nishizawa Написано Септембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2011 Београд -- Сутра се обележава Међународни дан писмености, а Србија га дочекује са око 20 одсто становништва старијег од 15 година које није завршило основну школу. Према последњем попису становништва из 2002, Србија има око милион људи, односно више од 20 одсто становништва старијег од 15 година, без основне школе. Званична статистика показује и да у Србији има око 50 одсто одраслих који су завршили само основну школу, али су функционално неписмени. Министарство просвете и науке, уз помоћ Европске уније, покренуло је пројекат "Друга шанса", који ће омогућити да старији од петнаест година заврше основно и добију стручно образовање, а за сада има око 2.800 пријављених полазника. Реализација пројекта почеће током септембра у 38 основних школа, а Министарство просвете и науке одабрало је укупно 80 школа широм Србије које ће бити укључене у образовање одраслих. Око 470 наставника и директора школа обучено је за рад са старијом популацијом. За Пројекат "Друга шанса" Европска унија је издвојила око четири милиона евра. Организација УН за образовање, науку и културу - УНЕСКО, прогласила је 8. септембар за Међународни дан писмености. http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=09&dd=07&nav_category=12&nav_id=540402" Александрида and Давидова је реаговао/ла на ово 2 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2011 А после њиве необрађене... Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Септембар 7, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 7, 2011 Тема о геј паради већ има више од 50 страна... Живо ме занима да ли ће ова тема привући макар десети део те пажње... Александрида је реаговао/ла на ово 1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2011 Сад ће направимо, не брини. Ја сам против тога да се маторима финансира школовање, ко није хтео да учи није морао. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Септембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2011 Званична статистика показује и да у Србији има око 50 одсто одраслих који су завршили само основну школу, али су функционално неписмени. Ово је заиста поражавајући податак али не и нарочито изненађујући. Но, оно што је још страшније јесте што има високошколованих али функционално полуписмених. Ипак, треба ићи редом и решити ове прве, срамота да се до сада ништа није предузело упркос што средње образовање није обавезно. Ратко :( је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2011 Ово је заиста поражавајући податак али не и нарочито изненађујући. Но, оно што је још страшније јесте што има високошколованих али функционално полуписмених. Ипак, треба ићи редом и решити ове прве, срамота да се до сада ништа није предузело упркос што средње образовање није обавезно. Па одрасли су људи, ваљда сами нешто треба да предузму, а не ми да скупљамо паре па још да их молимо да уче слова. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Септембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2011 Тема о геј паради већ има више од 50 страна... Живо ме занима да ли ће ова тема привући макар десети део те пажње... Veliki facenew22222222 za konstataciju. Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Септембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2011 Тема о геј паради већ има више од 50 страна... Живо ме занима да ли ће ова тема привући макар десети део те пажње... Веровао или не исто сам помислила, и скоро сам убеђена да ће тема споро одмицати, а проблематика је изузетно важна. Ратко :( је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Септембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2011 Па одрасли су људи, ваљда сами нешто треба да предузму, а не ми да скупљамо паре па још да их молимо да уче слова. Осврнула сам се на чињеницу и наравно да се ту не може ништа учинити, макар не за оне код којих се укоренила неписменост.. Можда је добро пронаћи узрок томе да се грешке не би понављале. За писменост није потребна ни жута банка. Свршени основац би морао знати основна правила правописа, а неки ни после факултета то не знају. Ратко :( је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2011 Па гледај, то је пре свега последица сиромаштва и свега што смо дозволили да нам се догоди. Прави начин да се реши тај проблем јесте да постанемо слободна и богата држава у којој ће образовани моћи да живе лепо од свог рада, па ће онда сви желети образовање. Овакво "утеривање" образовања на силу нема никаквог смисла. Лечимо последице, а не узроке. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2011 I mi smo radili ovaj test, i cini mi se da smo bili 130 neki, al me mrzi da trazim. Posebno je interesantno Finsko obrazaovanje jer su za relativno kratko vremena postigli ogroman uspeh na tom polju. Evo jedan interesantan clanak o tome kako to funkcionise kod njih: Why Are Finland's Schools Successful? The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Септембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2011 Па гледај, то је пре свега последица сиромаштва и свега што смо дозволили да нам се догоди. Прави начин да се реши тај проблем јесте да постанемо слободна и богата држава у којој ће образовани моћи да живе лепо од свог рада, па ће онда сви желети образовање. Овакво "утеривање" образовања на силу нема никаквог смисла. Лечимо последице, а не узроке. Мислим да богатство није довољно. Уосталом, САД су само мало бољe око ове писмености него Србија (када се узму у обзир само те суве бројке, тј. мерљиви подаци, без улажења у детаље). Даље, човек треба да буде образован ради образовања. Ако може да уновчи, супер, ако не може, образовање по себи има огромну духовну вредност. Нека ради нешто друго да заради, а нека негује образованост ради себе у слободном времену. Уосталом, нигде у свету (а нарочито у најбогатијој и најслободнијој замљи) најобразованији не живе најбоље у материјалном смислу (нису најбогатији). Што је и нормално. Једино ако под образовањем не подразумеваш утренираност да се нешто уради, то је онда друга ствар. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Септембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2011 I mi smo radili ovaj test, i cini mi se da smo bili 130 neki, al me mrzi da trazim. Не браним наш систем, пукао је скроз независно од ових резултата, али само бих мало да прокоментаришем те тестове. Дебилни су скроз. Та функционална писменост се данас веома чудно схвата, за мој појам. Не знам, можда сам сувише конзервативан. То што је неко ”функционално писмен”, не мора да значи да иоле разуме о чему се ту ради. Може да буде само добро утрениран. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2011 Мој лични став си имао прилике да видиш већ неколико година, ја не могу да проведем дан а да нешто ново не прочитам, научим или бар поставим неко замлаћено питање. Али што највише "ми" као друштво можемо да "урадимо" за људе јесте да обезбедимо слободу (па самим тим) и благостање, а да онда свако за себе одлучи да ли жели да учи или не. Можда већина људи једностабно не жели да се замара, већ да ради нешто обично и ужива у лепом времену. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2011 Не браним наш систем, пукао је скроз независно од ових резултата, али само бих мало да прокоментаришем те тестове. Дебилни су скроз. Та функционална писменост се данас веома чудно схвата, за мој појам. Не знам, можда сам сувише конзервативан. То што је неко ”функционално писмен”, не мора да значи да иоле разуме о чему се ту ради. Може да буде само добро утрениран. Мислим да се слажемо овде - то не може да се измери, ради се о духу који човек има или нема, тј. развија или не. Исто као што је IQ потпуно бесмислена мера "интелигенције", срео сам пуно људи са високим IQ који су неспособни да повежу неке елементарне ствари у животу. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука