Zayron Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Канони су из првог миленијума (па је чудно да они не важе у римокатоличкој цркви). Доношени су на разним саборима, између осталог и на онима који су се одржавали на западу. Значи канони су доношени на помесним саборима (сабор епископа неке области), а не само на васељенским, па их је цела црква прихватила као богонадахнуте. Једини гарант јесте саборност (Сабор епископа). Ниједан поглавар помесне цркве (било аутокефалне или аутономне) није изнад Сабора и подчињен је Сабору. Сабор мора имати свог председавајућег (првог епископа - патријарха, митрополита, архиепископа), али тај први нема власт над другим епископима. Сви су у истом достојанству. А први је обавезан да се потчини вољи Сабора (без обзира на његово лично мишљење) исто као и сви други епископи! Razumijem, te kanone imamo i mi. Međutim kod nas su i prilagođeni današnjim vremenima. Danas kod nas jedan biskup ne treba nikakvo neko posebno odobrenje drugog biskupa da stupi na njegov "teritorij". Eventualno se samo najavi bilo kako, telefonski, pismeno sekretaricom ali ako žuri nije potrebno ni to, pogotovu ako samo proputuje. Inače ne bi ništa stigli, pola dana bi si samo potpisivali drugim biskupima ta odobrenja za ulazak ili prelet avionom nad teritorijom svoje eparjhije. Mislio sam pod tim kako se očituje faktičko jedinstvo crkve kad njen katolicitet, sabornost kojom se za nju jamči konči na granicama eparhija SPC i više nema nikakva važnosti na područjima eparhija grčke, rumunske, bugarske itd. pravoslavne Crkve. Vi ste znači univerzalni svaki na svom određenom teritoriju dokle doseže ta jurisdikcija određenog narodnog zbora biskupa, potom ta univerzalnost prestaje a za njenim granicama počinje univerzalnost drugog zbora biskupa. Zanimljivo shvatanje i pogled na "univerzalnost". Kod nas postoje također pomjesne Crkve ali ta univerzalnsot je osim sabornošću zajamčena i jedinstvom hijerarhijske vlasti. Tako je osigurano da sve to što važi u jednoj važi i u svim pomjesnim Crkvama. Tome mi kažemo ta univerzalnost - ja si takvu univerzalnost predstavljam kao nešto što važi svuda jednako i pod istim uslovima. Kao na primjer što je univerzalan zakon gravitacije. Međutim vaše predožbe univerzalnosti konče tamo gdje konče i granice skupa eparhija za koje jamči određeni zbor episkopa svojom tom sabornosti. Crkva Hristova je jedna u jedinstvu: vjeronaučnom liturgijskom i hijerarhijskom. A tako jasno prepoznamo da je Crkva jedinstvena u upravi (hijerarhiji), u vjeri, u zajedništvu i u kultu. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Razumijem, te kanone imamo i mi. Međutim kod nas su i prilagođeni današnjim vremenima. Danas kod nas jedan biskup ne treba nikakvo neko posebno odobrenje drugog biskupa da stupi na njegov "teritorij". Eventualno se samo najavi bilo kako, telefonski, pismeno sekretaricom ali ako žuri nije potrebno ni to, pogotovu ako samo proputuje. Inače ne bi ništa stigli, pola dana bi si samo potpisivali drugim biskupima ta odobrenja za ulazak ili prelet avionom nad teritorijom svoje eparjhije. Mislio sam pod tim kako se očituje faktičko jedinstvo crkve kad njen katolicitet, sabornost kojom se za nju jamči konči na granicama eparhija SPC i više nema nikakva važnosti na područjima eparhija grčke, rumunske, bugarske itd. pravoslavne Crkve. Vi ste znači univerzalni svaki na svom određenom teritoriju dokle doseže ta jurisdikcija određenog narodnog zbora biskupa, potom ta univerzalnost prestaje a za njenim granicama počinje univerzalnost drugog zbora biskupa. Zanimljivo shvatanje i pogled na "univerzalnost". Kod nas postoje također pomjesne Crkve ali ta univerzalnsot je osim sabornošću zajamčena i jedinstvom hijerarhijske vlasti. Tako je osigurano da sve to što važi u jednoj važi i u svim pomjesnim Crkvama. Tome mi kažemo ta univerzalnost - ja si takvu univerzalnost predstavljam kao nešto što važi svuda jednako i pod istim uslovima. Kao na primjer što je univerzalan zakon gravitacije. Međutim vaše predožbe univerzalnosti konče tamo gdje konče i granice skupa eparhija za koje jamči određeni zbor episkopa svojom tom sabornosti. Crkva Hristova je jedna u jedinstvu: vjeronaučnom liturgijskom i hijerarhijskom. A tako jasno prepoznamo da je Crkva jedinstvena u upravi (hijerarhiji), u vjeri, u zajedništvu i u kultu. Није архијерејима потребно посебно допуштење да ступе у другу епархију (прелете је авионом...!), већ само ако хоће да бораве у њој (задржавају се). За сам пролазак кроз другу епархију не тражи се благослов надлежног архијереја. Помесне цркве имају границе своје јурисдикције које се дотичу међусобно. Универзалност (васељенски карактер) се очитује у САБОРНОСТИ. Јурисдикција помесне Цркве није њена независност од других помесних Цркава. То је само њена унутарорганизациона аутономија (да у оквиру своје јурисдикције помесна Црква може сама да се управља), а то не значи да може да доноси нова учења (догме). А заједница са осталим црквама остварује се на Литургији, када поглавари Цркава помињу (упућују молитву Богу) за поглаваре осталих помесних Цркава. И кроз заједничарење (причешћивање) када саслужују заједно (ово се односи на све архијереје, па и на свештенике). Навешћу ти пример канонизације (увођење у диптих светих). Једна помесна Црква канонизује светитеља, он је за све православне светитељ а не само за помесну Цркву која га је канонизовала. Владан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Na internetu sam našao dijagrame s prikazom hijerarhijske organizacije tj. strukture pravoslavne Crkve (pravoslavnih Crkvi) i katoličke Crkve: Pravoslavna Crkva - autokefalne pravoslavne Crkve Katolička Crkva - postoje samo pomjesne Crkve koje nemaju autokefalni status Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Misliš na ovakve te ključeve? Da, te je sveti Petar dobio od Isusa a nas se sad napada da smo "bukvalci" jer mislimo da na nebu imaju nekakvi ti ključevi i vrata, ustvari to tamo može ulaziti i izlaziti kako se kome prohtije i padne mu to ravno na pamet. Vidiš, izgleda da će to biti tako, bude to tamo ko na autobuskoj ili željezničkoj stanici, tako nekako otprilike, ukoliko nije tačno to što tvrdimo mi! 319.gif jok ti napisa, bas,sto babi milo to joj se snilo xaxaxxa ma nisi razumio,nikoga ni vas ni nas vas ,vec sam pitala dali je isus sam ostavio to ili kasnije neko zapisao i tak dalje a ne o kljucu koji vrata zakljucava i otkljucava Zayron' t,htio bi ti izgleda bas da to bude tako dok izmasta tolko o stanici cak hahahhahahhaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Isto tako, papa nikad nece da bude nikakvim poglavarem nijedne Pravoslavne Crkve... i sta cemo sad? Sto se tice "univerzalne Crkve" (?!) i Pravoslavne Crkve (koju cine autokefalne) - samo napred, videcemo svakako gde ce ko da dogura, jedino sto ti je ovakav nacin razgovora najblaze receno bzvz... A ko je (odavno) izgubio zdrav duh rasudjivanja - pokazace vreme, samo budi strpljiv, a ko hoce, moze da vidi vec i sad, samo ako je trezne pameti i nepristrasan... aj brate ,papi dosta njegovih clanova da jos natovari neke da im bude poglavar hahhahahhahha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Na internetu sam našao dijagrame s prikazom hijerarhijske organizacije tj. strukture pravoslavne Crkve (pravoslavnih Crkvi) i katoličke Crkve: Pravoslavna Crkva - autokefalne pravoslavne Crkve Katolička Crkva - postoje samo pomjesne Crkve koje nemaju autokefalni status Ово је још један пример колико је ваша еликисиологија болесна и страна истинском духу хришћанства. Свака Црква која је оснивана од стране Апостола је била у заједници љубави са другим Црквама, али је била аутономна. Касније су Васељенски сабори донели одлуку да је Црква аутокефална онда када поседује капацитет бирања епископа и суђења њима. Дакле, свако место које је имало епископа који је седео на Петровом престолу (свети Кипријан Картагински) око којег су били окупљени презвитери, ђакони и верни народ (свети) је чинио Цркву у свој њеној пуноћи. Ми верујемо у Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву, јер је Христос Један, Извор сваке светости, Он чини Цркву Телом својим, тј. саборном и Апостолска је јер је он послао СВЕ апостоле да проповедају Јеванђеље и крсте у име Оца, Сина и Светог Духа. А вама је одговор на све ово папа, као извор јединства. Болест! marko_13 је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Zayron, postavi link za ove grafikone, pravilo je da se za sve preuzeto od negde postavi link... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Zayron, postavi link za ove grafikone, pravilo je da se za sve preuzeto od negde postavi link... dobro, mislio sam da za slike nije potrebno, dajeme tu gomile slika bez ikakvih linkova: Hierarchy Of The Roman Catholic Church: Hierarchy of the Orthodox Church: Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 А вама је одговор на све ово папа, као извор јединства. Болест! No, a vidiš, meni dok čitam što si napisao baš pada na pamet ta scena kako Miraš obija onu crkvu da uđe nasilu u nju a zajedno i s onim citatom od gospodina Milojkova, što ga je Swarovski stalno imao u potpisu na starom Forumu, ne znam ima li ga još i sad: "Nacionalne crkve (ili podjele) su rak rana na tijelu pravoslavlja." Svako imamo nekakav drugačiji nazor na to šta bi mogla bit bolest a šta zdravlje! A i razloge za to! Саопштење за јавност парохије Рогамске (Митрополија Црногорско-приморска) Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 No, a vidiš, meni dok čitam što si napisao baš pada na pamet ta scena kako Miraš obija onu crkvu da uđe nasilu u nju zajedno i s onim citatom od gospodina Milojkova, što ga je Swarowski stalno imao u potpisu na starom Forumu, ne znam ima li ga još i sad: Nacionalne crkve (ili podjele) su rak rana na tijelu pravoslavlja. Svako imamo nekakav drugačiji nazor na to šta bi mogla bit bolest a šta zdravlje! A i razloge za to! Да си боље проучио ове твоје графиконе видео би да су православне Цркве и ван националних оквира. Да свака православна нација има своју Цркву онда би било 50-ак аутокефалних, а не 14. Многе православне нације немају Цркву, па у оквиру наше Цркве су и неки други народи. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Да си боље проучио ове твоје графиконе видео би да су православне Цркве и ван националних оквира. Да свака православна нација има своју Цркву онда би било 50-ак аутокефалних, а не 14. Многе православне нације немају Цркву, па у оквиру наше Цркве су и неки други народи. Imaju, ali te ne žele bit u tim svojim "maticama" već se od nje vehementno otkidaju čim prije stignu. Zato što žele svoju nacionalnu crkvu i tih par miliona Makedonaca i tih par miliona Crnogoraca a na to ih tjera taj vaš autokefalni sistem koji je samo eufemistični naziv za političke i diplomatske igre i taktiziranja da ne kažem mahinacije koje su kroz istoriju slijedile jasne lokalne političke ciljeve. I to se ti usuđeš proglasiti Isusovom voljom i crkvenim interesom, dobrom? I tako ljudsku volju postaviti kao mjerilo svega što je u Crkvi dobro i spasonosno, umjesto da se ljudi, plemići, kraljevi, političari, vladari podlože volji Božijoj hoćete da se ljudska volja proglasi Božijom! Tako je to bilo! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 klapklap Браво Зајроне, ако ништа, барем почињеш показивати своје право лице и прави став према православнима. Феноменално...колико мало образа треба да има припадник ркц које је водила толике ратове, имала (а и данас има) дословно своју државу, па да пребаци православној еклисиологији да она представља "политичке, дипломатске игре и тактизирања односно махинације". Је ли бре безобразниче, од тога да сте живе људе спаљивали на ломачи јер су тврдили да је земља округла до заташкавања педофилије и ти себи дајеш за право да нешто причаш о православној еклисиологији устројеној на апостолским принципима. Фуј. Секта. marko_13 је реаговао/ла на ово 1 Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 klapklap Браво Зајроне, ако ништа, барем почињеш показивати своје право лице и прави став према православнима. Феноменално...колико мало образа треба да има припадник ркц које је водила толике ратове, имала (а и данас има) дословно своју државу, па да пребаци православној еклисиологији да она представља "политичке, дипломатске игре и тактизирања односно махинације". Је ли бре безобразниче, од тога да сте живе људе спаљивали на ломачи јер су тврдили да је земља округла до заташкавања педофилије и ти себи дајеш за право да нешто причаш о православној еклисиологији устројеној на апостолским принципима. Фуј. Секта. Miraš to obija neku katoličku ili SPC pravoslavnu crkvu? I burgijom si tamo krči pristup unutra? To je POLITIKA ili nije POLITIKA? ŠTA JE TO? Podržavaju ga političari Milogorci ili ne podržavaju? Ako znači da nije politika onda je Miraš DUHOVNOST SAMA! Spiritualniji od Dalaj Lame! A za par godina će on i ta njegova crkva bit na istoj razini s vašom! Mi bismo je još imali poučit od vas šta je to politika, mi smo stvarno dječiji vrtić za vas! To misliš sekta za katoličku Crkvu? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Imaju, ali te ne žele bit u tim svojim "maticama" već se od nje vehementno otkidaju čim prije stignu. Zato što žele svoju nacionalnu crkvu i tih par miliona Makedonaca i tih par miliona Crnogoraca a na to ih tjera taj vaš autokefalni sistem koji je samo eufemistični naziv za političke i diplomatske igre i taktiziranja da ne kažem mahinacije koje su kroz istoriju slijedile jasne lokalne političke ciljeve. I to se ti usuđeš proglasiti Isusovom voljom i crkvenim interesom, dobrom? I tako ljudsku volju postaviti kao mjerilo svega što je u Crkvi dobro i spasonosno, umjesto da se ljudi, plemići, kraljevi, političari, vladari podlože volji Božijoj hoćete da se ljudska volja proglasi Božijom! Tako je to bilo! Хахахахаха! Па ако их тера тај наш принцип аутокефалности. Тако се види да Црква живи и да није мртва непомична грађевина као ваша. А ко год хоће да се одели од матице због принципа аутокефалности је много мање зло од онога што због којег су се од вас оделили протестанти, старокатолици и стотине, стотине других, а то је због папске јереси. Наравно, Црква је врло прецизно дефинисала све па се право аутокефалност врло јасно добија. Зато стотине хиљада (а не милиони) усташа у Црној Гори или оних заблуделих у Македонији, без потребе цимају јер никада неће бити аутокеафални. Оно што они раде је јако опасно, али то је њихова ствар. Ви, нормално, немате аутокефалне цркве, али имате метар дрва и врећу брашна да лакше ширите папску власт, вашег шефа државе. Наравно, све у већу славу Божију. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Miraš to obija neku katoličku ili SPC pravoslavnu crkvu? I burgijom si tamo krči pristup unutra? To je POLITIKA ili nije POLITIKA? ŠTA JE TO? Podržavaju ga političari Milogorci ili ne podržavaju? Ako znači da nije politika onda je Miraš DUHOVNOST SAMA! Spiritualniji od Dalaj Lame! A za par godina će on i ta njegova crkva bit na istoj razini s vašom! Mi bismo je još imali poučit od vas šta je to politika, mi smo stvarno dječiji vrtić za vas! To misliš sekta za katoličku Crkvu? Јадан мали хрчак... Ако заиста мислиш ово подебљано онда немаш шта овде радити, јер упоређујеш секташку банду са стотину присталица, бивших комуниста и садашњих усташа, са Црквом. А Македонци су се одвојили пре 50 година и ни данас нису Црква, већ су расколници које нико не признаје, осим вас то јест РКЦ, истоветних расколника. Они и ви из истог разлога мрзите СПЦ, јер вам мути планове. И џабе вам сплетке и политика, док не сконтате ко је глава Цркве и ко је води и даље ћете само дубље тонути. Evgenik and marko_13 је реаговао/ла на ово 2 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука