Jump to content

Rasuđivanje

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 часа, Bokisd рече

Ma, ne citas pazljivo sta pise. :citac:

Posle ovoga, meni u spomen, u sledecem stihu stoji, da kad jedemo ovaj hleb i pijemo ovo vino time smrt Gospodnju objavljujemo, to je taj spomen -  smrt Gospodnja, jer je Isus u taj dan kada je ustanovio Telo i Krv najavio Svoje stradanje i smrt i Vaskrsenje i predao je Svoje telo i krv vernima na duhovni zivot i spasenje, zato su hleb i vino onima koji veruju zaista realno i stvarno Isusovo Telo i Krv koje primamo u sebe na spasenje i vaskrsenje duse i tela.

Opet, spomen kao znak secanja, secanja na nesto, to je secanje na smrt Gospodnju, i to a.Pavle kaze da, obznanjujemo smrt Gospodnju, obelodanjujemo, predocavamo, smrt Gospodnju, koju je smrt Isus prvi put nagovestio kada je ustanovio svoje Telo i Krv, zato je i Pavle napisao da to Isusu u spomen.

Pa, i sam Isus je rekao da jedemo i pijemo, znaci jedemo i pijemo i unosimo u sebe hleb i vino, i ako je sam Isus rekao da su hleb i vino njegovo Telo i Krv, onda kada sve to saberemo sta mozemo da dobijemo nego da verujuci unosimo u sebe samog Boga.

Zato a.Pavle u sledecim stihovima pise :

" Јер који недостојно једе и пије, суд себи једе и пије...."

Vidis da Pavle sud i osudu za nedostojne povezuje direktno sa jedenjem hleba i pijenjem, jer ako nedostojno jedemo i pijemo, sud sebi jedemo i pijemo, da hleb i vino nisu stvarno Isusovo Telo i Krv i da mi ne jedemo i pijemo verom zaista Telo i Krv, onda ne bismo sebi sud jeli i pili ako nedostojno jedemo i pijemo Telo i Krv

To je tako kako pise kod a.Pavla, ne moze drugacije da se cita i razume, ne bi onda on i napisao :

"Али човек да испитује себе, па онда од хлеба да једе и од чаше да пије. "

Ako ćemo tako pogledaj i sledeći stih

Jer koji nedostojno jede i pije, sud sebi jede i pije, ne razlikujući tijela Gospodnjega.

Zato su među vama mnogi slabi i bolesni, i dovoljno ih spavaju. kor 11,30

Pa razmisli zašto  ti se dešava to šta ti se dešava.

Bog je život i On ti kroz tvoj život svedoči da radiš kako ne bi trebalo da radiš.

Подели на овим сајтовима

Brate ja ti pričam šta u Bibliji nađe onaj kome je to potrebno, Ja sad znam da sam bio psihički bolesnik, ali ludak ne zna da je lud tako u to vreme ja nisam uviđao svoje ludilo dok nisam počeo da čitam Novi zavet. Radosna vest je za mene i bila radosna vest.

Oči su mi se otvorile da vidim svoje ludilo i sve što mi je preostalo je da pobegnem iz toga radeći ono šta je Hristos govorio. Bio sam slep i progledao sam, Hrist mi je otvorio oči uma.

Bio sam bolestan i Hrist me je iscelio, Bio sam tužan i depresivan a sada sam radostan i zadovoljan svojim životom. Bio sam uplašen i mislio sam da ništa kako treba ne mogu da uradim a sada čvrsto držim život u svojim rukama jer me Bog uči kako to da radim,
On je moj oslonac u koju god avanturu da krenem, Ničeg se više ne plašim, nema izazova koji ne bih prihvatio, da naučim nešto novo da radim nešto novo,
S Bogom ja mogu sve.
Malo li sam dobio.
Ja sam spašen čovek.
A dolaze velike nevolje, vreme nesigurnosti, muke i jada,Mnogima će zatrebati spasenje i oni će biti spašeni Rečju Božijom koja će im otvoriti oči da vide gde greše.
Mnogi očekuju nekog Boga koji će pobiti one za koje oni misle da su zli, a u stvari dolazi Bog koji nam otkriva u čemu je naša zloća i kako da se izbavimo od toga.
On će pobiti naše neprijatelje, neprijatelje koji su u nama samima, naše zle misli i loša osećanja
U tome će se ogledati drugi Hristov dolazak
Mi ćemo rečju Božijom vladati nad svojim umom

Ovaj tekst koji delim diljem Jutuba je na moje iznenađenje pobrao masu lajkova, Ima i oprečnih komentrara, i ruganja, što sam i očekivao, ali toliko lajkova, to nisam očekivao.  Izgleda da ima puno ljudi koje je Bog na sličan način iscelio pa oni prepoznaju šta pišem.

Dolazi vreme velike nevolje a ja vidim da će u našem govornom području biti puno spašenih.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ralex рече

Ti ni osećanja ne razlikuješ a kamoli nešto smislenije

Човече без заједнице, зар овако захваљујеш што ти чинимо живот занимљивим?

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Ralex рече

Ako ćemo tako pogledaj i sledeći stih

Jer koji nedostojno jede i pije, sud sebi jede i pije, ne razlikujući tijela Gospodnjega.

Zato su među vama mnogi slabi i bolesni, i dovoljno ih spavaju. kor 11,30

Pa razmisli zašto  ti se dešava to šta ti se dešava.

Bog je život i On ti kroz tvoj život svedoči da radiš kako ne bi trebalo da radiš.

E, sad, bavis se sa mnom, to je ad hominem napad na moju malenkost. :buba:

https://exampleela123456wordpresscom.wordpress.com/2019/08/09/logicke-greske/

Ali, dobro, no problem, kada dodjemo da nesto malo ozbiljnije argumentovano pricamo onda se polako povlacis, razumem te, prosao sam i ja te stvari, treba to sve istrpeti i progurati i nastaviti dalje ozbiljno i raditi na sebi.

To ti je moj savet.

Подели на овим сајтовима

On 9. 9. 2024. at 21:22, N.Petrovic рече

Разумем те одлично али имамо и јасну заповест да не дајемо светиње псима. Не називам Рацу тим именом, већ се то односи на расправу о највећој тајни нашег спасења са неким кога Дух Свети не потиче на учење, већ са неким кога нечастиви потиче на омаловажавање. 

Уз сво уважавање личности, човека који је заблудео по првом и другом саветовању клони се, јер му још већу штету чиниш, а и ти сам причаш у празно. Овде се људи убише расправљајући.

Иначе, људима који су одрастали на расуђивањима стараца Пајсија и Тадеја, ова писања изгледају смешно.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bokisd рече

E, sad, bavis se sa mnom, to je ad hominem napad na moju malenkost. :buba:

https://exampleela123456wordpresscom.wordpress.com/2019/08/09/logicke-greske/

Ali, dobro, no problem, kada dodjemo da nesto malo ozbiljnije argumentovano pricamo onda se polako povlacis, razumem te, prosao sam i ja te stvari, treba to sve istrpeti i progurati i nastaviti dalje ozbiljno i raditi na sebi.

To ti je moj savet.

Verovatno su tako odreagovali i oni kojima je Pavle ovo rekao u najboljoj nameri

Ja svo vreme pišem ovde da su bolesti i smrt posledica neusklađenosti sa zakonima života koje je  Bog postavio. Sa time sepodudara i ova Pavlova izjava. koja nadopunjuje priču o pričešću. 

A bolesti jesu znak da je čovek malo zašao s puta i trebalo bi ozbiljno da se pozabaviš time.

Zašto si ti to shvatio ad hominem a nisi shvatio kao bratski savet to je već tvoj problem i problem tvoje logike na koju se toliko oslanjaš

Patnja

Treba razlikovati osećanja i osećaje. Bol je osećaj, a patnja je duhovni osećaj ili osećanje.

Bol služi da zaštiti čoveka od samoga sebe. Uvek kada osetimo bol mi ćemo se posle takve situacije čuvati da nam se ne desi više. Čitao sam o devojčici,mislim da je iz Indije, koja nije imala nervne završetke za bol, pa su morali da je čuvaju jer je stalno povređivala sebe, valjda je i oko sebi iskopala.

Kao što postoje telesni bolovi, da naučimo da se čuvamo telesno, tako postoje i duševni bolovi ( znate ono kad kažu boli me duša), a to su patnja, muka, gnev, jad, beda, nervoza, mržnja, brige, strahovi itd. Modernim rečnikom rečeno stres je duševna bol.

I ovi duševni bolovi služe da naučimo da se čuvamo situacija u kojima duševno povređujemo sebe, i to je svrha takvih osećanja. Kada čovek shvati da mu gnev,patnja, muka i slična loša osećanja razaraju život i povređuju ga , tada on odlučuje da preispita otkuda ova osećanja dolaze, i kad shvati da su ona posledica njegovog pogrešnog odnosa prema sopstvenom životu, kao i prema drugima, da su posledica njegovog pogrešnog suda o dešavanjima, onda on promenom svog ponašanja i mišljenja, sprečava da ponovo dođe u situaciju da sebe povređuje na taj način.

Ne sudi da ti se ne bi sudilo rekao je Hristos; i tako nam je dao najbolji savet kako da izbegnemo patnju u svom životu

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Вукашин рече

Уз сво уважавање личности, човека који је заблудео по првом и другом саветовању клони се, јер му још већу штету чиниш, а и ти сам причаш у празно. Овде се људи убише расправљајући.

Иначе, људима који су одрастали на расуђивањима стараца Пајсија и Тадеја, ова писања изгледају смешно.

Šta ono reše Tadej; Kakve su ti misli takav ti je život

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ralex рече

Šta ono reše Tadej; Kakve su ti misli takav ti je život

Свети Исаак Сиријски оригинално. Ни један ни други се нису сматрали спашеним. То је знак прелести.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Вукашин рече

Свети Исаак Сиријски оригинално. Ни један ни други се нису сматрали спашеним. То је знак прелести.

Hoćeš da kažeš da je u prelesti svako ko je spašen.

Najgora moguća stvar je da o spasenju govori onaj koji nije spašen, može da mu se desi da misli da je spasenje znak prelesti.

Jer da su spaseni oni bi imali jasno svedočanstvo o tome i ne bi moglo da im se desi da izjave tako nešto.

Ali "svece" biraju ljudi po svojoj pameti a za Boga su svi ljudi koji slede Hrista sveštenstvo Božije a samim tim i sveci

Подели на овим сајтовима

@sampaganini92 Jel se ti to nadaš da će da me banuju kad vide koliko si mi hejtova podelio. Imam utisak da i ne čitaš moje postove nego samo opališ hejt.

Samo da znaš da mržnja nije neki ukras za jednog hrišćanina. Uzdržavaj se malo od toga.

Подели на овим сајтовима

@Ralex Прочитај житије Светог Макарија великог, ако те интересује контекст.

Нема смисла да се да тобом дописујем у недоглед, само ћу ти рећи да је Црква старија од Светог Писма и да ван Цркве расуђивање нећеш стећи.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Вукашин рече

@Ralex Прочитај житије Светог Макарија великог, ако те интересује контекст.

Нема смисла да се да тобом дописујем у недоглед, само ћу ти рећи да је Црква старија од Светог Писма и да ван Цркве расуђивање нећеш стећи.

Razum je dar od Boga a ne od crkve, Pa ko ga traži os crkve od crkve ga i dobije a ko ga traži od Boga od Boga ga i dobije.

Ma da, treba ponovo da čitam celo Dobrotoljublje, Hvala ne interesuje me kontekst

Ako na nešto hoćeš da mi ukažeš citiraj ovde a ne teraj me da čitam knjige i gledam kolometarske videe

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Ralex рече

@sampaganini92 Jel se ti to nadaš da će da me banuju kad vide koliko si mi hejtova podelio. Imam utisak da i ne čitaš moje postove nego samo opališ hejt.

Samo da znaš da mržnja nije neki ukras za jednog hrišćanina. Uzdržavaj se malo od toga.

Ne mrzim ja tebe pobratime, daleko bilo. Projektujes svoja osecanja. Niko te ne ferma 2% pa si frustriran. Zdravije bi ti bilo da iskuliras. Da sam. Hteo da te banuju, banovali bi te. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Ralex рече

Razum je dar od Boga a ne od crkve, Pa ko ga traži os crkve od crkve ga i dobije a ko ga traži od Boga od Boga ga i dobije.

Ma da, treba ponovo da čitam celo Dobrotoljublje, Hvala ne interesuje me kontekst

Ako na nešto hoćeš da mi ukažeš citiraj ovde a ne teraj me da čitam knjige i gledam kolometarske videe

Христос = Црква. Он је Глава и први верник, први од многе браће. 

Ван Цркве нема ни разума, ни спасења. Ништа сам нећеш наћи, већ само у заједници.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...