Иван ♪♫ Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 A jel možemo da kažemo da je recimo jedna vrsta istine veza uzrok - posledica? Jer tako mi razmišljamo kada proučavamo npr. prirodu, tražimo uzročno - posledične veze. A uzrok može biti i haotičan/nepredvidiv ili čak nedefinisan u slučaju stohastičkih procesa koje uzimamo takve kakvi su. Npr. ekperimentima se potrvrđuju uzročno - posledične veze. Ali samu suštinu prirode i onoga što proučavamo ne razumemo. Razumemo manifestacije i pravimo najpribližniji matematičko/logički model stvarnosti u skladu s tim koliko smo otkrili Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 И око тога, као и око Хендрикса, постоји неки општеприхваћен став. Е сад, логично је да ћеш одговор на то који је то став пре добити од људи који су, у недостатку бољег израза, квалификовани да то објасне (као што су озбиљни теолози, а не Младен Обрадовић или Мирољуб), као што ни мишљење о томе ко је најбољи гитариста седамдесетих нећеш тржити од Саше Поповића... BAHAHAHAHAHA! greengrin Potpis, naravno... idemo dalje... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Широка тема и доста се закомпликовало. За хришћанске вриједноси једина релевантна истина је Бог. За оне који нису вјерујући, истина је нешто друго...наука (које све јесте, само није поуздана, јер данас јесте сјутра није), или нешто опет друго... И једни друге не могу убиједити у своје увјерење.... Kao sto su avocado i nishazwa lepo rekli, i za mene bi takodje bilo porazavajuce da se ta 'druga' istina od strane vernika nipodastava. Ona nije ateisticka.... ona je produkt duge tradicije filzofske misli najumnijih od nas i itekako je vazna za sve. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Ili da kažemo da je spoznaja istine i Istine osobina živog i svesnog bića i samim tim ne može biti sažeta u logičke izraze kao što mi ovde uzalud pokušavamo Mislim isto kao kad bismo pitali šta je to svest? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 nisu pouzdani ako koristis naucni metod proverljivog experimeta, koji ce uvek dati isti rezultat pri istim uslovima. ono sto ja pricam je da postoji jedna druga vrsta istine koja ne funkcionise na tim principima ali daleko od toga da je manje vrdna ili manje istinita (cak sta vise to je ultimativna istina) stvar je samo u tome da ona funkcionise na principu vere koji nije podlozan experimentalnoj naucnoj analizi vec samo analizi u okviru licnosti. pri takvoj analizi nepostoji apsolutno nikakva sumnja u istinitost tog iskustva Istine. i to je sve. Ja ne kazem da je manje vredna ili manje istinita... (ti mozes doci do istinitog zakljucka i potpuno pogresnim metodama ili iz potpuno pogresnih razloga)... samo kazem da su kriterijumi za ocenu istinitosti tu manje pouzdani i upravo zbog toga ne mozes druge da ubedis u tu svoju, licnu istinu... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Ili da kažemo da je spoznaja istine i Istine osobina živog i svesnog bića i samim tim ne može biti sažeta u logičke izraze kao što mi ovde uzalud pokušavamo Mislim isto kao kad bismo pitali šta je to svest? Mozda je uzalud sto mi ovde to pokusavamo... The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Istina je nepromjenljiva "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Управо схватих да сам направио неопростиву грешку - Хендрикс је, заправо, најбољи гитариста шездесетих, а не седамдесетих. Извините на омашци. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Управо схватих да сам направио неопростиву грешку - Хендрикс је, заправо, најбољи гитариста шездесетих, а не седамдесетих. Извините на омашци. Nije to omaska. 60tih I 70tih The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 1, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Istina je nepromjenljiva Да, то је "особона" истине - да је непроменљива. Али, ми имамо свет који је у покрету. Где је ту истина (као непроменљива)? Управо је то оно што хоћу да апострофирам: истина као феномен (=покрет, појављивање) и истина као апсолутна истина. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Управо схватих да сам направио неопростиву грешку - Хендрикс је, заправо, најбољи гитариста шездесетих, а не седамдесетих. Извините на омашци. Dzaba izvinjenje... ja to ne mogu da ti oprostim... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Да, то је "особона" истине - да је непроменљива. Али, ми имамо свет који је у покрету. Где је ту истина (као непроменљива)? Управо је то оно што хоћу да апострофирам: истина као феномен (=покрет, појављивање) и истина као апсолутна истина. Istina je nepromjenljiva, a ne nepokretna "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 1, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Istina je nepromjenljiva, a ne nepokretna Покрет - у смислу промене. Покрет који значи промену. На том феномену је и никла философија. "Шта јесте?", "шта је оно што се не мења?", "на основу чега тврдимо да нешто јесте, да је истинито, ако је у покрету, промени?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Sve što se kreće mora da stane,kao i sve što se rodi mora da umre,to je činjenica ali ne i istina Kada prevaziđemo ono što se mijenja,tj promjene izazvane kretanjem,onda se približavamo istini Istina nije cilj,istina je način postojanja "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Покрет - у смислу промене. Покрет који значи промену. На том феномену је и никла философија. "Шта јесте?", "шта је оно што се не мења?", "на основу чега тврдимо да нешто јесте, да је истинито, ако је у покрету, промени?" kontekst, u kom kontekstu posmatramo ili na šta se promena odnosi - bez obzira na promenu, suština može ostati ista promena je istinita Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука