Jump to content

Rasuđivanje

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 18. 8. 2024. at 19:28, Bokisd рече

Pa bre Rale..... ti ovde sve vreme intelektualises..... ti si onda intelektualac......:)))

Expand  

Ja sam prost čovek IQ mi je verujem negde oko 120, a možda i manje, Zahvaljujući tome ja sam i uspeo da obiđem svoj intelekt i da zavirim i vidim šta to ima iza njega, iza heruvima sa plamenim mašem, I otkrio drvo života. I sada se sladim s plodovima sa drveta života, A nisam sebičan pa bih još nekoga da povedem da okusi plodove, al nema vere.

Ono povedem se i ja za svojim intelektom, prevari me đavo, al trgnem se pa se vratim k drvetu života. 

A inteligentni ljudi nemaju šanse protiv svog intelekta, on im servira tako dobra objašnjenja da ovi nikad ne posumnjaju da su u zabludi. 

Zato je Hristos i došao da pozove proste ljude jer zna da oni mogu da se otmu iz kandži intelekta. Lucifera. jer njihov intelekt budući nejak ne može tako dobro da ih zaslepi da ne dođu do istine.

Vidim ja da su ovde sve inteligentni likovi i da tu nema šta da se razgovara, al reko ima gostiju na forumu pa se tu nađe možda i neki prost čovek kome će značiti ovo šta pišem.

Nažalost intelektualci su se uvukli u pravoslavlje i razbucali su hrišćanstvo.

Ali ne samo u pravslavlju, tako je i u katoličkoj crkvi, i u protestantima, adventistima, JS i ostalim denominacijama, svuda je ista situacija, Baš je veliki otpad od hrišćanstva u ovo zadnje vreme.

Подели на овим сајтовима

On 18. 8. 2024. at 19:28, Bokisd рече

Pa bre Rale..... ti ovde sve vreme intelektualises..... ti si onda intelektualac......:)))

Expand  

Doduše moram da koristim intelekt kada ideje koje mi Bog pokazuje hoću da opišem na neki način, to mora da se obavi kroz intelekt ali onda mi intelekt služi a ne služim ja njemu.

Подели на овим сајтовима

On 18. 8. 2024. at 20:06, Ralex рече

Ja sam prost čovek IQ mi je verujem negde oko 120, a možda i manje, Zahvaljujući tome ja sam i uspeo da obiđem svoj intelekt i da zavirim i vidim šta to ima iza njega, iza heruvima sa plamenim mašem, I otkrio drvo života. I sada se sladim s plodovima sa drveta života, A nisam sebičan pa bih još nekoga da povedem da okusi plodove, al nema vere.

Ono povedem se i ja za svojim intelektom, prevari me đavo, al trgnem se pa se vratim k drvetu života. 

A inteligentni ljudi nemaju šanse protiv svog intelekta, on im servira tako dobra objašnjenja da ovi nikad ne posumnjaju da su u zabludi. 

Zato je Hristos i došao da pozove proste ljude jer zna da oni mogu da se otmu iz kandži intelekta. Lucifera. jer njihov intelekt budući nejak ne može tako dobro da ih zaslepi da ne dođu do istine.

Vidim ja da su ovde sve inteligentni likovi i da tu nema šta da se razgovara, al reko ima gostiju na forumu pa se tu nađe možda i neki prost čovek kome će značiti ovo šta pišem.

Nažalost intelektualci su se uvukli u pravoslavlje i razbucali su hrišćanstvo.

Ali ne samo u pravslavlju, tako je i u katoličkoj crkvi, i u protestantima, adventistima, JS i ostalim denominacijama, svuda je ista situacija, Baš je veliki otpad od hrišćanstva u ovo zadnje vreme.

Expand  

Odpad svuda, onda jedino ti si uspeo da se izvadis iz odpada i apostasije, i ko onda jos sa tobom, sta tacno treba da ispuni neko ko bi mogo da bude sa tobom i da zaobidje odpad, to je bas pitanje, nemoj samo da pises nesto uopsteno, nego treba da imas nesto zajednicko isto sa svim ljudima oko tebe kako bi bili zajedno, kako ces pronaci pravu Crkvu zajedno sa drugima, u staro vreme i oni koji su se odvajali od prave Hristove crkve su isto pricali za sebe da su u pravoj crkvi, iako su bili lazni, ali opet su znali da crkva mora da postoji i da ljudi vernici budu u Njoj jer je tako Isus rekao i propovedao u Jevandjelju, tako i ti moras da budes u nekoj crkvi, ali opet ti odbacujes sve crkve koje danas postoje u svetu, koja si ti onda crkva Rale, sta mislis da radis bez crkve.

I moras da znas, tako i pise u Bibliji, samo specijalan dar svise od sv.Duha moze da odvede coveka izvan uma i intelekta, da vidi slicne stvari koje je video a.Pavle kada je bio odveden ili preciznije kako sam kaze, odnesen do treceg neba, znaci nije to duhovno i misticno vidjenje bilo u njegovoj moci i prirodi, to je dar svise, i jos nije bio razumski i intelektualno i telesno svestan da li je to bilo u telu ili van tela, jer je to u Bozijoj moci i volji kome ce i kako ce da ispuni, samo tako se zaobilazi intelekt.

Sv.Duh i svi specijalni darovi i istinska svedocanstva o veri su samo u Crkvi, zato ipak nazalost ti Rale nisi zaobiso intelektualizam, to ti se samo cini da si kao doso do drveta zivota i zaobiso heruvime i to sa plamenim macem, to samo moze da te dovede Hristos koji zivi samo u Svojoj crkvi, razumes, recimo ne mozes da igras fudzbal slicno kao Mesi misleci i oponasajuci Mesija sa jutube, nego moras da ides tamo u odredjeni fudbalski klub u kome on trenira i onda da treniras sa Mesijem i da te on uci i pokazuje svoje fudbalske fore, slicno tako i ovo moras da ides kod Hristosa (Mesi), u odredjeni fudbalski klub (Crkva) kako bi te licno Mesi (Hristos) naucio dobrom fudbalu (drvo zivota).

I  bas ako trazis drvo zivota, ono vise nije cilj naseg duhovnog zivota, ono je svoju ulogu i cilj ispunilo u starini, sada nam je cilj sam Hristos i Njegova netvarna svetlost i slava kojom je obasjao apostole na Tavoru, to drvo zivota i zaobiso heruvime (joj, nisi valjda stvarno to izmasto ili si se samo tako izrazio, kad bi neko vido heruvime ne bi mu bilo dobro u glavi ne bi znao ni kako se zove, vertigo :0426_feel: ), to si sve nazalost intelektualno izmastao i vizualiziro u glavi, to je samo tvoja masta.

Nazalost Rale, ali nista strasno, preispitaj se, ajd procitaj malo istoriju Crkve i prve apostolske ucenike i svetitelje i povest o prvim mucenicima koji su cinili cuda i isceljenja ljudima, tamo mozes pronaci istinu i pravdu, ali samo isprazni intelekt ko sto pises da mozes, i citaj nepristrasno i objektivno i sve ce ti biti jasno. Ajd pozdrav.

Подели на овим сајтовима

On 18. 8. 2024. at 20:14, Ralex рече

Doduše moram da koristim intelekt kada ideje koje mi Bog pokazuje hoću da opišem na neki način, to mora da se obavi kroz intelekt ali onda mi intelekt služi a ne služim ja njemu.

Expand  

Intelekt se zaobilazi kroz veliki duhovni podvig i kroz poslusnost i rukovodjenje drugih duhovnih ljudi u crkvi koji su vec prosli taj put kojim se zaobilazi intelekt, na kraju sam Bog daje kome hoce po promislu te  blagodatne darove svise, van prirodne darove i duhovna vidjenja i duhovne plodove i duhovno nasladjivanje.

Te darove svetitelji su dobijala nakon velike duhovne borbe, nemoj samo da kazes da u starini nije bilo takvih darova i takvih ljudi nego da su to samo tvoj eksluzivitet, valjda si svestan da bi to bila samoobmana, ukljuci malo ovde intelekt i aniziraj tvoju situaciju u odnosu na bre Rale 2.000 godina ljudi koji su ziveli za veru, nemoj da ponistavas te stvari, to je toliko naivno i prepotentno. Cao.

Подели на овим сајтовима

On 18. 8. 2024. at 22:06, Bokisd рече

Intelekt se zaobilazi kroz veliki duhovni podvig i kroz poslusnost i rukovodjenje drugih duhovnih ljudi u crkvi koji su vec prosli taj put kojim se zaobilazi intelekt, na kraju sam Bog daje kome hoce po promislu te  blagodatne darove svise, van prirodne darove i duhovna vidjenja i duhovne plodove i duhovno nasladjivanje.

Te darove svetitelji su dobijala nakon velike duhovne borbe, nemoj samo da kazes da u starini nije bilo takvih darova i takvih ljudi nego da su to samo tvoj eksluzivitet, valjda si svestan da bi to bila samoobmana, ukljuci malo ovde intelekt i aniziraj tvoju situaciju u odnosu na bre Rale 2.000 godina ljudi koji su ziveli za veru, nemoj da ponistavas te stvari, to je toliko naivno i prepotentno. Cao.

Expand  

Kad bi ti imao oči da vidiš znao bi da su intektualci davno zaseli u crkvi istreravši proste ljude svojom domišljatošću, takvi ko ti su sada glavni u crkvi, i prodaju maglu ljudima koje vera i ne interesuje. I sve pod izgovorom ovo je jedina prtava crkva, Dvehiljade godina vi ste ubijali hrišćanstvo, malo ovde malo onde tako da se sada hrišćanstvo i ne vidi kod vas. Vi ne samo da iskrivljujete reči iz Biblije nego i "svete oce" tumačite onako kako vama odgovara da potkrepite svoje zablude, i sve to onda zovete svetotačko predanje. Kako kaže Pismo; uzeli ste ključeve od carstva niti vi ulazite niti drugima dajete.

Подели на овим сајтовима

Takooo je mi smo najgori od sve dece. I apsolutno planiramo da ostanemo bas takvi. Jel planiras sad da produzis dalje posto niko ne ferma tvoju istinitu pricu ovde? Volimo svoju zabludu necemo tvoje istine i cao. 

Подели на овим сајтовима

On 19. 8. 2024. at 10:35, Ralex рече

Kad bi ti imao oči da vidiš znao bi da su intektualci davno zaseli u crkvi istreravši proste ljude svojom domišljatošću, takvi ko ti su sada glavni u crkvi, i prodaju maglu ljudima koje vera i ne interesuje. I sve pod izgovorom ovo je jedina prtava crkva, Dvehiljade godina vi ste ubijali hrišćanstvo, malo ovde malo onde tako da se sada hrišćanstvo i ne vidi kod vas. Vi ne samo da iskrivljujete reči iz Biblije nego i "svete oce" tumačite onako kako vama odgovara da potkrepite svoje zablude, i sve to onda zovete svetotačko predanje. Kako kaže Pismo; uzeli ste ključeve od carstva niti vi ulazite niti drugima dajete.

Expand  

Не треба ником дрвени адвокат али да се надовежем на тему, нису проблем интелектуалци, већ неразумевање основа хришћанске вере и на тим лошим темељима када се гради даље...

Вера и разум (као део интелекта), су комплементарни у духовном животу, у спознаји Бога и духовних истина.

Апостол Павле је био интелектуалац свог времена. А и први хришћански апологети и црквени оци су одиграли кључну улогу у формулисању и одбрани хришћанске вере у првим вековима хришћанства. Као образовани људи који су користили своје знање и интелект да приближе и објасне хришћанску поруку они су је подједнако преносили и простим људима и тадашњим интелектуалцима.

Две хиљаде година се чувало и бранило хришћанство. Не могу ни да замислим купусијаду јереси и секти да није било тога, васељенских сабора... 

И данас је Црква препуна примера како простих тако и образованих људи, интелектуалаца који су право благо и пример делатне вере и реторике.

Подели на овим сајтовима

On 19. 8. 2024. at 13:30, ИгорМ рече

Не треба ником дрвени адвокат али да се надовежем на тему, нису проблем интелектуалци, већ неразумевање основа хришћанске вере и на тим лошим темељима када се гради даље...

Вера и разум (као део интелекта), су комплементарни у духовном животу, у спознаји Бога и духовних истина.

Апостол Павле је био интелектуалац свог времена. А и први хришћански апологети и црквени оци су одиграли кључну улогу у формулисању и одбрани хришћанске вере у првим вековима хришћанства. Као образовани људи који су користили своје знање и интелект да приближе и објасне хришћанску поруку они су је подједнако преносили и простим људима и тадашњим интелектуалцима.

Две хиљаде година се чувало и бранило хришћанство. Не могу ни да замислим купусијаду јереси и секти да није било тога, васељенских сабора... 

И данас је Црква препуна примера како простих тако и образованих људи, интелектуалаца који су право благо и пример делатне вере и реторике.

Expand  

Jesi li ti možda primetio da Biblija razlikuje dva razuma; Ljudski i razum koji je po Bogu. E taj ljudski je baziran na intelektu i on se protivi razumu koji je po Bogu. 

Подели на овим сајтовима

On 19. 8. 2024. at 10:35, Ralex рече

Expand  

Apostol Pavle i njegove poslanice su vrhunsko intelektualno delo, Jevandjelja nas pozivaju da budemo slovesne ovce Hristove znaci mora da bude razuma, pa treba da budemo bezazleni kao golubovi ali i mudri kao zmije, jedno bez drugog ne moze,  propoved vere treba da se bavi i prostim i dubljim stvarima vere, apostoli hrane vernike i blazom mlecnom ali i tvrdjom hranom.

Mi treba da budemo prosti verom u srcu, ali i da delujemo umom i razumom, treba i da osmisljamo svoju veru i objasnjavamo i tumacimo i prostim ljudima i intelektualcima i drugim religijama i verama, to sve bez intelektualizma tesko da je moguce.

Pa, ti se ovde ubi da nam intelektualno predstavis svoju veru, nisi bas nesto prost.

Mislim da ti pogresno shvatas veru i Crkvu, deluje da ti idealizujes i mastas o nekoj svesavrsenoj i nebeskoj crkvi, nekoj misticnoj crkvi, nekoj gnostickoj i ezoterija crkvi, i onda odbacujes 2.000 godine istorije Crkve kao da je to nista, to je blago receno neozbiljno, pa ti odbacujes veliko delo hriscanskih mucenika na cijoj je krvi je kao seme porasla Crkva i hriscansto, mucenici zrtvovali svoje zivote i mlado i staro za veru i hriscanstvo.

Isus nije pozvao samo pravednike u Crkvu nego i gresnike na pokajanje, to je sustina vere i Crkve.

Подели на овим сајтовима

On 19. 8. 2024. at 19:05, Ralex рече

Jesi li ti možda primetio da Biblija razlikuje dva razuma; Ljudski i razum koji je po Bogu. E taj ljudski je baziran na intelektu i on se protivi razumu koji je po Bogu. 

Expand  

Разум је део људске природе и њиме размишљамо, расуђујемо, доносимо логичке закључке. Иако је ограничен и подложан грешкама због палог стања, страсти, греха, слабости (то је оно што мислиш да се противи "разуму по Богу") али он је и дар Божији.

Не постоје два разума у човеку али постоји просветљен, прочишћен, разум вођен Божијом благодаћу. То је преображен разум кроз духовни живот, молитвом, покајањем, учешћем у светотајинском животу Цркве. Тако посматрано га можемо видети као "разум по Богу". И у том контексту, као комплементарни вера и разум нису у конфликту, напротив.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 19. 8. 2024. at 21:20, ИгорМ рече

Разум је део људске природе и њиме размишљамо, расуђујемо, доносимо логичке закључке. Иако је ограничен и подложан грешкама због палог стања, страсти, греха, слабости (то је оно што мислиш да се противи "разуму по Богу") али он је и дар Божији.

Не постоје два разума у човеку али постоји просветљен, прочишћен, разум вођен Божијом благодаћу. То је преображен разум кроз духовни живот, молитвом, покајањем, учешћем у светотајинском животу Цркве. Тако посматрано га можемо видети као "разум по Богу". И у том контексту, као комплементарни вера и разум нису у конфликту, напротив.

Expand  

Hajde da vidimo taj tvoj razum kakav je:

Zamisli ide neprijateljska vojska na tvoju zemlju, Hristos je rekao da neprijatelja treba nahraniti ako je gladan, napojiti ako je žedan, na šamar okrenuti drugi obraz, Kad te kunu blagosiljaj, 

Šta treba uraditi kad tako ide neprijateljska vojska, da li se treba boriti da se zažtiti zemlja ili ih teba dočekati po onome kako je Hristos govorio?

I koje su prednosti jednog i drugog pristupa kao i mane?

Mogu i drugi da odgovore ako imaju nešto interesantno da kažu.

Подели на овим сајтовима

Zašto si zaboravio na molitvu Bogu Svemogućem?

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...