Avocado Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Није то баш тако једноставно. Читаво наше тело саздано је од материјала којег има свида у природи и који је, само по себи, беживотан. Шта чини да тај "материјал" буде жив? Имамо ли дефиницију живота? Ово што си ти навео јесу неки од узрока који прекидају живот. Међутим, далеко од тога да си одговорио шта је живот и како материја бива жива. Nije Meda ni pitao sta je zivot. Ja nisam jos video valjanu definiciju zivota... (teska tema)... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 O starenju već je bilo reči. https://www.pouke.org/forum/topic/13812-starenje-je-bolest/page__view__findpost__p__461716 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Ево један мисаони експеримент на постављену тему. Рецимо да имамо технологију да до атома реконструишемо било које физичко тело (то сам наравно ја смислио). И убацим Авокада у моју нову машину, лупим "Enter" и направим његову потпуну копију до последњег молекула. Да ли је то иста особа као Авокадо или неко други? Или - друга варијанта - снимим све информације на диск и направим копију за 200 година. Да ли је онда он "наставио да живи"? DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Ево један мисаони експеримент на постављену тему. Рецимо да имамо технологију да до атома реконструишемо било које физичко тело (то сам наравно ја смислио). И убацим Авокада у моју нову машину, лупим "Enter" и направим његову потпуну копију до последњег молекула. Да ли је то иста особа као Авокадо или неко други? Или - друга варијанта - снимим све информације на диск и направим копију за 200 година. Да ли је онда он "наставио да живи"? Mislim da je u oba slucaja druga osoba u pitanju. Cisto intuicija, mada narvno moze da se debatuje u nedogled The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Mislim da je u oba slucaja druga osoba u pitanju. Cisto intuicija, mada narvno moze da se debatuje u nedogled нема шта да се дебатује, очигледан пример су једнојајчани близанци - истоветни генетски материјал ... две уникатне и непоновљиве личности. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322174562' post='532720] ако погледаш себе мало боље, мисао, илити воља, што није никако мистична или метафизичка ствар, покрене твоју руку да принесеш чашу устима и гуцнеш пиће. ок, електрични импулс преноси захтев за такво сложено померање механике, ал одакле функција? узми било ког робота и укапираћеш да га нешто покрене, а то није он сам. робот је сам по себи мртав без инструкције, а мозак даје "несвесне" константне инструкције за неке аутономне ствари типа дисање, куцање срца и слично. а које су то свесне инструкције и одакле оне? Dobro pitanje, ali mislim, ako treba da trazimo odgovor na pitanje sta je zivot, coveka treba poslednjeg da razmatramo. Svest kakvu covek ima je totalno periferna pojava u biosferi... pitanje je da li znamo da definisemo sta bakteriju cini zivom, ili virus (ako ga smatramo zivim) . The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Nisam zeleo da te uvredim... ali ne znam sta drugo da ti kazem na tako formulisano pitanje... ne verujem da postoji dusa niti bilo kakav natprirodan uzrok zivota, volje, misli i slicno... Nisam determinista ako si na to mislio... ма нисам се ни увредио, само ми није јасно како тако уско може неко да размишља ... не желим ни ја да увредим, ал мени је тесно да се бавим таквим идејама. добро, а шта је то што покреће тело, још ми не одговори? немој ни да ме схватите буквално за употребљене термине, тек би онда дијалог постао приземан ... DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322178068' post='532745] нема шта да се дебатује, очигледан пример су једнојајчани близанци - истоветни генетски материјал ... две уникатне и непоновљиве личности. Али пази, овде није у питању само "истоветан генетски материјал". Него ја тебе ископирам сада у овом тренутку какав јеси до најмање елементарне честице. Ако су твоја осећања и мисли физичко-хемијски процеси они се онда настављају тамо где су стали... .mislise. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Ateisti koriste napredak u neurobiologiji da bi negirali postojanje duse kao nematerjalnog dela coveka. Najcesece se koristi kao dokaz fenomen split brain. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 Али пази, овде није у питању само "истоветан генетски материјал". Него ја тебе ископирам сада у овом тренутку какав јеси до најмање елементарне честице. Ако су твоја осећања и мисли физичко-хемијски процеси они се онда настављају тамо где су стали... .mislise. ма то је прича за малу децу да можеш да направиш две истоветне копије, ал ако ћемо да се бавимо непрактичним примерима, онда можемо и да поставимо проблем да испадне онако како нам одговара а то везе нема са реалношћу. него ми да се бавимо оним што може, па ће нам то дати смислен одговор а ово остало је ментална онанија. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322178193' post='532747] добро, а шта је то што покреће тело, још ми не одговори? немој ни да ме схватите буквално за употребљене термине, тек би онда дијалог постао приземан ... Ako ti odgovorim, opet cu da ispadnem mehanicar... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Ateisti koriste napredak u neurobiologiji da bi negirali postojanje duse kao nematerjalnog dela coveka. Najcesece se koristi kao dokaz fenomen split brain. теби је заиста лакше да се сналазиш у свету тако што ћеш да гураш људе у фиоке. то је демонски порив, морам ти рећи, јер смо сви непоновљиве и уникатне личности које је немогуће класификовати а тек свет коме је динамика природа, јер сам Бог није статичан. иначе, Стварање се још није завршило и још увек настају звезде и људи и животиње и сав остали свет који дише и не дише. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Ako ti odgovorim, opet cu da ispadnem mehanicar... није фрка, ал ћу ја онда унапред да бацим пешкир, пошто не видим смисао даљег дијалога око тога ... искрено, у мени је проблем, пошто ми је бесмислено да те после питам шта је појам слободне воље клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322179349' post='532773] теби је заиста лакше да се сналазиш у свету тако што ћеш да гураш људе у фиоке. то је демонски порив, морам ти рећи, јер смо сви непоновљиве и уникатне личности које је немогуће класификовати а тек свет коме је динамика природа, јер сам Бог није статичан. иначе, Стварање се још није завршило и још увек настају звезде и људи и животиње и сав остали свет који дише и не дише. Ne guram ja nigde nikoga samo sam kazao ono sto je cinjenicno. Ovakav zakljucak ne izvode samo ateisti vec i naucnici koji se bave neurobiologijom u najvecoj meri mozda se nadje neki izuzetak. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 zanimljivo ovo Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука