winux59 Написано Новембар 24, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Не улазим у то да ли је ТЕ 100% тачна или није. Нека се научници баве њом. Оно што знам о ТЕ довољно ми је да поставим једно питање: зашто је неким хришћанима та теорија проблем? То ми није јасно. Sta cete reci jednog dana kada se dokaze da ta teorija nikad nije ni bila tacna, a vi ste boga spustili na ljudski nivo razumevanja nauke. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
winux59 Написано Новембар 24, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Мислиш да биљке и животиње нису биле смртне пре појаве човека? Слон поједе травку. И? Жива травка? Погрешне поставке имате како живота тако и смрти сви ви који на такав начин тумачите Библију. Свети Максим је говорио да је човек "пао" са самим добијањем свог бића. Значи, чим је очи отворио - пао је. По томе, нема "препадне" "блажене" историје. Бесмртност је нешто што је ЗАДАТО човеку и свету кроз човека. Ни човек, ни свет нису ЈОШ УВЕК стигли до тог ЦИЉА. Зато НИКАДА није било бесмртности. Човек је није имао па изгибио,већ није стигао до ње (бесмртности). Бесмртност је НА КРАЈУ историје а не на њеном ПОЧЕТКУ. Истина (=вечност, бесмртност) је ЕСХАТОЛОШКА а не ПРОТОЛОШКА реалност. Утувимо то више у главу, ООО браћо и сестре хришћани! Mislis da se isit termin koristi u bibliji kad bog kaze da je stvorio travu ili kad kaze da je stvorio coveka. u srpskom se kaze isto, ali na hebrejskom? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
winux59 Написано Новембар 24, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Бог ради онако како Он хоће. Одлучио је да буде, рецимо, еволуција. Усадио је у први, примитивни облик живота моћ да расте, прилагођава се, мења и развија. "Дрво живота". Зар то није дивна метафора која говори о томе? Заједнички корен, заједничко порекло живота из којег се развијају многе и многе гране. Зар и Билблија не говори о постепеном настајању разних облика живота? Зар човек није на крају тог ланца? Ваш је проблем што ви имате некакву вашу замисао: како то изгледа кад свемоћни Бог ствара. Ви сте то тако предвидели да мора бити и Бог се, једноставно, мора томе повиновати. Влада често прича нетачне ствари, када је теологија у питању. Такву глупост може да изговори само неко ко суштински не разуме православну теологију и свете оце. Не читај Владу, читај теологе и свете оце (Светог Максима, који представља синтезу највећих светих отаца на истоку). naveo sam mesta gde se to kosi sa biblijom, gde bog jasno kaze da je zavrsio proces stvaranja, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
winux59 Написано Новембар 24, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Grigorije, nasi bubrezi nisu savrseno "dizajnirani" za zivot na kopnu i to je cinjenica. Ti mozes da spekulises o tome da li su oni takvi jer su adaptacija adaptacije ili ih je neko stvorio tako da izgledaju kao adaptacija adaptacije... ali ostaje cinjenica da su takvi... Upravo tvoja tvrdnja da ih je Bog u svojoj mudrosti stvorio ovakve kakvi su nipodastava Boga... jer da je to radio tako kako vi zamisljate, uradio bi daleko bolji posao... (pod pretpostavkom da postoji... cisto da ne ispadne da ja verujem u to...) Pre pada su imali savrsene bubrege ledja besiku sve, cak i posle pada su ziveli 900 godina, a posto smo mi milionita kopija, mislim da je original bio jako dobro uradjen kad mi jos uopste mozemo da se pomeramo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Sta cete reci jednog dana kada se dokaze da ta teorija nikad nije ni bila tacna, a vi ste boga spustili na ljudski nivo razumevanja nauke. Хајде такво питање постави и Светом Василију Великом. Ако читаш његов Шестоднев видећеш да је тумачење Библије, Књиге Постања, како ти рече, свео на категорије тадашње философије и науке. А на шта би могли друго да сведемо своје размишљање, осим на категорије сазнања свога времена? Да понављамо цитате од пре коју хиљаду година, без промишљања: какве то везе има са светом који нас окружује? Задатак теологије није да понавља било чије речи. Бити доследан светим оцима не значи слепо ппнављање њихових речи. Повратак оцима значи повратак њиховом духу, повратак одговорном промишљању своје вере у светлу времена и изазова у којем живимо. Ако презиремо науку, о чему ми онда говоримо? О којем свету причамо? О којој то Божијој творевини? Шта ако падне ТЕ? Ништа, мислићемо даље (ми или неко други после нас). Пала је и теорија хелиоцентризма, па шта ћемо са светим оцима који су је прихватали из истих разлога из којих и ми данас слушамо и уважавамо науку и њена сазнања? Пала је и теорија о постојању небеских непробојних сфера, па шта ћемо са светим оцима који су, уважавајући тадашњу науку, позитивно прихватали ту теорију? Не иде то тако. Свести теологију и науку у супротстављање. То би значило свести живот и живи свет у супротстављање теологији. О чему онда прича теологија? Чему она сужи? Немојмо Библијом да нападамо науку. Нападајмо науку науком. Тражимо недостатке ТЕ користећи се научном методологијом, а не цитирајући текст Библије. Библија, по ко зна који пут то понављам, није нити уџбеник биологије, нити уџбеник астрономије. Библија човеку открива Бога и коначни циљ и смисао света, а Бог је човеку дао дар разума и омогућио му да упознаје природу самог света. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Mislis da se isit termin koristi u bibliji kad bog kaze da je stvorio travu ili kad kaze da je stvorio coveka. u srpskom se kaze isto, ali na hebrejskom? Колико се сећам, за стварање Божије, без изузетка, користи се глагол "бара". Тај глагол је, опет колико се сећам, својствен само Богу, стварању ни из чега. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
winux59 Написано Новембар 24, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Хајде такво питање постави и Светом Василију Великом. Ако читаш његов Шестоднев видећеш да је тумачење Библије, Књиге Постања, како ти рече, свео на категорије тадашње философије и науке. А на шта би могли друго да сведемо своје размишљање, осим на категорије сазнања свога времена? Да понављамо цитате од пре коју хиљаду година, без промишљања: какве то везе има са светом који нас окружује? Задатак теологије није да понавља било чије речи. Бити доследан светим оцима не значи слепо ппнављање њихових речи. Повратак оцима значи повратак њиховом духу, повратак одговорном промишљању своје вере у светлу времена и изазова у којем живимо. Ако презиремо науку, о чему ми онда говоримо? О којем свету причамо? О којој то Божијој творевини? Шта ако падне ТЕ? Ништа, мислићемо даље (ми или неко други после нас). Пала је и теорија хелиоцентризма, па шта ћемо са светим оцима који су је прихватали из истих разлога из којих и ми данас слушамо и уважавамо науку и њена сазнања? Пала је и теорија о постојању небеских непробојних сфера, па шта ћемо са светим оцима који су, уважавајући тадашњу науку, позитивно прихватали ту теорију? Не иде то тако. Свести теологију и науку у супротстављање. То би значило свести живот и живи свет у супротстављање теологији. О чему онда прича теологија? Чему она сужи? Немојмо Библијом да нападамо науку. Нападајмо науку науком. Тражимо недостатке ТЕ користећи се научном методологијом, а не цитирајући текст Библије. Библија, по ко зна који пут то понављам, није нити уџбеник биологије, нити уџбеник астрономије. Библија човеку открива Бога и коначни циљ и смисао света, а Бог је човеку дао дар разума и омогућио му да упознаје природу самог света. 3 Јер ће доћи време кад људи неће подносити здраво учење, него ће по сопственим жељама накупити себи учитеље који ће им говорити оно што годи њиховим ушима. 4 И одвратиће уши од истине, а окренуће се измишљеним причама. 5 А ти буди трезвен у свему, трпи зло, проповедај добру вест, потпуно изврши своју службу. zivkov је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Да се разумемо, Винукс. Ја нисам неко ко се куне у ТЕ. Имао и таквих ликова, који се те теорији не би одрекли чак ни када би је сама наука одбацила. То је онда идеологија, а не наука. Оно што ја покушавам овде да истакнем није убеђивање да се одустане од сваке критике ТЕ. Прва наука то не би допустила. Ја желим да истакнем да је потпуно погрешно Библију супротстављати савременој науци, када су овакве ствари у питању. Критикуј ТЕ, али то чини имајући у руци научне аргументе а не стихове из Књиге Постања. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 3 Јер ће доћи време кад људи неће подносити здраво учење, него ће по сопственим жељама накупити себи учитеље који ће им говорити оно што годи њиховим ушима. 4 И одвратиће уши од истине, а окренуће се измишљеним причама. 5 А ти буди трезвен у свему, трпи зло, проповедај добру вест, потпуно изврши своју службу. А здраво учење је "негирање ТЕ"? Винукс, дај да будемо озбиљни. Ови стихови немају везе са смислом који ти желиш да им даш. Стихови говоре о појави јеретика и о сикривљењу истине Спасења. Моја бака, иначе хришћанка, нема везе ни са креационизмом нити са ТЕ. И шта сад? Нема наде за њу, када је Спасење у питању? Али, хајде буди доследан. Узми у руке Шестоднев Светог Василија. Узми у руке и Источник знања од Светог Јована Дамаскина. Погледај научне ставове које заступају, али им приђи на исти начин као што прилазиш мојим постовима. Бојим се да ћеш им одговорити исто ово што си мени одговорио: да су искривили учење. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Јеврејско предање створени свет је овако замишљао: Ова слика договара опису стварања у књизи Постања. Но у античко вријеме већ је било познато да би земља могла бити округла, али ово је долазило из грчке школе астрономије која је била у оквиру незнабожачких вјеровања. Познато je да су хришћани првих вијекова одбијали да прихвате могућност да је земља окоругла и да је окружују друга тијела и звијезе и да постоји празан простор око ње. Св.Јован Златоусти је био један од јаких заговорник задржавања јеврејског предања, јер наводно та грчка наука није била у складу са Писмом. Но ето показало се да св.Јован Златоусти није био у праву када је задржавао мишљење да је свет онакав какав је на горе слици. Али шта зар то нешто ремети? Зар ремети нешто то што св.Василије у Шестодневну тврди да за одвијање топлоте треба вода? Ништа не ремети. Они су велики св.Оци који су преносили и тумчили највеће хришћанске истине, а када је у питању наука, свака генерација може и треба да нешто ново открије на темељу онога што је старија већ урадила. Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Заиста је забрињавајуће што неки хришћани имају "муслимански" приступ Библији. Што не разликују научне од спасоносних истина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Библија није од ријечи до ријечи диктирана. Муслимани Куран сматрају да је од ријечи до ријечи диктиран, и да поред тога садржи све научне истине. И онда те две тврдње користе да би доказали да је Куран сам по себи ријеч Божија. Наравно овакав приступ је у складу са исламским концептом односа Бога и човјека. Муслимани сматрају да је праведник створен од Бога као праведник, грешник је створен од Бога као грешник. Свако зло и свако добро које човјек трпи од Бога је. Зато је кажњавање у исламу као добар дан и утоку овога живота и по животу након страшног суда. Човјек будући да нема учешће у дјелу спасења, остаје само да се ропски понаша и покорава статусу у којег ја Бог ставио. Ислам то и значи – покорност. Сувишно је говорити да људи нису робови, нити најамници него да су призвани да буду синови Божији. Људи су произвани преко Христа, као прволика, алфа и омеге. Савршеног свештеника, савршеног послушника, савршеног молитвеника све остало што је Христос чинио као примјер нама. Само кроз слободу, а не покорност је могуће узрастати до пуноте христовог раста. Бити слијепо покоран, значи бити онакав каквих Бог себи и од блата може направити. У том свјетлу, да Бог од нас не тражи покорност, него слободу избора, пристанак и наш напор, може да се схвати како су писци писали Свето Писмо. Њихова савјест није била силована да опишу постање свијета више од могућност како је човјек тад могао да разумије. Божанско надахнуће се побринуло да порука има своју непогрешвиу духовну поруку. А мамо примјер и нарочите Божанске интервнеције када се могло десити да се искриви духовни смисао писма, када је преписивач св.Симеон намјерио да умјесто „дјевојка ће родити сина, напише жена ће родити сина“, што није десио јер је анђео Божији симеону пренио да је исправно написати да ће дјевојка родити сина, тј како су пророци прорекли. Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Бити слијепо покоран, значи бити онакав каквих Бог себи и од блата може направити. Свака част! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Ja imam pitanje! Dakle, sv Vasilije Ostroski i ostali sveci su zivi u Eshatonu. Sta je sa nasim pokojnim precima? Je l su i oni zivi? Zasto se ne molimo i njima ako su "zivi"? Kako se postaje svetac, koji su kriterijumi, kako to znamo. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Ja imam pitanje! Dakle, sv Vasilije Ostroski i ostali sveci su zivi u Eshatonu. Sta je sa nasim pokojnim precima? Je l su i oni zivi? Zasto se ne molimo i njima ako su "zivi"? Kako se postaje svetac, koji su kriterijumi, kako to znamo. Сви су живи, били свети или не. Није обичај да се моли прецима јер се сматра да су светитељи заслужили више поштовања од Бога, па с тога онда Бог преко њих буде милосрднији за услишавање молитви. Ето онако мало звучи најамнички, али таква је пракса у Цркви. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука