Анастасија Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 Thnx,Dragi .Dakle,strašno,sva sam se naježila.Kamenovati ženu i to celo selo.Paganština.Bar je ako ništa drugo osuđeno. Naravno u tome nema ništa hrišćanskog koliko god ( ako su se),ti nesretnici koji su kamenovali ženu pozivali na Boga ili činili u ime Boga. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 прво, Православна Црква не познаје категорију вештице а РКЦ да, тако да су случајеви наведени и нису дело Цркве већ пар усијаних глава. ал опуштено, атеисти и дан данас спаљују и прогоне вештице ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1324267931' post='545614] ал опуштено, атеисти и дан данас спаљују и прогоне вештице ... ni danas ni ranije... inace, ko nije znao, hriscani u Africi i dalje progone "vestice"... ( ) А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1324267931' post='545614] прво, Православна Црква не познаје категорију вештице а РКЦ да, тако да су случајеви наведени и нису дело Цркве већ пар усијаних глава. ........................... Upravo tako, sasvim ocigledno ovo je jedan usamljen slucaj, i vrlo je karakteristicna reakcija sv. Petra I Cetinjskog, koji - osim sto je, naravno, odmah osudio i podvrgao kanonskoj kazni sve pocionioce (male i velike!) - u svom pismu kao da ima i jedan jasan ton cudjenja kako je moguce da je taj narod, kako sam kaze, tako "nepismen i bezuman". To lepo govori samo po sebi koliko je izuzetno retka (ako je uopste i bilo) ovakva pojava u Pravoslavnoj Crkvi. I opet, jasno, samo kao nedelo sumanutih pojedinaca, a ne kao blagoslov jerarhije (sto je bio slucaj na Zapadu). "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 ni danas ni ranije... inace, ko nije znao, hriscani u Africi i dalje progone "vestice"... ( ) Они су хришћани таман колико сам ја муслиман... "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 19, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 Znaci dosli smo do odgovora da Pravoslavnu Crkvu ne mozemo optuziti za spaljivnje vestica.Istina je ta da su se desavali samo usamljeni i retki slucajevi koje Crkva nije organizovala nego cak osudjivala. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 Сабор у Падерборну док су на западу још били православни... obi-wan је реаговао/ла на ово 1 "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 ni danas ni ranije... inace, ko nije znao, hriscani u Africi i dalje progone "vestice"... ( ) Под ловом на вештице се не мора подразумевати буквално лов на вештице - та фраза се може односити и на било какве јавне прогоне или оптужбе које нису засноване на разумним аргументима... Као, на пример, тврдња из текста од којег је ова расправа и почела, о томе како је tadasnji crnogorski motropolit aktivno ucestvovao u kamenovanju sirote zene, a lisio ju je i poslednjeg pricesca... Коју верујем да није било тешко проверити - да је Естер заиста имала жељу да сазна истину... Милан Меденица :), angst and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 Под ловом на вештице се не мора подразумевати буквално лов на вештице - та фраза се може односити и на било какве јавне прогоне или оптужбе које нису засноване на разумним аргументима... Као, на пример, тврдња из текста од којег је ова расправа и почела, о томе како је tadasnji crnogorski motropolit aktivno ucestvovao u kamenovanju sirote zene, a lisio ju je i poslednjeg pricesca... Коју верујем да није било тешко проверити - да је Естер заиста имала жељу да сазна истину... Znam frazu lov na vestice... samo meni deluje besmisleno povodom ovog teksta i uopste kao kritika vernika prema ateistima (mozda je moja predrasuda)... a pogotovo u formi "spaljuju i progone vestice". Ja ne vidim da je mitropolit centralna figura ovog teksta i da je poenta teksta u tome da se progoni bas taj mitropolit (ne pominje mu se cak ni ime) ili SPC kao organizacija... niti da je tekst predstavljen kao nekakvo ozbiljno akademsko istrazivanje... samo jedna od X poruka na forumu... Ester je svakako pogresila, nisam pricao sa njom, ali cenim da je izvor ovo... ako ne neposredni, onda posredni... ali bas sad od te greske tj. nedovoljne provere informacija napraviti da je ona organizovala progon pokojnog mitropolita na nivou spaljivanja vestica... jer nema zelju da sazna istinu... je bas preterivanje... btw Nasao sam da isti mitropolit pominje vestice tj. prekoreva progon istih u jednom pismu: Danas s velikim mojim oskorbljenijem razumjeh zla i prokleta djela, koja izlaze od nekakva prokletoga đetića, sina nekojega popa iz Vranja, iz Zete, i od njegove družine... koji za... (pro)kletu korist da pare uzimaju varaju bezazleni narod i kažuju nekakve vještice, ... i ostale laži svakojake prosipaju među narodom, koji bez svakoga razmišljanja njihove laži vjeruje i topi u vodu, ... siromašice žene muči i trza, govoreći da su vještice izjele toga i toga mladića, a toga i toga, koji je u boj poginuo, s lijeve strane zapahnule i za to da je poginuo. O Bože moj, čudne sljepote, čudna bezumija i čudna sujeverija i zloga pomišljenija! Kako mogu ljudi takve proklete bajalice vjerovati, te li ne vide da ih oni za izmamiti koju paru varaju i da im laži za gotove pare prodaju. Kako li može koja žena koga zaklati, kad ga ni su čim ne takne i kad mu ništa otrovno ne dade jesti ili popiti?! Kako li ga izjesti može, kad mu tijelo Javno u grob polaže cijelo! Vi govorite da vještice po noći lete, a kako mogu lećeti, kad njihovo tijelo u odar leži? Vi odgovarate da njihov duh leti, no ja vam govorim i Bogom se zaklinjam da to biti ne može da duh iz čeljadeta po noći ili po dnevi iz tijela izide, niti da se opet u tijelo povrati, jer tijelo bez duha ostaje mrtvo, a mrtve niko voskresiti ne može, nako sam Tvorac neba i zemlje, Bog, Njegovom silom i blagovoljenjem. Ja sam po svijetu u neka mjesta hodio i nekoliko knjigah čitao i nigđe ne nađoh, niti mi ko kaza, da ima vješticah i vjedogonjah, nako među slijepim i žalostnim Srpskim narodom, a zašto nego zato što je slijep i zašto više laži vjeruje, nego li Jevangelije Hristovo i Hristove nauke i zapovjedi. Toga radi svijeh vas, o Crmničani, velikoga i maloga, muževskoga i ženskoga pola i vozrasta, silnijem i strašnijem Bogom Vsedržiteljem i čestnijem Krstom i presvetom Bogorodicom i svom silom nebesnom u tri puta i u trista putah zaklinjam da se od toga zloga i prebezakonoga djela prođete, da te proklete bajalice ne slušate, da k njima ne idete, da ih među vama ne puštajete, da im ništa ne vjerujete i da pravu čeljad ne mučite. A vama svijema sveštenicima u sva sela i plemena pišem i vlastiju nam od Boga danoju najžestočajše zaprepaštavam ( = zabranjujem) i govorim da ni jednomu, koji ne bi ovo pismo poslušao, nemate nikakva posla crkovnoga opravljati, nego oni i njihovi domovi neka ostaju pod žestokim prokletstvom otlučeni; tako i oni sveštenik, koji bi preko ovoga moga pisma prestupio, a prave i dobre Bogu preporučavam i ostajem vaš dobroželatelj, Vladika Petar. ( Poslanica Crmničanima, 1830. g.) IZVOR А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 Znam frazu lov na vestice... samo meni deluje besmisleno povodom ovog teksta i uopste kao kritika vernika prema ateistima (mozda je moja predrasuda)... a pogotovo u formi "spaljuju i progone vestice". Ja ne vidim da je mitropolit centralna figura ovog teksta i da je poenta teksta u tome da se progoni bas taj mitropolit (ne pominje mu se cak ni ime) ili SPC kao organizacija... niti da je tekst predstavljen kao nekakvo ozbiljno akademsko istrazivanje... samo jedna od X poruka na forumu... Ester je svakako pogresila, nisam pricao sa njom, ali cenim da je izvor ovo... ako ne neposredni, onda posredni... ali bas sad od te greske tj. nedovoljne provere informacija napraviti da je ona organizovala progon pokojnog mitropolita na nivou spaljivanja vestica... jer nema zelju da sazna istinu... je bas preterivanje... Естерино писање нисам имао намеру да представим као прогон хришћана - то би заиста било претеривање. Жеља ми је била просто да укажем на недоследност у њеном резоновању и размишљању... Ипак, овакве грешке се превише често дешавају - и то не само атеистима. Уместо да се и једни и други усредсредимо на појаве у друштву које и једнима и другима представљају озбиљну претњу и сметњу, губимо време на приче типа ко тебе инквизицијом, ти њега Стаљином... Мени је, искрено, јако жао што АС као удружење нису успели да се идеолошки издигну изнад пљувачке фразеологије о поповима који возе аудије - када би умели/желели да раздвоје злоупотребе религије и поступке појединаца који су у директној супротности са истом од онога што је њена истинска природа, садржина, дух и идеја, верујем да би то имало више него позитивне последице и по друштво и по саму религију... Што, такође, важи и за један велики број самих хришћана... sqny, Јанко, obi-wan and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 ко тебе инквизицијом, ти њега Стаљином... 0102_laugh "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 Ипак, овакве грешке се превише често дешавају - и то не само атеистима. Уместо да се и једни и други усредсредимо на појаве у друштву које и једнима и другима представљају озбиљну претњу и сметњу, губимо време на приче типа ко тебе инквизицијом, ти њега Стаљином... Slazem se... Мени је, искрено, јако жао што АС као удружење нису успели да се идеолошки издигну изнад пљувачке фразеологије о поповима који возе аудије - када би умели/желели да раздвоје злоупотребе религије и поступке појединаца који су у директној супротности са истом од онога што је њена истинска природа, садржина, дух и идеја, верујем да би то имало више него позитивне последице и по друштво и по саму религију... Што, такође, важи и за један велики број самих хришћана... Malo je ipak previse ocekivati od nas da se mi bavimo razdvajanjem zita od kukolja u crkvama i verskim zajednicama... "popovi koji voze audije" nije cak ni pljuckanje gde su ateisti ciljna grupa, vec vernici... (bar se meni tako cini)... dakle, pre je pitanje zasto vernike pogadja to sto njihovi propovednici zive daleko bolje od njih... nije bas to toliko ni banalan argument, mada svakako nije nesto sto meni licno smeta... Naravno, ima tu raznih ljudi, mi smo demokratsko udruzenje, razni ljudi guraju razne teme... meni se cini da mi ipak radimo i nesto vise od pljuckanja na bogatsvo popova... a i mladi smo... ima vremena... ko zna kako ce to sutra da izgleda i iznad cega cemo se uzdici a iznad cega necemo... Svakako, tvoju kritiku dozivljavam kao dobronamernu... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 ma vase udruzenje samo vidi kukolj, slepo je za zito, tuzno ali istinito. Милан Меденица :) and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 Malo je ipak previse ocekivati od nas da se mi bavimo razdvajanjem zita od kukolja u crkvama i verskim zajednicama... "popovi koji voze audije" nije cak ni pljuckanje gde su ateisti ciljna grupa, vec vernici... (bar se meni tako cini)... dakle, pre je pitanje zasto vernike pogadja to sto njihovi propovednici zive daleko bolje od njih... nije bas to toliko ni banalan argument, mada svakako nije nesto sto meni licno smeta... Naravno, ima tu raznih ljudi, mi smo demokratsko udruzenje, razni ljudi guraju razne teme... meni se cini da mi ipak radimo i nesto vise od pljuckanja na bogatsvo popova... a i mladi smo... ima vremena... ko zna kako ce to sutra da izgleda i iznad cega cemo se uzdici a iznad cega necemo... Svakako, tvoju kritiku dozivljavam kao dobronamernu... Наравно да је добронамерна. И немој ме погрешно схватити - раздвајање жита од кукоља је посао који не треба да обавља нико други до верници. Оно што ја очекујем од АС јесте да буду оно што треба да буду - борци против догми и незнања. И да се у тој борби руководе управо отвореношћу ума, истином и знањем, а не предрасудама, сензационализмом, идеолошком индоктринираношћу и полуинформацијама из сумњивих извора. Као што и од Цркве очекујем да буде заједница љубави, живота и слободе, и светлост свету, а не легло и расадник сујеверја, предрасуда и нетрпељивости. Avocado and Александрида је реаговао/ла на ово 2 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 20, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2011 Под ловом на вештице се не мора подразумевати буквално лов на вештице - та фраза се може односити и на било какве јавне прогоне или оптужбе које нису засноване на разумним аргументима... Као, на пример, тврдња из текста од којег је ова расправа и почела, о томе како је tadasnji crnogorski motropolit aktivno ucestvovao u kamenovanju sirote zene, a lisio ju je i poslednjeg pricesca... Коју верујем да није било тешко проверити - да је Естер заиста имала жељу да сазна истину... фала што си му објаснио очигледно клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука