Avocado Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322179434' post='532775] није фрка, ал ћу ја онда унапред да бацим пешкир, пошто не видим смисао даљег дијалога око тога ... искрено, у мени је проблем, пошто ми је бесмислено да те после питам шта је појам слободне воље Za razliku od ateistickih kolega koji su deterministi, ja mislim da postoji mnogo vise randoma nego sto oni pretpostavljaju (izgleda da kvantna fizika gura stvari u tom pravcu) i tu mogu da branim slobodnu volju... jednostavno receno, male cestice svrljaju nasumicno i tu prilicno ruse bilo kakav determinizam... ili na drugi nacin receno, ako bi me neko vratio u proslost ne verujem da bi svi moji izbori bili potpuno identicni... (mada iskreno receno... nisam bas mnogo razmisljao na ovu temu... uglavnom deterministima samo kazem "marš bagro"... ako uopste i udjem u tu diskusiju... ) А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Ne guram ja nigde nikoga samo sam kazao ono sto je cinjenicno. Ovakav zakljucak ne izvode samo ateisti vec i naucnici koji se bave neurobiologijom u najvecoj meri mozda se nadje neki izuzetak. аман, шта причаш то ... наука са вером НИКАКВЕ везе нема, шта год каже неки научник то опет неће имати везе с вером јер је то његово мишљење а наука се не бави Богом и религијом, већ теологија! према томе, какве везе има шта неки научник каже или не, атеиста или не. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Za razliku od ateistickih kolega koji su deterministi, ja mislim da postoji mnogo vise randoma nego sto oni pretpostavljaju (izgleda da kvantna fizika gura stvari u tom pravcu) i tu mogu da branim slobodnu volju... jednostavno receno, male cestice svrljaju nasumicno i tu prilicno ruse bilo kakav determinizam... ili na drugi nacin receno, ako bi me neko vratio u proslost ne verujem da bi svi moji izbori bili potpuno identicni... (mada iskreno receno... nisam bas mnogo razmisljao na ovu temu... uglavnom deterministima samo kazem "marš bagro"... ako uopste i udjem u tu diskusiju... ) без љутње, ал само је хаос гори од детерминизма ... детерминизам је сам по себи немогућ, јер бисмо били роботи а хаос је тек нефункционалан јер не бисмо успевали једну реченицу да кохерентно склопимо од "насумичних" мисли ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322180793' post='532794] аман, шта причаш то ... наука са вером НИКАКВЕ везе нема, шта год каже неки научник то опет неће имати везе с вером јер је то његово мишљење а наука се не бави Богом и религијом, већ теологија! према томе, какве везе има шта неки научник каже или не, атеиста или не. Oduvek sam se pitao kako to da jedna tema uvek ali uvek skrene u desetom pravcu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322180980' post='532796] без љутње, ал само је хаос гори од детерминизма ... детерминизам је сам по себи немогућ, јер бисмо били роботи а хаос је тек нефункционалан јер не бисмо успевали једну реченицу да кохерентно склопимо од "насумичних" мисли ... Nismo se razumeli... ne mislim ja da je svaka misao potpuno nasumicna... vec da postoji i "random deo u jednacini"... (kao manji deo jednacine)... recimo, nije neizvesno da li cu da ti pruzim ruku ili da te udarim u glavu, vec je neizvesno da li cu da ti pruzim ruku ili da ti mahnem... ... u tom smislu random... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 Nismo se razumeli... ne mislim ja da je svaka misao potpuno nasumicna... vec da postoji i "random deo u jednacini"... (kao manji deo jednacine)... recimo, nije neizvesno da li cu da ti pruzim ruku ili da te udarim u glavu, vec je neizvesno da li cu da ti pruzim ruku ili da ti mahnem... ... u tom smislu random... и тако смо дошли и до питања воље и слободе ... ко управља? јел човек има личност, па је у питању КО, или је марионета и управља ШТА? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322182885' post='532820] и тако смо дошли и до питања воље и слободе ... ко управља? јел човек има личност, па је у питању КО, или је марионета и управља ШТА? Kao sto vec rekoh, ja verujem da covek ima slobodnu volju, dakle on upravlja... (mozda se ne razumemo ako ti smatras da su hemikalije u njegovom mozgu i elektricni impulsi u njegovim nervima "ŠTA" a ne deo nekog "KO") А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 одакле, чиме, шта је то што управља, како то зовеш? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322184495' post='532838] одакле, чиме, шта је то што управља, како то зовеш? mozak... nervni sistem... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 јел знаш како ради електроника, било који чип? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322184794' post='532842] јел знаш како ради електроника, било који чип? veoma malo... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322184794' post='532842] јел знаш како ради електроника, било који чип? Na sta ciljas? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 http://www.bem.fi/book/10/10.htm "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 мислим на концепт, не на ситна цревца... постоји напајање, струја, постоји тело чипа које је кодирана меморија са инструкцијама и реакцијама на њих, такозвана if-then-else петља и постоји контролни орган - човек илити покретач. исто постоји и у човеку, пошто је чип упрошћена копија тела - напајање храном, органи који одржавају струју и остало потребно за правилно функционисање, мозак који је програмиран прилично либерално због постојања слободне воље која може да уписује, брише, рекреира и преписује унете инструкције током раста и васпитања до зрелог доба са све меморијом која похрањује искуство али КО/ШТА је онда покретач? не може машина саму себе да покреће, мора да постоји посматрач/окидач. да не мора, све би било без свести и без смера, тотални хаос ИЛИ роботског смера, робовање природи, хороскоп, утабан и детерминистички пут од почетка до краја. камо среће да је свет тако црно-бео ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322225752' post='532949] мислим на концепт, не на ситна цревца... постоји напајање, струја, постоји тело чипа које је кодирана меморија са инструкцијама и реакцијама на њих, такозвана if-then-else петља и постоји контролни орган - човек илити покретач. исто постоји и у човеку, пошто је чип упрошћена копија тела - напајање храном, органи који одржавају струју и остало потребно за правилно функционисање, мозак који је програмиран прилично либерално због постојања слободне воље која може да уписује, брише, рекреира и преписује унете инструкције током раста и васпитања до зрелог доба са све меморијом која похрањује искуство али КО/ШТА је онда покретач? не може машина саму себе да покреће, мора да постоји посматрач/окидач. да не мора, све би било без свести и без смера, тотални хаос ИЛИ роботског смера, робовање природи, хороскоп, утабан и детерминистички пут од почетка до краја. камо среће да је свет тако црно-бео ... Samo idemo ka temi "uzroka prvog uzroka" za kojeg niko od nas nema valjano objasnjenje... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука