapravo ne bih ni znala za sve ovo da nije bilo nje).

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Као што је већ неко навео, права гужва се може искусити само када се дође у Азију. Ко има прилику да ноћу слети у Пекинг може видети кроз прозор бескрајни океан градске расвете. Број људи је овде једноставно невероватан! Саобраћај је неретко у тоталном хаосу. У ударним терминима постоји вероватноћа да нећете уопште успети да уђете у превоз, ни први ни други, а понекад ни трећи :) Такође, људи се сабијају готово као на оним клиповима са интернета. Нисам наишао да је неко са белим рукавицама задужен да угура људе у превоз али се људи сами сабијају из све снаге. У Србији би у таквој ситуацији вероватно попио песницу али је то овде тотално нормална ствар. Са друге стране, на станицама које се не налазе у центру града, и поред велике гужве могу се видети како људи уредно стоје у реду један иза другог. Стомак ти се преврне када видиш 50 људи испред тебе али ти не преостаје ништа друго него да уредно и стрпљиво станеш у ред :) Што се тиче преласка улице, то је овде увек авантура. Возачима је забрањено да се заустављају због пешака. У неким градовима у Кини пешачки прелази уопште не постоје. Овде се улица прелази кад хоћеш и кад имаш прилику па и на црвено :)

Сам Далиан се налази на североистоку Кине, на обалам Жутог мора које излази на Пацифик. То је један од најразвијених градова у држави и броји око 7-8 милиона становника. Град је леп, богат и са приметно вишим стандардом. Највећа знаменитост овог града је Xinghai square (星海广场), изграђен је поводом припајања Хонг Конга Кини 1997. године. Хтели су направити највећи трг на свету том приликом али су током изградње схватили да ће то бити много неискоришћеног простора па су одлучили да га смање. Наиме, неки и даље сматрају да је највећи, ја не бих могао то да потвдим али је свакако огроман. Покрива око милион квадратних метара и у центру се налази кинески календар са стубом који је висок 19.97 метара. Димензије симболишу годину када је Хонг Конг поново постао део Кине. Такође му се ширина завршава бројем 97 са истом симболиком. Између трга и плаже налази се огроман споменик у облику књиге што симболише да Кина од тог дана окреће нови лист.

sculpture.jpg

dalian-xinghai-square-ph.jpg

74d02b3104101605a9a607.jpg

xinghai-square.jpg

Интересантно је да трг и околина тренутно мало другачије изгледају али ово су једине слике које сам пронашао. Моје нису нарочито репрезентативне. 

Друга лепа ствар за коју је везана једна лепа традиција је тигрова плажа. То је уствари шетачка стаза која се протеже дужином 12 километара уз обалу мора. Овде је обичај да када се две особе венчају прошетају том стазом. Такође када имају кризу у браку или желе да се разведу одлазе на ту стазу да опет прошетају. Током те шетње се враћају лепа сећања и емоције и при завршетку велики број парова одлучи да настави са браком. Кажу да је та стаза одговорна за репутацију града са најнижом стопом развода у целој Кини :)

Што се тиче кинеског народа и кинеске душе дуго сам размишљао да ли да пишем. Пошто бих набројао више лоших него добрих особина мислио сам да је то производ мог субјективног размишљања, искуства и осећаја. Свакако, ја ћу изнети своје мишљење, а ви прихватите како хоћете :)

Кинези су, по мом мишљењу, затворен и помало хладан народ. То свакако сведоче њихове тврде и хомогене заједнице на западу. Такође морам додати да су изразити материјалисти и реткост је имати Кинеза за искреног пријатеља. За њих се имати пријатеља странца сматра видом престижа и углавном ће се дружити са вама само уколико имају неку корист. Ако вам учине неку услугу одмах ће резервисати нешто за узврат што оставља мало непријатан утисак. Са једне стране веома је лепо бити странац у Кини,  поготово ако си белац. Аутоматски си леп и занимљив и уопште се не устручавају да ти кажу то у лице. Нормална је ствар да ти девојка приђе и каже како си леп, згодан, снажан :) Сад ви видите како овде зна да скочи его :) 

Када се загребе мало испод површине и заобиђу мушко-женски односи види се да имају нешто као комплекс ниже вредности према људима са запада. Ја верујем да га и ми у Србији имамо мало али овде се баш осећа. У једну руку нам се диве али нас ипак не воле. Кинескиња ми је признала да јој родитељи са негодовањем гледају на њене односе са странцима и да остали Кинези улгавном посматрају ствари на исти начин... Носе константно кишобране да их не би ухватило сунце па из тога извуците закључак како гледају на црнце. Што се Јапанаца тиче труде се да граде неке тргове и споменике пријатељства али суштински нема од тога леба.

Још један проблем који имају састоји се у некаквој кризи аутентичности. Наиме, вероватно вам је неколико пута пало на памет како су вам сви Кинези исти. Е па с разлогом вам је то пало на памет :) Овде не постоји велики број варијација на тему. Сви имају црну равну косу и црне очи, неки имају светлију боју коже неки тамнију и то је то. А има их преко милијарду. А основна је потреба да се осећамо посебним. Тако да у тој кризи можете пронаћи најлуђе модне стилове и неретко оду у тоталну крајност, типа офарбају косу у зелено, ставе плава сочива што изгледа фрикинг итд. 

Нисмо ни свесни колико смо срећни што имамо плаве косе, црне, смеђе, коврџаве, равне. Па очи, плаве, браон, зелене....

Да не бих завршио са лошим особинама навешћу ствар коју беома поштујем, а то су њихове везе. Они када се споје нон-стоп иду заједно. Иако живе у одвојеним домовима још за време студија се венчавају, труде се и кроз све пролазе заједно. Мислим да је код Кинеза породица вема јака.

Подели на овим сајтовима

Nemam sad vremena mnogo da razglabam...samo ukratko...on napisa da su Italijani veliki radnici...na severu zaista i jesu, ali na jugu, pa ne da nisu nego su svi metiljavi, nezainteresovani za rad, alapace samo takve, svaka im dlaka smeta...ima to sve svoje zasto, naravno, kod njih je mafija toliko ziva i utkana u svaku poru drustva da ih prosto vec vekovima gusi... Isti ti juznjaci kad odu na sever ili van zemlje postaju veoma dobri radnici (zvuci poznato?), ali ih na severu bas i ne mirisu, smatraju ih za seljacine. Zanimljivo je ipak da ni na severu ni na jugu nema korupcije na najnizem nivou kao kod nas, tamo niko nece ni pomisliti da ponudi panduru pare kad ga zaustavi...vec na malcice visim nivoima korupcija cveta. A ta mafija, ja ne mogu da opisem koliko je ona ziva. Nedavno su u rodnom gradu mog muza zapalili pravoslavnu crkvu, tj. neko je zapalio a svi su odmah sumnjali na mafiju, naravno... Medjutim, dva izaslanika mafijska su dosla na vrata paroha i uveravala ga da to nije njihovih ruku delo, jer oni naravno gaje strasno postovanje za svetinje, pritom su mu objasnili kako bi to izgledalo da su oni hteli da je zapale (brate, vrata bi nasao na ikonostasu) i rekli mu da znaju ko je to uradio i da cekaju samo njegov mig pa da mu ih donesu obesene naglavacke. Covek je naravno rekao da to nije potrebno... Na svakom koraku zapaljeni lokali (onih koji ne placaju reket), bombe svaki cas pucaju po stanovima sudija, a djubre na sve strane, grad smrdi nevidjeno, i to opet zbog mafije...

Ovo si lepo opisala ...

I sada kada cujes od nasih da pricaju o EU i kako tamo cvetaju ruze a znas za ovo stanje ovde kako da im objasnis da EU nije samo Trijumfalna kapija u Parizu ili Aleksander platz u Berlinu vec i ovo sto pises u ovom i sledecim postovima ...

A jug italije je nekoh 30 miliona stanovnika ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...
  • 1 month later...

У Кини је цена аутобуске карте око 17 српских динара :)

Број мобилног телефона је веома битна идентификација. Малте не, где год да се региструјете или шта год потписујете морате написати и број.

Овде се користи друштвена мрежа која се зове ви-чет (WeChat), слична је вајберу. Одлична је за комуникацију, сналажење по граду, а преко ње се може вршити размена новца, плаћање рачуна и куповати преко интернета. 

Подели на овим сајтовима

Agatone, kazi mi da li se u Kini jede macije meso? Cesto sam u inostranstvu posecivala i jela u kineskim restoranima, i ono belo meso sto sluze kao

piletinu u Fu jong hai mi ima ukus na sve osim na piletinu. Posle toga sam videla u nekoj emisiji o Kini kako deru macke u vreloj vodi i to meso

spremaju za restorane. Naravno, zgadilo mi se i nikad vise u kineski restoran :))) Mislim da im i higijena nije jaca strana.

Подели на овим сајтовима

Agatone, kazi mi da li se u Kini jede macije meso? Cesto sam u inostranstvu posecivala i jela u kineskim restoranima, i ono belo meso sto sluze kao

piletinu u Fu jong hai mi ima ukus na sve osim na piletinu. Posle toga sam videla u nekoj emisiji o Kini kako deru macke u vreloj vodi i to meso

spremaju za restorane. Naravno, zgadilo mi se i nikad vise u kineski restoran :))) Mislim da im i higijena nije jaca strana.

Што се тиче мачака на то још увек нисам наишао, али се псеће месо може повремено наћи. Морамо узети у обзир да је средином двадесетог века у Кини умрло око 35 милиона људи од глади. Током тог периода они су почели да једу све само да би преживели, кучиће, мачиће, црве, шкорпије, све. У руралним деловима који су екстремно сиромашни се у већој или мањој мери још увек могу пронаћи поменуте животиње на кухињском столу. Што се тиче развијених градова, та хрна углавном представља туристичу атракцију међу странцима и ретко се налази на менију. Мачије месо, међутим, никада нисам видео. 

Што се тиче укуса меса, Кинези имају хиљаду начина на који га припремају, а могу користити и мало старије месо, тако да му то утиче на укус. Са друге стране, увек постоји могућност да стављају нешто друго уместо пилетине, ипак су то Кинези. 

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Zdravo svima, obicno nemam obicaj da pisem na bilo kakvim forumima, ali ovaj mi se jako dopao, tako da sam odlucio da napisem nekoliko reci o mom zivotu u Ceskoj.

Zivimo u Pragu vec 11 godina ( inace sam ozenjen Ruskinjom i imamo jednog sjajnog decaka :) )..........

Dosta cesto idem za Beograd i svaki put je nekako drugaciji utisak kada odlazim i dolazim.

Inace, bio sam na doktorskim studijama CVUT Elektrotehnika 4 godine, ali ipak na kraju nisam uspeo (stigao) da napisem disertaciju......Ceski jezik smo ucili godinu dana u mestu Podebrady, 55 km od Praga...Podebrady je otprilike kao nasa Vrnjacka Banja, prelepa mineralna voda ( imaju 5 javnih izvora i proizvodju mineralnih voda), velelepni zamak u kojem smo ucili ceski (kao pripremu za fax ), protice reka Laba (Labe) sa starom hidroelektranom i jezerom. Jednom recju za ucenje jezika i upoznavanje ceske i svega idealno.

Prvo zapazanje kada sam dosao Podebrady jeste, da je sve ( tada kao i sada ) jeftinije i uredjenije. Kod njih se normalno da se ruca u kafani ( restoranu) i to tacno izmedju 12 i 14 casova, kada je npr gulas ( sa njihovim knedlama - vrsta kuvanog hleba na pari ) i pivo se moze priustiti za manje od 3-4 Eura.

U Srbiji toga nema. Klima je tipicno kontinentalna sa jako izrazenim svim godisnjim dobima. Ono sto mi je smetalo ponekad je nedovoljno sunca ( naravno, u odnosu na Srbiju ).......Inace Cesi, cim vide sunce izlaze napolje , skidaju se u sorceve , majice....iako je napolju do 10 stepeni !!!

Posto mi je ceski dobro isao, na fax sam krenuo pola godne ranije, i mogu reci da su prema bili i vise nego korektni, kako mentor tako i ostali....CVUT je jedan od 100 najboljih u svetu, ali sam fax kao sto i sami znate nece vam doneti (sam po sebi ) dobro placen posao,

tako da sam imao srece da brzo nadjem posao u Pragu i da  ujedno studiram , sto moram priznati nije bilo nimalo lako.

Prag volim , isto kao i Beograd, ali ipak moram reci da je ipak lepsi i mnogo organizovaniji.....Prag je inace krcat turistima tokom citave godine. Ima fantastican prevoz ( metro, tramvaj i bus ) toliko tacan, da po njemu mozes da podesis sat. Karta za prevoz je oko 1.15 Euro za 90 minuta.

Inace, kao stranac koji zivi ovde vec dugo ( uskoro bi trebalo da dobijem i njihov pasos ), jako sam dobro prihvacen od sredine, kao bivsi Jugosi ( Jugosloveni ) ovde cete biti dobro dosli. U globalu, ako postujes zakon, placas porez i postujes pravila ponasanja, ovde ne mozes imati problema.

Oko papira je takodje sve mnogo uredjenije i prostije nego kod nas, brze i efikasnije.

Zivot u Pragu, mogu slobodno reci da je jeftini nego u Beogradu, sto su svi moji prpijatelji i gosti sa iznendjenjem potrvrdjuju.

Naravno, za ne upucene turiste, pivo na sred Malostranskog Trga moze biti i 3-4 Eura, ali samo par ulica dalje moze se naci za 1-1.5 Euro.

Pivo im je stvarno izvrstno.

Ono sto mi smeta u Pragu, jeste da nemaju pijacu, kao u Srbiji. Povrce i voce su uglavnom po supermarketima i nije ni izbliza ukusno.

Imam jako dobre odnose sa Cesima na poslu, kao i sa susedima ( uvek ima neki kreten da ti zagorca zivot, ali to je svugde ).....

Nisu uopste religiozni, ali nije ni cudo zato sto su ugnjetavani dugo od Germana a poslednjih 70 godina i od komunista....iz tog razloga i imaju averziju prema Rusima, Ukrajincima, itd....

Druzenje sa njima je dosta specificno. Obicno te ne zovu na rucak kuci, kao kod nas.

Da, ono sto je karakteristicno za njih je stedljivost. U stanju su da za  0.01 Euro jeftiniju kiflu, predju pola grada.

Od malena su vaspitani da stede i da se ponasaju kulturno.

Da ne bude da je sve idealno, mogu reci da se ovde krade skoro kao u Srbiji.

Najvise bicikli, auta ( najvise skode oktavije ), podrumi u zgradama......afere u politici pogotovo, ogromni iznosi......

Ali nema nasilja, sve se radi elegantno tzv "u rukavicama".......

Sto se tice pravoslavne crkve, ovde postoji i srpska pravoslavna opstina "Sveti Knez Lazar" ( Otac Srdjan sluzi ) - http://pravoslavlje.cz/

Sveta Ljudmila i Vaclav se slave u pravoslavnim hramovima, tako da pravoslavnih Ceha takodje ima, ali malo....

U globalu, Ceska nema standard kao Austrija i Nemacka (ni izbliza kao Norveska), ali su i troskovi manji.....

Mislim da sam se dosta dobro snasao, mnogo radim ( posto volim posao u IT, ne pada mi tesko ) i normalno se zivi....Ako ste stedljivi , cak 25 % plate moze da se i ustedi a ako oba rade i vise....

Toliko za sada, pitajte slobodno......kad budem imao vremena, odgovoricu.....

Подели на овим сајтовима

Како да му верујемо да живи у Чешкој кад је оставио само један линк у оволиком посту?

Slobodno pitaj sta te zanima..........Znam da su nasi ljudi nepoverljivi, ali to je razumljivo ........ :) :) :)

Da, zaboravio sam da dodam......

Smatram da svi ljudi koji su instranstvu duze vreme ( tim podrazumevam da su se snasli u drugoj sredini ) imaju vise zajednickih osobina :

- ambicija i volja ( vredim vise i hocu vise )

- snalazljivost i samostalnost ( znam da mogu da se snadjem )

- radoznalost i glad za nepoznatim ( zelim  da upoznam druge kulture, jezike.... )

- nisu lokalni patrioti ( nista lose prema patriotama, ali ovaj izraz je vise za ljude koji su navikli i vole svoju okolinu, nista vise.... )

Sve ove osobine, po meni mogu da se stvore ili promene u toku odgoja bilo koje dece i nacije, a sami znamo kako se vaspitavaju  deca na balkanu........Ovim ne mislim nista lose ( sam sam tako vaspitan ), ali smatram da bismo od mnogih naroda mogli da naucimo mnogo toga, ako bismo videli na koji nacin oni vaspitavaju svoju decu....... 

Подели на овим сајтовима

Znam da su nasi ljudi nepoverljivi, ali to je razumljivo ........  

Није друже како ти се чини, но ми имамо једног нашег Чеха, који је својеврсна легенда Форума, обзиром да уз сваки пост остави неколико линкова :)

Подели на овим сајтовима

Није друже како ти се чини, но ми имамо једног нашег Чеха, који је својеврсна легенда Форума, обзиром да уз сваки пост остави неколико линкова :)

Verovatno ste u pravu, jedna slika hiljadu reci.......

Postavicu i neke slike, samo da izaberem nesto interesantno, nije frka..........

Tesko je ipak ocekivati od it inzenjera ( pragmaticara ) da bude interesantan i ne praktican :) :) :)

Подели на овим сајтовима

Slobodno pitaj sta te zanima..........Znam da su nasi ljudi nepoverljivi, ali to je razumljivo ........ :) :) :)

Kakvi su Cesi prema stranicma sa raznih meridijana? Bije ih glas da su pomalo rasisti. Koliko je istina, koliko laz? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...