Jump to content

Ислам

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

На једном уопштеном нивоу,господин Хамад Абдел - Самад није рекао ништа непознато,неочекивано и непретпоставиво.Потреба већине исламског света за конзумацијом туђег,али код већине без оног чак елементарног адаптирања и прожимања истим,јесте добро позната ствар.Тај раскорак иде чак дотле да постоји истовремена одбојност конзумента према објекту конзумације и његовом изворишту што производи својеврсну схизофренију како на личном тако и на општем плану живота саме исламске заједнице која намеће овакве норме мишљења,понашња и делања муслиманима који живе ван оквира исламских земаља,те је у овом и оваквом случају агресија психолошки сасвим очекивана реакција.Курански кодификована немогућност истинског и суштинског прихватања,и преко тога и својевсрног квалитативног преображаја на многим пољима живота,било ког позитивног културног сегмента и цивилизацијског достигнућа "неверника",јесте нешто чија реализација се заиста тешко може очекивати...пуко "преписивање" најчешће војне,нафтне и нуклеарне технологије (као и урођена стандардна трговина која није нешто само по себи продуктивно) не значи разумевање и саживљавање са свим оним позитвним духом културе запада,већ представља жељу за поседовањем оног најлошијег,нечега што по отвореном или прикривеном мишљењу већине исламских вођа може наводно представљати "чаробни штапић" којим ће се исламска историја поново вратити у "стару славу" о којој маштају.Мислим да је иоле упућеном и објективном човеку ова чињеница јасна и одавно позната.Категорички тврдити супротно и доносити недискутабилне опште закључке супротне поменутом, и то само на основу позитивних примера појединаца који излазе из поменутог оквира док се тотално занемарују општи и свима видљиви свеживотни узуси исласке уме од којих се већина (узуса) не смеју довести ни под знак питања у највећем делу исламског света,јесте нешто што се ипак,на крају крајева,именује као промашан одговор.

Решење које је господин поменуо,такође не представља ништа ново.Оно је одавно дато као могућност излаза из зачараног круга,али као што никада до сада није прихваћено,велико је питање да ли ће тако нешто бити могуће и у будућности.Проблем лежи у истим разлозима које сам горе поменуо.То не само да звучи тешко оствариво,већ и делује скоро фантазмагорично и утопијски.Велики део исламског света је "зацементиран" у прошлости,просто речено.Наравно,ипак је све могуће у животу,тако да се треба надати...то је оно што делим са дотичним господином.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Искрен да будем помало ми смета кад се муслимани Србије упоређују са муслиманима неких других земаља.

Као прво, муслимани у Србији су изразита мањина и као такви никада неће моћи да створе неку критичну масу да би нанели неко зло Србима. Узмите сам санџак, колико има ту муслимана? готово занемарљиво, то што их има живе углавном у градовима, по селима их и нема, највише их је у Новом пазару и нешто мало у Пријепољу а  окружени су Србима.

Друго то је културан свет који није имао предрасуда и који су бар већина довољно паметни да не подлегну разорној пропаганди Запада да могу стварно нешто да ураде на пољу отцепљења српских територија.

Свесни су тога српски муслимани, ово урликање од стране хоџа бар за сада остаје без неког одјека јер нема ту снаге да се нешто више од тих уличних режања уради. Уосталом има оџа који другачије мисле него ове што урличу и докле год је тако нема силе да се неко веће зло деси.

Ислам није и не треба га гледати као неку потенцијалну опасност по Србе у Србији то је једна од традиционалних религија и тако је треба и посматрати а не као неку војну фракцију.

Подели на овим сајтовима

Искрен да будем помало ми смета кад се муслимани Србије упоређују са муслиманима неких других земаља.

Као прво, муслимани у Србији су изразита мањина и као такви никада неће моћи да створе неку критичну масу да би нанели неко зло Србима. Узмите сам санџак, колико има ту муслимана? готово занемарљиво, то што их има живе углавном у градовима, по селима их и нема, највише их је у Новом пазару и нешто мало у Пријепољу а  окружени су Србима.

Друго то је културан свет који није имао предрасуда и који су бар већина довољно паметни да не подлегну разорној пропаганди Запада да могу стварно нешто да ураде на пољу отцепљења српских територија.

Свесни су тога српски муслимани, ово урликање од стране хоџа бар за сада остаје без неког одјека јер нема ту снаге да се нешто више од тих уличних режања уради. Уосталом има оџа који другачије мисле него ове што урличу и докле год је тако нема силе да се неко веће зло деси.

Ислам није и не треба га гледати као неку потенцијалну опасност по Србе у Србији то је једна од традиционалних религија и тако је треба и посматрати а не као неку војну фракцију.

Ко прича о нашим муслиманима?

Подели на овим сајтовима

nebi rekla da ovdje neko mislio na muslimane iz srbije ili sta znam bar ti ljudi tamo  svi u srbiji dugo skupa zive da bi se mrzili ili jedni drugih bojali bila bi glupost ,ovdje bas i sam to napisala jel ne samo u srbiji ima i drugdje  isto sto vole mir kao i svi drugi na zemlji sto nisu i nezapaljuju nista vec pokusavaju da gase to sto nije u redu ,ali velika greska ljudska sto negledaju ljude vec  sve okolo kosu i sta znam sve sta  ,zato i dolazi do  svasta   ,sami hriscani  isto  nisu sveti ,ima ovakvih ,onakvih ljudskih bica svugdje iu svima narodima samo svi svoje lakse brane  nego kritikuju

Подели на овим сајтовима

Као прво, муслимани у Србији су изразита мањина и као такви никада неће моћи да створе неку критичну масу да би нанели неко зло Србима. Узмите сам санџак, колико има ту муслимана? готово занемарљиво, то што их има живе углавном у градовима, по селима их и нема, највише их је у Новом пазару и нешто мало у Пријепољу а  окружени су Србима.

Тако је Завиша.  ekstra

Не знам више колико пута треба изнети и аргументовати став против било каквих генерализација, па и генерализација ислама. Зашто је постало "легитимно" генерализовати и сатанизовати само и једино ислам? Нормално је да се хришћани са неким ставовима које ислам прихвата као богооткривене и општеобавезујуће за читавo човечанство, никако не могу сложити. То ипак не значи да је оправдано гајити a priori непријатељски став према сваком муслиману, а претходно не саслушати његово тумачење сопствене вере - посебно у контексту обавезе наметања другима онога што сматрају богооткривеном и једином истином. На жалост, постоје и православни хришћани и римокатолици, склони да оправдају наметање своје истине другима. Сведочење онога што прихватамо као истину је и потребно и пожељно - али, наметање било какве врсте нема оправдање ни у једној вери. Тек ако прескочимо генерализације, моћићемо да веру ааболирамо од идеолошких наслага.

@Соломон

Има оних који не праве дистинкцију било какве врсте међу муслиманима, али мислим да у овом посту Завиша није мислио на тебе. Не сумњам да се свако може сам препознати  dada

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

@Соломон

Има оних који не праве дистинкцију било какве врсте међу муслиманима, али мислим да у овом посту Завиша није мислио на тебе. Не сумњам да се свако може сам препознати  da da

Знам да није мене имао у виду и баш зато сам га и питао на кога мисли,јер је његов пост дошао као кавав "контекстуални падобранац".

Подели на овим сајтовима

"контекстуални падобранац".

ekstra. Ovo cu ti ukradem nekom prilikom.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

@Соломон

Има оних који не праве дистинкцију било какве врсте међу муслиманима, али мислим да у овом посту Завиша није мислио на тебе. Не сумњам да се свако може сам препознати  da da

Знам да није мене имао у виду и баш зато сам га и питао на кога мисли,јер је његов пост дошао као кавав "контекстуални падобранац".

Свака генерализација (а колико их је само било на овој теми), по природи ствари обухвата и наше муслимане. Тачније, у исти кош трпа и Индонезију и пакистан, и Иран и вганистан, и Саудијску Арабију и Јордан, и Оман и Катар, и Алжир и Босну, и бабу и жабу... И, баш као и свака генерализација, тежи да се постави у улогу "царске истине."

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

@Соломон

Има оних који не праве дистинкцију било какве врсте међу муслиманима, али мислим да у овом посту Завиша није мислио на тебе. Не сумњам да се свако може сам препознати  da da

Свака генерализација (а колико их је само било на овој теми), по природи ствари обухвата и наше муслимане. Тачније, у исти кош трпа и Индонезију и пакистан, и Иран и вганистан, и Саудијску Арабију и Јордан, и Оман и Катар, и Алжир и Босну, и бабу и жабу... И, баш као и свака генерализација, тежи да се постави у улогу "царске истине."

Опет ти исто...што си бре досадан?! Не даш ми да ни "малчице" закомпликујем ситуацију. 4chsmu1  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Толико је тема отворено о муслиманима да сам се погубио.  4chsmu1

Читајући све те постове стиче се утисак неке исламофобије. Ја имам став да се не питају много муслимани у свету шта ће и како ће да раде него велики "ментори", који су ево вам простог примера гурнули Кипар у сукоб.

Кипар је био колонија Енглеске, на њему је живело 15% муслимана и онда су га не Турци него Енглези поделили кад су изгубили колонијалну власт.

За ове догађаје у Новом пазару, нико ко мало размишља неће да поверује да је то спонтано и да није смишљено дошло заједно са оном ружном енглескињом.

Нећу више да спамујем тему.

Подели на овим сајтовима

"Горди Албион" (као и САД) несумњиво игра круцијалну улогу у много чему непоштеном на глобалном геополитичком плану...што апсолутно не амнестира од одговорности оне који су му,на директан или индиректан начин,пружили руку сарадње и што такође нескривено показује какве се све тежње и планови те друге стране крију као позадина у том и таквом савезништву...било да је Кипар или Авганистан у питању,или Пакистан,Индонезија,Босна,Сауди Арабија (као највећи велики партнер и пријатељ САД и Енглеске а истовремено највећи посредни извозник и ментор исламског тероризма),Египат,Алжир,Судан итд,итд.

Подели на овим сајтовима

Па гледајте, ако посматрамо православни свет онда имамо Русе, Грке, Србе, Бугаре, Румуне и тако даље. Народе који су некада и ратовали међусобно и разликују се по језику и култури. Међутим, Православље је једна јединствена вера о којој можемо да разговарамо независно од разлика између тих народа. Било би сасвим бесмислено у разговору о учењима Православне Цркве рећи "Срби и Грци се разликују" или "Грузија и Русија међусобно ратују". Исто важи за Ислам - Куран је књига заједничка за све муслимане и учења су заједничка. Није то никакава "генерализација".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...