Marjanovic Написано Јануар 28, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2012 Зашто, да ли сматраш да ниси занимљив? И ниси ми одговори она питање: како си? Кога можеш да ми препоручиш? (А да то није Оби Ван, он ми се не допада.) Нисам. Добро сам. А препоручујем ти Звонка. А можеш и да прочачкаш мало форумом, по темама па види ко ти одговара. А сад би се повукао имам друга посла. Верујем да нећеш замерити. Поз. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јануар 28, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2012 Е то ме занима, како? Шта је балон? balon je laz, tj novac bez pokrica, obicni bezvredni papiri koji se sumanuto stampaju i naduvavaju taj balon tj laz, leleeeeee kad to pukne gle kako nasi kapitalisti umeju sa parama http://www.kurir-info.rs/vesti/skupstina-platila-30.000-evra-za-novi-toalet-129236.php Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Randy Написано Јануар 28, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2012 Е то ме занима, како? Шта је балон? Ево ако могу ја да се умешам. Тржиште ради отприлике овако: у циклусима - имаш период оптимизма, сви улажу и на крају се деси да многи уложе у нереалне бизнисе (који немају довољно купаца). Купци то сконтају и онда наступи песимизам и пренадувани бизнис пропадну и све се врати на нормалу. То је на слободном тржишту. Али у САД се у протеклих 60-70 година примењује једна социјалистичка економска политика која се зове кејнзијанизам по којој држава треба да постиче овај оптимизам кад је та фаза, а кад наступи нормално тржишно чишћење неконкурентних бизниса (песимизам) онда држава треба вештачки да ублажава песимизам и спашава губитнике. Ту имаш 1000 метода како то држава ради. Елем, држава је у САД дуги низ година вештачки надувавала тржишт некретнина на више начина (рецимо упумпавањем новца, ниском каматном стопом) буквално су сви купили огромне куће (од којих 50 % њих није могло то да приушти) и цене кућа су отишле у небо. Шпекуланти са берзи (из САД, Европе, Јапана, Дубаија итд.) су почели да купују куће и препродају, купују вредносне папире, дугове на куће итд. И онда кад су људи сконтали да је то нереално и почео је страшан песимизам. То се прелило на остатак света јер је пола планете учествовало у том лудилу. Држава у САД сада уместо да пусти да шпекуланти пропадну и да тржиште уради свој посао и врати стање у нормалу опет погоршава проблем који је сама створила (у координацији са људском похлепом) и спашава губиташе (углавном банке). То се зове бејл-оут (Bail-out), чуо си тв тај израз. Зато Звонко и каже да је ово колапс социјализма (кејнзијанске економске политике) а не слободног тржишта. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 www.heysuccess.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Randy Написано Јануар 28, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2012 Нисам. Добро сам. А препоручујем ти Звонка. А можеш и да прочачкаш мало форумом, по темама па види ко ти одговара. А сад би се повукао имам друга посла. Верујем да нећеш замерити. Поз. Ок лаку ноћ. www.heysuccess.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 28, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2012 Е видиш, овако сви причају Није битна прича, него резултати. Ја не причам нешто што сам измислио, већ ствари које су се у историји показале на делу. Е то ме занима, како? Шта је балон? Балон (eng. boom) је период рапидног раста инвестиција у некој области. Када људи несразмерно пуно улажу у једну област. "Пуцање балона" (eng. bust) је када те инвестиције почну масовно да пропадају и уништи се огромна количина капитала. У овом случају, држава је направила такву ситуацију (могу да образложим детаље како, мало је компликованије) да људи масовно улажу у тржиште некретнина. Цене кућа су непрестано расле и то се сматрало као добра инвестиција - купиш кућу (углавном на кредит) и пошто цена расте аутоматски си на добитку. Што више цене расту, људи све више улажу. То се зове "балон" зато што се "надувава". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јануар 28, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2012 Зашто су цене кућа расле? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јануар 28, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 28, 2012 Цене кућа су непрестано расле и то се сматрало као добра инвестиција - купиш кућу (углавном на кредит) и пошто цена расте аутоматски си на добитку. Што више цене расту, људи све више улажу. То се зове "балон" зато што се "надувава". I onda su počeli da se masovno prijavljuju za kupovinu nekretnina oni koji ne bi mogli da ih priušte u normalnim tržišnim okolnostima (nezaposleni, ljudi sa malim primanjima, nesigurnim zanimanjima), ali ih ipak dobijaju na kredit i onda, kada jednog momenta ta gomila ljudi jednostavno više ne može da ispunjava obaveze otplate kredita, lančano sve odlazi u tri lepe: tržište nekretnina, investitori, banke i sve što ide preko njih (penzioni fondovi, npr.): http://www.youtube.com/watch?v=qqUGoVez8xg&feature=related sqny је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Randy Написано Јануар 28, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2012 Фактор пораста цена кућа: Звонко је и Геније су то одлично објаснили. Додао бих још само једну ствар: да није било државног подстицања тражње (кејнзијансци то зову на енглеском "deficit spending") и у протеклих 50 година али и конкренто у области куповине некретнина, уопште не би могла да се створи толико нереална сума инвестиција. Тј. не би клима оптимизма била толико велика. Због лаког узимања кредита (за то је крива држава) и социјалистичке пропаганде да је социјалистичка welfare state победила силе тржишта људи не би куповали куће ко луди по ценама далеко изнад својих реалних могућности. Онда, да банкари нису знали да ће им држава гарантовати улоге ако пропадну са куповинама кућа и вредносних папира, и они би мање шпекулисали. И на крају да се држава није умешала на овај начин негде 2005-2007. године би дошло до слома овог балона и све би се вратило у нормалу. Значи главни кривац тренутне економске кризе у САД, која се прелива на свет је држава. Сада, има ту још неких дубљих екномских разлога које нисмо споменули, и који су још појачали ову кризу да се из кризе тржишта некретнина претвори у право рецесију, али да не идемо даље. www.heysuccess.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јануар 28, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2012 Са друге стране веровати да Африка (тј. Африканци) не могу да се развију значи веровати у то да су Африканци људи са мање психо-физичких потенцијала да се развију од нас. Тј. да су бића са мањим потенцијалом. То се у теорији политичких идеја зове - расизам. Где сам ја рекао да су Африканци људи са "мање психо - физичких потенцијала"? Ниси ли можда могао да претпоставиш, из контекста написаног, да сам мислио да ми се неће дозволити никакав развој? Констатација ти је исхитрена и крајње непромишљења.Од сада, молим те, пази шта коме произвољно импутираш...поготово мени. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 28, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2012 Зашто су цене кућа расле? Па овако, прво је важно разумети да је тржиште некретнина изузетно повезано са банкама и финансијским системом, јер се куће практично увек купују на кредит. Влада САД већ деценијама покушава да "обезбеди свима куће", тј. да свака породица, макар и они најсиромашнији, може да купи кућу. Да би то омогућила, држава је увела читав низ "регулација" у банкарски систем да би сиромашније породице могле да добију кредит за куће. На пример, пошто ниједан нормалан банкар не би дао кредит људима који очигледно не могу да га исплате, држава је основала неке агенције које "гарантују" банкама сваки кредит - идеја је да ако неко не успе да исплати кредит, агенција ће га једноставно откупити од банке. Наравно, пошто је економија САД била на врхунцу, очекивало се да ће то бити само пар људи ту и тамо. Е сада, пошто су људи почели масовно да добијају кредите, на тржишту се одједном појавио огроман број купаца кућа. По закону понуде и потражње, цене кућа су почеле да расту. Ако се нешто пуно тражи, цена расте. Ако се пуно купује, има га мање - цена расте. То је зашто су цене кућа расле. Ту има још пуно детаља шта се даље дешавало, ако има интересовања објаснићемо. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јануар 29, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2012 Чекај. Ко одређује цену кућа? Проста логика, ако је нешто тражено, спустиш му цену да би продао још више и тако више зарадио. Од подизања цена кућа профитирали би само они који их препродају. И ко онда гарантује за све те силне кредите? На крају нико нема ништа. Не разумем, зашто би ико дао кредит ако зна да неће добити корист? Где је ту интерес? У ствари, свако појединачно гледа да извуче себи највећу корист, а шира слика - ма ко те пита, нек мисли неко други - о дуговима, о загађењу, о овоме, о ономе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 29, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2012 Цену кућа одређују купци и продавци. Када има више купаца за једну ствар, онда продавац тражи већу цену. Да би продао више за мању цену мораш прво да имаш више. За кредите је гарантовала држава преко неких својих агенција. На пример, ево једне од њих: http://en.wikipedia.org/wiki/Fannie_Mae. Они су банкама гарантовали све кредите, што значи да су банкари могли да дају кредит било коме без бојазни да неће зарадити. Поента приче јесте - све се то не би десило да држава није спроводила социјалистички програм. Јер да тога није било, банке не би давале кредите непоузданим клијентима. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јануар 29, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2012 Какву вајду имају агенције да гарантују ризичне кредите? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 29, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2012 Вајду имају политичари који добијају изборе на основу обећања "обезбедићу свима куће". Они после оснују такве агенције да би "испунили" своја обећања. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јануар 29, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2012 Упс... А 'што им је власт толико битна? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука