Jump to content

Пола Србије функционално неписмено

Препоручена порука

Мој лични став си имао прилике да видиш већ неколико година, ја не могу да проведем дан а да нешто ново не прочитам, научим или бар поставим неко замлаћено питање. :)

Али што највише "ми" као друштво можемо да "урадимо" за људе јесте да обезбедимо слободу (па самим тим) и благостање, а да онда свако за себе одлучи да ли жели да учи или не. Можда већина људи једностабно не жели да се замара, већ да ради нешто обично и ужива у лепом времену.

Е, ајде ми реци нешто искрено. Кад запошљаваш новог радника, за кога се радије одлучујеш, за неког ко мисли или неког ко ради? И не само ти, него послодавци генерално (ако си причао са доста њих).

Подели на овим сајтовима

Мој лични став си имао прилике да видиш већ неколико година, ја не могу да проведем дан а да нешто ново не прочитам, научим или бар поставим неко замлаћено питање. :)

Али што највише "ми" као друштво можемо да "урадимо" за људе јесте да обезбедимо слободу (па самим тим) и благостање, а да онда свако за себе одлучи да ли жели да учи или не. Можда већина људи једностабно не жели да се замара, већ да ради нешто обично и ужива у лепом времену.

Delimicno se slazem osim za osnovne skole. Po meni je neopismeniti decu jednako zlostavljanju.

[/b]

Не браним наш систем, пукао је скроз независно од ових резултата, али само бих мало да прокоментаришем те тестове. Дебилни су скроз. Та функционална писменост се данас веома чудно схвата, за мој појам. Не знам, можда сам сувише конзервативан. То што је неко ”функционално писмен”, не мора да значи да иоле разуме о чему се ту ради. Може да буде само добро утрениран.

Pa slazem se - al drugi nacin za procenu nemamo.

U ovom clanku pise da Finci navodno, za razliku od Amerike skoro da i nemaju te standardizovane testove i da se na tome ne insistira, pa su opet na ovom odlicno prosli.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Е, ајде ми реци нешто искрено. Кад запошљаваш новог радника, за кога се радије одлучујеш, за неког ко мисли или неког ко ради? И не само ти, него послодавци генерално (ако си причао са доста њих).

Ја углавном ангажујем људе по уговору, нисам за дуге везе... :)

Човек мора да буде паметан и да завршава посао, али је важније да завршава посао. То је особина коју је тешко дефинисати осим ако некоме даш задатак па гледаш када и како ће да га заврши. Веома је важно да човек зна да "мисли" у том смислу да правилно доноси мале одлуке за које ти немаш времена. После неког времена стекнеш "нос" за те ствари.

Не знам да ли сам ти одговорио... Велика тема.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Какви год да су тестови, чињеница је да више од пола становништва Србије не уме да састави граматички исправну реченицу...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Београд -- Сутра се обележава Међународни дан писмености, а Србија га дочекује са око 20 одсто становништва старијег од 15 година које није завршило основну школу.

Према последњем попису становништва из 2002, Србија има око милион људи, односно више од 20 одсто становништва старијег од 15 година, без основне школе.

Званична статистика показује и да у Србији има око 50 одсто одраслих који су завршили само основну школу, али су функционално неписмени.

Министарство просвете и науке, уз помоћ Европске уније, покренуло је пројекат "Друга шанса", који ће омогућити да старији од петнаест година заврше основно и добију стручно образовање, а за сада има око 2.800 пријављених полазника.

Реализација пројекта почеће током септембра у 38 основних школа, а Министарство просвете и науке одабрало је укупно 80 школа широм Србије које ће бити укључене у образовање одраслих. Око 470 наставника и директора школа обучено је за рад са старијом популацијом.

За Пројекат "Друга шанса" Европска унија је издвојила око четири милиона евра. Организација УН за образовање, науку и културу - УНЕСКО, прогласила је 8. септембар за Међународни дан писмености.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=09&dd=07&nav_category=12&nav_id=540402"

odlična tema, ovim se treba ozbiljno pozabaviti, pre svega mislim na nadležne u ministarstvu prosvete pa sve do učitelja, ovo je strašna statistika, ovo ne sme da ostane ovako,,

Good is Good

Подели на овим сајтовима

У томе и јесте проблем...

На просветне раднике се врши све већи притисак да снижавају критеријуме, ђаци, уместо да се стимулишу да науче што више, од првог разреда основне се навикавају да раде што мање, а сваки наставник који жели да одговорно ради свој посао - ради то на своју штету...

Подели на овим сајтовима

У томе и јесте проблем...

На просветне раднике се врши све већи притисак да снижавају критеријуме, ђаци, уместо да се стимулишу да науче што више, од првог разреда основне се навикавају да раде што мање, а сваки наставник који жели да одговорно ради свој посао - ради то на своју штету...

hmm, u nekim slučajevima je neophodno sniziti kriterijume zbog preopterećenosti đaka, i ne verujem da će to mnogo naškoditi, koliko sam razumela, iz nastavnog gradiva se eliminišu odista nepotrebne stvari, a sve što je nepotrebno to usporava i đake i školu, odavno sam još kao đak napisala da ja ne želim da učim lekciju ' nervni sistem kišne gliste ' , i sad, kad sam sa druge strane katedre ne bih decu opterećivala tom lekcijom takeoff , nema toga, hajmo na suštinu drlove

Good is Good

Подели на овим сајтовима

Какви год да су тестови, чињеница је да више од пола становништва Србије не уме да састави граматички исправну реченицу...

to je tačno, ne znam šta ih sprečava da kupe pravopis srpskog jezika, prilično je jeftin i ima ga u svakoj knjižari,,

Good is Good

Подели на овим сајтовима

Сад ће направимо, не брини. :)

Ја сам против тога да се маторима финансира школовање, ко није хтео да учи није морао.

da znaš da si u pravu, da su hteli da uče oni bi učili, a čisto sumnjam da i sad žele da uče, utopili su se u svoju nepismenost i nemaju želju da iz nje izađu,,

Good is Good

Подели на овим сајтовима

Ма каква црна проеоптерећеност, средњошколци једва падеже умеју да наброје...

Спуштање критеријума у школама је само још један јефтин начин да се купи социјални мир и створи илузија да је стање у држави боље него што заиста јесте...

А није ни чудо да смо неписмени, кад се на писмене у Србији гледа као на јаничаре и сатанисте...

Подели на овим сајтовима

Na žalost tako je, danas je pismen čovjek prijetnja - koliko god to paradoksalno zvučalo i izgledalo s.o.s.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...