Јован Чакарески Написано Септембар 8, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2011 E meni totalno ova podela bezveze. Pre nekoliko meseci idem u drugu Crkvu slucajno tako ispalo i promenim Crkvu u koju stalno idem. Udjem naj normalnije i isao sam sa drugaricom i da nebi ona bila sama ja sam stao pored nje. Posle neko vreme primetim da sam levo samo ja muskarac ))))) koji blam reko... al nisam menjao stranu bilo je je totalno bezveze http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2011 победиш кад и не примећујеш више где стојиш, а поготово што те не занима ко гледа ил обраћа пажњу ... концентришеш се на Литургију и на принос. Dijasporka је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Септембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2011 Мени се свиђа та подела, само да не прелази у строгост и обавезу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Септембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2011 Мислим да је та подела у данашње време непотребна. Она датира из неких времена када су људи и у породици имали сличне поделе, па чак и посебне одаје (код имућнијих) за жене и мушкарце. Данашња породица је другачија, наш однос према другим људима и однос између полова је другачији па мислим да нема потребе за оваквом поделом у цркви. То ми се чини оправданим једино у манастирима јер тамо живе братства или сестринства па није лепо да им посетиоци ремете мир. Много је лепо када породица стоји заједно на Литургији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Септембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2011 mi uvek stojimo (gledano ka oltaru ) sa leve strane ,nikad nisam ni ramisljala da stanem sa muskarcima ,ali sam dozivela u jednoj crkvi da crkvenjak kaze pred pricesce prvo ljudi pa onda zene mislim da treba postovati tradiciju crkve u koju ides,ali isto tako mislim da te svestenici nece osuditi sto stojis na "muskoj strani " bitno je da smo na liturgiji i da se pricescujemo makar se prvo pricescivali ljudi pa tek onda zene ..... 0212_rolleyes.gif" /> Да,Грци клече на претварању Дарова и плачу...лично сам доживела ове године,четири Литургије смо били...нешто изузетно. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Септембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2011 Slažem se sa vama, dragi brate, bila sam u Grčkoj na ljetovanju i nisu me impresionirali, idem ja u Crkvu, na Sv.Iliju, Crkva zatvorena, jer braća grci nemaju kalendar kao mi, ali imaju tradiciju za klupe ka rimokatolici. Ja ću biti sretna ako mi Bog sačuva malo zdravlja da mogu mirno otstajati. a klupe nek koriste drugi, vrlo rado ću im ustupiti. ja sad moram, ići, čeka me još posla, vama želim svako dobro od Gospoda, i ako se koji sjeti nek me pomjane, Laku noć. Сестро Брано,опрости, али Црква у Грчкој није била затворена на Светог Илију.Мислим да путујући у Грчку,требала си да се информишеш који се светитељи празнују тада у помесној Цркви и сходно томе да идеш на богослужења. Нама се ове године у Грчкој подесило четири Литургије за недељу дана и то каква богослужења. Све време смо стајали на Литургије,дискретно са стране,нико нам једну реч није рекао,они воле нас Србе јер смо ревносни и побожни,они нам се на неки начин диве. Друго,не седи се све време нити свако седи.Треба уважавати традиције и обичаје помесних Цркава.Шта би да одемо у Сирију или Африку,да видите тек тамо богослужења? Што се тиче војне дисциплине у Цркви,свакако да поштујем дисциплину,и сама сам строга мајка,не могу да раде шта хоће и да ремете друге људе али свакако не примењујем ни војну дисциплину. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Септембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2011 нисам строг нити тврдим тврду беседу него само најочигледније и најразумније, ал не разумем зашто неко одбија очигледно. па видиш да сви седе, не треба ти дар језика за то ... седнеш и ти. ниси кажњен и ниси конобар, дошао си код Оца нашег, најрођенијег ... и онда прво што ти падне на памет је ил грижа савести, нормално умишљена од неке квази-недостојности а достојан си да примиш дар над даровима пред којим анђели дрхте (свето причешће) и називати се братом/сестром и пријатељем Божјим, ил сазнање да Бог не тражи истезање кичме стојећи на сат-два-три колико траје Литургија. једноставно, свака кућа (помесна/сестринска Православна Црква) има неке своје традиције форме, ал нас везује све иста традиција смисла. и прилагођавања једни другима ... покушајте да замислите Господа као да је човек (јесте, Богочовек), ал специјалан, многопоштован и вољен домаћин који те зове код себе на гајбу у посету и на оброк и купање на базену. кад му дођеш у кућу и Он ти је омогућио да седиш, као и свим укућанима, јел наставиш да стојиш мислећи да си недостојан ил седнеш и једеш са осталима? наравно да не. нормално, ако постоји кодекс облачења, који можда иначе немаш код куће (мараме, сукње, панталоне, тоге, шорцеви и мајце без рукава) - нормално да ћеш мало да се средиш како треба. не треба штрчати ни горе ни доле. ако се у кући једе на поду, сигурно нећеш тражити ни да седнеш ''јер си тако навикао'' ... у Русији и у Румунији рецимо православни клече. па јесте, то је некако пријемчивије, фала Богу па нема нигде да се виси са плафона ... као да Богу треба све то. како се човек понаша у цркви, тако треба да се понаша и у кући, да не буде лицемер. и како се понаша према Богу, тако треба и према људима. ок, Бог није будала да се понаша ко грешни људи, па се мора мало трпети, мало свађати, ал живети у љубави. и гајити је. а принцезе и принчеви на зрнади грашка увек нађу нешто да им смета. Браво Милане,свака ти је на месту.Колико себе пута ухватим у овоме,лицемерју... Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Септембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2011 Да,Грци клече на претварању Дарова и плачу...лично сам доживела ове године,четири Литургије смо били...нешто изузетно. То нисам видео ни на Светој Гори. Додуше, јесу клечали у појединим манастирима од ''Твоје од Твојих'' па до Достојно, али да плачу - то нигде нисам видео. Вероватно се, они којима се то дешава, труде да то сакрију, из смирења, наравно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Септембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2011 нисам строг нити тврдим тврду беседу него само најочигледније и најразумније, ал не разумем зашто неко одбија очигледно. па видиш да сви седе, не треба ти дар језика за то ... седнеш и ти. ниси кажњен и ниси конобар, дошао си код Оца нашег, најрођенијег ... и онда прво што ти падне на памет је ил грижа савести, нормално умишљена од неке квази-недостојности а достојан си да примиш дар над даровима пред којим анђели дрхте (свето причешће) и називати се братом/сестром и пријатељем Божјим, ил сазнање да Бог не тражи истезање кичме стојећи на сат-два-три колико траје Литургија. једноставно, свака кућа (помесна/сестринска Православна Црква) има неке своје традиције форме, ал нас везује све иста традиција смисла. и прилагођавања једни другима ... покушајте да замислите Господа као да је човек (јесте, Богочовек), ал специјалан, многопоштован и вољен домаћин који те зове код себе на гајбу у посету и на оброк и купање на базену. кад му дођеш у кућу и Он ти је омогућио да седиш, као и свим укућанима, јел наставиш да стојиш мислећи да си недостојан ил седнеш и једеш са осталима? наравно да не. нормално, ако постоји кодекс облачења, који можда иначе немаш код куће (мараме, сукње, панталоне, тоге, шорцеви и мајце без рукава) - нормално да ћеш мало да се средиш како треба. не треба штрчати ни горе ни доле. ако се у кући једе на поду, сигурно нећеш тражити ни да седнеш ''јер си тако навикао'' ... у Русији и у Румунији рецимо православни клече. па јесте, то је некако пријемчивије, фала Богу па нема нигде да се виси са плафона ... као да Богу треба све то. како се човек понаша у цркви, тако треба да се понаша и у кући, да не буде лицемер. и како се понаша према Богу, тако треба и према људима. ок, Бог није будала да се понаша ко грешни људи, па се мора мало трпети, мало свађати, ал живети у љубави. и гајити је. а принцезе и принчеви на зрнади грашка увек нађу нешто да им смета. likefaceeeeeeee “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Септембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2011 То нисам видео ни на Светој Гори. Додуше, јесу клечали у појединим манастирима од ''Твоје од Твојих'' па до Достојно, али да плачу - то нигде нисам видео. Вероватно се, онима којима се то дешава, труде да то сакрију, из смирења, наравно. Ја сам била задивљена.То је мало место,становници су сви дошли из Мале Азије.Једна невероватна побожност.Веруј,ко год је из Мале Азије,клечи на коленима Дивни су. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Септембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2011 Ја сам била задивљена.То је мало место,становници су сви дошли из Мале Азије.Једна невероватна побожност.Веруј,ко год је из Мале Азије,клечи на коленима Дивни су. Јесу подељени на лево и десно, онако макар оквирно? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Септембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2011 Јесу подељени на лево и десно, онако макар оквирно? Да,оквирно,жене су с десне,мушкарци са леве...мада се мешају... Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mamica Forumska Написано Септембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2011 .mislise. Mislim da neslaganje po pitanju ove teme, proizilazi baš u ovoj riječi PODJELA.Jasno je da podjele u Crkvi ne treba biti jer smo svi jedno u Hristu,ali to ne znači da po svaku cijenu to trebamo i dokazivati tako da ne poštujemo pravila (nepisana)svetinje u koju ulazimo.Svako od nas zauzima "svoje mjesto u crkvi",već prema tome kako će učestvovati u liturgiji,a svako od nas ima različite duhovne potrebe i različite načine da te duhovne potrebe i zadovolji.Baš u toj različitosti moramo i doživjeti liturgiju kao zajednicu.i osjetiti svu ljepotu tog zajedništva,Ja sam svoje mjesto(fizičko)pronašla među sestrama s lijeve strane,tu se osjećam dobro i tu se nalazim uglavnom,mada se ponekad ispovijedam s desne strane ,a na toj strani se i pričešćujem.Slažem se da je lijepo vidjeti porodicu da stoji zajedno,ali je malo takvih.....treba mnogo da radimo na pravoslavnom obrazovanju porodice, da bude više takvih porodica na liturgiji...Do tada, prihvatimo različitost svih nas i onih koji su lijevo, i onih koji su desno, i onih koji sjede, i onih koji stoje, i onih koji kleče i onih koji metanišu.....rekoh ranije svako ima različite potrebe....i zbog tih potreba je ako ništa drugo barem praktičnije da su sestre grupisane dada (pod uslovom da ne pričaju) :0104cheesy: Mironosica је реаговао/ла на ово 1 "Samo nas ljubav može spasiti!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Септембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2011 Jel postoji neko tumacenje ove tkz podele ? Ko je njen cilj ? http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Септембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2011 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука