Jump to content

Шта је то ИСТИНА?

Препоручена порука

Ti nisi isti ti sa pet i sa 38. Mislim da razumes da su to totalno dve razlicite osobe po svim kriterijumima i da ne mozes da ih stavljas na istu ravan. Drugaciji su ti stavovi, drugacije izgledas, svaka celija koju si imao sa pet godina u tebi vise ne postoji.

Иста је особа у питању. Поред тога што је иста, оно што је важно за нашу тему, јесте да нема 38-годишњака (његове свести) без претходног петогодишњака. То сад требаш да примениш на развој људског духа (када кажем дух мислим на све сфере људске словесности).

Подели на овим сајтовима

• Одговори 271
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Iuris hoce da natera Aleksandra da od muke zatvori ovu temu isto kao sto je to uradio sa mojom "Matematika i Biblija".To nije lepo od tebe Iuris.

Jok nego moram da odgovorim i dokazem ogromnu kolicinu informacija sa kojima se ne slazem a koje iznosite. Ako mislis da mi je to namera stvarno - reci i iskljucujem se sa teme.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

@iuris

Pa kao sto rekoh i iurisu - tvoje glediste, prakticno govoreci, robuje empirijskoj logici... ne kao da je takvo posmatranje na stvari apsolutno pogresno, nego jednostavno nije dovoljno...

Da bi, pa ... hm... razumela veru, potrebno je nesto vise od pukog empirijskog posmatranja, nesto sto izlazi van granica razumske datosti, da se tako izrazim... potrebno je jedno licno filosofsko ushodjenje prema Smislu koji je Istina...

Kad dakle redom citas, vidis sta ocu da kazem, i onda nema potrebe da spamujes temu pravnickom retorikom kao da je to jedini nacin razgovora...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Иста је особа у питању. Поред тога што је иста, оно што је важно за нашу тему, јесте да нема 38-годишњака (његове свести) без претходног петогодишњака. То сад требаш да примениш на развој људског духа (када кажем дух мислим на све сфере људске словесности).

Razlika je u tome sto se u toj 38-godisnjoj osobi sadrzi taj petogodisnjak. U petogodisnjaku se ne sadrzi ta 38godisnja osoba.

:)

Ali iskljucicu se sa teme, posto ignjat izgleda misli da hocu da je unistim a svarno mi to nije namera.

Подели на овим сајтовима

Без увреде Јурис, али мислим да још увек ниси квалификован за ову тему. Бојим се да ћеш унети беспотребну расправу која нема везе са темом - јер, очигледно, ни ти сам не разумеш суштину теме.

Apsolutno se slazem... kao Rodja je, kad on krene 10 drugih izgubi zelju da pise bilo sta...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Jok nego moram da odgovorim i dokazem ogromnu kolicinu informacija sa kojima se ne slazem a koje iznosite. Ako mislis da mi je to namera stvarno - reci i iskljucujem se sa teme.

Niko ne tera na silu pa da kazes "moram da odgovorim" .Ne zelim ja da se ti iskljucis sa teme,samo malo smiri strasti i prihvati cinjenicu da drugacije razmisljamo od tebe,i nekako oladi malo :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Iuris hoce da natera Aleksandra da od muke zatvori ovu temu isto kao sto je to uradio sa mojom "Matematika i Biblija".To nije lepo od tebe Iuris.

Ne verujem da bas hoce, ali je definitivno krenuo tim putem...

Подели на овим сајтовима

Zanimljivo, kako sa kim pricam, ako se ne slazem sa njim dobijem da nisam kvalifikovan.

A sve sto trazim jesu argumenti i dokazi empirijske prirode.

:)

Rekoh, ne zelim da vam kvarim temu, posto ignjat misli da hocu da je "unistim" pa odlazim sa iste. Nadam se da se ne ljutite zbog ovog posta viska.

Подели на овим сајтовима

A nikako da ukapiras upravo to da ti argumenti koje trazis nisu jedini nacin prilaska ovoj temi, i da si prosto zatvoren za drukciji nacin razgovora...

Подели на овим сајтовима

Tako je.Potrebna je sirina u sagledavanju istine.Na nju nesmeju da uticu ni nasa verovanja,ocekivanja,misljenje strucnjaka,tudja iskustva.....Ali ko to moze i kako da budemo sigurni.Da li uopste mozemo da za nesto znamo da je istina,a da ne postoji ni trunka verovanja.Recimo ateisti koji veruju u t.evolucije moraju da veruju u barem dve stvari koje nikada nisu videli:Veliki prasak i nastanak zive celije iz materije.Vernici veruju u vaskrsenje jer ga nikad nisu videli.Izgleda da je za prihvatanje svake istine potrbna doza vere,poverenja i pretpostavke.

Подели на овим сајтовима

Tema je odlicna i smatram da ne poznavanje odgovora po ovom pitanju stvara OGROMNE nesporazume, kako izmedju nas i ateista tako ceseto i izmedju nas verujucih.

Dakle, mozda ne bi bilo lose da nekogo od teologa napise ili citira neki dobar pasus iz npr Dogmatike koji tretira ovaj problem (istina, poznanje istine, uloga Licnosti, Bog kaoji se poznaje u Licnosti...itd), i da onda proanaliziramo svi zajedno sta je ustvari Istina u hriscanskom smislu tog pojma i hriscansko shvatanja Istine. Ovo predlazem pre svega jer mislim da bi vrlo brzo videli da mi ustvari ne pricamo o jednoj istoj (klasicno shvacenij) Istini, a i kako bi smo izbegli nepotrebna kilometarska objasnjavanja a takodje i "licna vidjenja" koja ne moraju uvek obavezno biti u skladu sa dogmatima nase vere.

Al kad smo vec kod "licnih misljenja", :rolleyes: mogu da pokusam da iznesem svoje, ono ce svakako otici u preteranu sirinu bez jasne i koncizne formulacije koje su veoma lepo iznesene u postojecoj literaturi.

Licno mislim da je ogroman problem to sto se mesaju ove dve istine o kojima govori Alexandar. Postoji istina "naucnog tipa" i to je svima jasno, i postoji Istina "hriscanskog tipa" a to su dve sasvim razlicite stvari. Istina o kojoj govore hriscani je jednog drugog ranga i funkcionise na principima koji su sasvim razliciti od one istine koja govori o empiriji, naime u hriscanskoj Istini ima jedna zackoljica a to je da se Ona uvek otkriva u Licnosti. Problem nastaje onda kada mi mislimo da govorimo o jednoj istoj stvari a posebno onda kada se ta i takva Istina zeli dokazati metodologijom one prve (empirijske) istine. Tu u mnogome grese i verujuci koji posto-poto zele da "dokazu" Boga. Iskreno mislim da to nikada nece biti moguce. Istina o kojoj govore hriscani tzv Ontologija - istina bica, je UVEK vezana za pojam Licnosti i to slobodne Licnosti koja svojom slobodom moze doci u potpuno poznanje te i takve Istine ali isto tako svojom slobodom moze biti potpuno uskracena i nesvesna postojanja te i takve Istine. Ta cinjenica stvara nepremostivu prepreku kako u pogledu njenog eventualnog empirijskog dokazivanja (koju, priznajem, mnogi hriscani pokusavaju da izvedu) tako i u pojmovnom i komunikacijskom smislu kada se o Njoj govori.

O cemu se radi: Vaskrsli Hristos, koji je sa nama od kad je sveta, predstavlja odnosno jeste (ta) krajnja Istina, istina bica. Poznaje te istine je moguce i realno. Medjutim ono sto stvara problem jeste sto onaj ko poznaje tu Istinu (ili bolje reci onaj ko boravi u toj Istini) nikakvim metododm, dokazom, primerom ili bilo cim drugim, koliko got pokusavao Nju ne moze predati, pa cak ni predstaviti, drugome. Cini mi se da je to jedinstven slucaj, u ovom i ovako "binarno" ustrojenom svetu, koji funkcionise na principu "ili jeste ili nije" i gde je 1+1 za dve normalne osobe uvek 2. Rec je o tome (trazio sam reci kako ovo jasno da kazem:) da Istina moze i ne mora da "postoji", bas tako, a mi kao ljudi nismo opremljeni iskustvom takve mogucnosti sve dok ga prvi put ne upoznamo. To je za "klasicno" ljudsko iskustvo apsolutno ne zamislivo i nesto sa cim se ljudsko iskustvo nikada nije sretalo, pa je stoga i potpuno ne objasnjivo standardnim recnikom ili pokusajima komparacije. Ono sto je bitno (zato sam stavio navodnike na "postoji") jeste da ta mogucnost da Ona "postoji" ili "ne postoji" ni u kom slucaju ne u manjuje njeno postojanje istinitost i stvarnost, samo je rec o tome da posto se ona otkriva uvek (i samo uvek) u licnosti => onda ona za nekoga moze "postojati" a za nekoga moze "ne postojati" medjutim sustinski ona apsolutno postoji. Mozda je preciznije reci: Ona svakako postoji, samo moze da postoji Licnost koja je poznaje ili ne poznaje.

Zbog nacina na koji ta i takva Istina postoji (cije je dakle poznavanje vezano i uslovljeno konkretnom i pojedinacnom Licnoscu, i time ima taj, nama neshvatljiv, dualni karakter) Ona za nekoga moze potpuno i jasno da postoji a za drugoga moze potpunio i jasno da ne postoji. E to onda nama pravi problem (na ovom nasem "binarnom" terenu) jer mi jednostavno ne znamo za mogucnost da Istina za dvoje ljudi moze bit dve razlicite stvari, a onda po mehanizmu po kojem funkcionise celokupan ostatak tvorevine i iz kojeg smo se i mi razvili i poneli sva svoja iskustva jedno od to dvoje mora obavezno biti ne tacno odnosno ne isitinito.

Upravo je ovo osnova zbog koje npr neko moze potpuno ispravno da tvrditi da je nesto Bozije delo a neko drugi isto tako potpuno ispravno osporavati istu stvar. Npr. lupam padne jato ptica izglednelom Izrailju u pustinji (Stari Zavet): za onoga ko poznaje Istinu to je Bozija promisao i briga, za onoga ko ne poznaje Istinu to je dogadjaj koji ne dokazuje nista. Nadam se da ste me razumeli sta hocu da kazem.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...