Jump to content

Rasuđivanje

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 5. 9. 2024. at 15:17, ИгорМ рече

@Ralex Да ли су апостоли и рана Црква ломили хлеб и пили вино у Његову спомен и зашто?

Expand  

Jesu u spomen za Hrista, jer telo Hristovo je duhovni hleb, duhovna hrana, Sveto Pismo, a krv Hristova je vino novog zaveta, a to duhovno vino koje će opiti narode je ljubav prema bližnjima. Ako imamo ljubav prema bližnjima pa i prema neprijateljima onda nas krv Hristova pere od greha.

Trebalo je da se to sačuva do današnjeg vremena kao tajna, da neprijatelji Hristovi ne bi razumeli tajnu i da je ne bi uklonili da se za nju ne zna. 

Ali došlo je vreme da se tajna otkrije narodima i da se objasni šta je telo Hristovo i krv Njegova.

Ali se neprijatelji Božiji bore da se to ne otkrije, i u tu borbu su upregli i svetootačko predanje i svece i anđele samo da se ne sazna istina. 

Ali istina se više ne može sakriti zahvaljujući internetu, Bogu Hvala.

Ima tamo zapisano da će pravednici ubeliti svoje haljine u krvi Hristovoj.

A haljine,svadbeno ruho su pravedna dela, a krv je ljubav. Ubeliti haljine krvlju znači tvoriti pravedna dela iz ljubavi prema bližnjima. Jer ima i onih koji čine pravedna dela kao Novak Đoković, da ga ljudi vide da je dobar, kao političari što čine pravedna dela i milostinju, ali te njihove haljine nisu ubeljene ljubavlju, već su urađena iz drugih motiva. Njihova haljina nije ubeljena krvlju Hristovom.

Rani hrišćani su znali razliku između hleba koji su lomili i tela Hristovog, a onda su intelektualci izokrenuli stvari pa je sad taj hleb koji oni daju telo hristovo i vino njegova krv. A trebalo je samo da rade ono šta je Hristos rekao i da ne pametuju mnogo

Подели на овим сајтовима

On 5. 9. 2024. at 14:58, Ralex рече

Što se tiče blagodatnog crkvenog iskustva koje je čista izmišljotina, kao blagodat se useli u čoveka kada jede hleb i vino koje mu daju u crkvi.

Evo šta kaže Hristos o blagodati;

Благо сиромашнима духом, јер је њихово царство небеско; 

Благо онима који плачу, јер ће се утјешити;

Благо кроткима, јер ће наслиједити земљу;

Благо гладнима и жеднима правде, јер ће се наситити;

Благо милостивима, јер ће бити помиловани;

Благо онима који су чистога срца, јер ће Бога видјети;

Благо онима који мир граде, јер ће се синови Божији назвати;

Благо прогнанима правде ради, јер је њихово царство небеско.

Благо вама ако вас узасрамоте и успрогоне и реку на вас свакојаке рђаве ријечи лажући, мене ради.

Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, јер су тако прогонили пророке прије вас.

Ви сте со земљи; ако со обљутави, чим ће се осолити? Она већ неће бити ни за што, осим да се проспе напоље и да је људи погазе.

Ви сте видјело свијету; не може се град сакрити кад на гори стоји.

Нити се ужиже свијећа и меће под суд него на свијећњак, те свијетли свима који су у кући.

Тако да се свијетли ваше видјело пред људима, да виде ваша добра дјела, и славе оца вашега који је на небесима.

Nemojte da vas varaju oni koji ne razlikuju hleb od tela Hristovog koje je Reč Božija, Biblija, i vino od krvi Hristove koja je ljubav prema bližnjima.

Expand  

Ovo sam isto teo da pitam kao Igor, ima cak i zapisane te prve liturgijske molitve u ranohriscanskim izvorima.

Zasto je onda Hristos izricito rekao jedite i pite jer je ovo telo moje i krv moja, da je tako kako ti opisujes, ove reci o jedenju bi bile potpuno nepotrebne i suvisne, to bi bilo kao da ti instruktor (Hristos) kaze treba da sipas gorivo da bi vozio auto, ali ti mu kazes moram da ubacim u brzinu da bi vozio auto ma kakvo gorivo, mozes ubaci ali ce ostanes u mestu bez gorivo (jedenje tela i krvi).

To je ono sto ti pricas, potpuno si izokreno stvari naglavacke.

Подели на овим сајтовима

Христовим ученицима је истина о једењу Његовог Тела и пијењу Његове Крви била тврда беседа.

Толико тврда да су многи од  ученика отишли и нису више ишли с Њим. 

Схватили су да Он конзумрање Њега схвата дословном "клаузулом" 
за имање вечног живота, и следствено - за васкрсење (у последњи дан).

Свети Апостоли ипак остадоше са Њим.

Хајде да и ми (и) причешћивањем останемо у заједничарењу са Њим!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

On 6. 9. 2024. at 10:20, Bokisd рече

Ovo sam isto teo da pitam kao Igor, ima cak i zapisane te prve liturgijske molitve u ranohriscanskim izvorima.

Zasto je onda Hristos izricito rekao jedite i pite jer je ovo telo moje i krv moja, da je tako kako ti opisujes, ove reci o jedenju bi bile potpuno nepotrebne i suvisne, to bi bilo kao da ti instruktor (Hristos) kaze treba da sipas gorivo da bi vozio auto, ali ti mu kazes moram da ubacim u brzinu da bi vozio auto ma kakvo gorivo, mozes ubaci ali ce ostanes u mestu bez gorivo (jedenje tela i krvi).

To je ono sto ti pricas, potpuno si izokreno stvari naglavacke.

Expand  

Hristos je za hleb rekao OVO je telo moje. Hleb je hrana, Tako da to znači telo moje je hrana jer za hranu je rekao OVO

A za vino je rekao OVO je krv mija krv novog zaveta. To je kao da je rekao krv novog zaveta je ovo(vino), I ako malo uključimo mozak i vidimo kuda vodi ono šta je on govorio mi vidimo da njegove reči vode ka ljubavi prema bližnjima i da je to krv novog zaveta. Da je duhovno vino ljubav prema bližnjima i onaj ko ima ljubav prema bližnjima zna da je opijen njome. da je ona opojno sredstvo duhovne prirode.

Jer on kaže da više neće piti više od ovoga roda vinogradskoga dokle ga ne bude pio s nama novo vino u carstvu Božijem, 

A koje je to novo vino ako ne ljubav prema bližnjima za koju se zalagao. 

A vino vinogradsko dobro oslikava duhovno vino jer kad se neko napije vina on je veseo. ništa mu nije zlo ni prljavo, niti gadno....A takav je i čovek koji se napije ljubavi.

Sveti duh je duh ljubavi, a ne pijanstva od roda vinogradskoga. Samo da bi se to razumelo treba da se slušaju Božanska otkrovenja a ne da se sluša svoj intelekt koji je neprijatelj Božiji koji ne želi da mi vidimo te stvari kako treba.

A vi ste hrišćanstvo sveli na lomljenje hleba i pijenje vina umesto na ljubav u kojoj je radost života i od koje nam zavisi kvalitet života.

Подели на овим сајтовима

On 6. 9. 2024. at 12:54, Toma рече

Христовим ученицима је истина о једењу Његовог Тела и пијењу Његове Крви била тврда беседа.

Толико тврда да су многи од  ученика отишли и нису више ишли с Њим. 

Схватили су да Он конзумрање Њега схвата дословном "клаузулом" 
за имање вечног живота, и следствено - за васкрсење (у последњи дан).

Свети Апостоли ипак остадоше са Њим.

Хајде да и ми (и) причешћивањем останемо у заједничарењу са Њим!

Expand  

Ja bih ti savetovao da se pričešćuješ čitanjem Svetog Pisma (hraneći se duhovno) i tvorenjem ljubavi prema bližnjima ( pijući duhovno vino) ako želiš stvarno da budeš u zajednici sa Hristom.

Подели на овим сајтовима

On 6. 9. 2024. at 13:36, Ralex рече

Ja bih ti savetovao da se pričešćuješ čitanjem Svetog Pisma (hraneći se duhovno) i tvorenjem ljubavi prema bližnjima ( pijući duhovno vino) ako želiš stvarno da budeš u zajednici sa Hristom.

Expand  

Ne bilo ti zapovedjeno, otvori sveto Jevandjelje po Jovanu,
i pročitaj u 6. poglavlju od (čini mi se) 50 stiha pa na dalje.

I kašće ti se samo.

Ne bilo ti zapovedjeno.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!

Подели на овим сајтовима

On 6. 9. 2024. at 13:42, Toma рече

Ne bilo ti zapovedjeno, otvori sveto Jevandjelje po Jovanu,
i pročitaj u 6. poglavlju od (čini mi se) 50 stiha pa na dalje.

I kašće ti se samo.

Ne bilo ti zapovedjeno.

Expand  

Ово је хљеб који силази с неба: да који од њега једе не умре.Ја сам хљеб живи који сиђе с неба; који једе од овога хљеба живљеће вавијек; и хљеб који ћу ја дати тијело је моје, које ћу дати за живот свијета.

Evo već u prva dva stiha govori da je ON, Reč Božija, hleb koji silazi sa neba. Pa jel Biblija Reč Božija? Jel mi u njoj imamo telo Hristovo? koji deo ti nije jasan?

A u 63 stihu kaže;

Ријечи које вам ја рекох дух су и живот су.

Dakle u rečima njegovim je duh i život. Nećete dobiti život jedući hleb koji lomite u crkvi već ako tvorite ljubav prema bližnjima jer u njima je život.

Pa gde ćeš jasnije.

Ali intelektualac ne želi da čuje da život u rečima Hristovim i ljubavi. On bi ako može da jedući hleb dobije život večni.

Vidiš kako prost čovek i intelektualac ne vide isto a iste reči čitamo. Reči su mrtvo slovo na papiru dok ih bog koji je u nama ne oživi. 

Тада му одговори Симон Петар: Господе! коме ћемо ићи? Ти имаш ријечи вјечнога живота.

Подели на овим сајтовима

Razumem te.

Sediš u svojoj sobi, nebi da izlaziš medju ljude, a ni u Crkvu ti se baš ne ide,
i zato stavljaš akcenat na ono šta tebi "pasuje". ;) 

Da li si ovo ti, u svojoj zoni komfora:

Подели на овим сајтовима

On 6. 9. 2024. at 14:39, Kadaj рече

Interesantno je ovo za genije sto je spomenuo. Samo nije objasnio misli li na genije ateiste, ili genije okrenute demonima, pa cak i genije vjernike.

Expand  

svi ti geniji bivaju zaslepljeni svojim intelektom da ne čuju glas razuma. Nije važno da li je genije ateista, vernik ili kako se već ko izjašnjava.

Подели на овим сајтовима

On 6. 9. 2024. at 14:24, Toma рече

Razumem te.

Sediš u svojoj sobi, nebi da izlaziš medju ljude, a ni u Crkvu ti se baš ne ide,
i zato stavljaš akcenat na ono šta tebi "pasuje". ;) 

Da li si ovo ti, u svojoj zoni komfora:

Expand  

Kad si već tu na mom kanalu gledaj da naučiš nešto. ali znaj da su reči nesavršen alat da se prenese ideja. Ako ih tvoj intelekt ubije nećeš ni videti o čemu pričam. A vidim da je se to i dogodilo.

Šta je, čuo si za zonu komfora pa je sad  svako koga sretneš neko ko se plaši života pa se krije u zoni komfora.

Подели на овим сајтовима

Prvo hoćeš da čitam Sveto Pismo a sad hoćeš da gledam + slušam tebe.

A jedno isključuje drugo.

Lomim se šta da radim...

:))) :))) :)))

Подели на овим сајтовима

On 6. 9. 2024. at 16:02, Toma рече

Prvo hoćeš da čitam Sveto Pismo a sad hoćeš da gledam + slušam tebe.

A jedno isključuje drugo.

Lomim se šta da radim...

:))) :))) :)))

Expand  

Ako budeš čitao Sveto Pismo i tvorio božiju volju ovo šta ja pričam mogu da budu samo zgodne ideje. A vera mora da se zasniva na svetom pismu a ne zgodnim idejama bilo kojeg čoveka pa da je on ne znam kaki svetac. Zato Bog preko proroka i kaže da je proket svaki čovek koji se uzda u čoveka i telo stavlja sebi za mišicu a od Gospoda odstupa srce njegovo.

Vidim da je tvoj intelekt zamuknuo pa kad nema šta da kaže da odbrani svoje onda prelazi na omalovažavanje sagovornika ne bi li tako omalovažio i ono šta ovaj govori.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...