Jump to content

Poreklo vere

Оцени ову тему

Препоручена порука

Imaginary je ateistima jer ne mogu ili nece da pojme tj. shvate

a to za decu, nemoj biti u zabludi da ti znas vise od dece, sve zavisi na sta se to "znanje" odnosi i koja je upotrebna vrednost

jer ovo je prica o smislu zivota, ne o smislu letenja na mesec i ostale nebuloze, odradi jedan dan sto dete moze da odradi i skidam ti kapu, trci po ceo dan raduj se i veseli i smej i uzivaj u svemu sto vidis i osetis, kad se posvadjas sa nekim nema mrznje, to se prevazilazi u roku od brzo, budi poslusan kao dete koje je otvoreno za sve i nema predrasude, deli nesebicno sve sa drugima ne trazeci nista zauzvrat itd - to jednostavno ne mozes da postignes ako si ogranicen u kalupom ateizma... a svaka cast izuzecima

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

ukalupljen htedoh napisati, ali eto nema smisla ovaj edit sto tako kratko traje

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

Вера се не црпи. Од вере се добија благодат, а вера није исто што и религија. Кад поистоветиш веру са религијом онда наилазиш на класичне проблеме које се дешавају кад човек прича о нећему, а непознаје негову суштину. Вера је релација између човека и Богочовека т.ј релација између 2 бића са истом суштином, Христос и Човек. Да би та релација имала вечни исход и да би се човек ис те релације обожио т.е. преобразио своју личност онда мора једна од тих релација бити САВРШЕНА т.ј. да буде онаква како треба да буде и због тога некажем Човек и Човек него Човек и Богочовек. За разлику од ове релације у религији имамо релацију између два по суштини различита објекта Човек и идол (човек по суштини је много већи од идола који је материја која нема онтолошку иднину), човек и човек, итд. Ова релација не нуди човеку спасење него привремену наду да истраје. Овде разум је детерминиран.

Вера служи као мост преко којег се стиже до обожење она се нецрпи она се у слободи пројављује као избор.

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Imaginary je ateistima jer ne mogu ili nece da pojme tj. shvate

To je isto kao da mi shizofrenichar izjavljuje da je ono sto on vidi IMAGINARY meni jer ja necu da shvatim.

a to za decu, nemoj biti u zabludi da ti znas vise od dece, sve zavisi na sta se to "znanje" odnosi i koja je upotrebna vrednost

Ja sigurno znam vise od dece jer sam i ja bio dete.

odradi jedan dan sto dete moze da odradi i skidam ti kapu, trci po ceo dan raduj se i veseli i smej i uzivaj u svemu sto vidis i osetis, kad se posvadjas sa nekim nema mrznje, to se prevazilazi u roku od brzo, budi poslusan kao dete koje je otvoreno za sve i nema predrasude, deli nesebicno sve sa drugima ne trazeci nista zauzvrat itd - to jednostavno ne mozes da postignes ako si ogranicen u kalupom ateizma... a svaka cast izuzecima

Radio sam, radim i danas. A zapraov hriscanstvo te tera da ne radis to, tera te da se kajes zbog svih losih stvari koje si ucinio i da se zrtvujes. Ako to radis kako radis ti onda ne pratis hriscansko ucenje koje uci posvecenosti, zrtvi za druge, kajanju zbog grehova i ostale rabote. Ti si nasledio greh i zbog njega moras biti u pokajanju ziveti duhovnim zivotom.

Mislim da si promasio religiju, hriscanstvo jeste ljubav ali i kajanje kao i zrtvovanje. Po ugledu na hrista da bi svu tu srecu iskusio u jedinstvu sa bogom in afterlife.

Tvoja prica me jako podseca na GRCKOGA PANA, koji je inache od strane hriscana uzet kao simbol SOTONE.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

ma nemas ti pojma :P

PS: nek neko preuzme dalje ovaj tezi slucaj neshizofrenicara, krupan zalogaj za mene :lol:

Подели на овим сајтовима

ma nemas ti pojma :P

Kako nemam?

Da li te tvoja vera naucila da si nasledio prvobitni greh adama i eve?

DA li se isus zrtvovao za taj tvoj greh?

Da li tvoja vera trazi od tebe da se kajes zbog grehova?

Da li tvoja vera od tebe trazi da se zrtvujes?

Ja nigde u bibliji nisam video "igrajte, radujte se, pevajte, uzivajte u zivotu koliko mozete, probajte sve i svasta, buidite srecni na nacin koji vam odgovara i sami pronadjite taj nacin"

Vec vidim "zivi duhovnim zivotom da bi otisao u raj" "zivi zemaljskim zivotom bez boga i otici ces u pakao"

Ako imas argumente da nije tako molim te argumentuj mi jer ja sam onda u zabludi.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ako u roku od sat vremena ne pokazes tacno de sam ja to coveka ismejavao, imas od mene expresnu opomenu za spinovanje i klevetu.

Vreme sad!

Obi vane i ti imaš od mene opomenu.Na tebe nisam ni mislio .Pogledaj postove prije svoga pisanja.

A taj prijeteći ton , na njega se loži samo djete koje nema ko zaštititi.

Niti spinujem niti klevećem.To si upravo ti uradio.

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Imam nekoliko pitanja za vernike, hteo bih da malo bolje razumem veru.

Odakle se crpi vera u pravoslavnog boga?

Ево, ако допушташ мени да пробам...

Из оног што си написао на овој теми рекао бих да ти имаш недоумицу око вере као такве.

Људи у начелу могу да поверују у било шта што има падне на памет, па чак и да се тога "држе" дуго времена - премда то уме да буде тешко ако сте ментално здрави.

Тако да кад питаш: "ЗАШТО православци верују у православног Бога?" - најбољи одговор је онај до којег дођеш кад се запиташ: "Зашто ја верујем да Бог не постоји?"

Баш тако. Нашли су неки разлог па верују...

Е сад, ако се не слажеш са овим мојим мишљењем онда потврђујеш моје нагађање да ти у ствари ниси начисто са појмом вере.

А вера није ексклузивно право оних који верују у Бога, чак нема суштинске везе ни са религијом уопште.

Вера је просто људска способност илити особина.

Када православци говоре о вери, нади и љубави - нису они ИЗМИСЛИЛИ те појмове. Те особине постоје много пре и описују способности или особине људи.

А ја бих рекао да ти уствари мислиш да православци верују а да атеисти не верују (да они знају или да им, у сваком случају, вера не треба).

Е па, грешиш.

И атеисти верују. И чврсто се држе свог веровања...

Подели на овим сајтовима

Odakle se crpi vera u pravoslavnog boga?

Kao sto je obi wan vec odgovorio,Boga poznajemo samo u odnosu sa njim.Bog je Licnost,a licnosno poznanje nije racionalnog vec egzistencijalnog karaktera,sto znaci da je potrebno ostvariti odnos slobode i ljubavi sa njim,kako bismo ga poznali kao svoga Oca.

Ne mozemo ga poznati citanjem bilo koje knjige,pa neka je u pitanju i Biblija.

Ako je u pitanju Biblija, da li se dovodite u pitanje autenticnost?

U kom smislu?Verujemo da je Bozija rec.

Ako verujete u Bibliju, da li je shvatate doslovno ili mislite da su u pitanju metafore? Ako verujete doslovno, da li vas brine sto su Bibliju pisali ljudi, koji su podlozni subjektivnim tumacenjima i greskama.

Na ovo pitanje ces dobiti razlicite odgovore,ali u principu vecina teologa se slaze da je doslovno tumacenje strao pravoslavlju,jer ni oci pre hiljadu i vise godina,Bibliju nisu tumacili bukvalno.

Ako je shvatate metaforicno, kako birate koje pasuse shvatate doslovno a koje metaforicno? Ako je sve metafora, otkud vera u boga?

Zavisi od toga o kom se konkretnom mestu radi.Za neke je poprilicno jasno da ih treba tumaciti metaforicki(npr.kad se kaze da Bog hoda isl).Dakle,nije sve metafora.

Ako je zbog nekog licnog dogadjaja, da li se pitate da li ste ispravno protumacili sta osecate ili sta ste doziveli?

Da.

Da li preispitujete svoju veru, ili da li preispitujete da li ste dobro definisali svog boga? Da li smatrate da svi pravoslavci veruju u istog boga ili je svakome bog drugaciji?

Naravno da preispitujemo svoju veru.Niko ne moze da tvrdi da 100% na pravi nacin poima Boga.Mi se trudimo i tezimo tome da ga shvatimo na sto bolji i jasniji nacin,ali prirodno da gresimo i menjamo stavove.

Imamo istog Boga,ali opet svako ga dozivljava na njemu svojstven nacin.Svako je posebna licnost.

Da li smatrate da je bog razlog zasto ste dobri ljudi, ili mislite da je izvor dobrote u samom coveku, a bog samo poboljsava?

Bog nije izvor moralnosti.

Da li ste se zapitali da li bi verovali u drugacijeg boga da niste rodjeni u Srbiji?

Da.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Kako nemam?

Ja nigde u bibliji nisam video "igrajte, radujte se, pevajte, uzivajte u zivotu koliko mozete, probajte sve i svasta, buidite srecni na nacin koji vam odgovara i sami pronadjite taj nacin"

Vec vidim "zivi duhovnim zivotom da bi otisao u raj" "zivi zemaljskim zivotom bez boga i otici ces u pakao"

Ako imas argumente da nije tako molim te argumentuj mi jer ja sam onda u zabludi.

Ево ти, Посланица филипљанима 4

4. Радујте се свагда у Господу, и опет велим: радујте се.

Не видим шта је проблем кајати се за лоше ствари у свом животу, и зашто је лоше жртвовати се за некога из љубави. То је мени сасвим прихватљиво. Зар се атеисти никад не кају и гледају само себе и своје интересе.

Подели на овим сајтовима

Kod nekoga se ovako dogodi i ljubav ali i vera u Boga Jedinoga:

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Na to da to sto neko dozivljava nesto ili vidi nesto nije objektivan dokaz postojanja tog neceg.

У Одесији у свемиру (Артур Кларк) има једна занимљива ситуација која ме мало подсећа на ову Вашу твврдњу. Наиме, кад на неком симпозијуму један научник тражи доказ да ХАЛ (хеуристички алгоритам - вештачка интелигенција) заиста има емоције, да их не симулира, други научник (творац ХАЛ-а) му љутито одговара:

"Докажите прво да Ви не симулирате емоције!"

Подели на овим сајтовима

Kako nemam?

Ne nasledjujemo nikakav greh,vec posledice.Priroda ne moze biti gresna po sebi,jer je greh akt jedne slobodne licnosti.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Aj sad.. Sto ne odgovoris? Pricao sam uzivo sa raznim vernicima i nekako imam utisak da ludi iz razlicitih izvora crpe svoju veru i drugacije je dozivljavaju. Zanimalo me sta ljudi ovde misle. hehe sad vidim, da sam citao "sa razumevanjem" bilo bi manje pitanja :) mislis li mozda sa vise vere i manje preispitivanja?

Svi smo razlicite licnosti tako da svet oko sebe svi razlicito dozivljavamo pa tako i Boga.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...