Jump to content

Ислам

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Mikael, kako objašnjavaš grešku koju Kur'an pravi, kad kaže- kako sam citirao ranije: ''...A kada Allah rekne:

“O Isa, sine Merjemin,

jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’”

– on će reći: “Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo''- kada:

1. Niko, nikada od hrišćana, Mariju nije smatrao za Boga. Ako tvrdiš suprotno, navedi relevantan dokaz.

2. Svetu Trojicu,po hrišćanima,  ne sačinjavaju: Otac,Sin i Bogorodica- kako tvrdi Muhammed,

3. Hrišćani, nikada nisu vjerovali u 3 boga...

Na osnovu čega, je, dakle, Muhammed izveo svoj zaključak u navedenom ajetu?!

То је тешко питање. Боље да Ениз одговори на њега. Ипак је човек теолог.

vidis...nije tesko pitanje...:)
Подели на овим сајтовима

Ново питање: шта је то у Курану ново откривено у вези Бога и света, а да то није било познато Старом Завету? Конкретније, чиме се показује Куран као објава у односу на претходећи Стари Завет? Јер, ако је то последња објава, ондаона мора донети нешто што је људима до тада било непознато. Шта је то ново и до тада непознато објављено у Курану?

da,ima pregrst stvari koje se bave bas time.o samom pojmu Boga ne toliko,manje vise se sve to negde i znalo.apsulutan,svemocan i slicno.jedan od dokaza je i Poslanikova nepismenost,a i neukost sto se same teologije tice...naucne cinjenice koje su date u Kuranu,i koje se vec dosta puta do sad potvrdise.o,njima licno ne volim da masem,a ni o cudima koje je sam Muhamed izveo,te teme uvek ostavljam po strani.s tim sto volim da kazem kao odgovor na pitanje "da te naucne cinjenice Muhamed nije "prepisao od nekud?",odgovaram "od koga" i "sta?",i "kako od tih ucenjaka nije prepisao sve,vec samo ispravne stvari?"...

Pozdrav Mikael... meni, lično, Muhamedova nepismenost je upravo jedan od dokaza da Kur'an- nije od Istinitog i Jedinog Boga. Zašto? Pogledajmo...... Uzmimo da je islamska priča tačna- Bog, Muhamedu, objavljuje ajete, Knjigu,''milost svim svjetovima'', '' koja potvrđuje one koje su prije Objavljene'', '' nad njima bdije'', '' u koju nema nikakve sumnje, uputa za one koji razmišljaju '' i td.  Jednostavno rečeno- a kako vi to često kažete- nepogrešivi Božiji Govor. Isti taj ''Božiji Govor'', npr, kaže:

Bog je odabrao da njegov posljednji poslanik bude nepismen tako kada se bude čitala knjiga koja mu je objavljena kao i njeni sadržaji koji sadrže u sebi savjete i upute, propise i još mnogo toga, da mu ne bude pripisano da je napisao on.

Muhammed je bio čovjek koji nije znao ni čitati ni pisati , a dive mu se velikani čak i kršćanskog svijeta.

"O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: 'Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!!' – on će reći: 'Hvaljen neka si Ti…", do Njegovih riječi: "Ja sam im samo govorio ono što si mi Ti naredio: 'Allaha obožavajte, moga i vašeg Gospodara. I ja sam nad njima bdio dok sam među njima bio, a kad si mi Ti dušu uzeoa, Ti si ih jedini nadzirao; Ti nad svim bdiš.'"  (El-Ma'ida:116-117)

Pitanje: Kada su to hrišćani, Bogorodicu Mariju, majku Isusovu, smatrali za BOGA?! Svi hrišćanski spisi, od NZ,preko djela prvih apostolskih učenika, do današnjih dana- priznaju samo Jednog ,Jedinog Boga- i to u Trojici: Oca i Sina i Svetoga Duha.  Marija nikada, ali nikada, za hrišćane, nije bila Boga, niti joj se takvo poštovanje ukazivalo. Ona je za hrišćane uvijek bila, ''blagoslovena među ženama.''  Dakle, istina- najveća žena, najbolja, ali Bog- ne.

Uvaženi , nemoj mi samo reći da nema nikoga u kršćanstvu ko nije ustvrdio da je Marija Bog!Ima li ili nema?

Nemoj mi samo reći da su to heretičke skupine ili sekte!Sa njihova aspekta možda je vaša percepcija hrišćanstva jeres!

Zar može Bog da napravi ovako strašnu grešku? Očigledno je da je Muhamed, družeći se sa arapskim hrišćanima i jevrejima (a družio se i trgovao sa njima- itekako, to jasno pokazuje, među ex YU muslimanima izuzetno cijenjena knjiga- životopis(sura) poslanika Muhameda, 'Zapčaćeni džennetski napitak.') naopako shvatio hrišćansku vjeru u Svetu Trojicu, pa je, umjesto- Svetog Duha, predvidio Bogorodicu...

Nego, ovaj ajet ima još problema. Muhamed, odn. 'Bog' ovdje tvrdi da hrišćani vjeruju u 3 boga: Allaha (to bi, iz koteksta bio, Otac), Sina (Isusa), i Mariju. Jer kaže: ''... dva boga uz Allaha.'' Dakle, ne samo što Muhamed nije znao koje Ličnosti sačinjavaju Svetu Trojicu, nego je pogrešno razumio i njihov međusobni odnos- on je, očigledno je, mislio da hrišćani vjeruju u 3 'zasebna' boga...

To se ne da zaklučiti.

Sad nemam vremena, ali možemo večeras/sutra da porazgovaramo o kur'anskim mudžizama, t.j. naučnim čudima...

Naše je vreme do roka nam određenoga!Pozz

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Никада и нико у хришћанству, били правоверни или јеретици, није Марију сматрао за Бога. Људи, немојте тврдити нешто што историјски није тачно. Ако је неко тврдио, дајте име. Сваки учитељ, било правоверни било јеретички, има своје име. Дајте име тога ко је био хришћанин и тврдио да је Марија Бог или Богиња?

Подели на овим сајтовима

Mikael, kako objašnjavaš grešku koju Kur'an pravi, kad kaže- kako sam citirao ranije: ''...A kada Allah rekne:

“O Isa, sine Merjemin,

jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’”

– on će reći: “Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo''- kada:

1. Niko, nikada od hrišćana, Mariju nije smatrao za Boga. Ako tvrdiš suprotno, navedi relevantan dokaz.

Ja nerazumijem engleski ako razumiješ prevedi ovo:

A movement calling itself Mary-is-God-Catholic Movement poisons the internet. One Dominic Sanchez Falar of Cebu City, Philippines, promotes the algabacaju that “Mary is God -  Mary is the soul of the Holy Spirit,” and prompts people to join in an effort to proclaim the “true message of Our Blessed Mother at Fatima better known as the Third Secret of Our Lady of Fatima.”

The movement pursues three objectives:

1.      To declare Mary as God, soul of the Holy Spirit, and Co-Creator with God.

2.      To attack the Church for “malevolently concocting its own version of the Third Secret of Fatima” thereby withholding its true content which – how convenient! – allegedly states that “Mary is God.” The movement accuses the Vatican generically of leading an “Anti-Fatima Campaign.”

3.      To attack Pope Benedict XVI accusing him personally of misleading Fatima Devotees and putting “an end to popular belief that the Third Secret of Fatima concerns the Dogma of Faith (which dogma?) of the Holy Catholic Church.”

This movement is a typical example of how heresy develops and thrives.

1.      We have a proposition of faith which blatantly contradicts the Church’s ongoing and most authoritative teaching: Mary is not God. She is a creature of God and a human being. She is neither Co-Creator with God nor soul of the Holy Spirit.

The Dogmatic Constitution on the Church Lumen Gentium (LG) states:

Because of this gift of sublime grace she far surpasses all creatures, both in :) and on earth. At the same time, however, because she belongs to the offspring of Adam she is one with all those who are to be saved.

LG 53. See also LG 56, 59,

This most Holy Synod … exhorts theologians and preachers of the divine word to abstain zealously both from all gross exaggerations as well as from petty narrow-mindedness in considering the singular dignity of the Mother of God.(23*) Following the study of Sacred Scripture, the Holy Fathers, the doctors and liturgy of the Church, and under the guidance of the Church's magisterium, let them rightly illustrate the duties and privileges of the Blessed Virgin which always look to Christ, the source of all truth, sanctity and piety. Let them assiduously keep away from whatever, either by word or deed, could lead separated brethren or any other into error regarding the true doctrine of the Church. Let the faithful remember moreover that true devotion consists neither in sterile or transitory affection, nor in a certain vain credulity, but proceeds from true faith, by which we are led to know the excellence of the Mother of God, and we are moved to a filial love toward our mother and to the imitation of her virtues. LG 67

2.      To lend authority and credibility to this heretical proposition, the movement refers to personal revelation from God, the highest and most unverifiable of all sources of knowledge and authority.

The Catechism of the Catholic Church, article 67 states:

Throughout the ages, there have been so-called "private" revelations, some of which have been recognized by the authority of the Church. They do not belong, however, to the deposit of faith. It is not their role to improve or complete Christ's definitive Revelation, but to help live more fully by it in a certain period of history. Guided by the Magisterium of the Church, the sensus fidelium knows how to discern and welcome in these revelations whatever constitutes an authentic call of Christ or his saints to the Church."

"Christian faith cannot accept "revelations" that claim to surpass or correct the Revelation of which Christ is the fulfillment, as is the case in certain non Christian religions and also in certain recent sects which base themselves on such "revelations."

3.      The claim to personal revelation of one individual, Dominic Sanchez Falar, is further packed into an even more authoritative, widely popular and in any case better known event of divine communication, the Marian apparitions in Fatima.    

4.      But how could and would Fatima vouch for the declaration that Mary is God? There is, of course, this famous Third Secret, a longtime topic of manifold interpretations and wild speculations. Although unveiled and commented upon by the official Church in 2000, the movement for “Mary-is-God” denies this, and proclaims that the Church’s “final dogma” (Mary is God) remains undisclosed because “faithless church officials preferred to contradict it in favor of earthly concerns.”  

The Third Part of the “Secret”    

“J.M.J.

The third part of the secret revealed at the Cova da Iria-Fatima, on  July 13, 1917.

I write in obedience to you, my God, who command me to do so through his Excellency the Bishop of Leiria and through your Most Holy Mother and mine.

After the two parts which I have already explained, at the left of Our Lady and a little above, we saw an Angel with a flaming sword in his left hand; flashing, it gave out flames that looked as though they would set the world on fire; but they died out in contact with the splendor that Our Lady radiated towards him from her right hand: pointing to the earth with his right hand, the Angel cried out in a loud voice: ‘Penance, Penance, Penance!'. And we saw in an immense light that is God: ‘something similar to how people appear in a mirror when they pass in front of it' a Bishop dressed in White ‘we had the impression that it was the Holy Father'. Other Bishops, Priests, men and women Religious going up a steep mountain, at the top of which there was a big Cross of rough-hewn trunks as of a cork-tree with the bark; before reaching there the Holy Father passed through a big city half in ruins and half trembling with halting step, afflicted with pain and sorrow, he prayed for the souls of the corpses he met on his way; having reached the top of the mountain, on his knees at the foot of the big Cross he was killed by a group of soldiers who fired bullets and arrows at him, and in the same way there died one after another the other Bishops, Priests, men and women Religious, and various lay people of different ranks and positions. Beneath the two arms of the Cross there were two Angels each with a crystal aspersorium in his hand, in which they gathered up the blood of the Martyrs and with it sprinkled the souls that were making their way to God.

Tuy-3-1-1944.”

Na osnovu čega, je, dakle, Muhammed izveo svoj zaključak u navedenom ajetu?!

2. Svetu Trojicu,po hrišćanima,  ne sačinjavaju: Otac,Sin i Bogorodica- kako tvrdi Muhammed,

To Muhammed nigdje ne tvrdi !

U tri božanstvene osobine koje sačinjavaju jednog Boga, koje po nekim vašim pravcima su neovisne jedna od druge i tj tri osobe-ine koje čine trojedinog ili jednotrojnog!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Друго, тачно је да је у хришћанству Цркви дата власт да "везује и разрешава" грехе. Тачније, Црква само сведочи вољу Божију у вези тога. Далеко било да неко свештенике и монахе сматра за богове. То су глупости. Можда је Мухамед негдеслушао хришћанско учење о обожењу, али то нема везе са тврдњом да су људи исто што и богови. Дакле, нема хришћана, ни правоверних ни јерерика, који су свештенике и монахе сматрали за богове.

Подели на овим сајтовима

Mikael, zamolio bih te da prokomentarišeš i sledeći ajet:

"Oni, pored Allaha, bogovima svojim smatraju svećenike svoje i monahe svoje..." (Kur'an, 9:31)

Opet slična tvrdnja- kada su hrišćani, uz Jednog Boga u kojega oduvijek vjeruju , smatrali sveštenike i monahe- bogovima?!?

Abdullah ibn Selam je prilikom objave ovog dela Kurana isto upitao.bio je i sam svestenik,pa je shodno tome upitao Poslanika "pa,mi nikada nismo coveka smatrali za Boga"..odgovor je bio (parafraziram) "pa zar vam nisu halalili haram,zaboravljajuci Bozije zakone?".nesto slicno kao sto su fariseji radili pre dolaska Isaa a.s.
Шта је рекао? Какав је то одговор,који би требао да буде наводно аргументован и вредан озбиљне пажње,живота ти,Мирсаде?  algabacaju "Халалили харам" треба да буде као неки озбиљан теолошки аргумент којим би Мухамед доказао истинитост своје тврдње?  :)

...и ко је икада Богородицу сматрао за "богињу" и ко је икада сматрао да "човек опрашта грех"? Причаш напамет,Мирсаде.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

U tri božanstvene osobine koje sačinjavaju jednog Boga, koje po nekim vašim pravcima su neovisne jedna od druge i tj tri osobe-ine koje čine trojedinog ili jednotrojnog!

Енизе, Отац, Син и Свети Дух НИСУ ТРИ БОГА ВЕЋ ЈЕДАН БОГ. И нису "неовисне" један од другоге, већ нераздељиве и јединствене.

Подели на овим сајтовима

Мухамед??

He!

Zar nije Muhamed vodio čak dvije bitke na Bedru, bitku na Uhudu.. čak je cijela jedna kur'anska sura 'Plijen' posvećena pravo bici na Uhudu?!

Мухамед је водио бар двадесетак битака, а лично се борио у осам. Ибн Кесир је чак написао књигу о томе - "Посланикове битке".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Енизе, Отац, Син и Свети Дух НИСУ ТРИ БОГА ВЕЋ ЈЕДАН БОГ. И нису "неовисне" један од другоге, већ нераздељиве и јединствене.

Не вреди о томе причати док им се не појасне основни тријадолошко-еклисиолошки и антрополошки појмови...како ће схватити речено? Једноставно,не могу и ти то знаш и сам,Ацо.Или да науче или да их ми научимо...мада смо то објашњавали милион пута док је још селкоба долазио,па џабе.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Мухамед је упознао Јевреје и Хришћане тога доба и задивио се како су они сложни, јер су арапска племена била несложна. Он је начинио своју веру уносећи елементе и Хришћанства и јудаизма, користећи за Христов опис рођења Лукино Јеванђеље и апокрифно јеванђеље по Јакову.

Потоп и остала библијска места је говорио својим ученицима из сећања, која је читао или пак слушао, ако није умео да чита и пише.

Мухамед је био више ратник, верски вођа, и политичар. Да се ратници не би забављали превише женама, он је наредио да се женама види само једно око, или у најбољем случају оба ока.

Многоженство је поспешило рађање деце. То је моје мишљење, мада могуће је и да му се нечастиви анђео јавио. Јер је у пећини био нарочито спиритуалан. Све једно, читајући куран, видех да у исламу нема ништа доброг што би ми загрејало срце и дало наду.

Подели на овим сајтовима

Mikael, zamolio bih te da prokomentarišeš i sledeći ajet:

"Oni, pored Allaha, bogovima svojim smatraju svećenike svoje i monahe svoje..." (Kur'an, 9:31)

Opet slična tvrdnja- kada su hrišćani, uz Jednog Boga u kojega oduvijek vjeruju , smatrali sveštenike i monahe- bogovima?!?

Abdullah ibn Selam je prilikom objave ovog dela Kurana isto upitao.bio je i sam svestenik,pa je shodno tome upitao Poslanika "pa,mi nikada nismo coveka smatrali za Boga"..odgovor je bio (parafraziram) "pa zar vam nisu halalili haram,zaboravljajuci Bozije zakone?".nesto slicno kao sto su fariseji radili pre dolaska Isaa a.s.
Шта је рекао? Какав је то одговор,који би требао да буде наводно аргументован и вредан озбиљне пажње,живота ти,Мирсаде?  :huh: "Халалили харам" треба да буде као неки озбиљан теолошки аргумент којим би Мухамед доказао истинитост своје тврдње?  stadaradim

...и ко је икада Богородицу сматрао за "богињу" и ко је икада сматрао да "човек опрашта грех"? Причаш напамет,Мирсаде.

ovako...vremenom se pojavila praksa da su ljudi(svestenici) u pojedinim slucajevima kao i pred dolazak Isaa dozvoljavali(ohalaljivali) stvari koje su Bozijim zakonom bile zabranjene.ne obaziruci se na verske propise.tako je bilo....time su sebi davali ulogu Bozanstva na neki nacin,jel?...sto se tice odnosa ka hazreti Merjem...Po ucenju Sv. Jovana Damaskina: "Presveta Bogorodica je umrla smrcu zemnih ljudi i tek posle smrti i pogreba, Njeno precisto telo je uzeo sebi na nebo Njen Sin Spasitelj."

U rimokatolickoj teologiji se ovo tumaci drugacije. Navodno, Bogorodica nije umrla, nego je pre smrti Sin Vazneo na nebo. Tako se stice utisak da je Ona boginja. "Mi Nju ne smatramo za boginju, jer mi objavljujemo i smrt Njenu, jer: ne andjeo i ne posrednik, nego je sam Gospod dosao i spasao nas", kaze se u tekstu Sv. Jovana Damaskina.(reci jednog od velikih ljudi hriscanstva.ne moje...

Подели на овим сајтовима

ovako...vremenom se pojavila praksa da su ljudi(svestenici) u pojedinim slucajevima kao i pred dolazak Isaa dozvoljavali(ohalaljivali) stvari koje su Bozijim zakonom bile zabranjene.ne obaziruci se na verske propise.tako je bilo....time su sebi davali ulogu Bozanstva na neki nacin,jel?...sto se tice odnosa ka hazreti Merjem...Po ucenju Sv. Jovana Damaskina: "Presveta Bogorodica je umrla smrcu zemnih ljudi i tek posle smrti i pogreba, Njeno precisto telo je uzeo sebi na nebo Njen Sin Spasitelj."

U rimokatolickoj teologiji se ovo tumaci drugacije. Navodno, Bogorodica nije umrla, nego je pre smrti Sin Vazneo na nebo. Tako se stice utisak da je Ona boginja. "Mi Nju ne smatramo za boginju, jer mi objavljujemo i smrt Njenu, jer: ne andjeo i ne posrednik, nego je sam Gospod dosao i spasao nas", kaze se u tekstu Sv. Jovana Damaskina.(reci jednog od velikih ljudi hriscanstva.ne moje...

Микаеле, једно је какав утисак ви стичете, а друго је оно шта хришћани стварно исповедају. Богородица јесте вазнета на небо, као што је на пример пророк Илија и Енох. Но, то не значи ни да је Марија богиња, нити да су Илија и Енох богови.

Па зар не видиш шта каже Јован Дамаскин? Сматрамо ли је за богињу? Не, ни ми ни римокатолици.

Подели на овим сајтовима

Мухамед??

He!

Zar nije Muhamed vodio čak dvije bitke na Bedru, bitku na Uhudu.. čak je cijela jedna kur'anska sura 'Plijen' posvećena pravo bici na Uhudu?!

Јесте, али какве то везе има са  освајачким ратом, човече  stadaradim , - никакве!  То једно, а друго - нису били у питању хришћани.

Мухамед је водио бар двадесетак битака, а лично се борио у осам.

Ибн Кесир је чак написао књигу о томе - "Посланикове битке".

Молили су га верници да се дозволи повраћај њихове имовине, и пошто је био и владар, изашао је у сусрет и дозволио. Пресретан је караван који је односио  имовину верника као плен. Mухамед је био миран човек, није волио рат.

Премда многи  данас као папагаји понављају Посланикове битке,

представљајући његово ратовање као његову жељу за борбом, неким поривом, духом ислама. Када се анализирају Мухамедове  битке  све одреда биле су или одбрамбене или спречавајуће.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...