Grizzly Adams Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Може овако да се каже - сви смо ми као ближњи одговорни зато што нисмо извадили из џепа и помогли сиромашном. Укључујући и послодавца, ако је знао да је некоме потребна помоћ. Његова одговорност у том смислу је иста као моја и твоја. Али није одговоран зато што није понудио већу плату. Плата је толика колика је, то није милостиња, већ надокнада за урађени посао. На пример, није поштено према другим радницима некоме повећати плату из таквих разлога. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Јурис, То су све небулозе што пишеш. Ако немаш шта да једеш мораш да радиш и крај приче. Управо али нико не сме да искористи то што ти немаш да једеш да те натера да радиш сулуде смене или за сулудо мали новац. Т.ј да искористи твоју позицију и крај приче. За шта се ти залажеш. Не знам да ли то можеш да схвати или не или шта је проблем. Дакле ја немам да једем ти ме уцениш - даћу ти ја ђак пасуља али мораш да ми чистиш клозете цео дан. Без одмора. Ставити неком да или ћеш да радиш као нико и једеш као бедник или уопште нећеш да једеш је сулудо мишљење које ти заступаш. То је чиста уцена и злоупотреба нечијег тешког положаја. Ако стварно мислиш то што причаш ја се бринем за твој морални компас. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Не брини за мој морални компас. Нико те не тера, он нуди посао. Можеш да прихватиш, а не мораш. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Нико те не тера, он нуди посао. Можеш да прихватиш, а не мораш. Ради се о томе што мораш да прихватиш, то је класичан избор живот или смрт. Држава тиме штити твој интерес што послодавцу брани да ти да 20 евра за месец дана рада. Већ мора да ти да минимум 100 евра например за твој рад. Не знам шта ти ту није јасно. Како да не бринем за твој морални компас када би ти дозволио да човек ради за 20 евра месечно ако се газди то дигне т.ј да газда може да искористи нечију несрећу зарад сопственог профита? Сигурно се газди више исплати да м уда 20 уместо 100 евра. Нису газде светиња. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Ради се о томе што мораш да прихватиш, то је класичан избор живот или смрт. Држава тиме штити твој интерес што послодавцу брани да ти да 20 евра за месец дана рада. Већ мора да ти да минимум 100 евра например за твој рад. Не знам шта ти ту није јасно. Теби није јасно да послодавац никада неће да ти да 100 евра за рад који вреди 20 евра. Једноставно неће примити новог радника. Држава те ту "штити" да не добијеш посао. А ако је стање у неком данашњем друштву такво да људи раде за 20 евра, онда је по правилу за то крива држава или нека природна катастрофа, а не послодавци. Како да не бринем за твој морални компас када би ти дозволио да човек ради за 20 евра месечно ако се газди то дигне т.ј да газда може да искористи нечију несрећу зарад сопственог профита? Сигурно се газди више исплати да м уда 20 уместо 100 евра. Нису газде светиња. Људски живот је светиња. Нико нема права да другима отима силом. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Ради се о томе што мораш да прихватиш, то је класичан избор живот или смрт. Држава тиме штити твој интерес што послодавцу брани да ти да 20 евра за месец дана рада. Већ мора да ти да минимум 100 евра например за твој рад. Minimum wage zakon je veoma štetan zakon koji ne pomaže nikome, a ponajmanje onima kojima bi navodno trebalo da pomogne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Добро, кажете да држава не треба да намеће морал? Ако сам добро схватио? Али да ли је то уопште могуће? На који начин онда држава штити појединца? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Наравно да не треба да намеће морал. Држава би требало да штити: 1. Твој живот - нико нема права да те повреди или убије. 2. Твоју слободу - нико нема права да ти ограничава слободу кретања, говора и слично. 3. Твоју имовину - нико нема права да узме нешто твоје, осим кроз добровољну размену. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Може овако да се каже - сви смо ми као ближњи одговорни зато што нисмо извадили из џепа и помогли сиромашном. Укључујући и послодавца, ако је знао да је некоме потребна помоћ. Његова одговорност у том смислу је иста као моја и твоја. Али није одговоран зато што није понудио већу плату. Плата је толика колика је, то није милостиња, већ надокнада за урађени посао. На пример, није поштено према другим радницима некоме повећати плату из таквих разлога. Ма све је то ОК и већ сам милион пута чуо исту причу, али да ли би та апологија смирила твоју савест као човека и као хришћанина? Радио ти 16 сати и отказало му срце. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Држава би требало да штити:1. Твој живот - нико нема права да те повреди или убије. 2. Твоју слободу - нико нема права да ти ограничава слободу кретања, говора и слично. 3. Твоју имовину - нико нема права да узме нешто твоје, осим кроз добровољну размену. Али зато у твом систему имаш потпуно право да искористиш моју слабост до крајњих граница. Ако умрем, сам сам крив, имао сам избор. То је јадан морални изговор, врло јадан, недостојан човека, а камоли некога ко се назива хришћанином. И на крају крајева, није толико страшно што ти мислиш да је то најбољи друштвени систем. Страшно је што ти мислиш да је све то нормално и праведно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Наравно да не треба да намеће морал. Држава би требало да штити: 1. Твој живот - нико нема права да те повреди или убије. 2. Твоју слободу - нико нема права да ти ограничава слободу кретања, говора и слично. 3. Твоју имовину - нико нема права да узме нешто твоје, осим кроз добровољну размену. А може ли се човек одрећи ових права и смемо ли му то допустити? На који начин? Тако што ће ,,добровољно" пристати да ради превише за премало и тиме угрозити себе, јер не налази алтернативу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јануар 31, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2012 Али зато у твом систему имаш потпуно право да искористиш моју слабост до крајњих граница. Ако умрем, сам сам крив, имао сам избор. То је јадан морални изговор, врло јадан, недостојан човека, а камоли некога ко се назива хришћанином. И на крају крајева, није толико страшно што ти мислиш да је то најбољи друштвени систем. Страшно је што ти мислиш да је све то нормално и праведно. Не мислим да је Звонко такав. Он просто верује да тај систем на дуже стазе доноси добро, а бригу о немоћнима препушта савести народа, а не држави. Нек ме исправи ако грешим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 31, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2012 Ма све је то ОК и већ сам милион пута чуо исту причу, али да ли би та апологија смирила твоју савест као човека и као хришћанина? Радио ти 16 сати и отказало му срце. Ако сам знао човека и могао да помогнем, свакако. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 31, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2012 А може ли се човек одрећи ових права и смемо ли му то допустити? На који начин? Тако што ће ,,добровољно" пристати да ради превише за премало и тиме угрозити себе, јер не налази алтернативу? Добровољно, човек са својим животом и имовином може да ради шта хоће. Не мислим да је Звонко такав. Он просто верује да тај систем на дуже стазе доноси добро, а бригу о немоћнима препушта савести народа, а не држави. Нек ме исправи ако грешим. Није то нешто што ја претпостављам, него историјска чињеница. Ми данас живимо овако како живимо захваљујући том систему. Миленијумима су људи живели у крајњој беди, умирали од глади и најбезазленијих болести. Тек појавом тог економског система пре пар векова стање је почело да се поправља и ми смо данас у ситуацији да не само не бринемо за храну и најосновније потребе, већ имамо ствари које људи нису могли ни да замисле. Што се милостиње тиче, она је по дефиницији добровољна. Ако није добровољна онда и није милостиња. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 31, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2012 Теби није јасно да послодавац никада неће да ти да 100 евра за рад који вреди 20 евра. Ахахаххаха е да извинеш Звонко смешнију ствар нисам чуо! Газда ће као и сваки купац да гледа да ШТО МАЊЕ МОЖЕ потроши на оно што пазари. У овом случају газда ће гледати та што мање потроши на фактор производње. А то колико рад вреди није битно. Битно је то колико ти као радник мислиш да вреди проузвод који нудиш. Ако си сиромашан онда си и јако јефтин производ. Узми пример цењкања против човека који не зна колико му вреди производ који има. Таква ти је ситуациај са радником који нема пара. Ти не схваташ да је то посебна категорија на ивици оћаја без имало храбрости и достојанства. Радила би и за хлеб. А ако је стање у неком данашњемЉудски живот је светиња. Нико нема права да другима отима силом. Видим колико ти је људски живот светиња дозовлио би да неко неког искористи, само због његове лоше позиције. Тек појавом тог економског система пре пар векова стање је почело да се поправља и ми смо данас у ситуацији да не само не бринемо за храну и најосновније потребе, већ имамо ствари које људи нису могли ни да замисле. Ја то никако не спорим али ти се овде буниш против ограничавања минималне плате. Па било би у реду да неко заради да може да једе сваки дан макар три оброка. Ето то су те минималне плате. И ти се против тога буниш. А апсолутно немаш за шта. Само спречава највеће могуће искоришћавање. такође и ограничавање радног времена. Опет сад ће ти кажеш ћу да радим један дан 6 сати. Ма ајде, а кад ћеш да једеш? Јел човек способан за толики рад? Ја сам рецимо знам људе који раде 12 сати. Јер морају. Знаш колико су способни за било шта друго после тога? Ни мало. Неће газда да им да да раде по 8 сати јер их држава не штити. А уз то примају плату минималац. Дакле класично искоришћавање. Уз то су и непријављени. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука