Jump to content

Spaljivanje veštica u pravoslavnim zemljama

Оцени ову тему

Препоручена порука

Наравно да је добронамерна. И немој ме погрешно схватити - раздвајање жита од кукоља је посао који не треба да обавља нико други до верници.

Оно што ја очекујем од АС јесте да буду оно што треба да буду - борци против догми и незнања. И да се у тој борби руководе управо отвореношћу ума, истином и знањем, а не предрасудама, сензационализмом, идеолошком индоктринираношћу и полуинформацијама из сумњивих извора.

Као што и од Цркве очекујем да буде заједница љубави, живота и слободе, и светлост свету, а не легло и расадник сујеверја, предрасуда и нетрпељивости.

:)

word.

предрасуде и искључивост и нису слобода.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1324345203' post='545903]

целивам ти логику, ставићу те на статус :)

pa stvarno, kad covek pogleda najobicnijom logikom, vidi sta im je ideja vodilja i oko cega su se ustvari skupili i u cemu uzivaju i sta ih cini "srecnima"...

korisnije bi bilo skupljati slicice pokemon i postere Dzastina Bibera :lol:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Сабор у Падерборну док су на западу још били православни...

Колико је тачно да је Други Светски Рат изненада и ненајављено бануо `41 у Србију, толико је тачно да се Источно и Западно Хришћанство изненада и драстично разликују од 1054...

А успех борбе против Witchcrafting-a тим методама може се видети како на ТВ-у у популарним серијама и филмовима за младе, тако и на интернету 1200 и кусур година касније...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

ma vase udruzenje samo vidi kukolj, slepo je za zito, tuzno ali istinito.

Што брат DYNABLASTER зна да води дијалог "у духу мира и толеанције" sFun_bat ...А поента твог приступа дијалогу је? :-

nishizawa 138999

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

ja ne vodim dijalog, ja samo kazem ono sto vidim, isto ko i ti sad :lol:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Немам времена да све читам али сам почетак је неусаглашен 301

U selu Zabarima, u Pomoravlju su zenu koja se zvala Pauna Stanojevic po Karadjordjevoj naredbi privezali uz razanj i pekli izmedju dve vatre, da bi priznala svoja "zlodela", a kada to nije uradila, spalili je.

Rudnicki vojvoda, Antonije Pljakic je, za vreme Karadjordjevog ustanka u Karanovcu spalio jednu stariju zenu zbog optuzbe da je vestica.

Poslednja vestica u Srbiji je spaljena 1803.

Како знао 1.српски устанак је дигнут 1804. и да не би губили време, док су на Западу вештице гонили држава и Римокатоличка црква и протестанти, уз потпун судски поступк и силом власти, ако еј било неког спаљивања код православних то је било дело необразоване и преплашене групе људи.

Подели на овим сајтовима

Ma pustite sad te vještice, pogledajte radije ovo dvoje:

42 etiopskih hrišćana uhapšeno u saudijskoj Arabiji, to su danas progoni:

http://www.persecuti...rabia/?ref=dsky

Oni progone i svoje suvjerce, muslimane i muslimanke, nije se onda toliko čudit tomu kad progone hrišćane, nažalost:

Svet | utorak 20.12.2011 | 11:00

Pakistan: Žene ubijaju zbog časti

Izvor: Tanjug

Islamabad -- Najmanje 675 žena i devojčica u Pakistanu ubijeno za devet meseci ove godine zbog "narušavanja časti" njihovih porodica, saopštila Komisija za ljudska prava.

17716625424ef05dca7e014464925762_368x271.jpg

(Arhiva, Beta)

Oko 450 ubijenih pakistanskih žena bilo je optuženo za "nezakonite veze", a 129 da su se udale bez dozvole.

Prema podacima te pakistanske organizacije, od 675 ubijenih žena i devojčica, 71 žrtva je bila mlađa od 18 godina, prenela je agencija AFP.

Podaci pokazuju i da su najmanje 19 žena ubili njihovi sinovi, 49 očevi i 169 muževi, a neke od žrtava su bile kažnjene silovanjem pre nego što su ubijene.

Statistika pokazuje da visoki stepen nasilja trpe mnoge žene u konzervativnom i muslimanskom Pakistanu, gde su često tretirane kao građani "drugog reda", pošto ne postoji zakon protiv nasilja u porodici.

Uprkos izvesnom napretku koji je učinjen na boljoj zaštiti ženskih prava, aktivisti za zaštitu ljudskih prava navode da pakistanska vlada treba da uradi još mnogo više i da sudovi osude ubice u slučajevima u kojima lokalna policiju uglavnom na "te stvari gleda" kao na privatna porodična pitanja.

Direktor pakistanskog Hjuman rajts voča Ali Dajan Hasan ocenio je u izjavi za agenciju AFP da država nije sposobna da sprovede vladavinu prava, prepuštajući "te stvari" prvom čoveku plemena i lokalnim starešinama.

Iz Komisije za ljudska prava Pakistana navedeno je da se podaci o broju žena i devojčica žrtava narušavanja časti porodice i dalje sabiraju za period od oktobra do decembra i da će kompletan izveštaj biti objavljen u februaru naredne godine.

http://www.b92.net/i...8&nav_id=567150

Подели на овим сајтовима

U Srbiji nije bilo institucionalizovanog spaljivanja kao kod katolika. Ali ga je bilo.

Ne znam zasto je vecina ljudi ovde resila da pri komentarisanju zanemari tu recenicu i komentarise kao da u tom tekstu pise da je SPC organizovano i sistematski spaljivala vestice...

чекај, теби ове две реченице нису контрадикторне?

јел то значи да неком СПЦ није институција већ организација или систем и како се то уклапа у логику?

Подели на овим сајтовима

Ne slazem se sa tezom da su u pitanju losi ljudi. Mislim da postoji, odnosno da je postojalo u istoriji mnogo dobrih ljudi koji su u potpunosti podrzavali robovlasnistvo, podredjen polozaj zena, mucenje jeretika/vestica, rasizam... jer su tako bili nauceni i nisu to preispitivali... naravno, to nije vezano iskljucivo za verske dogme, vec za dogme bilo koje vrste...

Bas na primeru spaljivanja vestica, tesko da mozemo da govorimo o izopacenom pojedincu, jer to je obicno cin u kojem ucestvuje cela zajednica... sto neposredno, sto cutanjem...

To naravno ne znaci da vera nuzno izopacuje ljude... svaka ideja se moze zloupotrebiti... ali dogme (opet ponavljam da se ne odnosi samo na veru u boga/bogove) imaju tu moc da i normalne, pristojne ljude ubede da cine lose stvari i da misle da rade najbolju stvar koju mogu... a to vazi i za dogmu koja bi glasila: "religija je zlo"...

јао супер :)

то значи да сам ја свесно девијантан пошто сам свесно изабрао религију за животни пут пошто сам васпитан да управо то не изаберем greengrin greengrin greengrin

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1324588387' post='547179]

чекај, теби ове две реченице нису контрадикторне?

јел то значи да неком СПЦ није институција већ организација или систем и како се то уклапа у логику?

???

Nisu kontradiktorne... bilo je spaljivanja... nije bilo institucionalizovanog spaljivanja (nije bilo organizovano od strane SPC, za razliku od katolika)...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1324588556' post='547186]

јао супер :)

то значи да сам ја свесно девијантан пошто сам свесно изабрао религију за животни пут пошто сам васпитан да управо то не изаберем greengrin greengrin greengrin

Ne razumem kako si izvukao taj zakljucak iz moje poruke... ali verovatno je u pitanju nesporazum...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

To bi bilo bas ironicno.. da je za sveca proglasen neko ko je kamenovao coveka.

нимало иронично, врло поучно чак :)

видиш, такав приступ се зове осуђивање и јуридички је приступ посматрању света (то је леп и школован назив, ако не и еуфемистичан, за "црно-бели свет") који каже да ако је човек криминалац док не испашта за неправду и зло па и онда му остаје статус криминалца иако је правда задовољена, па приде захтева задовољење правде у крви, мучењу или неком другом облику краткотрајне или дуготрајне патње.

јел почињеш да увиђаш да то води у ново каменовање?

ајде да узмемо хипотетички пример да јесте, чак и док је био митрополит.

а онда да узмемо пар примера покајања и шта је од тога настало:

- покајани разбојник Рах, први светитељ, бивши друмски разбојник и масовни убица, закован на крст за своја недела, опран покајањем једном реченицом признања и молитвом којом је променио свој живот.

- старозаветни Јеврејин Савле, умишљени праведник и потоњи Апостол Павле, такође масовни убица и један од првих гонитеља хришћана, ако се добро сећам и присуствовао каменовању свог братанца, првог мученика, светог архиђакона Стефана, малолетног детета од око 16-17 година. покајао се при паду с коња док је гонио групу хришћана и постао међу највећим од Апостола, најпознатији под надимком Апостол незнабожаца јер је крстио неупоредиво више људи који нису били Јевреји у односу на остале Апостоле, један од првих 70 Апостола.

- или можда чак неког од прве седамдесеторице међу Апостолима, једне од оних које прозива Апостол Павле да чује како међу њима има блуда каквог се међу неверницима не чу и не виде, у сред Светог Писма, на почетку посланице помесној Цркви и поименце?

- или можда и мој пример, ако желиш да ти испричам шта сам све радио пре крштења?

Православље познаје покајање, не само злодело, иако позитивно третира и искупљење у испаштању од свог греха на неки начин, али не животом наплаћивање али не флагелантство. уосталом, куд ћеш боље испаштање него да бивши криминалац постане пример како може човек да се окрене за 180 степени, целим својим остатком живота да сведочи?

већ сам ти објашњавао да морал није експлицитни идентитет Цркве, ово је наставак. морал јесте једна од индентификација, али није идентитет, некад и не мора бити део идентитета у зависности од ситуације.

можда неки пример скорашње историје, не нужно православан?

https://www.pouke.org...dpost__p__46459

е да, Православна Црква, за разлику од РКЦ, нема обичај да беатизује своје светитеље већ их канонизује.

процес канонизације подразумева задовољење једног или комбинација од три услова: пројављивање моштију, пројављивање чуда или пројављивање култа поштовања међу верницима (овај услов подразумева везаност уз један од претходних). мучеништво или исповедништво се аутоматски препознаје као светитељство пошто се дешавају очигледне пројаве светитељства. само да напоменем да светитељство не постоји без Бога, човек не може да постане свет сам по себи, по својим напорима, већ је утврђен у Цркви или као крштен жељом. http://en.wikipedia....astern_Orthodox

процес беатизације подразумева почасно посвећивање, признаје одсуство пројаве два основна услова канонизованости, иако га у РКЦ сматрају за део процеса канонизације.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...