Jump to content

Емир Кустурица почео снимање филма о православљу у Требињу

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Гости

KUSTA u trebinju 30.jpg

Познати српски режисер Емир Кустурица почео је у сриједу 28. септембра снимање филма о православљу у требињском селу Увјећа, који ће се на различитим локалитетима у овој општини снимати у наредних десетак дана. Кустурица је објаснио да је у питању десетоминутни играно-документарни филм који је дио ширег свјетског пројекта, у коме се говори о седам свјетских религија, међу којима он представља православље. Кустурица ће филм режирати, али ће у њему он бити и једини глумац. Осим у Увјећој, снимања предстоје и на брду Страч, гдје се налази стара аустроугарска касарна са 365 одаја, те у требињским виноградима као и у манастиру Тврдош.

Љ.Л.

Извор: Епархија ЗХиП

и

Светигора пресс

Подели на овим сајтовима

Па ко би други снимио него велики Куста ?

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Pa možda priča tamo u tom filmu o svojem životnom iskustvu, kako se baš on koji u pravoslavlju nije rođen tu obreo, kako si je našao tu svoju životnu cestičku k pravoslavlju. A to ne može da priča neko kome su preci do 11 koljena unazad najmanje pravoslavci, hahahaha!

Подели на овим сајтовима

Ugao iz kojeg on prikazuje neke stvari,

do sada je uvijek bio najgori ugao,i najgori pogled na neke stvari.

Snimio je filmove,pobrao nagrade,neka počine sad malo....

Брате Огло то је твој угао из ког гледаш на његове филмове.

Мој угао није тај. Ја мислим да такви људи не могу и не треба да се смирују.

Подели на овим сајтовима

Kusturica nije vanvremen,

i samim tim je ograničen svojom kreativnošću.To je dijete bosanskog postkomunističkog perioda,tj tada je dostigao svoju zrelost,kako godinama tako i stvaralačku zrelost.

On može samo da snima i kritikuje filmove vezane za tematiku komunističkog perioda.

Sav ovaj period posle je za njega nedostižan.

Njegovo vrijeme je prošlo

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Kusturica nije vanvremen,

i samim tim je ograničen svojom kreativnošću.To je dijete bosanskog postkomunističkog perioda,tj tada je dostigao svoju zrelost,kako godinama tako i stvaralačku zrelost.

On može samo da snima i kritikuje filmove vezane za tematiku komunističkog perioda.

Sav ovaj period posle je za njega nedostižan.

Njegovo vrijeme je prošlo

Ови атеисти су окупирали православни форум.

Или се то само мени чини...?

Подели на овим сајтовима

da se vratimo na temu:

"Ovo ostvarenje je jedan od osam filmova o svetskim religijama koje će raditi osam svetski poznatih reditelja, poput braće Koen, Mire Nair, Sorentina... i svaki će trajati 10 minuta." Prvim kadrovima koji su juče snimljeni u trebinjskom selu Uvjeća, Emir Kusturica je započeo snimanje. "Snimamo u jednom divnom selu, Uvjeća, koje je u filmu zamišljeno kao deo jednog neutralnog manastira u kome živi monah i koji svakodnevno sprovodi jedan neobičan ritual. Radi se, naime o neobičnoj pojavi koja na poseban način izražava suštinu naše religije, jer taj monah, kada završi redovne aktivnosti u manastiru, natovari dva velika ruksaka kamenja i ritualno se penje na neko brdo, vukući kamenje koje mu usput ispada, pati se i jedva ide, a kada dođe do vrha brda, tu se isplače, istovari kamenje i vrati se nazad", objasnio je kratko Kusturica.

U manstiru u Uvjeći prema scenariju nema više nikoga, odnosno, Kusturica koji glumi monaha biće i jedini glumac na filmu. Budući da Kusturica nije želeo da odaje više detalja o filmu, zanimljivo je da je i u pogledu sela Uvjeća, gde su i danas sve kuće zidane i uglavnom i pokrivene kamenom, Kusturica nagovestio realizaciju projekta poput Višegrada. "Razmišljam u budućnosti o tome, ali o tome ne mogu sada da govorim jer sam u žurbi. U svakom slučaju, mogu da vam kažem da ćemo u budućnosti ovde nešto odraditi", dodao je on.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

... a kada dođe do vrha brda, tu se isplače, istovari kamenje i vrati se nazad",

E da, tako je to kod nas....

Nego, zašto mi pade na pamet film "Ostrvo"?

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Огло @

Стварно не капирам критике на Кустин рачун,а и аргументи су ти бзв...

Ко је требао да снима,Драгојевић ,Љубиша Самарџић или неки други "врсни" познавалац православља,и то на ауторско драмски сценарио Биљане Србљановић... 7896634

Лично мислим да ће Куста то одрадити одлично...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Isečak iz"Moja ubeđenja" od Emira Kusturice:

Možda treba malo bolje da upoznaš tog čoveka pa da o njemu sudiš.

Ne vidim gdje sam ga ja to osudio!

A pod dva ja sam govorio o njegovom stvaralaštvu (sic!) ,

a nigdje nisam spomenuo nacion!

@Zoske,

filmovi o ciganima i đurđevdanu su i dan danas osnova nekih pravoslavnih vjernika,

a tek underground i kalašnjikov ,šta reći

kult!??

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...