Jump to content

Spaljivanje veštica u pravoslavnim zemljama

Оцени ову тему

Препоручена порука

Колико сам схватио није ни мислио да су заслужили да буду убијени, већ да су били криви за оно за шта их је инквизиција теретила...

Upravo tako.

Подели на овим сајтовима

Ono za Karađorđa i slično, izgleda kao da je neko izmislio (komunisti možda).

Može se o tome svemu razišljati i na drugi način, zašto se uvek veštice smatraju da su one neke nevine osobe, stvarno je bilo veštica i bili su uključeni u grozne rituale, možda bi ateisti da ih vide u ritualu hteli da ih spale/kazne za takvo ponašanje.

We few, we happy few, we band of brothers

Подели на овим сајтовима

Pravoslavna Crkva nikada nije organizovala i propovedala spaljivanje vestica kao sto je to radela katolicka inkvizicija.To sto se desavalo su samo usamljeni slucajevi odredjenih ljudi koji su resili da "uzmu pravdu u svoje ruke". Ne mogu se ti usamljeni slucajevi uporedjivati sa inkvizicijom koja je bila organizovana i odnela milione zrtava,sto nevinih sto krivih.

Pa to i pise u tekstu koji si preneo...

U Srbiji nije bilo institucionalizovanog spaljivanja kao kod katolika. Ali ga je bilo.

Ne znam zasto je vecina ljudi ovde resila da pri komentarisanju zanemari tu recenicu i komentarise kao da u tom tekstu pise da je SPC organizovano i sistematski spaljivala vestice...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

1796. je kamenovana jedna zena u Mokrinju u Boki Kotorskoj, zbog vesticareja. Tadasnji crnogorski motropolit je aktivno ucestvovao u kamenovanju sirote zene, a lisio ju je i poslednjeg pricesca.

Jel ovo istina? Ko je tada bio mitropolit?

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Uvek je bilo,i biće,na žalost ljudi koji će u ime nečega ( religije,ideologije...),raditi ovakve stvari.Takvi ljudi će se svojim bolestima kriti iza nekakvih ideja ,a najčešće iza religije.Mnogi su u ime Boga ( koga su samog zamislili kao takvog),radili gnusne stvari i dok je sveta ,i njih će biti.E sad kapiram ja poentu ove teme ,to jest teksta koji je postavljen,a to je da religija ( vera),izopačuje ljude,da od njih pravi monstrume ,jer spaliti nekog,kamenovati nekog,mučiti nekog,jeste monstruozno,kao što i jeste za većinu ljudi.Ne znam da li je bilo ovakvih slučaja u pravoslavlju,pa i pojedinačnih,sad sam prvi put u ovom tekstu pročitala o tome,ali ako jeste,šta reći drugo,osim fanatizam i bolest,ali ipak ne smatram da je religija kriva za to.Takvi ljudi bi i neku ideologiju koristili ne bi li radili ovakve stvari.

• Волим 1
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Uvek je bilo,i biće,na žalost ljudi koji će u ime nečega ( religije,ideologije...),raditi ovakve stvari.Takvi ljudi će se svojim bolestima kriti iza nekakvih ideja ,a najčešće iza religije.Mnogi su u ime Boga ( koga su samog zamislili kao takvog),radili gnusne stvari i dok je sveta ,i njih će biti.E sad kapiram ja poentu ove teme ,to jest teksta koji je postavljen,a to je da religija ( vera),izopačuje ljude,da od njih pravi monstrume ,jer spaliti nekog,kamenovati nekog,mučiti nekog,jeste monstruozno,kao što i jeste za većinu ljudi.Ne znam da li je bilo ovakvih slučaja u pravoslavlju,pa i pojedinačnih,sad sam prvi put u ovom tekstu pročitala o tome,ali ako jeste,šta reći drugo,osim fanatizam i bolest,ali ipak ne smatram da je religija kriva za to.Takvi ljudi bi i neku ideologiju koristili ne bi li radili ovakve stvari.

Ne slazem se sa tezom da su u pitanju losi ljudi. Mislim da postoji, odnosno da je postojalo u istoriji mnogo dobrih ljudi koji su u potpunosti podrzavali robovlasnistvo, podredjen polozaj zena, mucenje jeretika/vestica, rasizam... jer su tako bili nauceni i nisu to preispitivali... naravno, to nije vezano iskljucivo za verske dogme, vec za dogme bilo koje vrste...

Bas na primeru spaljivanja vestica, tesko da mozemo da govorimo o izopacenom pojedincu, jer to je obicno cin u kojem ucestvuje cela zajednica... sto neposredno, sto cutanjem...

To naravno ne znaci da vera nuzno izopacuje ljude... svaka ideja se moze zloupotrebiti... ali dogme (opet ponavljam da se ne odnosi samo na veru u boga/bogove) imaju tu moc da i normalne, pristojne ljude ubede da cine lose stvari i da misle da rade najbolju stvar koju mogu... a to vazi i za dogmu koja bi glasila: "religija je zlo"...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Sv. Petar Cetinjski.

To bi bilo bas ironicno.. da je za sveca proglasen neko ko je kamenovao coveka.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Ne slazem se sa tezom da su u pitanju losi ljudi. Mislim da postoji, odnosno da je postojalo u istoriji mnogo dobrih ljudi koji su u potpunosti podrzavali robovlasnistvo, podredjen polozaj zena, mucenje jeretika/vestica, rasizam... jer su tako bili nauceni i nisu to preispitivali... naravno, to nije vezano iskljucivo za verske dogme, vec za dogme bilo koje vrste...

Bas na primeru spaljivanja vestica, tesko da mozemo da govorimo o izopacenom pojedincu, jer to je obicno cin u kojem ucestvuje cela zajednica... sto neposredno, sto cutanjem...

To naravno ne znaci da vera nuzno izopacuje ljude... svaka ideja se moze zloupotrebiti... ali dogme (opet ponavljam da se ne odnosi samo na veru u boga/bogove) imaju tu moc da i normalne, pristojne ljude ubede da cine lose stvari i da misle da rade najbolju stvar koju mogu... a to vazi i za dogmu koja bi glasila: "religija je zlo"...

Ok,nisam se najsretnije izrazila,priznajem.Naravno da ne smatram da će jednom čoveku da padne napamet da sam psrovodi i spaljuje veštice.Mora da postoji grupa istomišljenika.Kao recimo i kju kjuks klan,nije ga činio jedan čovek već poveća grupa ljudi koja se slagala u mišljenju da su crnci niža bića i da ne zaslužuju ne samo slobodu,već da ne zaslužuju ni da žive.I oni su za svoje bolesne ideje našli opravdanje u religiji ( bibliji).Slažem se i da okolina utiče na oformiljivanje čoveka i njegove svesti.Ali sve,bukvalno sve čovek može da zloupotrebi,i da za to nađe opravdanje u svemu,knjizi koju pročita,bibliji,nauci,vaspitanju,pa i u okolini koja ga je tako naučila.Dogme,mogu da učine da pristojni ljudi čine loše stvari ali samo ako ih čovek shvati na totalno pogrešan način.što se religije tiče,imaš masu stvari koje ako se rasudljivo ne shvate i bukvalno prihvate,od čoveka mogu da naprave izopačenog zlotvora a da on sve to radi u "ime Boga" ,jer tako "piše u bibliji".
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Pa to i pise u tekstu koji si preneo...

U Srbiji nije bilo institucionalizovanog spaljivanja kao kod katolika. Ali ga je bilo.

Ne znam zasto je vecina ljudi ovde resila da pri komentarisanju zanemari tu recenicu i komentarise kao da u tom tekstu pise da je SPC organizovano i sistematski spaljivala vestice...

Зато што иначе примедба нема никаквог смисла...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Zapravo, koliko sam ja shvatio sta je Esther napisala, njena poenta je da nije tacna tvrdnja koju sire neki pravoslavci kako pravoslavni nikada nisu spaljivali vestice, i kako su to iskljucivo cinili katolici.

Barem sam ja to tako skapirao.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Zapravo, koliko sam ja shvatio sta je Esther napisala, njena poenta je da nije tacna tvrdnja koju sire neki pravoslavci kako pravoslavni nikada nisu spaljivali vestice, i kako su to iskljucivo cinili katolici.

Barem sam ja to tako skapirao.

Ma ok.I da je to poenta.Iskreno nisam znala za to,sad sam pročitala prvi put u ovom tekstu.

Ako je istina,žalosno je i za svaku osudu takvih monstruoznih dela.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...